Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Arxiu per la categoria: CL Teatre

Teatre polèmic de Santiago Rusiñol

coberta teatre polemic_Maquetación 1Avui us presentem una novetat a la secció de teatre de la biblioteca, Teatre polèmic, que és el recull en un volum de sis de les obres més càustiques de Santiago Rusiñol, escrites entre 1901 i 1907.

L’obra ha estat prologat magistralment per Margarida Casacuberta i Rocarols. Nascuda a Olot el 1964, és professora i investigadora en literatura contemporània a la Universitat de Girona i doctora en Filologia Catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona. És especialista en narrativa catalana del segle XX i en la figura i l’obra de Santiago Rusiñol. També ha traduït del francès Zola, Perec i Némirovsky. És la comissària del Festival MOT de Literatura Girona-Olot i dirigeix la Càtedra Joan Vinyoli de Poesia Contemporània de Santa Coloma de Farners. És membre del Consell de Redacció de L’Avenç, editora d’aquest llibre.

A la primera dècada del segle XX, en un clima d’ebullició social a Catalunya, en plena lluita política entre catalanistes i republicans, Santiago Rusiñol es decanta, superada la seva etapa simbolista, per portar als escenaris un teatre absolutament popular, marcadament polític. Amb esperit polèmic i amb l’irreverent sentit de l’humor que sempre el va acompanyar, el ja reconegut artista i escriptor s’aplica amargarida-casacuberta combatre tots aquells discursos ideològics encaminats a aconseguir, en detriment del benestar d’individus i col·lectivitat, un rendiment electoral. Per això, desemmascararà els tòpics del progressisme, del tradicionalisme, del catolicisme, del catalanisme, del republicanisme i de l’espanyolisme a través del qüestionament d’automatismes de llenguatge, símbols, mites o estereotips, alguns dels quals, són encara plenament vigents. El volum inclou sis obres de teatre de les més conegudes, aplaudides i polèmiques de Santiago Rusiñol: Llibertat! (1901), Els Jocs Florals de Canprosa (1902), L’Hèroe (1903), El Místic (1903), El bon policia (1905) i La “merienda” fraternal (1907).

SantiagoRusiñol Santiago Rusiñol i Prats (Barcelona, 25 de febrer de 1861 – Aranjuez, 13 de juny de 1931) va ser un pintor, escriptor, col·leccionista, periodista i dramaturg català. Fou un artista polifacètic i un dels líders del modernisme a Catalunya. La seva producció pictòrica, amb un miler d’obres, i literària, amb un centenar de títols, a més d’un extens nombre d’articles, el situa com a referent decisiu de l’art, la literatura i les idees estètiques del seu temps.

El teatre de Santiago Rusiñol és una part cabdal de la seva creació literària. Com a dramaturg va contribuir a la construcció de la cultura catalana de la modernitat gràcies a la mirada crítica i distanciada que proporciona sobre la societat coetània i a la seva construcció de la imatge de l’artista modern, de la qual ell és paradigma. De fet, Rusiñol es pot considerar com el gran renovador teatral en tant que introductor de les novetats parisenques per superar la concepció que es tenia del teatre a Catalunya, on les obres no havien aconseguit anar més enllà del costumisme més localista i on el teatre era vist com un mer entreteniment i espai de trobada per fomentar les relacions socials. Rusiñol va treballar totes les formes teatrals: monòlegs, teatre líric, drama, melodrames, sainets, teatre de titelles i vodevils, i va passar per diverses etapes fins que es va consagrar definitivament com un mite de l’escena catalana.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de la ciutat trobareu totes aquestes obres de Santiago Rusiñol.

amb el suport de la generalitat

No hi ha comentaris

Bèsties: o què passa quan rellegim avui el Llibre de les bèsties de Ramon Llull

unes besties

“Senyor, molt gran és la dissort del poble que ha de sofrir un mal govern. No sols pel mal que fa, sinó per tot el bé que deixa de fer!”

bestiesL’obra de teatre que us portem avui com a novetat, Bèsties, o què passa quan rellegim avui El llibre de les bèsties de Ramon Llull, de Joan Santanach, és una narració que ens parla de la condició humana portant-la al límit: afany de poder, manca d’escrúpols, violència i crueltat. Que no ens enganyi la màscara animal dels personatges: totes les passions que s’hi representen són estrictament humanes.

Set segles després de l’obra de Llull, l’autor Joan Santanach, allunyant-se d’una visió reduccionista, aprofita la vigència del relat per tal d’acostar-nos-hi i dialogar-hi a partir d’una dramatització de l’obra.

Cal destacar la col·laboració a l’epíleg de Laura Borràs, exdirectora la Institució de les Lletres Catalanes i actual Consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i de Jordi Armengol, amb les aquarel·les que il·lustren el llibre i encapçalen aquest article.

Joan Santanach i Suñol ensenya literatura a la Universitat de Barcelona i és editor. S’ha dedicat a estudiar diversos aspectes de la literatura catalana, sobretot medieval, amb un atenció especial en Ramon Llull i la seva obra. Ha fet així mateix alguna marrada per la Renaixença. Ha estat comissari de l’Any Llull. A estones perdudes, també escriu. Recentment a publicat l’assaig Llegir Ramon Llull. Bèsties és la seva primera incursió teatral.Joan-Santanach

A Llull, com també passa amb Homer, Cervantes, Dante o tants d’altres, no ens l’acabarem mai. Cada vegada que el reprenem se’ns presenta amb una llum nova. És autor de títols que es poden rellegir i gaudir de tal manera que, com afirmava Italo Calvino a Per què llegir els clàssics, “mai acaben de dir el que han de dir”. És per això que es poden fer mil versions de les obres de Shakespeare, Sòfocles o Lope de Vega: totes enriquiran, donant-hi un enfocament nou i divers a les obres originals. Pensem en les versions d’Il gattopardo o de Mort a Venècia, de Visconti. Welles adaptant Shakespeare. Picasso recreant Velázquez. Joyce reinterpretant l’Odissea, o Huston reinventant Joyce. Totes i cadascuna són un homenatge a les peces originals, alhora que són, sobretot, obres singulars, extraordinàries en la seva capacitat d’haver-se sabut enfilar a les espatlles dels clàssics per mirar-se’ls, i ajudar-nos a mirar-nos-els, amb ulls nous.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú trobareu totes aquestes obres de Ramon Llull, i totes aquestes que parlen d’aquest autor clàssic o de les seves obres i versions. També trobareu una secció dedicada al teatre.

logo departament cultura

 

Amb el suport del Departament de Cultura

 

 

No hi ha comentaris

T de Teatre, 25 anys!

E.V.A.

Enguany fa 25 anys de la creació de la companyia T de Teatre. Durant aquests 25 anys ha creat deu espectacles, ha representat més de 2.700 funcions i ha convocat l’assistència de prop d’un milió d’espectadors. Aquest mes de juny han estrenat el seu 11 espectacle.

t-teatreLa seva aventura original i singular comença el maig de 1991 quan cinc joves actrius acabades de graduar-se a l’Institut del Teatre de Barcelona opten per no consumir-se al costat del telèfon esperant la trucada d’un director que les sol·licitin i prenen la iniciativa de volar pel seu compte.

Creen la companyia per presentar en societat el que serà el seu primer espectacle i la bategen amb el nom T de Teatre, per la debilitat que tenen totes elles al te. És un amic comú, Daniel López-Orós, qui a partir d’aleshores s’encarregarà de la producció executiva. En aquest primer muntatge a partir del text Petits contes misògins de Patricia Highsmith, la companyia aposta per la senzillesa escènica: dos tamborets, una taula, una cadira de fòrmica i una butaca són els únics elements escenogràfics. El pes de l’espectacle recau, doncs, en el text i en la interpretació de Mamen Duch, Rosa Gàmiz, Míriam Iscla, Carme Pla i Àgata Roca. T de Teatre continuarà fidel durant uns quants anys a aquesta puresa escenogràfica, convertint-la en una de les seves constants.

Tràiler – Petits contes misògins from T DE TEATRE on Vimeo.

La segona peripècia teatral té nom masculí: Homes!, dirigida per Sergi Belbel, arriba el 1994. Disseccionen irònicament el sexe oposat a partir de creacions pròpies i d’alguns relats encarregats a quatre dramaturgs. Rosa Gàmiz decideix iniciar una carrera en solitari i l’actriu Marta Pérez entra a formar part de la companyia.

A l’abril de 1998 s’estrena Criatures, una creació sobre l’imaginari infantil, co-dirigida per T de Teatre i David Plana. Per primer cop són quatre les actrius que trepitgen l’escenari. L’Àgata Roca assumeix en aquest muntatge les tasques d’ajudant de direcció.

La primera experiència en el terreny televisiu té lloc l’any 2000 amb la sèrie Jet Lag per a la Televisió de Catalunya. Juntament amb el director de cinema Cesc Gay, la companyia crea una comèdia de situació que reflecteix la vida quotidiana de cinc amigues i els reptes que comporta la vida moderna, amb gran dosis d’humor i sensibilitat.

Tràiler – Jet Lag una sitcom de T de Teatre from T DE TEATRE on Vimeo.

El quart espectacle s’estrena al setembre de 2003. Això no és vida!, novament dirigit per David Plana, planteja situacions obsessives i compulsives contemporànies tenyides de sarcasme.

El 2006 la companyia estrena 15, un espectacle que neix amb la intenció de celebrar els quinze anys del naixement de T de Teatre.

Com pot ser que t’estimi tant és el títol del sisè espectacle de la companyia. Un thriller escrit i dirigit per Javier Daulte, estrenat el mes d’octubre de 2007. Un cop finalitzada la temporada a Barcelona, l’actriu Míriam Iscla deixa la companyia.

Delicades, escrita i dirigida per Alfredo Sanzol, s’estrena el 2010. I el novembre de 2012, estrena la segona col·laboració amb Sanzol, Aventura!.

A primers de 2014 s’estrena Dones com jo, escrita i dirigida per Pau Miró.

El 2015 T de Teatre presenta l’espectacle Premis i càstigs de l’autor i director argentí Ciro Zorzoli. Coproduït entre T de Teatre, Teatre Lliure i Grec 2015, el muntatge pretén desxifrar el misteriós tramat sobre el qual es borda la veritat escènica.

Tràiler – E.V.A. from T DE TEATRE on Vimeo.

L’onzè espectacle es titula E.V.A., i es tracta d’una comèdia sobre el dolor escrita per Marc Artigau, Cristina Genebat i Julio Manrique, i dirigida pel mateix Manrique. E.V.A. s’estrena al Teatre Romea al juny del 2017 en el marc del Festival Grec de Barcelona.

No hi ha comentaris

Dia Mundial del Teatre

taula

columna 1Avui, com cada 27 de març des de 1961, es celebra el Dia Internacional del Teatre per iniciativa de l’Institut Internacional del Teatre. Entre molts d’altres actes, cada any una personalitat de reconegut prestigi llegeix un manifest que reflexiona sobre la situació actual del teatre.

“El teatre té una vida tan pròspera que desafia l’espai i el temps; les seves peces més contemporànies es nodreixen dels èxits de segles passats, i fins i tot els repertoris més clàssics es tornen moderns i vitals cada vegada que es representen de nou. (…)
El teatre reneix sempre de les seves cendres, mudant només les seves convencions anteriors en les seves noves formes: així és com es manté viu. (…)

Només cal dir que l’escenari és una escena nua d’un temps indeterminat, tot el que necessita és un actor. O una actriu. Què van a fer? Què diran? ¿Parlaran? El columna 2públic espera, ho sabrà, perquè sense el públic no hi ha teatre, mai ho oblideu. Una sola persona és ja una audiència. Però esperem que no hagin massa seients buits! (…)”

Aquest són fragments del manifest d’aquest any, que ha estat llegit per l’actriu Isabelle Huppert. En aquesta pàgina trobareu sencer el manifest d’aquest any i tots el manifestos anteriors.

A Vilanova i la Geltrú actualment hi ha dos espais escènics on és present una programació de teatre estable, El Principal i el Círcol Catòlic, amb la seva pàgina web actualment en obres. Però la ciutat n’ha tingut més, començant per edificis singulars com La Sala (1804), actualment Centre d’Art Contemporani, o el Teatre Apol·lo, de planta circular amb estructura de fusta i una esplèndida caixa escènica que malauradament va ser destruït per un incendi el 2 de febrer del 2005, després de més de quatre dècades en desús. I sense oblidar teatres més moderns i de gran aforament com el teatre-cinema Bosc…

La ciutat també ha contribuït a l’elenc català d’actors amb figures destacades com Sergi López, Toni Albà, Dafnis Balduz, Guillem Albà, … i tants d’altres, moltes vegades formats a partir de grups amateurs locals.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de la ciutat trobareu més informació sobre el mon del teatre, en un índex de més de 350 obres de 118 temes diferents.

No hi ha comentaris

Coses nostres

El director d’un teatre públic i un reputat crític es troben per parlar de les “seves coses”. En el transcurs de la conversa hi apareixen diversesdirector i crític qüestions: Com i qui determina la qualitat artística? La premsa crea tendències? La critica té prejudicis? L’èxit o el fracàs d’un espectacle pot dependre del tractament que li dóna la premsa? Es pot comprar, un crític? Quina ha de ser la funció del teatre públic? Sense ajudes públiques el teatre desapareixeria? Les arts escèniques estan trobant el llenguatge adequat per l’espectador del segle xxi? O per contra, esdevenen una expressió artística cada vegada més anacrònica?
Tots dos homes es necessiten. Arribaran a algun tipus de pacte?

La conversa entre tots dos és la base de l’obra Coses nostres, l’opera prima de l’actor Ramon Madaula amb la que va aconseguir el premi PortadaJosep Ametller. Madaula anuncia que és una obra que no li farà “guanyar amics”, perquè és un “examen de consciència de la producció teatral” i una crítica al seu “punt feble: com es distribueixen els diners públics, cosa que es fa de manera arbitrària”. Ha decidit passar-se a l’escriptura per “canalitzar les queixes”.

Aquesta reflexió es plasma en la conversa entre els dos únics personatges de l’obra, que representen dos alter ego del director. “M’he desdoblat i intento estar d’acord amb cada cosa que diuen i fan, però són dues posicions contràries”, assegura Madaula.

‘Coses nostres’, segons l’actor i director, neix del neguit de saber quin criteri fem servir per determinar la qualitat artística. “No he arribat a cap fórmula que ens ajudi a destriar com posar nota a un espectacle o a un artista, però he descobert que, potser, el més important és qui té coses a dir i qui no”, explica.

L’any passat el mateix autor del text va estrenar l’obra teatral, que va dirigir, interpretada pels actors Albert Pérez i Raimon Molins.

Ramon Madaula i Canadell (Sabadell, 12 de novembre del 1962) és un actor de teatre, cinema i televisió.Ramon Madaula
Començà la seva carrera fent teatre d’aficionats a Sabadell, amb Jordi Boixaderas, Anna Boell i Carles Sabater. Posteriorment, estudià a l’Institut del Teatre de Barcelona i s’hi titulà en interpretació el 1984. Ha representat obres de teatre amb directors com Joan Lluís Bozzo, Ariel García Valdés, Josep Maria Flotats, Lluís Pasqual i Mario Gas. En el camp de la televisió, ultra un dels papers protagonistes a Ventdelpla amb Emma Vilarasau, també ha protagonitzat la sèrie Crims amb la mateixa actriu; i ha tingut papers rellevants en les sèries de TV3 Estació d’enllaç i Digui, digui. En el camp del cinema, ha aparegut en pel·lícules dels directors Jordi Cadena, Ventura Pons, Francesc Bellmunt, Vicente Aranda, Carles Mira, entre d’altres.
La PorAl llarg de la seva carrera La Teranyinaha estat premiat diverses vegades: Premi Ciutat de Barcelona d’Arts Escèniques 2007 per El Llibertí. Premi “Sabadellenc 2007″. Premi Butaca 2004 al millor actor per Calígula. Premi de l'”Associació d’Actors Professionals” com a millor actor de cine per La teranyina el 1991 i com a millor actor secundari en teatre per El viatge (1990).

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú també podreu trobar els enregistraments en DVD dels treballs de Ramon Madaula La Por i La Teranyina.

No hi ha comentaris

Tricicle de la Z a la A

portadaAmb 35 anys de trajectòria teatral a l’esquena, El Tricicle ha trobat ara el moment de recollir les seves anècdotes i vivències, salpebrades amb bromes internes, reflexions de tot tipus i molts apunts sobre el seu que fer teatral al llibre Tricicle. De la Z a la A.

A través de gairebé tres-centes pàgines els tres membres del grup, Joan Gràcia, Carles Sans i Paco Mir han donat forma a aquesta mena d’”enciclopèdia del codi Tricicle” sempre des d’un punt de sortida clarament humorístic i amb aquest contrapunt de fer les coses sempre amb ànim irreverent. I per mostra, el començar aquest diccionari per la lletra Z i acabant amb la A.

Així, al llarg del llibre s’explica com Artur Mas, quan encara no era president, va rebre “per error” unes plantofades de Joan Gràcia quan feia el paper de boxejador i “va veure com les ulleres li sortien disparades a causa d’un cop de dreta mal calculat”, o com quan dalt de l’escenari la funció decau i un d’ells diu ‘Pim-pam‘, tots tres s’activen i es donen “marxa”.

Així mateix, els tres membres aprofiten l’obra també per repassar comptes pendents, com ara el fet que encara no han cobrat el percentatge de taquilla per la pel·lícula ‘Palace’, fet que atribueixen a “un error i qualsevol dia d’aquests rebrem un xec“.

Una enciclopèdia que conté tota la trajectòria del famós grup teatral en petites dosis. Des de l’agosarament del començament dels tres amics, el moment en que Chicho Ibáñez Serrador els porta a la televisió i els fa visibles, o la seva presentació davant de milions d’espectadors de tot el món a la cerimònia de clausura dels Jocs Olímpics de Barcelona el 1992, fins a la personalitat dels components del grup, les anècdotes que rodegen la seva feina i els seus viatges, la seva manera d’enfocar la feina de còmics, el seu sentit cívic, les seves manies, les seves relacions, les seves esperances i els petits fracassos que encara fan més brillant el seu triomf.

tricicle
No és un llibre ni psicològic ni transcendental“, concreta Carles Sans, “però inclou tècniques per a vestir-se de pressa o per saber trobar el punt just d’energia per sortir a escena“. La relació entre els membres del grup és llarga, 35 anys són més que suficients per assolir una sincronia entre companys de gresca i d’ofici. Tot i això, l’elaboració d’aquest llibre ha fet surar alguns secrets ocults durant tot aquest temps. “Hem descobert percepcions que teníem els uns sobre els altres, és com si li demanessis a la teva esposa que escrivís un llibre sobre tu“.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú trobareu també l’enregistrament en DVD de la seva obra Terrifici.

No hi ha comentaris

Memòries trobades en una furgoneta

portadaAl llarg de quaranta anys, la companyia Dagoll Dagom ha viscut d’explicar històries, alimentar fantasies, fer riure i fer plorar… una feina ben noble i tan antiga com la vida. La companyia dirigida per Joan Lluís Bozzo ho ha fet sempre apostant per la qualitat i els nous llenguatges, però buscant també un públic ampli i divers. Han viatjat per tota la península, acumulant vivències i anècdotes que retraten un país en evolució. Els anys d’Antaviana, Glups i La Nit de Sant Joan són excepcionals, amb personatges com el mateix Bozzo, el gran Pepe Rubianes i l’inimitable Jaume Sisa, sense oblidar tampoc ‘estrelles invitades’ com Pere Calders, Albert Boadella, Vázquez Montalbán, i tanta altra gent del món de l’espectacle.

Avui us presentem el llibre Memòries trobades en una furgoneta, de Joan Lluís Bozzo, en el qual relata els primers anys i els primers espectacles de la companyia Dagoll Dagom. En aquest primer volum recordarà els primers espectacles de la companyia: que són ‘No hablar en clase’ (1977), ‘Antaviana’ (1978), ‘Nit de Sant Joan’ (1981) i ‘Glups’ (1983). El nom del primer llibre ‘Memòries trobades en una furgoneta’ apel·la als seus anys de furgoneta. “Van ser uns anys de carretera i manta, i vam creuar la península Ibèrica en totes direccions i a vegades de punta a punta dues vegades cada setmana. Són centenars de milers de quilòmetres fent aquests quatre espectacles que poden sumar més 2.000 funcions”, diu Bozzo.

El director de Dagoll Dagom ja està preparant la segona part d’aquestes memòries que portarà per títol ‘Viatge al centre del musical’, on s’endinsarà en el record dels espectacles ‘Mikado’ (1986), ‘Mar i cel’ (1988) i ‘Flor de Nit’ (1992).

En aquest vídeo Joan Lluís Bozzo ens parla del llibre:

És impossible escriure la crònica de què ha estat el teatre català i espanyol d’aquests darrers quaranta anys sense reservar un espai molt rellevant a Dagoll Dagom. Amb aquest nom estrambòtic, l’origen del qual ens revela el llibre, es van reunir una colla de joves que volien fer teatre a començaments dels anys setanta. Els components han anat canviant, tot i que alguns com el mateix Bozzo en formen part gairebé des del començament, però l’aventura ha resistit el pas dels anys.

Joan Lluís Bozzo va entrar a formar part de Dagoll DagomDagoll-Dagom-Lluis-Bozzo-ACN l’any 1978. La companyia ja existia però estava passant un mal moment, ja que els seus fundadors es plantejaven anar per nous camins. La seva incorporació va ser, doncs, l’inici d’una segona etapa que encara no ha acabat. Alguns dels resistents que es van quedar, Anna Rosa Cisquella i Miquel Periel, encara hi són ara, i tot tres han sabut tirar endavant una de les companyies que ha fet història voluntàriament al nostre país. Sí, voluntàriament, perquè s’hi han jugat bous i esquelles per fer teatre en català. O no és cert que si Mar i Cel fos una Broadway Production, encara estaria en cartell sense parar des del primer dia?

A les biblioteques municipals de la ciutat també podreu trobar aquests treballs de Juan Lluís Bozzo.

No hi ha comentaris

Fedra, de Jean Racine

fedra 2

Avui dijous i demà divendres és programada al Teatre Principal de la ciutat l’obra Fedra, de Jean Racine. Produïda pel Teatre Romea, ha estat traduïda i dirigida per Sergi Belbel, i és interpretada per Emma Vilarasau, Lluís Soler, Mercè Sampietro, Jordi Banacolocha, Xavier Ripoll, Queralt Casasayas I Gemma Martínez. L’obra està escrita i interpretada en vers alexandrí.
Fedra és la filla de Minos i Pasífae, germana d’Ariadna. El seu germà Deucalió la va oferir en matrimoni a Teseu quan aquest regnava a Atenes, encara que ja estava casat amb l’amazona Antíop. Durant el banquet nupcial es produí un atac de les amazones.
fedraSegons el mite, Fedra i Teseu van tenir dos fills: Acamant i Demofont, però Fedra es va enamorar del fill que Teseu havia tingut amb Antíop: Hipòlit. El jove, que detestava les dones, va refusar els favors que la seva madrastra li sol·licitava. Fedra, tement que Hipòlit expliqués a Teseu les seves insinuacions, va estripar-se el vestit, va trencar la porta de la seva habitació i va afirmar que Hipòlit havia intentat violar-la. Teseu ple de ràbia, però no volent matar el seu fill amb les seves pròpies mans, va recórrer a Posidó, el qual li havia promès satisfer tres desitjos. Fent cas a Teseu, el déu va enviar un monstre marí que, sortint de les onades quan Hipòlit conduïa un carro a la vora del mar, va espantar als cavalls i va provocar la mort del jove. Fedra, a causa dels remordiments i la desesperació, es va penjar.
Sobre aquest mite diversos autors han escrit tragèdies, des d’Eurípides al segle V aC passant per Sèneca, Robert GarnierJean Racine, Miguel de Unamuno, Matthew Maguire i fins a Salvador Espriu el passat segle.
La Fedra de Racine està basada en la tragèdia d’Hipòlit d’Eurípides, que narra el mite de Fedra, però també es nodrí de la tragèdia de Sèneca i de Garnier. Sèneca composa en aquesta tragèdia un dels personatges femenins més atractius del teatre de l’Antiguitat: una dona independent, forta i decidida que, malgrat les seves virtuts, acaba sent víctima de la seva irrefrenable passió humana. En aquesta ocasió està meravellosament interpretada per l’actriu Emma Vilarasau.

No hi ha comentaris

El grito en el cielo. La Zaranda. Teatro Inestable de Andalucía la Baja

e lgrito en el cielo

La companyia La Zaranda, Teatro Inestable de Andalucía la Baja, fa més de trenta anys que va emprendre el seu camí teatral realitzant una intensa tasca de creació que li ha valgut un gran prestigi internacional. La seva trajectòria té com a constants teatrals els objectes, l’expressionisme visual, la depuració de textos i la creació de personatges límits, i com a mètode de treball, un rigorós procés de creació en comunitat. La Zaranda, com a sedàs que preserva l’essencial i rebutja l’inservible, desenvolupa una poètica teatral que, lluny de fórmules estereotipades i efímeres, s’ha consolidat en un llenguatge propi que sempre intenta evocar la memòria i convidar a la reflexió.

Al Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú, durant la temporada febrer-juny del 2010 van presentar el seu treball Futuros Difuntos, i la temporada març-juny del 2011 el muntatge Nadie lo quiere creer (La patria de los espectros). Aquest diumenge dia u de març a les set de la tarda tornen al Principal per presentar-nos la seva darrera obra, El grito en el cielo.

cartell El gritoAquest muntatge el varen començar a preparar en residencia artística a la Biennale di Teatro de Venècia, i el varen estrenar al Festival Temporada Alta de Salt-Girona. La història que ens expliquen és aquesta: presoners de l’herència genètica, els historials mèdics i el consum estadístic que administra el seu temps, uns cossos desnonats acabar dipositats en un magatzem d’òrgans deteriorats sense possible regeneració. Una confortable i asèptica avantsala de la mort. No obstant això d’aquestes vides reduïdes a mecanismes orgànics no han pogut abolir totalment la contraindicació de somiar. Alguns decideixen escapar de l’acte final de la seva destinació, intentant una fugida de la defunció mèdicament certificada cap a la llegendària font de l’eterna joventut. Un viatge de tornada a la vida, recuperant el dolor com a dimensió humana i també el goig de la llibertat perduda. Viure a la intempèrie de l’ànima.

El grito en el cielo, d’Eusebio Calonge presenta a uns éssers desvalguts, al final dels seus dies, reduïts simplement a cossos, a òrgans, a historials mèdics que, però, no es resignen a la defunció pautada que els tenen assignada i busquen com sigui una fugida. Personatges extraviats que no han perdut l’esperança, que intenten escapar d’una situació que els empresona i emprenen un viatge de retorn a la llibertat, a la vida. Aquí una vegada més, amb el seu humor cru, amb imatges poderoses, amb una posada en escena que amb quatre elements transforma els espais, la Zaranda commou i colpeja, torna a donar una lliçó de teatre parlant d’un món deshumanitzat que aniquila qualsevol tipus de transcendència. L’expressionisme visual de La Zaranda té una relació molt directa amb la memòria dels materials, restes d’antics naufragis. Ara s’acosten a uns cossos desnonats pels historials mèdics i l’herència genètica per reivindicar la capacitat del somni com a clau de llibertat. L’humor negre i tendre de La Zaranda burxa en la dimensió humana del dolor i ens convida a la reflexió sobre la vellesa i la mort. És per aquest teatre autèntic que La Zaranda posa El grito en el cielo.

El germen de l’obra va néixer a l’agost a la Biennal de Venècia, on la companyia va ser convidada en residència artística, al final de la qual va mostrar un assaig obert al públic. Des de llavors, el procés de creació ha seguit en la seva nau de Jerez, on l’obra ha anat creixent, canviant, polint per emprendre el camí que inicià al Teatre de Salt.

Després de la funció trobada amb La Zaranda dins l’espai Escola de l’espectador, al mateix teatre, conduïda per Maite Guisado, periodista de TVE especialista en arts escèniques. Una valuosa oportunitat de conèixer aquesta companyia andalusa de més d’aprop.

Us recordem que a les biblioteques municipals de la ciutat hi ha tot una secció dedicada a obres de teatre.

No hi ha comentaris

‘Expedient K’: producció vilanovina al Círcol Maldà

expedientkDemà dissabte 24 torna al Círcol Maldà l’obra Expedient K que està basada en l’obra de Franz Kafka Carta al pare i que ha estat adaptada per Susanna Garcia-Prieto, dirigida per Alex D. Capo i que compta en el paper protagonista amb l’actor vilanoví Dafnis Balduz. L’estrena es va fer el 2013 al Teatre Principal de Vilanova, que va donar suport a la producció.

“El Carles un tècnic de so i DJ ocasional, a qui els seus amics anomenen K, ha aconseguit, per error, una feina molt peculiar: enregistrar psicofonies. Sí, sí, veus de fantasmes.
Després de recórrer alguns camps de concentració per tota Europa, inclòs el de Terezin, la feina el porta a un estrany castell, en una illa prop de Creta que pertany a la família Reichel. Família amb un tèrbol passat al costat del nazis.
Què enregistrarà? Què és un gòlem? Com les gastaven els nazis a Terezin? Què hi fa en Franz perdut en una obra de fantasmes? I sobretot, on és el lavabo?”

Expedient-KExpedient K és el nom amb el qual es coneix la carta que Kafka va escriure al seu pare Hermann, criticant la seva conducta envers ell i explicant una relació de poder claustrofòbica que constrenyia a Kafka i el feia tenir una por terrible a la figura del seu pare. Kafka va lliurar la carta a la seva mare perquè ell a li donés a son pare. Ella, un cop la va llegir, va decidir no fer ho. I així, la relació entre Kafka i el seu pare va quedar sense resoldre.
La carta va ser publicada després de la mort de Kafka pel seu amic Max Brod sota el títol Carta al pare i la podeu trobar a les Biblioteques VNG.

Carta al pareFranz Kafka va nàixer el 3 de juliol de 1883 a Praga i morí per causa de la tuberculosi al sanatori de Kierling (Àustria) l’any 1924. Els 41 anys de la seva vida i la seva obra van aportar a la literatura universal una de les seves veus més destacades i la més representativa de l’Escola de Praga.
Graduat en lleis i jueu de formació germànica, en la seva maduresa va viure el naixement de la República Txecoslovaca i la commoció de la Primera Guerra Mundial. La seva obra, entre la que destaca la famosa Metamorfosi, no va adquirir notorietat fins que ell ja havia desaparegut.

Per veure aquesta obra hi ha descomptes amb el carnet de les Biblioteques públiques i preus molt especials si reserveu l’entrada a través de la web del Círcol Maldà.

A les Biblioteques VNG, a banda d’aquesta obra, també podeu trobar gran part de la producció de l’escriptor txec:

No hi ha comentaris

Pàgina Següent »