Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Arxiu per Febrer, 2009

Cicle d’exposicions – Amb V de Vilanova – Gent amb història

BarcaSota el títol Amb V de Vilanova la Biblioteca enceta un cicle d’exposicions bibliogràfiques amb l’objectiu d’apropar la col·lecció local del seu fons a tots els ciutadans i ciutadanes.  Una part de la col·lecció local de la Biblioteca està formada pels documents que pertanyen al fons Armand Cardona Torrandell i, l’altra, no menys important, per obres sobre Vilanova o signades per autors vilanovins o vinculats amb aquesta ciutat. L’exposició Amb V de Vilanova se centrarà en aquesta segona part i començarà el cicle el proper 2 de març amb una exposició que vol difondre i fer un petit homenatge a la vida d’una gent que amb el seu treball, vàlua i esforç ha contribuït a fer gran la ciutat, uns testimonis del passat, una Gent amb història.

No hi ha comentaris

Les biblioteques de Vilanova a les 4es Jornades de biblioteques escolars

4es Jornades de Biblioteques EscolarsEl 25 i 26 de febrer se celebren aquestes Jornades que pretenen ser el punt de trobada dels professionals que treballen a biblioteques d’escoles, instituts i públiques i ser un espai per compartir experiències, propostes i projectes dins d’aquest àmbit. 

Les biblioteques de Vilanova hi són presents amb un pòster que recull de forma gràfica les accions del Pla d’Animació a la Lectura. Susana Peix i Aida Moral, de la Biblioteca Armand Cardona, han estat les encarregades de presentar aquest pòster, que ha tingut una gran acollida per part dels assistents a les Jornades.

El Pla d’Animació a la Lectura és un programa conjunt de la Regidoria d’Educació i de la Regidoria de Cultura que, a través de diferents propostes d’animació lectora a les biblioteques dels centres escolars i de sessions de formació a les biblioteques municipals, pretén formar als alumnes en l’ús dels serveis i de la col·lecció de les biblioteques.

Per a més informació podeu consultar els següents enllaços:

4es Jornades de biblioteques escolars

Bloc de les 4es Jornades de biblioteques escolars

Pla d’Animació a la Lectura de Vilanova i la Geltrú

No hi ha comentaris

Cims de Catalunya

Els cimsCims de Catalunya és un recorregut visual i lúdic pels principals sostres del nostre país, des d’una perspectiva inèdita i evocadora. Els seus autors, Francesc Muntada i Jordi Lalueza, combinen a la perfecció el coneixement i l’amor a la muntanya, amb la capacitat per a captar l’essencial i reflectir-lo magistralment. Cims de Catalunya

Des de la Mediterrània fins al Pirineu, passant per les serres prelitorals i prepirinenques, Cims de Catalunya ofereix una mostra que, sense pretendre ser exhaustiva, aconsegueix transmetre la varietat de formes i de paisatges que configuren el nostre relleu, desgranant amb sensibilitat i realisme els valors naturals i culturals que li donen vida i personalitat.

1 comentari

Bon Carnaval!

Comparsers

1 comentari

El Carnaval a la Biblioteca

DolcetPer celebrar el Carnaval, el proper dissabte dia 21 de febrer a les 12h, la Biblioteca acollirà l’Hora del Conte En Dolcet, el caramel que volia anar a la comparsa a càrrec Susana Peix, la seva autora. 

Si encara no coneixeu la història d’en Dolcet no dubteu a venir a la Biblioteca, doncs enguany, quan acabi el conte tindrà lloc la presentació de LA CANÇÓ D’EN DOLCET i el toc de sortida de la GIMCANA: On és en Dolcet?  Hi haurà premis per a tots els participants.

Podeu consultar les bases de la gimcana aquí. 

També podeu trobar documents sobre el Carnaval de Vilanova, com fer disfresses, maquillatge, etc., a la taula que hem preparat i que trobareu al vestíbul d’entrada a la Biblioteca. 

Taula

Per més informació podeu consultar el programa d’actes del Carnaval 2009 aquí. 

Bon Carnaval a tots i a totes!

1 comentari

La Rita Robinson de Mikel Valverde

La Rita RobinsonAquest títol pertany a la col·lecció El món de la Rita. La Rita és una nena de 8 anys, baixeta, morena, que viu situacions i conflictes propis de l’edat: família, escola, amics. De cada una de les aventures, la Rita aprendrà alguna cosa sobre ella mateixa, gràcies als consells de les granotes sàvies i a la pròpia experiència.

La Rita Robinson ens situa a aquest simpàtic personatge a les seves vacances d’estiu a la platja. Un dia, cansada de la seva estada al camping, d’haver de menjar a l’aire lliure i, sobretot, dels ditxosos bitxos! la Rita agafa un vaixell a pedals i s’allunya de la platja, fins al punt que acabarà perduda en una petita illa. Un cop aquí haurà d’utilitzar tots els recursos al seu abast per sobreviure.

Mikel ValverdeRita, en realitat, no es més que la companya de viatge del dibuixant i escriptor vitorià Mikel Valverde. Ella converteix les vivències i apunts presos per Mikel en històries rodones clarament adreçades al públic infantil: «Ella va sorgir mentre treballava; estava dibuixant i de sobte em va sortir una cara d’una nena, amb aquest pentinat tan peculiar que la distingeix».

5 comentaris

Debat obert – El vigilant en el camp de sègol

¿Creieu que és possible que les desventures i la desorientació del sensible, espantat i, en el fons, tendríssim, Holden Caulfield poden incitar algú a l’assassinat?

Camp de sègol

El debat ja és obert. Animeu-vos a participar!

1 comentari

Oh, benvinguts, passeu, passeu…

 …de les tristors en farem fum,
a casa meva és casa vostra si que hi ha cases d’algú.
 

Amb aquesta cançó d’en Jaume Sisa, la Biblioteca Armand Cardona us vol donar la benvinguda al nostre bloc, el Bibliobloc. 

L’objectiu d’aquesta nova sala virtual de la Biblioteca és promoure la participació dels usuaris en activitats, com els Clubs i Tallers de lectura i difondre les col·leccions del nostre fons documental mitjançant una selecció de les novetats.

 Benvinguts

A més, també hi haurà un espai dedicat a aquelles notícies relacionades amb la Xarxa de Biblioteques Municipals i amb el món del llibre i de  la cultura en general. 

Així doncs, esperem els vostres comentaris, suggeriments i opinions!

Entreu al Bibliobloc! 

No hi ha comentaris

Quiet, de Màrius Serra

Portada“Sempre m’ha agradat imaginar-me el Lluís com un intrèpid navegant del dic sec. Aquest seria, doncs, el seu quadern de bitàcola”.  Amb aquestes paraules comença el llibre de Màrius Serra,  Quiet que cobreix set anys en la vida del seu fill Lluís Serra Pablo, àlies Llullu, que va néixer amb una greu encefalopatia que la ciència neurològica encara no ha estat capaç de definir. El Lluís és el seu segon fill. Té unes necessitats una mica peculiars, però això només significa que han d’estar més pendents de la seva fragilitat.  

A partir de records separats en el temps, i ordenats sense una cronologia particular, Màrius Serra reconstrueix els moments més significatius i simbòlics de la seva relació amb el seu fill, i descriu amb honestedat, valentia i gran destresa les contradiccions que suposa tenir un fill que no progressa com els altres.

L’autor venç amb elegància i habilitat tots els perills d’un llibre com aquest, fuig del sentimentalisme i es col·loca en una equilibrada distància emocional sense perdre la tendresa ni la sensibilitat; troba el punt adequat entre la proximitat de la història i la capacitat de fer-ne literatura, sense frivolitzar, i construeix un llibre sobre la honestedat més visceral.

Us deixem amb l’entrevista que li va fer l’Emili Manzano a l’Hora del Lector el passat mes de novembre.

No hi ha comentaris

Alfons Figueras, un vilanoví desconegut

Doctor MortisAlfons Figueres (Vilanova i la Geltrú, 1922) és un dels grans clàssics de la historieta espanyola, amb una dilatada carrera que s’estén fins a finals del passat segle XX.  

Gran coneixedor de la cultura popular del seu temps, totes aquestes referències es combinen amb un mestratge gràfic sense igual i un persona sentit de l’humor, per a donar lloc a una de les obres més originals i diferenciades del nostre còmic.  

Els seus personatges han vist la llum en capçaleres tan importants com Nois, Pulgacito o Mata Estones, en nombrosos monogràfics i també diàriament a diaris com l’Avui o La Vanguardia.  Fa poc, l’editorial Astiberri va publicar un altre recopilatori, Topolino, el útlimo héroe, també disponible a la Biblioteca.

Doctor Mortis forma part d’una extensa col·lecció d’historietes i vinyetes d’humor negre que Figueres va realitzar a la dècada dels 70 per a Selecciones Ilustradas de Josep Toutain.  A Espanya, es van publicar sota les capçaleres com Dossier Negre, Vampus, Rufus o Famous Monsters.

 Pàgina

Aquí trobem totes les característiques del còmic de Figueres: els personatges, protagonistes i secundaris, extrets dels Frankenstein i d’altres films de la Universal; el dibuix en blanc i negre, de forta càrrega expressionista; un corrosiu i sorneguer humor negre, a vegades fins i tot cruel i l’absència total del so, només trencat per alguna onomatopeia, de la qual Figueres és un mestre.

El Patito Editorial acaba d’editar un altre recopilatori amb l’obra d’Alfons Figueras titulat Estampas Malignas.

9 comentaris

Pàgina Següent »