Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Arxiu per Maig, 2009

27è Saló del Còmic de Barcelona

Cartell SalóEl Saló Internacional del Còmic de Barcelona, s’ha convertit en un referent mundial per al sector i enguany arriba a la seva 27ª edició amb un atractiu programa d’exposicions, la presència de destacats autors de còmic nacionals i internacionals així com diverses activitats culturals i lúdiques. L’edició d’enguany se celebra del divendres 29 de maig al dilluns 1 de juny. 

Demà, divendres dia 29, se celebraran dos actes relacionats amb el còmic a les biblioteques: 

A les 11h a la sala de conferències: 

Gotham, Neotokyo, Slumberland, i Hicksville: El còmic a les biblioteques públiques dels diferents àmbits territorials de Catalunya.  

Intervenen: Esther Suriñach Vicente – Central de Biblioteques de Girona; Àngels Solà Medina – Biblioteca Pública de Lleida; Anabel Lambea Faure– Biblioteca Pública de Tarragona; Mariola Castaño Urgellés, Central de Biblioteques de les Terres de l’Ebre; Gemma Domingo Espinet, Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra.

Modera: Jaume Vilarrubí, coordinador del Grup de Còmic del COBDC. 

I a les 13h a la sala d’actes: 

III Trobada del Grup Comicteca de Bibliotecaris de l’Estat espanyol   

També voldríem destacar que amb motiu de la celebració del Saló del Còmic de Barcelona 2009, la Subdirecció General de Biblioteques dóna continuïtat a la bibliografia selectiva De còmics amb una actualització bibliogràfica que conté els títols més interessants apareguts al mercat des de l’últim Saló.

La tria, talment com en les ocasions anteriors, ha estat feta, bàsicament, per membres del Grup Biblioteca i Còmic del Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya. 

Es tracta d’una selecció bàsica de 78 títols, que es pot completar amb la informació bibliogràfica que trobareu al SIS, Servei d’Informació Selectiva. A l’espai del SIS hi trobareu també actualitzades les edicions de les obres bàsiques recomanades anteriorment, així com una oferta molt més àmplia de novetats del sector de la historieta.

De Còmics (actualització 2009)

La biblioteca Armand Cardona té un fons especialitzat en còmic, la COMICTECA, i hem preparat una taula al vestíbul de la Biblioteca on podreu trobar els àlbums de molts dels artistes convidats al Saló i també d’altres que creiem que us podran agradar.

Taula vestíbul

Veniu a comprovar-ho!

Més informació:

Dossier de premsa del 27è Saló del Còmic de Barcelona

1 comentari

Biblioteca més accessible per als invidents

Biblioteca accessibleLa Biblioteca Armand Cardona, seguint amb la línia iniciada fa uns anys de millorar l’accessibilitat a la Biblioteca a les persones amb alguna discapacitat, disposa ara d’un lector de pantalla JAWS (Job Access with Speech) instal·lat per la Diputació de Barcelona.

El JAWS, en la seva versió per a Windows, és un lector de pantalla que permet que una persona totalment cega o amb poca visió accedeixi als continguts d’un ordinador per mitjà de la veu i/o de l’alfabet braille.

Disposar d’aquest lector és una de les diferents accions que la Biblioteca Armand Cardona durà a terme al llarg d’aquest any per tal de fer més accessible la informació a les persones invidents o amb problemes de visió.

Lupes de màA partir del 15 de juny la Biblioteca posarà a disposició d’aquelles persones usuàries amb problemes de visió, lupes de ma perquè els facilitin la lectura. Les lupes es deixaran en préstec quan l’usuari s’endugui els documents de la Biblioteca a casa i s’hauran de retornar amb els llibres. La Biblioteca també ha estat més atenta, a l’hora d’adquirir nous documents, a les necessitats d’aquests col·lectius. 

Altres maneres de llegirAquesta acció es farà visible de cara al setembre, quan la Biblioteca durà a terme una altra acció orientada a potenciar la “Col·lecció accessible” que es troba en el seu fons. Publicarà dues guies de lectura  de documents que es poden trobar a la Biblioteca; una que recull una selecció de documents adaptats a persones amb discapacitat visual i auditiva i una altra que recull els documents que donen informació sobre diferents discapacitats.

Material accessibleAquest fons s’exposarà al vestíbul de la Biblioteca conjuntament amb la col·lecció d’audiollibres (un audiollibre és una gravació d’un llibre llegit en veu alta) i del llibres de lletra gran.  Des dels seus inicis la Biblioteca Armand Cardona ha realitzat activitats amb la intenció de fer més accessible la lectura i la cultura a persones amb necessitats especials. Destaca l’hora del conte en llenguatge de signes, activitat fixa dins la seva programació i que conjuntament amb el Cep i la Nansa Edicions han estat les propulsores de la col·lecció de contes Ginjoler, contes adaptats a la llengua de signes catalana.

Mes informació:

Biblioteca pública y accesibilidad

L’accessibilitat a la informació en les biblioteques públiques: directrius per garantir la integració de tothom

No hi ha comentaris

Aules d’estudi nocturnes

RètolLes biblioteques municipals de Vilanova i la Geltrú i la biblioteca de l’IES Joaquim Mir oferiran aquest servei ampliat en època d’exàmens. 

La Biblioteca Armand Cardona Torrandell obrirà les seves aules d’estudi a partir del 25 de maig i fins el 20 de juny, de dilluns a dissabte, de les 21 hores a la 1 de la matinada. 

Recordeu que durant l’horari d’obertura al públic de les aules d’estudi no s’oferiran els mateixos serveis que en una biblioteca, de manera que no hi haurà servei de préstec ni d’Internet.

Els usuaris amb carnet de la Biblioteca podran gaudir de conexió a Internet a l’espai WIFI  de la Biblioteca, que romandrà en funcionament. 

Més Informació: 

Web de l’IMET

No hi ha comentaris

Manel, el nou pop-folc català que triomfa

ManelAmb el seu primer treball discogràfic, Els millors professors europeus han aconseguit el reconeixement de la crítica, del públic i el premi Enderrock al millor disc de Pop-rock del 2008.  

Qui descobreixi el quartet del barri de Gràcia de Barcelona (format per Guillem Gisbert, Martí Maymó, Roger Padilla i Arnau Vallbé) descobrirà en aquest treball, un món senzill, quotidià, alegre, i sobretot vital, que ens recorda a la música de Bob Dylan, Antònia Font, Sisa, Beirut, i fins i tot Xesco Boix.

Un univers, de vegades surrealista i irònic, ric en sonoritats electròniques del pop més fresc i, acústiques i nostàlgiques de la música d’arrel.  

El disc recull 12 cançons que entren a l’instant, cinc de les quals formaven part de la primera maqueta autoeditada el 2007. 

Fins i tot s’han atrevit a fer una versió del clàssic Common people del conegut grup de pop britànic Pulp. 

Fa dos anys ningú els coneixia, fins que van guanyar el Premi Joventut del 2007 del concurs de maquetes Sona 9. Des de llavors no han parat d’actuar arreu dels Països Catalans i d’acumular premis fins a convertir-se en el grup de moda dels més modernets i dels més cumbes.  

Si voleu veure’ls en directe per aquestes contrades preneu nota:  

* 23 de maig, a les 22:00h al Teatre Casal de Vilafranca del Penedés (Rbl. Nostra Senyora 35-37).

* 4 de juliol al festival Absoulte Faraday de Vilanova.  

Si ho preferiu, podeu emportar-vos-els a casa una setmaneta per escoltar-los una vegada i una altra.

Passeu per la biblioteca i us el deixarem en préstec!

Més informació: 

Myspace de Manel 

Videoclips: 

En la que el Bernat se’t troba

Dona estrangera

1 comentari

Literatures: mirades a altres continents

Anna Soler-PontTotes aquelles persones apassionades de la literatura, amants dels bons moments literaris i seguidors de la qualitat escrita com tu, no us podeu perdre la  conferència: Literatures: mirades a altres continents a càrrec d’Anna Soler-Pont. 

Des de la seva experiència personal i professional l’Anna ens explicarà quin és el panorama actual de les literatures que podem trobar als altres continents.

Anna Soler-Pont, nascuda a Barcelona l’any 1967, ha estudiat Filologia Àrab i, després d’una estada a El Caire i d’un viatge des de Barcelona a Nova Delhi per carretera, fundà l’any 1992 Pontas Literary & Film Agency, empresa especialitzada en l’àmbit multicultural.

Pontas Literary & Film Agency

Ha viatjat per tots cinc continents a la recerca d’autors i d’històries humanes. El 2005 va publicar el recull de contes africans  Un meravellós llibre de contes d’Àfrica per a nens i nenes i al 2007 la seva primera novel·la, co-escrita amb Asha Miró, Rastres de sàndal, traduïda a més de deu llengües. Una conferència absolutament enriquidora i plural que ens permetrà tenir una visió general de les literatures paral·leles.

Més informació a: Pontas Literary & Film Agency

1 comentari

“Chau” a Mario Benedetti

Mario BenedettiL’escriptor uruguaià Mario Benedetti va morir ahir a Montevideo a l’edat de 88 anys. Feia temps que estava malalt.

Amb la seva mort s’apaga una de les veus més importants de la poesia llatinoamericana del segle XX.

Benedetti va ser autor de més de vuitanta llibres de poesia, novel·les, contes i assaigs, així com de guions de cinema. 

Va ser guardonat amb el Premio Reina Sofia de Poesia Iberoamericana (1999), el Premio Iberoamericano José Martí (2001) i el Premio Internacional Menéndez Pelayo (2005).  

Músics com el també uruguaià Daniel Viglietti o el català Joan Manel Serrat, entre d’altres, han musicat alguns dels seus poemes, que parlen de temes tan universals com l’amistat, l’amor o el compromís social. 

La seva relació amb el cinema també va ser important. Va treballar com a guionista i algunes de les seves novel·les van ser adaptades a la pantalla gran com La Tregua, realitzada al 1974 pel director Sergio Renán o Grácias por el fuego, que va ser filmada l’any 1985 pel mateix Renán.   

El realitzador argentí Eliseo Subiela va fer servir alguns dels seus poemes per construir els guions de les seves pel·lícules, El lado oscuro del corazón (1992) i Déspabilate amor (1996).

 L’any 2004, el realitzador Ricardo Casas va realitzar un documental sobre la vida i l’obra del poeta, titulat Palabras verdaderas. A la pel·lícula van participar altres escriptors com Eduardo Galeano, Juan Gelma o el barceloní Manuel Vázquez Montalbán.

Com sempre, recordar-vos que a la Biblioteca podreu trobar molts dels llibres esmentats en aquesta notícia.

Més informació:

Biblioteca Virtual Cervantes

Poemes Mario Benedetti

No hi ha comentaris

Lliurament de diplomes a la Biblioteca Jaume Fuster i a l’Ateneu Barcelonès

Vuit participants de les categories de 9 i 10 anys del IV Premi Atrapallibres! i nou participants d’entre 13 i 14 anys del XIII Premi Protagonista Jove, constituïts ambdós com a jurats a la biblioteca Armand Cardona, recullen personalment el diploma a Barcelona.

Els membres del Premi Atrapallibres a BarcelonaDimecres dia 6 ens hem desplaçat a la biblioteca Jaume Fuster de Barcelona per tal de conèixer els guanyadors del IV Premi Atrapallibres!Una vegada sumats tots els vots dels participants en aquesta edició, gairebé 5000 lectors, el llibre guanyador en la categoria de 9 anys ha estat Els Ratolins de la Senyora Marlow, de Frank Asch, si bé a la biblioteca Armand Cardona el jurat es va decantar per Estimat Max, de D.J. Lucas.

En la categoría de 10 anys El taller de les papallones, de Gioconda Belli, va ser el guanyador.

Els membres del Premi Atrapallibres a Barcelona

Un cop llegit el veredicte, els editors van recollir els guardons i van adreçar unes paraules al públic assistent de part dels autors guanyadors. Aquest acte va finalitzar amb l’actuació del Mag Selvin. Dijous el marc escollit va ser l’Ateneu Barcelonés.En la categoria de 13 i 14 anys el guanyador va ser Kafka i la nina que se’n va anar de viatge, de Jordi Sierra Fabra, si bé als lectors de la biblioteca Cardona els hi havia agradat més La frontera negra, de Silvestre Vilaplana. 

El membres del premi Protagonista Jove a BarcelonaEn la categoria de 15 i 16 va guanyar el premi Tòquio. Tot sol a la gran ciutat, de Graham Marks, encara que la biblioteca Cardona va escollir Viatge a la fi del món, d’Henning Mankell.  

Aquest acte de lliurament de premis i diplomes va comptar amb la presència de l’autor Jordi Sierra Fabra que va agrair el premi adreçant-se a tots els joves assistents amb un llenguatge proper i desenfadat. 

El Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil convoca aquests premis amb el propòsit d’estimular la lectura d’imaginació en els nois i noies.

2 comentaris

Encarem el futur – El canvi econòmic

Símbol de la setmana de TV3La setmana de TV3 d’aquest any, que durarà de l’11 al 17 de maig, tracta sobre el canvi econòmic i té l’objectiu d’encarar-la en clau de superació col·lectiva i sobretot en clau de futur.

La biblioteca Armand Cardona se suma a aquesta cita consolidada d’interès social amb una exposició de fons sobre la crisi econòmica, economies alternatives i temes relacionats, i aquesta guia de recursos a la web per a que tothom pugui plantar cara a la crisi.

 

Setmana anticrisis a TV3

No hi ha comentaris

Ot el bruixot fa 40 anys

Ot, el BruixotJa fa 40 anys que el fill predilecte d’en Picanyol (Moià, 1948), l’Ot el Bruixot, ens acompanya cada quinze dies des de les pàgines de Cavall Fort.

Per commemorar aquesta efemèride, la Sala Rovira de Barcelona (Rambla de Catalunya, 62) organitza una exposició que consta de 50 tires d’aquest màgic personatge i que romandrà oberta fins el 19 de maig.

L’horari de la Sala Rovira és de 10 a 14 i de 16:30 a 20:30 hores de dilluns a dissabte.  

NORMA Editorial també s’ha volgut sumar a la celebració editant un volum especial amb les millors històries d’aquest personatge. 

Ot, el Bruixot és una tira còmica muda, divertida, intel·ligent i que poden gaudir nens de 9 a 99 anys.  

FELICITATS OT!!!!!!!!!!

Pàgina web sobre Picanyol

Reportatge sobre Ot, el Bruixot a Vilaweb

1 comentari

Exposició “Recull de textos a Armand Cardona Torrandell”

Armand Cardona i Ricard SalvatDivendres, 8 de maig, a les 19h s’inaugura l’exposició amb una presentació a càrrec de Joan Inglada Roig, membre de la Comissió Testimoni i Memòria d’Armand Cardona Torrandell. Aquesta exposició es podrà visitar del 8 de maig al 6 de juny. 

Ofereix un recull de textos, seleccionats per Xavier Capdet Soler, extrets de retalls de premsa, catàlegs i escrits que amics, periodistes i crítics d’art van dedicar a l’obra i persona d’Armand Cardona Torrandell, tot acompanyat de programes i fotografies de les seves exposicions. Tot aquest material es troba al Fons Documental de la Biblioteca. 

Arrel d’aquesta exposició la Biblioteca ha editat un tríptic que inclou una breu selecció d’alguns dels textos que hi apareixen, així com un llistat en el que trobareu tots aquells autors que van escriure sobre l’obra d’Armand Cardona Torrandell i que han estat seleccionats per l’exposició.

« Si hi ha un pintor que mereixi el nom de creador, aquest és Armand Cardona. El pintor organitza la seva matèria com fou organitzada la matèria de l’Univers, amb la finalitat que l’Univers pogués existir. Objectiu o subjectiu, surrealista o expressionista, abstracte o concret, són termes que res diuen davant l’obra de Cardona. Aquesta no admet classificacions. »

(Sebastià Gasch. Fragment extret del text de presentació del catàleg de l’exposició a les Galerías Layetanas, 1957)

Conjuntament amb l’edició del Punt de llibre de Sant Jordi, aquesta exposició s’emmarca en la commemoració del quarantè aniversari de l’Exposició Antològica Armand Cardona Torrandell, la primera que el pintor va realitzar a Vilanova i la Geltrú, al Foment Vilanoví, entre el 14 i el 28 de novembre de 1959. 

Organitza: Biblioteca Armand Cardona Torrandell, amb la col·laboració de Xavier Capdet Soler en la selecció de textos, programes i fotografies de l’exposició.Patrocina: Prysmian Cables &  Systems.

Obra d’Armand Cardona Torrandell

Per a més informació sobre Cardona Torrandell:

Biblioteca Armand Cardona Torrandell 

Comissió Testimoni i Memòria d’Armand Cardona Torrandell

No hi ha comentaris

Pàgina Següent »