Comicteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Vilanova tema a tema > Biblioteques > Biblioteca Armand Cardona Torrandell > Fons documental > Comicteca

Índex

 

Secció d'adults

Maus

Actualment consta de més d'un miler de documents i està formada per àlbums de tots els gèneres i estils (novel·la gràfica, tires còmiques, sèries, etc.) i per obres de caire teòric sobre tècniques de dibuix i història de l'anomenat 9è art., entre d'altres.

La secció es troba a la primera planta de la Biblioteca, davant de la secció de novel·la. Per fer més fàcil la localització dels exemplars es fa servir un sistema de pictogrames que es col·loquen al llom dels llibres.

Els àlbums estan dividits segons la procedència dels seus autors:

Còmic anglosaxó

Anglosaxó

Còmic europeu

Europeu

Còmic hispanoamericà

Hispanoamericà

Còmic japonès

Japonès

Els llibres sobre còmics s'han agrupat per matèries:

Diccionaris de còmic

Diccionaris

Història del còmic

Història

Humorisme gràfic

Humorisme

Tècnica del còmic

Tècnica

Teoria del còmic

Teoria

També es poden trobar revistes especialitzades com Dolmen o El Jueves i revistes clàssiques (ja desaparegudes) com Creepy, CIMOC o 1984.

Dolmen

El Jueves

Creepy

Cimoc

Cimoc

Persèpolis

La comicteca té un apartat dedicat al còmic femení format per àlbums escrits i dibuixats per autores com Maitena, Claire Bretecher, Purita Campos, Marjane Satrapi, Sandra Uve, Jessica Abel, Trinidad Tinturé, Rutu Modan, Anne Guillard, entre moltes altres.

Al març de 2007 la Biblioteca va editar la guia de lectura Dones de còmic que recull tots els còmics escrits i dibuixats per aquestes autores.

 

Secció infantil i juvenil

Bola de drac A la secció infantil i juvenil de la Biblioteca també podeu trobar molts còmics. Des de col·leccions clàssiques i per a tots els públics com Tintin, Astèrix, Spirou y Fantasio o Mortadelo y Filemón fins als còmics de personatges tant populars com Ronaldinho Gaucho o les W.i.t.c.h. passant pels manga com Naruto, Doraemon o Bola de Drac.
Les col·leccions porten un pictograma del personatge que les protagonitza.
Doraemon

Doraemon

Mortadelo

Naruto

Naruto

W.I.T.C.H.

W.I.T.C.H.

 

Comictivitats a la Biblioteca Cardona

Juny 2009 - PRESENTACIÓ DEL CÒMIC: 11M, LA NOVEL·LA GRÀFICA

11-M: la novel·la gràfica

El dissabte 20 de juny va tenir lloc a la Biblioteca Armand Cardona Torrandell la presentació del còmic 11M, la novela gráfica, de l'editorial Panini Comics.

Aquesta presentació va anar a càrrec dels guionistes Pepe Gàlvez i Antoni Guiral i del dibuixant Joan Mundet.

Els autors ens van explicar com va sorgir la idea de fer un còmic com aquest i com va ser el procés creatiu de l'àlbum, que va durar més d'un any. Els guionistes es van documentar en profunditat (llegint dossiers, fent entrevistes, fotografies dels escenaris de la tragèdia, etc.), i el dibuixant es va inspirar en una actriu i un amic per dissenyar els personatges principals.

11-M: la novel·la gràfica

També vam parlar de quina és la situació de la indústria del còmic en aquests temps de crisi.

Podeu trobar més informació al nostre Bibliobloc.

Març 2009 - TINTINVENTARI

Enguany se celebra el 80è aniversari del famós i conegut reporter, primer figura mundial del món del còmic, en Tintín.

Aquesta activitat lúdica i familiar que esdevé al mateix temps una tasca educativa, va introduïr als més petits al meravellós món d'en Tintín.

Salvador Boix, es dedica a l'espectacle des de l'any 1979 i ha tocat molts registres al llarg de la seva trajectòria professional.

En Salvador va fer servir làmines de gran format, un gran mapamundi i una maleta de la qual en surten diversos elements tintinians, per il·lustrar aquesta classe magistral sobre el reporter més famós del còmic.

Podreu trobar més informació sobre en Tintín i l'activitat al nostre Bibliobloc.

Desembre 2008 - VIATGERS AL TREN! VINYETES SOBRE RAILS

Exposició: Viatgers al tren

Del 21 de novembre al 12 de desembre la Biblioteca va acollir l'exposició Viatgers al tren! vinyetes sobre rails. L'exposició va ser produïda pel Consorci de Biblioteques de Barcelona i vam comptar amb la col·laboració del Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú, que ens va cedir alguns objectes per exposar.

L'exposició dóna testimoni de l'aparició dels trens als còmics. El tren és una xarxa de camins per la que flueixen contínuament comunicacions, o expectatives de comunicacions, amb d'altres persones, d'altres cultures, amb la natura o amb un mateix i la historieta ha recollit en, sinó milions, sí milers de vinyetes aquest fluir de vides, somnis, aventures, pors, il·lusions, fugides i trobades.

Exposició: VIatgers al tren

De tot això pretén donar testimoni aquesta exposició que es divideix en cinc apartats : I- l'estació: inici i final; II- El trajecte: vides en moviment; III- El tren: l'encís de les màquines; IV- El món: abocar-se a l'exterior; V- La fantasia: els trens utòpics.

Novembre 2008 - EL JABATO. UN HEROI TRANSGENERACIONAL

El Jabato: un heroi transgeneracional

Fins al 15 de novembre la Biblioteca va acollir una exposició sobre el famós personatge del món del còmic El Jabato, creat per en Víctor Mora i en Francisco Darnís i que el 2008 celebrava el seu 50è aniversari. L'exposició era un recorregut per la història de l'heroi dels anys 60 a través de la col·lecció de Xavier Garriga, un col·leccionista vilanoví.

El divendres 14 de novembre va tenir lloc a la Biblioteca la xerrada El Jabato: un heroi transgeneracional, on en Xavier Garriga, junt amb en Ramon Coll i les dues filles del dibuixant Francisco Darnís, Sílvia i Natàlia, van recordar els orígens del personatge i la seva trajectòria fins l'actualitat.

El Jabato: un heroi transgeneracional

Per commemorar aquest 50è aniversari es van públicar dos àlbums nous. Un amb una nova història del personatge feta per un nou dibuixant, en Luis A. Ródenas i un nou guionista, en José Revilla.

Octubre 2008 - TALLER DE CÒMIC

Taller de Còmic

El dissabte 18 d'octubre la Biblioteca va acollir un Taller de Còmic a càrrec d'un professor de l'Escola Joso de Barcelona.

El taller volia iniciar als més petits en l'art del còmic i van treballar aspectes com el disseny dels personatges (els protagonistes i els antagonistes), el món en el que es desenvolupa la història, la construcció d'un fil argumental, la composició i el pas del llapis a la tinta, entre d'altres coses.

Juny 2008 - XULOS I "NÒVIOS" EN VINYETES

Xerrada: Xulos i

El divendres 27 juny la Biblioteca va oferir la xerrada Xulos i "nòvios" en vinyetes: com hem arribat fins aquí a càrrec de Sebas Martín, autor de còmics i redactor en cap de la revista Claro que sí.

Sebas Martín publica el seu primer àlbum, Historias Guays, a principis dels anys vuitanta i l'any 1997 obté el primer premi Lambda de còmic, l'any 1999 el segon i el 2000 guanya el primer premi de còmic Serra i Moret, atorgat per la Generalitat de Catalunya.

Activitat en commemoració del Dia de l'orgull Lèsbic, Gai i Transsexual.

Març 2008 - ELS CÒMICS DE SUPERHEROIS

Antoni Guiral. Xerrada: L'evolució del comic-book nord-americà

La Biblioteca Armand Cardona Torrandell va dedicar el mes de març al món del còmic , i més concretament, al món dels super-herois que tant extensament ha estat tractat als còmics nord-americans. Per aquest motiu, i per tal de complementar les activitats que es realitzaren, la Biblioteca va editar una guia de lectura sobre els còmics de super-herois i exposà materials relacionats com ara còmics signats, marxandatge, etc.

Des del 14 de març fins al dissabte 5 d'abril va acollir l'exposició d'originals De Superman a Spiderman, un viatge pel món dels còmics nord-americans.

La majoria dels dibuixants exposats han col·laborat tant amb Marvel com amb DC (Detective Comics), les dues editorials més importants dels Estats Units pel que fa a aquest gènere. Dins l'exposició també trobem originals d'autors espanyols que treballen al mercat nord-americà. El més important és en Carlos Pacheco, que ha estat dibuixant de sèries tan conegudes com Los 4 Fantásticos i Los Vengadores. Actualment treballa per DC còmics a la sèrie Superman.

Aspecte de la sala d'actes. Xerrada: L'evolució del comic-book nord-americà

Els originals, que pertanyen a sèries de personatges tan coneguts com Hellboy, X-Men, Tom Strong, Daredevil, Conan, Spider-man, Batman o Question, han estat cedits per Jordi Rodríguez, de la botiga Metropolis Còmics de Vilanova, Antonio Arévalo i Enric Feliu.

L'exposició s'inaugurà el divendres 14 de març amb la xerrada L'evolució del comic-book nord-americà a càrrec d'Antoni Guiral, crític i divulgador del món del còmic. Aquest especialista en el novè art ens parlarà dels orígens dels comic-books, ens explicarà que no tots tracten el gènere dels super-herois, de com certs personatges han estat marcats per certs autors, de quins són els seus estils, etc.

Juny 2007 - EL PERLLONGAT VIATGE DEL SENYOR MAX

El perllongat viatge del senyor Max

La Biblioteca Armand Cardona va acollir durant el mes de juny l'exposició El Perllongat viatge del Senyor MAX, sota la producció del Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona i el Consorci de Biblioteques de Barcelona.

Francesc Capdevila, conegut com a Max, neix a Barcelona el 17 de setembre de 1956. És un dels pocs dibuixants de còmic que va sorgir als anys 70 i que continua en actiu. Durant la seva trajectòria el seu estil ha sofert una constant evolució. Amb la seva línia clara i el seu domini del medi, explica històries humorístiques, airades, tristes, surrealistes… sempre però amb una inusitada sensibilitat.

El perllongat viatge del Senyor Max

Aquesta exposició mostra una selecció d'originals de Max, un dels autors de còmic espanyol més importants de l'actualitat. El seguiment de l'obra de l'autor ens permet realitzar un viatge pels móns imaginaris que componen el seu particular univers. Aquest viatge ens mostrarà cinc parades ben diferenciades: Les mitologies de la realitat, amb personatges com Gustavo i Peter Pank; Vinyetes i llegendes on les historietes recuperen referències mitològiques; Mossegades contra el silenci, on Max reinterpreta la vida davant de la barbàrie; Els somnis de la raó, amb clares referències oníriques i surrealistes; i Miralls i miratges, on podrem veure l'altra tasca important en l'obra de Max, que és la il·lustració, tant de cartells, com de caràtules de CD, com de publicitat o de llibres infantils, juvenils i per adults.

El perllongat viatge del Senyor Max

Aquesta exposició s'emmarca dins la línia que, des del seu inici és va marcar la Biblioteca Armand Cardona, de fer difusió d'aquest gènere per així contribuir a esborrar les fronteres que separen el món dels còmics del món dels llibres.

Maig 2007 - CENTENARI HERGÉ

Hergé

El passat 22 de maig es va celebrar el centenari del naixement de Georges Remi, més conegut com Hergé, creador de personatges tan mítics com Milú, el Capità Haddock i Tintin, un heroi de ficció conegut per milions de persones arreu del món.

Hergé ha fixat o inventat una bona part de la gramàtica del llenguatge dels còmics i la seva manera de dibuixar i explicar històries ha influït en molts artistes. Interessat per l'actualitat internacional, la seva obra es pot considerar una síntesi il·lustrada de l'historia del segle XX.

Durant tot el 2007 se celebrarà el naixement d'aquest geni del 9è art amb espectacles, llibres i exposicions a alguns dels museus més importants del món, com el Centre Georges Pompidou a Paris, entre altres activitats. A Barcelona es van celebrar una sèries de conferències sobre la seva obra durant el Saló del Còmic i al proper Saló de l'automòbil es podrà veure l'exposició Tintin i els cotxes.

La Biblioteca Armand Cardona Torrandell es va afegir a aquesta celebració exposant, el dia 22 de maig, tot el fons documental sobre l'autor que tenim a la Biblioteca i editant una guia de lectura sobre aquest centenari.

Tintin

Març 2007 - DONES DE CÒMIC

Dones de còmic

Durant el més de març i coincidint amb la celebració del Dia Internacional de la Dona Treballadora, vam exposar els còmics escrits i dibuixats per dones que tenim en el fons de la nostra biblioteca i vam editar la guia de lectura Dones de Còmic.

Dins el fons especialitzat en còmic que tenim a la biblioteca s'ha creat un apartat dedicat al còmic femení, especialment a aquells àlbums escrits i dibuixats per dones. Podeu trobar obres d'autores dels cinc continents i amb els estils més diversos com Maitena, Claire Bretecher, Purita Campos, Marjane Satrapi, Sandra Uve, Jessica Abel, Trinidad Tinturé, Rutu Modan, Anne Guillard, entre moltes altres.

Dones de còmic

Per donar més rellevància a aquesta exposició de fons i a la guia, es va organitzar una taula rodona el dia 9 de març amb dues de les autores de còmics més importants del nostre país: Pura Campos i Trinidad Tinturé, de la qual podeu veure aquí dues imatges:

 

Enllaços recomanats

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00
Última actualització: 17/11/2014