Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Arxiu per la categoria: Informació digital

Tallers Univers Internet: Els dilemes de la privacitat

imatges_maleta_T3_Privacitat

Univers Internet és un projecte creat pel Servei Educatiu del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) que proposa una reflexió crítica i creativa sobre el conjunt de tecnologies vinculades a Internet i la transformació inèdita i accelerada que està provocant en les nostres vides.

L’any passat, Univers Internet es va incorporar al projecte BiblioLab, un programa de la Xarxa de Biblioteques Municipals (XBM) que desenvolupa i dóna suport a accions que tenen com a finalitat l’accés al coneixement a través de l’experimentació i metodologies innovadores i creatives en un entorn obert a la ciutadania.

El cicle oferia una visió global d’Internet i de com afecta les nostres vides en tres nivells d’incidència: sobre la persona, sobre la ciutat i sobre el planeta.

Durant el primer semestre de l’any, les Biblioteques de Vilanova han programat 4 tallers que ensenyaran als més joves, d’una forma lúdica i molt didàctica, com afecta la Xarxa a les nostres vides.

Començarem amb el taller Els dilemes de la privacitat. Dissabte 2 de febrer a les 17:30h a la Biblioteca Armand Cardona. Adreçat a joves de 1r i 2n ESO (11 a 14 anys). Places limitades. Cal inscripció prèvia a la Biblioteca.

El concepte de privacitat ha sofert molts canvis al llarg de la història. La privacitat és un dret humà universal reconegut per l’article 12 de la Declaració Universal dels Drets Humans, però és un concepte que es pot definir i entendre de diverses maneres i, en una societat de les TIC com la nostra, cal repensar el seu significat i, en conseqüència, les seves aplicacions.

Perfils com el de Facebook, Twitter, etc., acumulen informació personal que ens pot relacionar directament amb les nostres aficions, ideologies, etc., conceptes que es consideren sensibles davant, per exemple, el tractament en la protecció de dades i que passen inadvertits per a molts usuaris en registrar-se a noves webs o descarregar-se aplicacions.

Univers Internet. © CCCB, 2016. Robert Monton (2)

Aquesta falta de consciència real del grau d’exposició i d’informació personal que estem facilitant quan fem ús de la xarxa pot arribar a ser un problema perquè no es dóna un consentiment conscient i explícit, sinó ràpid i irreflexiu.

Així doncs, si voleu saber què és la petjada digital i voleu aprendre a gestionar la vostra presència a les xarxes, veniu a jugar amb nosaltres!

Mitjançant un joc de taula on l’objectiu és protegir el màxim les dades personals d’un personatge fictici i de diverses preguntes i respostes, incitarem als joves a reflexionar sobre l’exposició a què estan sotmesos quan fem ús de la xarxa.

Quina informació estem facilitant quan ens connectem a un wifi públic? Amb quina informació nostra es queden aplicacions com Snapchat? Tenim tan normalitzat l’ús de les apps que moltes vegades no ens qüestionem a quin preu les estem utilitzant, ja no econòmic, sinó personal.

Us deixem amb un vídeo per reflexionar…

No hi ha comentaris

Fake News, la verdad de las noticias falsas

portadaLes fakes news és el terme anglosaxó que s’utilitza per denominar les notícies falses que es difonen a través dels portals de notícies com un producte periodístic a través dels canals de premsa escrita o digital, ràdio, televisió i xarxes socials per tal de generar confusió, desinformació o engany entre la població. El seu objectiu primordial és manipular les decisions o opinions dels usuaris per mitjà de la mentida, normalment en favor o detriment d’una entitat o persona per tal d’obtenir uns beneficis a canvi.

Si les fake news són mentides, per què ens les creiem? Per què les compartim? Qui les fa virals? Quina és la veritat de les notícies falses? Al mateix temps que respon a aquestes preguntes, el professor universitari Marc Amorós aprofundeix en el llibre que us presentem avui, Fake News, la verdad de las noticias falses, en les implicacions de llegir i creure en notícies falses, i de quina manera perjudiquen la nostra salut informativa i ens tornen cada dia més cecs.

Què t’estimes més: llegir fake news o menjar caca? La pregunta no és gratuïta. “Pot ser que et semblin dues accions molt diferents, però per al papa Francisco són el mateix. Els mitjans de comunicació i els periodistes que difonen fake news corren el risc de caure presos de la coprofilia (interès anormal per la caca) i els seus lectors, al seu torn, corren el risc de coprofàgia (ganes d’alimentar de femta), va afirmar el summe pontífex al desembre de 2016 en una entrevista al setmanari catòlic belga Tertio”, ens diu Amorós.

Seguint el seu raonament, “Si arribem al punt en què no podem confiar en les notícies, només ens creurem les que reafirmin el nostre pensament. És a dir, aquelles que ens donin la raó”. “Això ens conduirà a una societat impermeable al pensament aliè o contrari. Ens tornarem cecs i sords a totes les notícies contràries als nostres prejudicis i opinions preconcebudes. No estarem disposats a que la informació ens tregui la raó, acte que ens portarà a una polarització cada vegada més radical “, opina Amorós. “Amics i amigues, no hi ha dubte que estem deixant de ser una societat de la informació per endinsar-nos en la societat de la desinformació. En la societat de la informació falsa”.

Tot això i més trobareu en aquest llibre, prorrogat pel televisiu Jordi Évole.

Marc Amorós Garcia és fan de Bruce Springsteen, mark amorosdes de fa 20 anys és periodista i quan es va llicenciar no portava barba. Actualment és guionista i director de programes de televisió. Ha dirigit programes per a Movistar +, La Sexta i TVE i treballat per a Antena 3, Tele 5, RNE, RAC1 i la Cadena SER. També ha estat professor universitari. Del periodisme es va enamorar per la seva voluntat d’explicar les coses d’acord amb els fets, no amb les opinions ni les creences. D’ell diran moltes coses, encara que no totes veritat.

Si us interessa el tema, a la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú trobareu més llibres que ens parlen de les xarxes socials en línia.

No hi ha comentaris

Col·leccions locals digitalitzades

La Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona posa a la disposició de tothom en format digital tres de les col·leccions editades per l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, relacionades amb la ciutat i la seva gent.

 

retratsEn primer lloc trobem la col·lecció Retrats, on l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú vol homenatjar els homes i les dones nascuts o veïnats a la vila i que amb la seva trajectòria han contribuït a la promoció i enaltiment dels valors cívics i culturals, o que amb la seva labor han col·laborat a fer conèixer el nom de Vilanova i la Geltrú. En aquesta col·lecció trobareu trenta-nou opuscles, des del primer dedicat al ballarí Joan Magrinyà i Sanromà, escrit per Trinitat Ruiz fins al darrer publicat fins ara, dedicat al cooperativista i polític Joan Ventosa i Roig, d’Albert Tubau. Les germanes Teresa i Eulàlia Rossell, Teresa Basora i Sugrañes, el poeta Manuel de Cabanyes, Francesc Roig Toqués, el pintor Armand Cardona i Torrandell o el bibliotecari Joan Oliva i Milà son algunes de les persones que trobareu en aquesta col·lecció.

 

 

Una altre de les col·leccions és La Memòria del Futur, Memoriarecull del procés de recuperació de la història de la ciutat des del treball del taller d’història local La història a les nostres mans, integrat per una seixantena de dones, que setmana rere setmana han filat els records de les seves vivències i recuperat la seva història que esdevé la nostra. La seva, perquè en són protagonistes i la nostra, perquè som els hereus i les hereves d’allò que la generació que ens precedeix ha anat teixint. En aquesta col·lecció, fins ara de deu volums, trobareu títols com Família i guerra, Fes-me’n cinc cèntims…, Els Nostres records d’escola i Vols ballar?.

 

 

 

 

 

CarrersPer últim us volem destacar la col·lecció Els carrers de Vilanova i la Geltrú, que és un recull sistemàtic de les denominacions dels carrers de la ciutat, tant dels actuals com dels que hi han figurat al llarg del temps. La col·lecció consta de nou volums, i el primer Les viles medievals aplega els carrers que es van anar configurant fins al segle XVI. De forma cronològica els opuscles van passant per l’edat mitjana, l’eixample, el Barri de Mar… per acabar als darrers barris urbanitzats i els barris situats a ponent, Santa Maria, Santa Llúcia, El Prat de Vilanova i Fondo de Somella.

 

 

 

 

 

 

Per poder accedir a la versió digital de les tres col·leccions, només cal que cliqueu qualsevol dels tres enllaços en negreta que apareixen en aquesta nota del blog, que us portarà a la pàgina del cercador de la Xarxa de Biblioteques Aladi on us hem preseleccionat les col·leccions. Un cop allà, cal seleccionar el volum que desitgeu consultar i clicar el text complert que apareix a la versió digital.

No hi ha comentaris

Bib@prop: Les biblioteques ben a prop teu!

bibaprop.png_191393041El Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya amb col·laboració de la Gerència de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, Biblioteques de Barcelona i les Biblioteques Universitàries de Catalunya han posat en funcionament l’aplicació Bib@prop: Les biblioteques ben a prop teu!

L’objectiu d’aquesta app és la d’informar a la ciutadania i, especialment als estudiants, de l’oferta de biblioteques i sales d’estudi disponibles a Catalunya.

Bib@prop és una app gratuïta que permetrà a qualsevol estudiant i ciutadà, localitzar de forma senzilla la biblioteca o sala d’estudi més propera on poder estudiar.

Actualment ja es poden geolocalitzar 420 biblioteques públiques, universitàries i sales d’estudi catalanes i la informació que s’ofereix a l’estudiant en temps real son les biblioteques i sales d’estudi més propers a l’usuari, el seus horaris i condicions d’accés.

Bib@prop anirà incrementant la seva oferta de geolocalitzacions d’equipaments i instal·lacions per a estudiar, a mesura que es vagi incorporant més biblioteques i sales d’estudi que habiliten els ajuntaments, universitats, associacions i col·legis.

pantallazo1 pantallazo2 pantallazo3

Aquesta nova iniciativa és fruit de la col·laboració activa de moltes biblioteques de diferents institucions i xarxes, dins del marc del projecte LABO. D’aquesta manera, s’uneixen esforços i recursos de biblioteques públiques i universitàries per tal de facilitar als estudiants accés als serveis públics.

L’aplicació ja està disponible per a dispositius Android (via Play Store) i en breu ho estarà per dipositius iOS (via Apple iTunes)

Podeu descarregar l’aplicació aquí.

 

No hi ha comentaris

Fenomen Booktubers

BOOKTUBERS

Ha nascut a Youtube una comunitat de nous crítics literaris. S’anomenen a si mateixos ‘booktubers’ i han substituït els clubs de lectura pels vídeos casolans. Aquests nadius digitals mostren que literatura i les noves tecnologies són compatibles i que llegir és un plaer que es pot compartir.

Un ‘booktuber‘ és un jove lector que comparteix les seves passions literàries amb els seus seguidors, que poden arribar a ser milers, a través d’un canal de Youtube. Per això tenen prou amb tenir una webcam, un ordinador i facilitat de paraula.

Els ‘booktubers’ fan crítiques de llibres, però més que això el fenomen funciona perquè comparteixen amb els seus seguidors costums, manies, jocs i unes altres filies relacionades amb els llibres.

booktubers catalans

El fenomen dels ‘booktubers’, molt important a l’Amèrica Llatina, sobretot a Mèxic i Argentina, demostra que la lectura ha deixat de ser un hàbit solitari, aïllat i silenciós per convertir-se en una pràctica col·laborativa. I potser el més important des del punt de vista didàctic és que es mostra com una eina molt eficaç per fomentar la lectura entre un jovent sovint poc motivat per aspectes culturals.

A Catalunya dos dels pioners són la Marta Botet i en Bernat Sut. Tots dos col·laboren amb el Consorci de Biblioteques de Barcelona en les activitats que amb el nom #kedada #booktuber #recomanollegir tenen com a objectiu dinamitzar la participació en el concurs #recomanollegir, un projecte de promoció de la lectura entre els joves a través del format audiovisual.

Les activitats s’estructuraran en dues parts. A la primera, els participants coneixeran l’experiència d’aquests dos ‘booktubers’ catalans com a prescriptors literaris digitals. A la segona part, dos experts en tècniques audiovisuals els donaran eines i recomanacions per a l’enregistrament i edició dels vídeos. Les activitats estan adreçades a joves d’entre 14 i 17 anys , cal inscripció prèvia i les places són limitades.

De cara a fomentar la lectura entre els més joves, tots els participants rebran un obsequi: o bé un llibre cortesia de les editorials, o bé un val de compra a llibreries. Col·laboren les editorials La Galera, Joventut i Blackie Books, i la llibreria Laie.

Tot i que el fenomen sembla reservat als joves trobem casos com el de l’escriptora Gemma Lienas, que ja fa més de dos anys encomana les ganes de llegir a través del seu canal. A més de trobar presentacions dels seus llibres, en recomana d’altres i aconsella maneres d’escriure.

No hi ha comentaris

Exposició ‘Immersos en les dades’ a La Sala

destacado_12328

Avui s’inaugura al Centre d’Art Contemporani La Sala, aquesta mostra itinerant de la Diputació de Barcelona, ideada a partir de l’exposició ‘Big Bang Data’, del CCCB i la Fundación Telefónica.

La producció de l’exposició va a càrrec del Programa d’Arts Visuals de l’Oficina de Difusió Artística de la Diputació de Barcelona, que ha estat comissariada per l’Olga Subirós i en José Luis de Vicente.

La producció de dades en quantitats massives és un dels fets fonamentals del nostre temps. Mentre que al llarg dels últims quinze anys el cost d’emmagatzemar informació digital ha disminuït enormement, el nombre de dispositius que capten, produeixen i transmeten dades s’ha multiplicat de manera exponencial.

1416053698873La vasta infraestructura industrial que es desplega arreu del món per emmagatzemar memòries, paraules, imatges i actes ja requereix el 2% del consum energètic mundial. L’explosió de les dades creix desenfrenadament, sense que ningú no en pugui veure la fi.

Les dades generades per xarxes de sensors en infraestructures i en tecnologies industrials, i també pels ciutadans a les xarxes socials, els telèfons mòbils, les transaccions amb targeta de crèdit i els dispositius GPS, avui apareixen com una oportunitat i una eina clau.

Darrere de l’explosió de dades hi ha noves maneres de resoldre problemes i plantejar preguntes que ja estan canviant la forma de practicar la ciència, de generar valor en l’economia i d’organitzar la política i la societat.

Gunnar Knechtel Photography, BIG BANG DATA Exposició, CCCB, 9 Mayo - 26 Octubre 2014Les dades poden ser un element central per promoure una democràcia més participativa i una administració més eficaç. Tanmateix, també es poden utilitzar com a armes per instaurar un estat de vigilància sense precedents.

L’accés a les dades, el dret a fer-les servir i el valor que representen són factors que se situen al centre de múltiples conflictes contemporanis: des de la lluita per la transparència fins a les repercussions polítiques de les filtracions de Wikileaks i el cas Snowden, passant per la mercantilització de la intimitat que practiquen els gegants de Silicon Valley.

«Immersos en les Dades» explora l’emergència de la base de dades com a marc de pensament cultural i polític i els efectes de la dadificació del món, un procés tan determinant al segle XXI com ho va ser l’electrificació al segle XIX.

L’exposició està estructurada en set àmbits, cinc de temàtics més l’espai de documentació i el del servei educatiu:

1- El pes del núvol. Geografies emergents de les dades.
2- El batec del món. Què és la dadificació?
3- Què penses, que fas, què sents. La producció social de les dades.
4- Som dades. De la quantificació a la mercantilització del jo.
5- Dades per al bé comú. Cap a una cultura crítica i participativa.

En l’espai de documentació, al centre de la sala, hi haurà una àmplia bibliografia per consultar i es podrà consultar entrevistes, vídeos i webs.

L’espai del servei educatiu, gestionat per especialistes en educació, ciència, divulgació i cultura, s’adrecen i s’adapten a diferents segments de públic i s’estructuren en una visita dinamitzada i un taller experimental.

images

Per complementar l’exposició el servei educatiu ha organitzat aquestes activitats així com dues activitats vinculades, la visita comentada a l’exposició de la comissaria Olga Subirós que tindrà lloc el diumenge 28 de febrer a les 12h i la conferència ‘Què és el Big Data?’ a càrrec de José Luís de Vicente, el divendres 11 de març a les 19h.

Trobareu més informació al web de La Sala.

A les Biblioteques de Vilanova trobareu informació sobre alguns dels temes que es tracten a l’exposició: Big Data, Informàtica en núvol, Protecció de Dades

Us deixem amb una entrevista als dos comissaris de l’exposició amb motiu de la seva inauguració a Barcelona.

No hi ha comentaris

Webs per triar lectures

ff.jpg_1718483346

Una de les tasques principals de les Biblioteques avui en dia és la de ser prescriptores. Els metges recepten medicines pel cos i les biblioteques, sobretot el personal que hi treballa, s’han convertit en centres on anar a buscar receptes per l’esperit: de llibres, pel·lícules, música, informació…

Però a vegades és més fàcil ‘parlar’ amb una màquina, deixar a un comentari a Internet o omplir un formulari…Actualment hi ha diverses xarxes socials i comunitats online pels amants de la lectura però també tot un seguit de webs que us poden ajudar a triar la pròxima lectura mitjançant preguntes, configurant els teus gustos lectors i preferències, estudiant les teves lectures anteriors…

Tot seguit us deixem una selecció de webs que ens proposa en Julian Marquina, documentalista i especialista en xarxes socials per biblioteques i arxius, al següent article del seu web personal.

Quelibroleo.com

Quelibroleo.com és una web d’intercanvi de gustos literaris amb una extensa base de dades en la qual l’opinió de cada lector és important. Té un potent ‘recomanador’ de llibres en el qual amb tant sol introduir el títol del llibre que t’hagi agradat i el seu autor et mostra una llista de llibres afins i que poden ser del teu interès.

Quelibroleocom

Ebrolis

Ebrolis és un servei gratuït que selecciona per a tu, segons els teus interessos, els millors ebooks gratis o a preu molt reduït. T’informa per correu electrònic sobre les millors ofertes segons la selecció de tipus de llibres que més t’interessen. Les seves categories van des del misteri fins a llibres de negoci, passant per la història, la política, la cuina…

ebrolis

Boolino

Boolino selecciona cada dia els millors llibres infantils i juvenils. A més, des del seu cercador principal, pots introduir els termes de cerca que més t’interessen i l’edat perquè trobi els títols que més s’adaptin al jove lector.

Boolino

Librotea

Librotea és un ‘recomanador’ de llibres d’El País en el qual professionals del món del llibre recomanen nous títols per llegir. Des de les últimes novetats fins als clàssics, els llibres que no et pots perdre o aquells que t’ajudin a entendre millor què està passant en aquest moment. Tal com diuen a la seva pàgina web: “Descobrim llocs per a tu… Et donem el que camines buscant”.

librotea-beta

Tu qué lees

Aquesta és una comunitat de lectors d’accés lliure. Per als seus usuaris registrats disposa d’un apartat per buscar la seva ànima bessona lectora. Consisteix que a través de la teva votació, el lloc t’ajuda a trobar usuaris afins perquè trobis la teva propera lectura.

Tú-qué-lees

Goodreads

Goodreads és un lloc web per a lectors i recomanacions de llibres. Tenen la missió d’ajudar a la gent a trobar i compartir els llibres que volen. Els usuaris de Goodreads podran veure els llibres que els seus amics estan llegint, fer un seguiment dels llibres que estan llegint, han llegit o volen llegir, donar un cop d’ull a les recomanacions de llibres segons els teus gustos i saber si un llibre és adequat per a tu a través dels comentaris de la comunitat.

goodreads

En català també trobem algunes webs similars:

Què llegeixes

Què llegeixes és una producció de la Institució de les Lletres Catalanes del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que es troba dins del seu Pla de Foment per la Lectura i que es realitza amb la col·laboració del Departament d’Educació i la Subdirecció General de Biblioteques. Aquest fòrum sobre llibres neix després de l’èxit del “Què llegeixes? Connecta’t als llibres!” creat l’any 2005, i després de l’interès dels participants del primer QL? a eixamplar les eines del primer portal i crear un espai de trobada i comunicació entre lectors.

quellegeixes

Biblioteca Virtual de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona

Dins de cada Prestatge Virtual trobareu la secció ‘Els bibliotecaris recomanen’, on cada setmana , els professionals de les més de 200 biblioteques i 9 bibliobusos de la Xarxa de Biblioteques us proposen una selecció dels millors llibres, música, cinema i altres propostes que trobareu a les biblioteques de la xarxa.

Bibliotecaris recomanen

Quan ja tingueu triada la vostra propera lectura no dubteu en cercar al Catàleg Aladí si està disponible en alguna biblioteca pública.

No hi ha comentaris

#1Lib1Ref

BANNER Viquiprojecte

El passat divendres 15 de gener va engegar el programa #1Lib1Ref (de l’anglès One Librarian, One Reference). És tracta d’una campanya internacional que tindrà lloc fins el proper 23 de gener de 2016, on bibliotecaris d’arreu del món faran servir la seva expertesa per afegir una referència bibliogràfica en un article de la Viquipèdia.

La campanya forma part del 15è aniversari del naixement de la Viquipèdia i a nivell català és promoguda per Amical Wikimedia, The Wikipedia Library, el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana, el Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya, Biblioteques de Barcelona, la Gerència de Serveis de Biblioteques Diputació de Barcelona, la Xarxa de Biblioteques Andorranes i la Biblioteca Nacional d’Andorra.

WikimaratóViquipèdia ha esdevingut la porta d’accés al coneixement a nivell global: Això significa que cadascuna de les referències afegides per un bibliotecari ajudarà a la propera persona que cerqui informació sobre aquesta temàtica a Internet, assegurant-nos que les millors fonts bibliogràfiques són compartides amb el conjunt de la ciutadania.

Quan un lector o un editor de la Viquipèdia troba informació no referenciada en un article, hi afegeix l’etiqueta [cal citació] al text afectat.

Aquestes etiquetes -en el fons- són molt similars a les preguntes bibliogràfiques que els bibliotecaris reben a diari al taulell de consultes: Són ciutadans demanant informació validada per una font fiable.

Hi ha centenars d’articles a la Viquipèdia en català amb aquesta etiqueta, i milions a nivell mundial. Imagineu si cada bibliotecari del planeta li dediqués 10 minuts a contestar una d’aquestes sol·licituds de citació. S’acabarien aquests forats a la Viquipèdia i el món sencer hi sortiria guanyant!

foto1Les Biblioteques de Vilanova volen aportar el seu granet de sorra a aquest projecte i posarem referències a alguns articles que parlin sobre vilanovins coneguts i altres aspectes de la nostra ciutat: cultura popular, patrimoni, etc.

Les Biblioteques de Vilanova ja van encetar el passat estiu una col·laboració amb la Viquipèdia amb l’organització d’una Viquimarató sobre autors locals.

Es van crear uns dossiers d’informació i es va donar informació sobre l’eina a tots aquells que hi van voler participar.

Finalment vam aconseguir engegar vuit articles sobre autors locals i estem treballant en l’organització d’altres esdeveniments com una altra Viquimarató o també un Wikitake (fer fotografies lliures de drets d’imatges i incorporar-les al repositori multimèdia de la Viquipèdia, per ampliar el fons fotogràfic) per continuar contribuint amb informació sobre Vilanova a aquesta suma de tot el coneixement humà.

Trobareu tota la informació a la pàgina de la Viquipèdia sobre el projecte: 1Lib1Ref

No hi ha comentaris

Les @BibliotequesVNG a les ‘XVIII Jornadas Bibliotecarias de Andalucía’

XVIII_jornadas_bibliotecarias_andaluzasDivendres 6 i dissabte 7 de novembre la ciutat de Granada acollirà les XVIII Jornadas Bibliotecarias de Andalucía amb la participació del bibliotecari responsable de la secció audiovisual de la biblioteca Armand Cardona Torrandell, i de la bibliotecària responsable de la secció infantil de la mateixa biblioteca.

Les jornades porten per títol ‘Innovació, professió i futur’, i les biblioteques de la nostra ciutat hi presentaran dues ponències amb les que es pretén donar visibilitat al treball que es realitza en diferents àmbits relacionats amb la innovació en les biblioteques públiques.
Divendres a la tarda es farà la presentació La Clasificación Decimal Universal (CDU) adaptada a las salas infantiles, que tractarà sobre l’adaptació de la CDU ideada i creada a Vilanova per a facilitar la tasca d’ordenació de les sales infantils i la formació d’usuaris. Una adaptació amb il·lustracions de Glòria Fort que utilitzen totes les biblioteques de la ciutat i que ja han implantat moltes biblioteques públiques i escolars d’arreu de Catalunya.

Dissabte al matí serà el torn de la segona comunicació, que porta per títol Música y nuevas tecnologías en la Xarxa de Biblioteques municipals de Vilanova i la Geltrú, i que difon les diferents iniciatives que des de les biblioteques de la ciutat es realitzen per donar més visibilitat als fons musicals de les biblioteques i a tot allò relacionat amb la música. Plataformes com Spotify o YouTube i conceptes com l’streaming són fenòmens novells que influeixen directament en els tres eixos que fonamenten la tasca dels bibliotecaris (musictecaris en aquest cas): la prescripció documental, la difusió de la música i la hibridació de la col·lecció presencial amb la virtual.

Encara en relació amb la difusió de la música, el proper 19 de novembre es presentaran diverses bones pràctiques de les Biblioteques VNG en el marc de les jornades Bib&Play: música a la biblioteca pública, que tindran lloc a l’Arts Santa Mónica de Barcelona.

No hi ha comentaris

Un món d’aplicacions: Apps musicals!

Els companys del Prestatge virtual – Música de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona ens ofereixen una selecció d’allò Prestatge virtual - Músicamés pràctica en els temps que vivim amb les millors aplicacions per iOS i Android relacionades amb la música i tot el que l’envolta: streaming, edició, identificació,…

Ens ofereixen una selecció d’aplicacions per iOS i Android de música amb el punt en comú que totes són gratuïtes o bé són la versió gratuïta i reduïda d’una aplicació de pagament. Les aplicacions de música solen integrar diferents funcionalitats que fan sovint difícil d’enquadrar-les en una sola de les categories següents. Trobareu només els serveis que es troben disponibles actualment a Espanya.

IDENTIFICACIÓ I DESCOBERTA: en el món de les apps de música sovint les funcionalitats s’entrecreuen i es fusionen. És el cas de les apps d’identificació, que permeten la identificació gairebé instantània d’una determinada música que soni en un moment donat.

shazamShazam
Servei d’identificació molt popular i multiplataforma.
iOS
Android

musixmatchMusiXmatch
Mostra les lletres de les cançons sincronitzades amb la reproducció d’un tema determinat, també té funcions d’identificació i és compatible amb Spotify, Google Music i Samsung Music Player.
iOS
Android

trebleTreble.cat
Vols començar a llegir música? App dissenyada per ajudar els nens i els adults aprenent a identificar les notes en la clau de sol. Joc creat en col·laboració amb músics professionals i educadors.
iOS
Android

STREAMING: en el cas de l’streaming tenim dues grans opcions; serveis de gran volum que pretenen ser exhaustius però amb un tractament de l’accés a la informació poc refinat i basats en llistes (playlists) creades pels propis usuaris (Spotify o Deezer) i serveis que aposten per introduir la selecció a càrrec d’experts (Songza).

spotifySpotify
Aplicació estrella de streaming musical, disponible per a diverses plataformes, tres opcions de subscripció: Free, Family, Premium. Es calcula que aplega uns 22 milions de temes
iOS
Android

deezerDeezer
Veterana plataforma francesa que ostenta la major quantitat disponible de temes actualment: uns 30 milions.
iOS
Android

SongzaSongza
Adquirida recentment per Google, el servei de Songza es basa en recomanacions elaborades per experts i recuperables per criteris com activitat, gènere, dècada i estat d’ànim.
iOS
Android

REPRODUCTORS: Dins aquesta categoria hi trobem fiables reproductors d’àudio com VLC o sofisticats sistemes de control com Kodi, a més de ràdios de tot el món des de TuneIn o vídeos musicals amb Vevo.

kodiKodi
Anteriorment conegut sota el nom d’XBMC, Kodi és un reproductor multimèdia de codi obert que permet control remot d’altres dispositius d’una xarxa local o Internet.
Android

tuneinTuneIn
Permet escoltar en línia i en directe més de 100.000 emissores convencionals de ràdio d’arreu del món.
iOS
Android

vevoVevo
App que permet accedir a més de 75.000 vídeos musicals en alta definició, continguts exclusius i actuacions en directe.
iOS
Android

CREACIÓ I PRÀCTICA MUSICAL: amb les apps, creació i pràctica musical sovint es fonen amb el joc, una altra manera d’aprendre o, simplement, passar l’estona.

perfect_pianoPerfect Piano
Senzilla aplicació que barreja joc amb pràctica musical, amb altres funcions com enregistrament, multiusuari o connexió a dispositius MIDI externs via USB.
iOS
Android

pocketBandPocketBand Lite
Anunciat com a “Social Digital Audio Workstation”, Pocketband és un miniestudi de gravació de “loops” amb funcionalitats pròpies de les xarxes socials per compartir les teves creacions musicals.
Android

songifySongify
Divertida app de l’empresa Smule que converteix les nostres paraules o sons en la lletra d’una petita peça musical.
Android

No hi ha comentaris

Pàgina Següent »