Memòria Històrica

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Vilanova tema a tema > Cultura > Memòria Històrica

refugi sant antoni


Introducció

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú vetlla pel coneixement i el manteniment de la memòria històrica de la ciutat com a patrimoni col·lectiu que testimonia la resistència i la lluita pels drets i les llibertats democràtiques. Com es diu en el primer objectiu de la Comissió de Memòria Històrica, l'Ajuntament  "ha de prendre les iniciatives institucionals necessàries per al reconeixement i la rehabilitació de tots els ciutadans i ciutadanes que han patit persecució com a conseqüència de la defensa de la democràcia i l'autogovern de Catalunya".

El concepte de "Memòria Històrica" ha tingut arrelament a la nostra societat en els darrers anys. La mateixa expressió està composta de dos conceptes que tenen identitat per si sols i que a voltes, expressen realitats diferenciades. Però alhora, aquest nou concepte serveix per abordar una necessitat de la societat actual per conèixer i recuperar el nostre passat des de memòries volgudament amagades i desprestigiades.

Fer aflorar aquestes memòries col·lectives és un dels objectius de la Memòria Històrica. Una investigació i interpretació dels "fets històrics" que també s'acompanya amb la integració de tot un material sorgit dels relats de les persones que l'han viscut: les seves vivències i els seus records amb la voluntat d'enriquir i explicar els fets ocorreguts.

Aquest apartat de Memòria Històrica a la web vilanova.cat, pretén ser una aportació més en la tasca de crear eines que donin suport a l'objectiu d'assegurar la transmissió d'aquesta memòria col·lectiva, en ser una eina que faci present, en el nostre cas, aquesta memòria col·lectiva més propera en el temps i que no volem perdre o amagar des de principis del segle XX fins a 1979, com a salvaguarda fonamental per evitar la repetició de qualsevol tipus de violació als Drets Humans.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00
Última actualització: 05/04/2018