Arxiu per setembre, 2009
Es reprèn el Club de lectura Per a Nois i Noies
Amb l’arribada del nou curs tornen les trobades del Club de Lectura Per a Nois i Noies de la Biblioteca Armand Cardona.
En aquesta ocasió la lectura que realitzarem serà el llibre Nirvana de Pere Formiguera.
“Quan l’Hipòlit Pinyol, ateu convençut, mor en un desgraciat accident, descobreix que, de totes les religions del món, només el budisme l’havia encertat amb allò de l’espiritualitat, i que, si vol assolir el nirvana, haurà de sotmetre’s a les lleis de la reencarnació. En principi, el procés per arribar-hi no li va semblar gaire complicat, però un seguit de reencarnacions desafortunades i hilarants li van fer comprendre que allò anava per llarg…”
Pere Formiguera va néixer a Barcelona el 1952 i és Llicenciat en Història de l’Art per la Universitat Autònoma de Barcelona. Com a fotògraf ha realitzat nombroses exposicions personals i algunes de les seves obres es troben en museus d’arreu del món. Ja havia participat en la col·lecció Antaviana Jove com a autor de les fotografies de coberta, es va iniciar en el món de les lletres amb aquesta divertidíssima novel·la.
El Club de Lectura per a Nois i Noies de la Biblioteca Armand Cardona comentarem aquest llibre el 24 d’octubre a les 17 h. Esteu convidats a participar-hi!
Tornen les trobades del Club de lectura d’Adults
Passat el període estival ja hi tornem a ser aquí de nou. En aquesta ocasió la Mercè proposa dues lectures d’allò més interessants:
La primera és l’obra Violada: una història d’amor, de la prolífica escriptora nord-americana Joyce Carol Oates.
“Víctima d’una violació en grup, la Teena Maguire, abans una dona alegre, realista i sexy, només es lamenta d’haver sobreviscut a l’agressió”. Es tracta d’una novel·la curta, però d’una extraordinària intensitat, escrita amb un ritme convincent que no dóna treva al descans. Desgrana la història de la Teena i la Bethie, dels seus agressors, i d’un home que coneix el significat de la justícia…. i de l’amor.
Joyce Carol Oates, candidata al Premi Nobel diverses vegades, és autora de novel·les tan celebrades per la crítica i el públic com ara Qué fue de los Mulvaneys, Blonde: una novela sobre Marilyn Monroe i Aigua negra, així com, també, de l’elogiada Ulls verds.
Podeu descarregar-vos la fitxa clicant en el següent enllaç: Violada: una història d’amor
L’altra lectura que proposem aquest mes és La segona mort de Jesús de Natzaret de Francesc Puigpelat.
“Antoni, un banquer d’Antioquia, viatja a Jerusalem pocs dies després de la crucifixió, amb l’objectiu d’investigar la desaparició de tres milions de peces d’or que Jesús havia obtingut com a crèdit. La recerca, però, el portarà molt més lluny…” Estem davant d’un relat visionari, ple de girs sorprenents, que es llegeix com una novel·la detectivesca. Francesc Puigpelat atrapa el lector amb una investigació ben documentada, una alternativa vibrant a la història canònica que reinterpreta el cristianisme en clau feminista i ens convida a imaginar un Jesús diferent.
Francesc Puigpelat (Balaguer, 1959) és professor universitari, periodista i escriptor. Ha escrit una extensa obra narrativa, de la qual destaquen Roger de Flor, el lleó de Constantinoble (Premi Pin i Soler, Ciutat de Tarragona, 2002), Apocalipsi blanc (Premi Josep Pla, 1999) i Jocs de corrupció (Premi Joanot Martorell, 1995). A banda de la seva activitat com a escriptor de novel·les, exerceix com a periodista i col·labora assíduament als diaris Avui i La Mañana, i al digital e-notícies.
Podeu descarregar-vos la fitxa clicant en el següent enllaç: La segona mort de Jesús de Natzaret
També us adjuntem la fitxa de la lectura d’estiu: León el Africano d’Amin Maalouf
Per últim aprofitem per recordar-vos que el proper dimecres, 21 d’octubre, a les 19h gaudirem de la presència de l’autor Francesc Puigpelat a la Biblioteca Armand Cardona dins el cicle Coneguem escriptors catalans; presentació a càrrec de Teresa Costa Agramunt.
El Club de Lectura d’Adults de la Biblioteca Armand Cardona comentarem aquestes lectures el dissabte 24 d’octubre a les 17:30h. Esteu convidats a participar-hi!
Miguelanxo Prado i el còmic gallec
Fins el dia 21 d’octubre podeu veure a la Biblioteca l’exposició Geografies Humanes, un recull de les vinyetes més significatives del dibuixant gallec Miguelanxo Prado.
L’exposició es va poder veure per primera vegada a la Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra de Sant Andreu l’any passat, tot coincidint amb el Saló del Còmic de Barcelona. Els comissaris van ser en Toni Guiral i Pepe Gálvez tot i que la selecció d’originals la va fer el propi autor. Des d’aleshores, l’exposició ha anat itinerant per diverses biblioteques de la província de Barcelona.
En Miguelanxo Prado va néixer a La Corunya al 1958. Per la qualitat del seu treball, aviat va començar a publicar a revistes de renom com Creepy, Cimoc o El Jueves on publicava la sèrie Quotidanía Delirante. Al camp audiovisual, ha treballat a la sèrie d’animació de Dreamworks, Men in Black, basada en la pel·lícula homònima. Al 2007 es va presentar el seu llargmetratge d’animació De profundis.
Actualment és director de Viñetas desde o Atlántico, el saló de còmic de la seva ciutat natal.
La seva obra es mou sempre a la recerca de personatges, de vivències, de sentiments, d’indrets; o sigui de la vida. En el seu traç desenvolupa una manera de veure el món que barreja fantasia i realitat amb un clar alè poètic. Prado ens retorna la crueltat, la feblesa i la bellesa del món tamisats en textures que es re-inventen a si mateixes.
Aquesta exposició és un passeig per les enriquidores i complexes línies de les geografies humanes, d’un horitzó llunyà i proper a la vegada, d’una mirada molt personal a l’entorn i a l’interior, una mirada evocadora de tots aquells mons que Prado interpreta amb un traç inconfusible.
A la Biblioteca podreu trobar moltes de les obres d’aquest autor i a més a més, hem preparat una taula especial amb una selecció molt interessant de Banda Deseñada, és a dir, de còmics, revistes i fanzines d’autors gallecs.
Podeu trobar obres d’autors com en David Rubín, Alberto Vázquez, Kike Benlloch o Carlos Portela, entre d’altres.
Algun d’aquests autors son membres de l’associació cultural Polaquia, que, entre d’altres activitats, edita la revista Barsowia. També podreu trobar la revista BDbanda.
Reservoir dogs… o com redescobrir al millor Tarantino
Coincidint amb l’estrena del nou treball del director de Tennessee, Quentin Tarantino, i que porta per títol Inglourious basterds, a la Biblioteca Armand Cardona presentem el seu primer film Reservoir Dogs com a novetat.
Corria l’any 1992 quan un desconegut Quentin Tarantino es va presentar davant l’escena internacional amb aquest treball, un violent thriller, amb una trama apassionant, ocurrents diàlegs, una contundent banda sonora i un muntatge que trencava amb la lògica de l’espai-temps habitual en el cinema. Tot això dota la pel·lícula d’un ritme vertiginós que fa que l’espectador no pugui separar-se ni un moment de la pantalla.
Seleccionada a la secció oficial del Festival de Cannes, el film va tenir una gran acollida en els festivals de cinema independent, com ara el de Sundance.
Sis criminals professionals són contractats per Joe Cabot i el seu fill Nice Guy Eddie per fer un treball. Ells no es coneixen entre sí i es mantenen en l’anonimat, amagats sota sobrenoms de colors: Sr. Rosa, Sr. Blanc, Sr. Taronja, Sr. Marró, Sr. Blau i Sr. Ros. Preparen minuciosament el robatori d’una joieria, però la policia apareix inesperadament convertint-ho en una massacre. Tot fa sospitar que hi ha un traïdor…
Quentin Tarantino és un boig del cinema i participa habitualment en els diferents aspectes relacionats amb aquest, com ara Director (Reservoir dogs, Pulp fiction, Four rooms, Kill Vill vol. 1 i 2, Death proof,…), Guionista (Asesinos natos, Abierto hasta el amanecer,…) Productor (Killing zoe, Hostel 1 i 2, Grindhouse,…) o Actor (Reservoir dogs, Desperado, Little Nicky,…).
Us deixem amb el tràiler de la seva última pel·lícula: Inglourious basterds
Més informació:
Barack Obama – L’audàcia de l’esperança
Aquesta setmana presentem una de les obres del personatge que millor exemplifica els valors del nostre temps: Barack Obama. L’actual president dels Estats Units d’Amèrica, l’actual potència hegemònica, proposa una transformació política i moral que verbalitza en la seva obra L’audàcia de l’esperança. Mostra al lector una nova manera d’entendre la relació entre polítics i ciutadans, un discurs que ha aconseguit un suport unànime de la ciutadania del seu país. Escrit de manera àgil i amb nervi, aquest llibre permet conèixer les anècdotes personals i els postulats ètics del seu autor: les seves inquietuds i els projectes socials per a un món més segur i just.
Una de les principals característiques de la política de Barack Obama és el fet de voler trencar amb les barreres partidistes i fer-se càrrec de problemes aparentment insuperables, convidant als seus rivals polítics a trobar oportunitats i fer possibles compromisos que permetin desenvolupar els grans punts que configuren el seu ideari: elaborar un pla que finalitzi amb la presència dels EEUU a l’Iraq, eliminar la corrupció a Washington, crear un sistema de salut eficient per a tothom, possibilitar un nou marc de desenvolupament que superi la actual crisi econòmica mitjançant una reforma del sistema financer i la resta de problemes que afecten a la societat nord-americana en concret i al món en general.
A la Biblioteca Cardona també podeu consultar una altra de les obres de Barack Obama: Los sueños de mí padre: una historia de raza y herencia
Barack Obama a fons*:
La fe de Barack Obama de Stephen Mansfield
Obama, la voz del cambio de Jerónimo Andreu
El sueño americano: cuaderno de viaje a la elección de Obama de Alfonso Armada
Todo sobre Barack Obama: el camino a la Casa Blanca
*Tots aquests exemplars els teniu disponibles a les biblioteques de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la província de Barcelona
Us deixem amb el discurs a Washington el dia de la seva pressa de possessió, on va esbotzar els principals punts del seu programa polític:
Nou espai de CINEMA a la Biblioteca
A la Biblioteca hem habilitat un nou racó que acollirà tot el material relacionat amb el Cinema. Per millorar l’accés al fons de cinema de la Biblioteca l’hem ordenat per gèneres, aprofitant que hem adquirit un nou prestatge per col·locar les pel·lícules.
A continuació podeu veure els diferents gèneres en què hem distribuit les pel·lícules:
Dins d’aquest espai també trobareu tots els llibres relacionats amb el món del cinema: història, tècniques, biografies de directors, actors, etc.
Coincidint amb aquesta nova distribució hem preparat una guia de lectura actualitzada amb totes les novetats que hem incorporat al nostre fons aquest any i que podeu consultar a continuació:
Si us voleu descarregar la guia en pdf cliqueu el següent enllaç: Guia de pel·lícules 2009
Algunes d’aquestes pel·lícules encara no estan disponibles però cada setmana trobareu de noves a la nostra secció de novetats. Estigueu atents!
Torna el Taller de Lectura de Poesia
Divendres 25 de setembre a les 18.30 llegirem poemes de Bartomeu Fiol, de qui a l’última sessió abans de l’estiu ja vam llegir el text que teniu a la portada de la secció que li dedica la web Lletra: la literatura catalana a Internet, on trobareu també alguns poemes.
Bartomeu Fiol, nascut a Palma el 1933, és poeta i llicenciat en Ciències Polítiques per la Universitat de Madrid. Com autor i, sobretot, com a poeta, Bartomeu Fiol marca una època de la poesia catalana a les Illes. La seva obra comença amb Calaloscans (1966), un llibre amb certs ressons de Salvador Espriu que ha estat glossat per Jaume Pomar com a “símbol d’una realitat més vasta i mite d’una utopia per tal de reflexionar sobre una col·lectivitat, les seves limitacions i les possibles alternatives de cara a l’esdevenidor”.
El 1999 publica l’antologia Tot jo és una exageració (Quaranta-nou textos orals perifèrics) a l’editorial Proa. La crítica saluda, de vegades amb sorpresa, l’interès d’un autor tan amagat, i Fiol s’incorpora de ple dret a la nòmina d’autors destacats de la poesia en català. Aquest reconeixement anirà creixent a mesura que Proa edita els volums que apleguen la seva obra: Camps de marina i suburbials: obra poètica 1 (2000), Cròniques bàrbares: obra poètica 2 (1999) i Canalla lluny de Grècia: obra poètica 3 2001, els tres reculls apareguts fins al present.
No revelarem ara quins poemes llegirem però sí que us direm que podeu trobar algun d’aquests llibres de l’autor a la biblioteca Joan Oliva. També es pot intentar a les llibreries, és clar.Si us crida l’atenció algun dels seus textos i ens ho voleu dir, podeu fer-ne el comentari aquí mateix o portar-lo el dia 25.
A reveure!
Bartomeu Fiol recita dos poemes:“Enc que siguem porucs…” a Camp Rodó“Matèria final” a Catàleg de matèries
Més còmic manga infantil i juvenil a la Biblioteca
La secció de manga, còmic japonès de la Biblioteca ha crescut!
Gràcies a una donació de la Diputació de Barcelona a partir d’aquest mes de setembre podrem gaudir de noves col·leccions d’aquest tipus de còmics, molt populars entre la canalla i la joventut.
Els nous títols són:
En un món on els mags s’ajunten en gremis, Fairy Tail és un dels més famosos… per destrossar-ho tot… Aquest manga gira en torn a en Natsu i la Lucy, que fan les missions del gremi acompanyats per altres membres de Fairy Tail.
Haine acaba d’entrar a l’Acadèmia Imperial, on actualment cursa primer any de batxillerat. El seu ídol és en Shizumasa, al que anomenen l’Emperador per ser l’estudiant més ric i influent de l’Acadèmia. Haine no pensa en altra cosa que en apropar-se a ell, però no li resultarà gens fàcil
Una malaltia molt greu anomenada Medusa està acabant amb la raça humana. Algunes persones son criogenitzades amb l’esperança de trobar una cura en un futur no gaire llunyà. La Kasumi i la seva germana bessona es despertaran sense saber on són ni que ha passat.
En Loki, el déu de l’engany, no s’ha estat portant del tot bé últimament així que Odín ha decidit fer-lo fóra del món dels déus i enviar-lo a la Terra convertit en nen. A la Terra, Loki haurà de buscar-se la vida muntant una agència de detectius, ajudat pel seu fidel servent Yamino i per l’eixerida terrestre Mayura.
És la història d’en Monkey D. Luffy qui, quan tenia 7 anys va menjar accidentalment una Fruita del Diable, i es va convertir en un home de goma, cosa que l’impedeix nedar. Luffy, surt al mar deu anys després per a trobar el gran tresor One Piece i convertir-se així en el Rei dels Pirates.
Ryoma Echizen és un noi de 12 anys que es trasllada a viure al Japó amb la seva família, que fins ara feien la seva vida als Estats Units. A l’institut s’apunta al club de tenis doncs sap jugar molt bé.
La Tenma Tsukamoto, estudia segon curs a l’institut Yagami i se sent atreta per Ooji Karasuma, un excèntric noi que és realment especial per les seves estranyes formes d’actuar.
La història tracta de l’amistat i rivalitat que sorgeix entre la Chocola i la Vanilla, dues joves bruixes del Món Màgic que són triades per competir a un concurs per esdevenir la Reina del Món Màgic.
Aquestes noves col·leccions compartiran espai amb d’altres de clàssiques com Bola de Drac, Naruto, Keroro, Cardcaptor Sakura, etc.
Si us agraden els còmics japonesos ja sabeu que trobareu tot això i més a la Biblioteca! Konichiwa!
Més informació: la Comicteca
Amb V de Vilanova – Vilanova sona!
Després de les vacances d’estiu torna a la Biblioteca el cicle d’exposicions Amb V de Vilanova. Aquest mes ens aturem en la música feta a Vilanova i la Geltrú.
Fins al 15 de setembre podreu trobar al vestíbul de la Biblioteca tots els documents de músics locals que tenim junt amb una guia de lectura titulada Vilanova Sona!, on recollim tots els enregistraments musicals que formen part de la nostra col·lecció local per a que tingueu present el que s’ha fet i és fa, musicalment parlant, a la nostra ciutat.
Vilanova sempre s’ha caracteritzat per ser molt activa en aquest sentit organitzant festivals, mostres i concerts de tots els estils, alguns d’ells de força prestigi, com el FIMPT o el Faraday.
Podeu trobar des dels enregistraments de les composicions d’Eduard Toldrà fins a les maquetes dels grups vilanovins més joves, passant pels cantautors com Pere Tàpies, grups de música tradicional com els Grallers de l’Acord o els grups vilanovins que tenen èxit fóra de la comarca com La Brigada, Blenda o Gentle Music Men.
A la xarxa social myspace podem trobar els treballs dels vilanovins més joves, sobretot grups de rock i pop, que fan servir aquesta eina per donar a conèixer la seva música a tothom que la vulgui escoltar.
El portal GarrafJove també ha publicat una pàgina a myspace on podeu trobar enllaços a tots els espais de la nova fornada de grups vilanovins i d’altres poblacions de la comarca.