Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Arxiu per la categoria: Club de lectura Juvenil

Juno, de Laia Aguilar, aquest dijous al Premi Menjallibres.

La recent guardonada amb el Premi Josep Pla per la novel·la Pluja d’estels comentarà amb els alumnes de 1r i 2n d’ESO de Vilanova i la Geltrú la novel·la juvenil Juno, durant la sessió del Premi Menjallibres d’enguany.

“ De pare, no en tinc –absent, ni ganes-, de germans, ni un –i mira que m’hauria agradat barallar-me de tant en tant amb algun petit-, la mare és a la presó per haver-se carregat un tio i jo…jo em passo la vida entre les quatre parets d’un centre d’acollida on mai, mai, mai hi ha res a fer excepte comptar les mosques i les rajoles del menjador”.

Juno és un llibre que atrapa des de la primera pàgina i, que quan l’acabes, tens la sensació d’haver rebut un cop de puny en plena consciència.  No deixa indiferent perquè et mostra amb un gran realisme, transparència i sensibilitat les injustícies socials mitjançant uns personatges molt ben construïts.

La protagonista és Juno, una noia que ha crescut entre llars d’acollida, centres de menors i intents d’adopcions que mai arriben a bon port. Amb la seva mare complint condemna a la presó, Juno és una jove que viu dins d’una cuirassa plena de desconfiança i ràbia i amb moltes dificultats per relacionar-se amb ningú. S’haurà d’enfrontar a un nou entorn escolar amb noves amistats, amb nous perills, amb nous professors i personatges que lluitaran per trencar etiquetes i donar-li la seguretat de poder ser qui és. Però sobretot….s’haurà d’enfrontar a un passat que la turmenta.


Laia Aguilar, nascuda a Barcelona el 1976, va estudiar la carrera de Comunicació Audiovisual a la Universitat Ramon Llull, i és autora de Les bruixes de Viladrau, Pare de família busca…, Wolfgang (Extraordinari)Juno, i Wolfgang, el secret del pare.  També ha treballat en les sèries Merlí, El Príncipe, Infidels, El cor de la ciutat i Olor de Colònia, entre d’altres.La novel.la “Wolfgang extraordinari” va guanyar el Premi Carlemany 2017 i va ser guanyador del Menjallibres 2018 i de l’Atrapallibres 2019. Juno és una de les obres finalistes del Premi Menjallibres i del premi Protagonista Jove.

Laia Aguilar, protagonitzarà la segona trobada d’aquest premi amb l’obra Juno (Fanbooks), que tindrà lloc el proper dijous 27 de febrer a l’Auditori Eduard Toldrà de Vilanova i la Geltrú, on prendran part els més de 300 alumnes i lectors de 1r i 2n d’ESO dels centres públics i concertats de Vilanova i la Geltrú que participen voluntàriament en el Premi Menjallibres.

Juno és un dels tres títols seleccionats com a finalista del Premi Menjallibres 2020 juntament amb Rut sense hac (Columna), de Muriel Villanueva, i Tú, sucia rata (Edebé), de Fernando Lalana, que visitarà Vilanova i la Geltrú el proper mes de març. A l’abril tindran lloc les votacions i al maig el lliurament del Premi que tindrà lloc al mateix Auditori Eduard Toldrà.

El projecte ‘Premi Menjallibres’, que aquest curs arriba a la tercera edició, ha estat guardonat l’any 2019 pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya amb el premi Teresa Rovira a la millor innovació a les biblioteques públiques. Aquest reconeixement distingeix la tasca que realitzen les biblioteques públiques com a agents culturals en la dinamització i promoció de la lectura i la cultura.

En aquest sentit, el Premi Menjallibres té per objectiu fomentar la lectura entre els joves de primer i segon de l’ESO, que participen voluntàriament en el projecte a través dels centres educatius de la ciutat.

No hi ha comentaris

50 coses sobre mi, de Care Santos, al Premi Menjallibres 2018-19

Resultado de imagen de menjallibresAmb l’objectiu de promoure la lectura i els hàbits lectors entre els estudiants dels centres públics i concertats de 1r i 2n d’ESO de Vilanova i la Geltrú, el Servei d’Educació de l’IMET i la Regidoria de Cultura, a través de les Biblioteques Municipals de la ciutat porten a terme el projecte Premi Menjallibres, una acció de dinamització lectora voluntària que implica la lectura de tres llibres, la posada en comú amb els autors, mitjançant trobades amb els mateixos, i la valoració de les tres obres per tal de triar una de guanyadora: la més votada.

En aquesta ocació, durant la segona trobada per tal de comentar la lectura amb l’autor, els escolars tractaran 50 coses sobre mi, de Care SantosResultado de imagen de 50 coses sobre mi
Estem davant de de 50 entrades de youtube de l’Albert, un noi de 16 anys, que ens va revelant la seva realitat i la de tota una generació.

“Fa poc vaig salvar la vida a un paio. Dit així, ja sé que sona una mica fort. Però és la veritat. De vegades la veritat és forta. Segur que us esteu preguntant què va passar, què vaig fer. Potser m’imagineu com un heroi. Algú que va pel món salvant vides o salvant mons. Que du una capa i una «S» llampant a la samarreta. No us ratlleu. Soc un paio com tots, però una mica més estrany. Em penso que si no fos estrany, les coses haurien estat diferents. D’aquella matinada gairebé no tinc records clars. Tot va ser cosa de tres o quatre segons. Gairebé no vaig tenir temps ni de pensar, però sí de formular-me una pregunta horrorosa: «I si no faig res?».”

Care Santos, nascuda a Mataró l’any 1970, es Llicenciada en Dret però es dedica al periodisme des de jove. Va publicar la seva primera novel.la als 25 anys, Cuentos críticos, i des d’aleshores ha publicat més d’una vintena de títols entre novel·les, llibres de relats i novel.la breu dirigida a lectors més joves.

Encara que és en el relat on mostra el seu ofici, també destaca en el terreny de la novel·la juvenil, sense deixar de banda els relats i la poesia.

Resultado de imagen de care santosL’ any 1992 fundà l’Asociación de Jóvenes Escritores i la presidí fins la seva desparació, sis anys després. Ha impartit tallers literaris dels que diu haver après més del que ensenyava.
Reconeguda arreu i guanyadora d’una llarga llista de premis, la seva obra ha estat traduïda a més de vint idiomes, incloent l’anglès, l’alemany, el francès, el portuguès, el lituà, el suec, l’italià i l’holandès, entre d’altres.

Clicant aquí, podreu saber tot el que tenim d’aquesta escriptora a les Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú.

No hi ha comentaris

‘Coraline’ de Neil Gaiman

El Club de lectura Infantil de la Biblioteca Armand Cardona es s’ha trobat el passat dissabte 24 de gener per parlar del llibre que han estat llegint: Maneres de viure per sempre de Sally Nicholls.
Aquesta lectura els ha agradat molt tot i ser una novel·la força colpidora ja que ens explica els darrers mesos de la vida d’en Sam, un nen malalt de leucèmia. Els nois i noies del club han explicat que han intentat posar-se a la pell del protagonista per reflexionar o entendre el que suposaria tot això per ells o per la seva família.

CoralineDurant el mes de febrer els participants del Club llegiran un llibre de temàtica totalment diferent: el títol triat és Coraline de l’autor britànic Neil Gaiman.
Es tracta d’una novel·la curta, escrita l’any 2002, i que va dirigida tant al públic infantil com al d’adults. L’any 2009 va ser portada al cinema, sota el títol Els mons de Coraline i va ser dirigida per Henry Selick, un dels genis de l’animació.

La novel·la barreja el gènere fantàstic i de terror, i ens explica que al pis nou de la família de la Coraline hi ha vint-i-una finestres i catorze portes. Tretze de les portes s’obren i es tanquen. La catorze, no.
Imagina’t que l’obres i la travesses. A l’altra banda et trobes amb una casa idèntica on viuen uns pares clavats als teus. Al principi, les coses semblen fantàstiques. El menjar és millor, la caixa de joguines és plena d’àngels de corda que volen per tota l’habitació, llibres amb il·lustracions que es deformen i fan pampallugues i uns pares que es desviuen per fer-te feliç. La Coraline, com l’Alícia, però en clau de terror, s’ha introduït en el reflex emmirallat de la seva pròpia realitat. També hi ha altres nens atrapats allà, ànimes perdudes darrere els miralls. Haurà de lluitar de valent per salvar-los i alliberar-se dels nous pares, que la vigilen amb mirada buida d’un parell de botons negres.

Neil GaimanAmb aquesta novel·la el seu autor va guanyar el Premi Hugo a la Millor Novel·la Curta l’any 2003 i el Premi Nebula al Millor Conte l’any 2004.
Neil Gaiman és un conegut autor dedicat   al món del còmic, la literatura i el terror. Va néixer el 10 de novembre de 1960 a la ciutat de Portchester, Anglaterra i es va criar a Sussex.
De nen va conrear una gran afició a la lectura, tant de llibres (Chesterton, C.S. Lewis, J.R.R. Tolkien…) com de còmics. El seu principal somni era convertir-se en escriptor i per això no va acabar els estudis i es va posar a treballar col·laborant en diverses publicacions com a crític, articulista o entrevistador.

L’any 1989 crea la sèrie Sandman, la seva obra més coneguda dins el món del còmic i que li valdrà el reconeixement a nivell internacional. Després d’aquest èxit Gaiman va començar la seva carrera com a escriptor de novel·les d’adults i infantils, que l’han consolidat com un dels escriptors més populars de parla anglesa.

Recordeu que la propera trobada serà el dissabte 21 de febrer a les 17h.

No hi ha comentaris

‘Segrest al Carib’ de Lauren St John

Segrest al CaribEl passat dissabte 22 de novembre va tenir lloc la segona trobada del club de lectura infantil de la Biblioteca Armand Cardona.

En aquesta trobada els membres del club van estar comentant la lectura que havien fet durant el mes anterior : L’arbre de les històries de l’autora Eulàlia Canal.

És un llibre que ha agradat majoritàriament a tots els nens/es, que barreja la fantasia amb la realitat més actual. Està escrit en un llenguatge clar i planer i això ha fet que no els costes gens entrar en la història.
Aquesta lectura està pensada per transmetre l’estima pels llibres i les biblioteques i això els ha fet coincidir amb el fet que a ells no els agradaria que els passés com a la història i els llibres es convertissin en càpsules que un es pren com i fos una medicina.

Els nens i les nenes del club segueixen llegint i per aquest mes han pres cap a casa el llibre : Segrest al Carib de Lauren St. John.
En aquesta història la Laura acaba de guanyar un creuer al Carib amb estada en una illa paradisíaca. El somni s’ha fet realitat!!.  Aquestes  seran unes vacances increïbles que, malgrat tot, podrien costar-li la vida. Lluny lauren_stjohnde casa, la la Laura s’embarca en una trepidant aventura en què no hi falten taurons afamats i temibles pirates.

Aquest és el segon títol protagonitzat per Laura Marlin un personatge nascut de la mà de Lauren St John aquesta autora, coneguda pels seus llibres infantils,   va néixer el 1966 a Zimbabwe (Àfrica) i es va criar en una granja situada dins d’una reserva de caça, on tenia una girafa i diversos gossos i cavalls. Després de llicenciar-se en Periodisme se’n va anar a viure a Anglaterra, on va treballar uns quants anys com a corresponsal. Actualment viu a Londres amb el seu gat de Bengala.

Recordeu que la propera trobada serà el dissabte 20 de desembre a les 17h.

No hi ha comentaris

‘L’arbre de les històries’ amb Eulàlia Canal

L'arbre de les històriesEl dissabte 25 d’octubre es va realitzar la primera trobada d’aquest nou curs del Club de Lectura infantil de la biblioteca Cardona Torrandell. En aquesta nova edició hi ha nou nens i nenes inscrits d’edats entre 9 i 11 anys de diferents escoles de Vilanova i la Geltrú.

Els participants d’aquest any és la primera vegada que formen part d’un club de lectura, per tant aquesta primera trobada va servir per explicar el funcionament del club, presentar-se entre ells/es i també començar a parlar de llibres i lectura.

La primera lectura que faran durant aquest mes de novembre serà el llibre L’arbre de les històries d’Eulàlia Canal.

Aquest llibre comença amb una notícia ben preocupant a la premsa de la ciutat de Bufapolls: “Ben aviat les biblioteques desapareixeran. Els llibres seran substituïts per càpsules de lectura.”
Després va venir l’ordre d’enderrocament…I per complicar més les coses, la Nit de Reis, en Jonàs, el bibliotecari troba una nena misteriosa a les portes de la biblioteca. Qui serà aquest personatge misteriós que capgirarà la vida d’en Jonàs?

Eulàlia CanalL’Eulàlia Canal va néixer a Granollers, el 6 de març de 1963. És autora de literatura infantil, juvenil i poetessa. Psicòloga de professió, ha col·laborat en diferents projectes infantils en el camp de la música i el teatre.
La seva literatura es caracteritza per la humanitat de les històries, la tendresa amb què tracta els personatges i la riquesa del llenguatge.

Va començar la seva vida literària amb un llibre de poemes, Andana blanca, amb el qual va guanyar el Premi Òmnium Cultural 1998.
La seva obra cada cop és mes extensa, alguns dels seus títols mes coneguts són: Les set dents de la Palangana, Un poema a la panxa, La pluja als llavis, Un somni dins el mitjó o Un petó de mandarina, amb el qual va guanyar el Premi Barcanova de Literatura Infantil i Juvenil l’any 2006

El Club de Lectura Infantil de la Biblioteca Armand Cardona comentarem aquesta lectura el dissabte 22 de novembre a les 17h. Esteu convidats a participar-hi!

No hi ha comentaris

El Club de lectura Infantil de la Cardona: una divertida forma d’endinsar-se en el món de la lectura

Coincidint amb el començament del curs i com cada any el Club de lectura Infantil de la biblioteca Armand Cardona Torrandell ja ha obert les seves inscripcions.

El Club de lectura Infantil, conduit per Aida Moral, és un espai de trobada per a nens i nenes a qui els agrada la lectura. Es reuneixen un cop al mes per tal de compartir impressions i experiències sobre els llibres proposats. Es tracta d’un club de lectura gratuït.

Trobada CLInfantil

S’adreça a nenes i nens de 5è i 6è de primària (de 9 a 11 anys) a qui els CLInfantilagrada llegir i parlar de llibres i la durada de les trobades és d’uns 80 minuts aproximadament, els dissabtes que es detallen a continuació a les 17h.:

– Inici: 25 d’octubre
– 2a trobada: 22 de novembre
– 3a trobada: 20 de desembre
– 4a trobada: 31 de gener
– 5a trobada: 28 de febrer
– 6a trobada: 21 de març
– 7a trobada: 25 d’abril
– 8a trobada: 30 de maig
– Cloenda: 20 de juny

Per saber-ne més sobre el desenvolupament de les sessions i descarregar-vos el díptic informatiu cliqueu el següent enllaç: Club de lectura Infantil.

Us animem a participar i a créixer acompanyats de bones lectures i interessants escriptors!

No hi ha comentaris

‘L’ombra dels oblidats’ de Coia Valls

PortadaLa trama de  transcorre en un futur proper on un grup de nois i noies viuen pendents dels canvis que tenen lloc al seu voltant. L’aparició d’en Gustau Anguera i el seu gos, l’Ombra, els fa entendre que el món tecnològic en el qual estan immersos deixa de banda moltes de les coses que de debò els importen.

Reunits al barri antic d’una ciutat que agonitza, es conxorxen per resistir i ajudar els seus nous amics. Per fer-ho, han de portar a terme una estranya missió: recuperar el rastre dels oblidats, un grup perseguit que es nega a acceptar la desaparició d’una manera de veure les coses.

coia vallsCoia Valls (Reus, 1960) és escriptora i actriu. La tardor del 2010 va veure la llum la seva primera novel·la, La Princesa de Jade, publicada en català (Edicions Columna) i en castellà (Suma de Letras). Amb aquest llibre va guanyar el premi Néstor Luján de novel·la històrica.

Des d’aleshores ha publicat pràcticament una novel·la cada any i ha anat acumulant premis com Premi dels Lectors de L’Illa dels Llibres, el Premi a la Millor Novel·la en Català de Llegir en Cas d’Incendi i el Premi a la Millor Novel·la Històrica 2012 de la web Novel·les Històriques. Tots tres per votació popular.

En el món de la literatura infantil i juvenil ha publicat el conte infantil Marea de lletres que maregen (Barcanova, 2010) i la novel·la juvenil que estem llegint.

Com actriu ha participat en diverses obres teatrals i en el film de Jordi Lara, Ventre blanc, sel·leccionat al Busan International Film Festival de Corea del Sud.

A la Biblioteca trobareu més llibres d’aquest autora: Coia Valls

El Club de Lectura Infantil ens tornarem a trobar el dissabte 14 de juny a les 17:30h. Us esperem!

No hi ha comentaris

‘Palabras de caramelo’ de Gonzalo Moure

Palabras de carameloKori és un nen sordmut que viu en un campament de refugiats sahrauís.
No coneix les paraules, només sap el significat de la gesticulació  i del moviments dels llavis. Per exemple, ell es diu “Llavis rodons, Boca estirada”, és a dir, Kori. D’aquesta manera tan peculiar entendrà les paraules d’un petit camell, anomenat  Caramelo. Amb temps i esforç, Kori aprendrà a llegir i a escriure al mateix temps cada vegada entendrà més a Caramelo llegint els seus moviments de llavis.
Però el camell es fa gran i Kori esbrina que l’hauran de sacrificar per a  poder menjar. Una nit fuig amb ell sense saber massa bé cap a on, en un intent desesperat per salvar a l’animal.

Palabras de Caramelo és Gonzalo Moure en estat pur: Sàhara, animals, bellesa, terra, sensibilitat i duresa. És un llibre magnífic que, en primer lloc et situa no davant d’un discapacitat, sinó davant  una persona capacitada per a coses a les que els “normals” no poden ni tan sols  acostar-s’hi.  I en segon lloc, que no mira cap a una altra banda, encara que pugui arribar a ser tan trist i bell que commou.
A més, el llibre es presta a interpretacions i dobles lectures, algunes molt atractives.

Gonzalo MoureGonzalo Moure Trénor, nascut a València l’any 1951, és un escriptor espanyol dedicat a la literatura juvenil, on ha guanyat premis tan importants como el Gran Angular, l’Ala Delta, el Primavera o el Barco de Vapor, entre d’altres. Las seva obra és coneguda per l’atenció que dedica als problemes de tipus social i també a la relació entre pares i adolescents.

Les il·lustracions van a càrrec de Fernando Martín Godoy, Llicenciat en Belles Arts per la Universitat Complutense de Madrid, l’any 2001.
La seva obra tracta de transmetre la bellesa i el misteri del món que l’envolta.

A la Biblioteca trobareu més llibres d’aquest autor: Gonzalo Moure

El Club de Lectura Infantil ens tornarem a trobar el dissabte 24 de maig a les 17:30h. Us esperem!

No hi ha comentaris

‘Barrabum! (o 70.000 anys llum)’ de Mark Haddon

En Jim està preocupat. La seva germana diu que el volen fer fora de l’escola, i ell no sap si li pren el pèl o és veritat.

El seu amic Charlie té un pla infalible per esbrinar-ho: posaran un walkie-talkie a la sala de professors i escoltaran què diuen. En realitat el walkie-talkie no els serveix per conèixer el destí d’en Jim però els permet descobrir una conversa molt misteriosa entre dos professors.

Parlen una llengua estranya… Seran espies? O potser alienígenes? Convençuts que els professors amaguen alguna cosa, en Jim i en Charlie faran d’investigadors i buscaran alguna pista que confirmi les seves sospites. Efectivament, les sospites s’acabaran confirmant… I els dos amics es ficaran de ple en una aventura que mai no oblidaran.

Barrabum! és una novel·la d’aventures trepidant, plena de misteris i sorpreses. Està escrita amb un estil tan àgil i directe que us farà llegir sense parar fins que arribeu al final; i el seu humor àcid, surrealista i de vegades políticament incorrecte aconseguirà que deixeu anar més d’una riallada mentre llegiu.

A més de gaudir de la lectura, hi descobrireu una bonica història d’amistat que us farà pensar fins on estaríeu disposats a arribar vosaltres per ajudar el vostre millor amic. Sens dubte, un llibre molt recomanable.

Mark Haddon va néixer al 1962 a Northampton, Anglaterra. Va estudiar literatura anglesa a la Universitat d’Oxford i un cop llicenciat va treballar amb persones amb deficiències físiques i mentals, cosa que el va portar a escriure novel·les per a nens i joves, com la més coneguda El curiós incident del gos a mitjanit, publicat al 2003 i que va guanyar premis com el Whitbread o el Commonwealth. També s’ha dedicat a la il·lustració, a la pintura i a ensenyar escriptura creativa.

A la Biblioteca trobareu més llibres d’aquest autor: Mark Haddon

El Club de Lectura Infantil ens tornarem a trobar el dissabte 26 d’abril a les 17:30h. Us esperem!

No hi ha comentaris

‘L’altra cara de la veritat’ de Beverley Naidoo

La mare de la Sade i en Femi, dos nens nigerians, és assassinada davant de casa seva, com a revenja pels articles periodístics que escriu el pare en un diari de llengua anglesa, l’Speak. En veure la vida dels seus fills amenaçada, el pare decideix enviar-los a Anglaterra, on hi viu l’oncle Dele. Els nens surten clandestinament del país fent-se passar pels fills de la senyora Bankole. Però un cop a Londres, aquesta desapareix i del seu oncle no hi ha ni rastre. La Sade intenta superar la por i pren la responsabilitat de localitzar l’oncle i de protegir el seu germà petit.

Tot i així, els primers dies a la gran ciutat són dies de soledat, por i gana. Les coses comencen a canviar quan es fa càrrec d’ells en Robert, un assistent social que de moment, i davant el silenci dels nens, els porta a una casa d’acollida, la de la senyora Graham. Però la Sade i en Femi estan massa atemorits per parlar. Així és que la Sade decideix mentir i donar el cognom de la mare perquè no els relacionin amb en Folarin Solaja, el pare.

Aquesta mentida, és a punt de frustrar el retrobament amb el pare. Abans d’això, però, coneixen la senyora Appiah, del comitè de refugiats, qui els ajuda a arreglar els papers a través de l’advocat Nathan i els troba una nova casa d’acollida, aquesta vegada amb el senyor i la senyora King.

Però la Sade encara haurà de viure una experiència molt dura: al nou institut, no solament hi trobarà una amiga, una altra refugiada, la Mariam, i un mestre afable, el senyor Morris, sinó una colla de nois i noies, entre ells en Kevin, el fill de la senyora Graham, que li faran la vida impossible i li faran viure la cara més amarga del nou país d’acollida.

Beverley Naidoo va néixer l’any 1943 a la República de Sud-àfrica. Va estudiar magisteri i va formar part de l’oposició al règim de l’apartheid. Va ser empresonada i, finalment, l’any 1965, es va veure forçada a exiliar-se a Anglaterra.

Fou allà on va començar a escriure sobre la crua realitat sud-africana, i el seu primer llibre per a lectors joves, el premiat Viatge a Johannesburg, va estar prohibit a Sud-àfrica fins al 1991. No va poder tornar al seu país fins a vint-i-sis anys després d’haver-ne marxat.
A més de l’obra esmentada i de L’altra cara de la veritat, Beverley Naidoo és autora de Cadena de fuego. A Anglaterra va conèixer un altre exiliat sudafricà i s’hi va casar. Van tenir 18 fills. L’any 2005 es va llicenciar en Educació a la Universitat de York.

També ha escrit diversos àlbums il·lustrats.

El Club de Lectura Infantil ens tornarem a trobar el dissabte 29 de març a les 17:30h. Us esperem!

No hi ha comentaris

Pàgina Següent »