Armand Cardona Torrandell

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Vilanova tema a tema > Biblioteques > Biblioteca Armand Cardona Torrandell > Fons documental > Armand Cardona Torrandell

Armand Cardona Torrandell

Índex

 

Armand Cardona a cop d'ull

Armand Cardona Torrandell

Armand Cardona Torrandell va néixer el 3 de novembre de 1928 a Barcelona. Fill de Bartomeu i de Teresa, ambdós mestres nacionals, fou el tercer de quatre fills. El fet que els seus pares es dediquin a l'educació el portà a viure a diferents poblacions, passant per Sant Pau d'Ordal i arribant a Vilanova i la Geltrú el 1933, on van ser destinats els seus pares.

Armand Cardona Torrandell a l'Exposició del 1959

És al 1951 quan Armand Cardona Torrandell s'inicia en el món de la pintura, envoltat pel mar Mediterrani de Vilanova i seguint la tendència naturalista del moment. El seu naturalisme es caracteritza per la seva sobrietat i per l'abstracció, a la vegada que intenta captar els problemes físics de la llum i el color. És un moment en el que Cardona es comença a plantejar un seguit de problemes socials i entra en contacte amb persones desplaçades (captaires, gitanos, prostitutes); uns personatges que caracteritzaran la seva obra a partir de 1956. Altres temes del seu interès són les barques que coneix molt bé de les platges de Vilanova.

Armand Cardona Torrandell pintant el mural del Círcol Catòlic

Per a ell la pintura és realisme en el sentit que pretén captar allò més profund i autèntic de la realitat. Mitjançant el seu peculiar llenguatge incorpora en la seva obra tota la problemàtica essencial que l'envolta.

Una part important de la seva obra és la que va més enllà de la tela. En aquest sentit destaquen les seves escenografies (Ronda de mort a Sinera i La bona persona de Sezuan), el disseny dels vestits del Ball de Diables que realitza l'any 1980 i el Mur del Teatre del Círcol Catòlic que s'inaugura el 1985.

Armand Cardona i Torrandell morí el 15 de gener de 1995.

 

Exposició permanent Armand Cardona Torrandell

Exposició permanent Armand Cardona Torrandell

El 20 d'octubre de 2011 es va es va inaugurar oficialment l'exposició permanent de part de l'obra d'Armand Cardona Torrandell que s'ha ubicat a la Sala d'actes de la Biblioteca Armand Cardona Torrandell.

Aquesta mostra es composa de dinou peces que es poden veure de manera permanent a la Biblioteca. Hi ha exemplars destacats que han format part d'exposicions, esbossos o treballs preliminars que pertanyen a visions més personals de Cardona. Obres realitzades en el període comprés entre la primera exposició a Barcelona, el març de 1957, fins a la darrera, l'hivern de 1984, al Castell de la Geltrú.

Per tal de veure les obres que hi apareixen i la descripció de les mateixes cliqueu el següent enllaç.

 

Galeria d'Imatges

Enllaç a la Galeria d'Imatges d'Armand Cardona Torrandell

En aquest espai podeu veure i descarregar-vos les fotografies de les diferents activitats que l'Armand Cardona Torrandell va realitzar a Vilanova i la Geltrú: exposicions, escenografies, actes commemoratius, etc.

Totes les imatges formen part de l'Arxiu Fotogràfic Ramir Horro que es troba dipositat a l'Arxiu Comarcal del Garraf.

Per accedir-hi cal clicar el següent enllaç.

 

Cartells

Numancia VII

En aquest espai podeu veure i descarregar-vos els cartells realitzats pel pintor Armand Cardona Torrandell: exposicions, escenografies, actes commemoratius, etc.

Per accedir-hi cliqueu el següent enllaç.

 

Per saber-ne més

Per aquells que vulguin aprofundir els seus coneixements sobre l'Armand Cardona Torrandell la Biblioteca disposa dels següents recursos:

- Bibliografia
Recull de tots els documents que parlen sobre el pintor i que es troben a la Biblioteca Armand Cardona.

A més també es pot consultar el lloc on es troben altres documents que parlen sobre l'Armand Cardona Torrandell.
- Base de dades Armand Cardona Torrandell *
Us oferim la possibilitat de consultar la relació de programes de les exposicions on va participar l'Armand Cardona al llarg de la seva trajectòria pictòrica.

També, sota el nom de Retalls, recull retrospectiu, podeu consultar tota mena d'articles, assajos crítics i comentaris particulars que sobre la vida i obra del pintor s'han anat escrivint des dels inicis de la seva activitat fins l'actualitat.

* Cal descarregar el document al PC
- Web Testimoni i Memòria de l'Armand Cardona i Torrandell *
Web creada l'any 2002 per la Comissió Testimoni i Memòria de l'Armand Cardona i Torrandell, coincidint amb els actes del 75è aniversari del seu naixement i el 10è de la seva mort, amb la intenció de difondre l'obra i la personalitat d'Armand Cardona i Torrandell.

Podeu trobar informació biogràfica, fotografies, reproduccions d'obres, articles, assajos, etc.

 

Biblioteca Personal Armand Cardona Torrandell

El juny de 2005 la família del pintor cedia, a la Biblioteca, la biblioteca personal de l'Armand Cardona formada per 4.246 volums. L'11 d'abril de 2008 es va presentar aquest fons que, després de dos anys de treballar-hi, està a punt per poder ser consultat i es troba disponible a través de la consulta del Catàleg col·lectiu de la Xarxa de biblioteques de la Diputació de Barcelona.

Segons el conveni de cessió signat entre l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i el Sr. Xavier Cardona en nom de la família, tots els documents poden ser consultats, quedant exclosos de préstec tots aquells documents que pel seu valor bibliogràfic, de testimoni personal i artístic, o pel seu estat físic, requereixen una cura especial. Seguint aquestes premisses, del total dels volums catalogats, el 71.5% estan exclosos de préstec per les seves característiques documentals.

Tot i que hi ha alguns volums anteriors a 1900 i alguns de principis del segle XX, la majoria d'aquests llibres són de la dècada dels seixanta en endavant, tant en català i castellà com en francès, anglès o italià, idiomes que l'Armand Cardona entenia.

Dibuix fet per ACT l'abril de 1978 al llibre Problemas y metodos de la lingüística de W. Wartburg

La temàtica d'aquest fons és variada, tot i que destaquen alguns temes, com ara els llibres sobre els moviments polítics, sobretot relacionats amb el Partit Comunista italià i l'ideari de Gramsci. També estava molt interessat en la política dels països de l'Est i de Cuba.
Per descomptat la biblioteca que va anar reunint té un important espai dedicat als llibres d'art, amb un ampli ventall d'estils, tant en il·lustracions com en comentaris.
El seu fons bibliogràfic també ens mostra un home estudiós de la filosofia i la psicologia, a més de la sexologia, la història o l'ocultisme, entre d'altres.
D'entre els seus autors preferits hi ha un lloc important reservat al món dels clàssics i també era un gran lector de poesia, en diferents estils i èpoques.
Un tema que el fustigava en especial era el del nazisme, amb els seus conseqüents temes al voltant del genocidi dels jueus o els camps de concentració.

Molts dels llibres estan dedicats a la seva persona i en d'altres ell mateix hi feia anotacions o dibuixos sobre les planes. Per ell, doncs, el llibre no era un fi en si mateix sinó una eina, un mitjà per arribar més lluny. Bona part de tots aquests llibres li van servir per inspirar-se en moltes de les seves obres pictòriques.

Aquesta descripció s'ha extret del següent document, realitzat per Pere Ruiz de Castañeda, llibreter de La Ploma - Llibreria de vell de la Geltrú: Presentació de la Biblioteca Personal Armand Cardona Torrandell.

També hi ha números de publicacions periòdiques sobre cultura i art, la majoria mortes, i moltes en llegües estrangeres.

A continuació podeu descarregar-vos dos documents, en format pdf, que recullen els llibres i les revistes que formen part d'aquesta col·lecció:

- Biblioteca Personal Armand Cardona Torrandell

- Revistes de la Biblioteca Personal Armand Cardona Torrandell

 

1r Premi d'Investigació Armand Cardona Torrandell

Premi d'Investigació Armand Cardona Torrandell

L'11 d'abril la biblioteca municipal Armand Cardona Torrandell, coincidint amb la celebració del seu cinquè aniversari, va presentar el Premi d'Investigació Armand Cardona Torrandell, convocat per la pròpia Biblioteca i finançat per Prysmian Cables & Systems. Aquest premi té per objectiu estudiar la influència que la lectura va tenir en l'obra del pintor.

El jurat del Premi d'investigació Armand Cardona Torrandell ha declarat el premi desert, atès que l'únic treball presentat no s'ajusta suficientment a les bases de la convocatòria.

No obstant, el jurat ha decidit atorgar un accèssit de 600 euros a l'únic treball presentat: El laberint d'Armand: un assaig a l'entorn de la biblioteca personal d'Armand Cardona Torrandell i de la seva obra pictòrica, d'Isidre Roset. Sobre aquesta decisió, el jurat fa constar que, si bé no s'até suficientment a les bases, el treball conté una aproximació al personatge feta afecte, a partir d'un coneixement proper d'algunes facetes de la seva biografia però amb algunes apreciacions no del tot ajustades a la realitat.

Entrega de l'accèssit a Isidre Roset

Entrega de l'accèssit a Isidre Roset

Encara que està elaborat a partir d'algunes informacions deduïdes del fons documental de la biblioteca del pintor però no s'arriba a destacar el contingut de la biblioteca ni de la personalitat de l'Armand Cardona com a lector i la influència que la lectura i la literatura tingueren en la seva obra.

El treball presentat es troba dipositat a la Biblioteca Armand Cardona Torrandell per poder ser consultat per qui ho desitgi.

El jurat, format per Àlex Cardona, Isabel Pla, Francesc Xavier Puig Rovira, Pere Salabert, Ricard Salvat i Margarida Carbonell, ha volgut mostrar el seu l'agraïment a l'empresa Prysmian Cables - Systems per la seva col·laboració en la dotació del premi, creat i organitzat per la Biblioteca Armand Cardona Torrandell, de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, per estudiar l'obra del pintor Armand Cardona i la influència que hi van tenir la lectura i la literatura, i alhora expressa el desig de que la Biblioteca pugui repetir la convocatòria del premi en anys vinents.

 

2n Premi d'Investigació Armand Cardona Torrandell

2n Premi d'Investigació Armand Cardona Torrandell

La biblioteca Armand Cardona Torrandell, en col·laboració amb l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i l'Associació Cultural Armand Cardona Torrandell va convocar el setembre de 2011 el 2n Premi d'Investigació Armand Cardona Torrandell.

En aquesta 2a edició el guanyador del Premi ha estat Bernat Soler Mañé, de l'IES Dolors Mallafré, amb el treball Cardona Torrandell: pintura teatral, teatre pictòric, que porta com annex la proposta d'activitat Creació d'un espectacle teatral per a públic familiar.El lliurament del Premi es va realitzar a la Biblioteca el 18 de maig de 2012, juntament amb la presentacio de l'Associació Cultural Armand Cardona Torrandell, i a continuació podeu veure el reportatge gràfic:

Lliurament del 2n Premi Armand Cardona Torrandell

Un dels grans compromisos de la biblioteca, que porta el seu nom, és vetllar per la difusió de la figura del pintor i per la promoció de la seva obra. La convocatòria del premi té per objecte l'obra del pintor i la seva trajectòria, que es va desenvolupar fonamentalment entre els anys 1957 i 1985, i s'adreça enguany a estudiants de Batxillerat i cicles formatius.

El Premi estava dotat amb 1000€ (una meitat destinada a l'estudiant o estudiants que el realitzin i l'altra meitat per al centre d'on prové).

L'any 2008 es va organitzar una primera edició oberta al públic en general i en aquesta ocasió s'ha adreçat especialment a la participació del públic jove, entre els 16 i els 20 anys, per tal d'afavorir el coneixement de l'Armand Cardona Torrandell entre les noves generacions.

Per la realització d'aquest treball era indispensable la consulta del fons relacionat amb el pintor que es troba a la Biblioteca Armand Cardona i Torrandell, que està format per la Biblioteca Personal de pintor i altres documents relacionats amb la seva figura.

Armand Cardona Torrandell

El jurat està format per Maria Josep Riba Huguet, regidora de Cultura de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Àlex Cardona Masdeu, membre de la família Cardona Torrandell, Josep Maria Also Torrents, Catedràtic de Dibuix, i Anna Cabutí Calatayud, directora de la Biblioteca Armand Cardona Torrandell.

 

'Un gat amb bigoti: aventura amb l'Armand Cardona Torrandell'

“Segur que coneixeu l'Armand. Sí, home: el del nas rodó i el bigoti gruixut! No sabeu qui és? Doncs l'Armand és un artista. Pinta i dibuixa: no fa altra cosa! Però últimament al seu estudi de pintor en passa alguna: un gat salta d'un dibuix, una barca que fa aigües i uns homes que han perdut el seu quadre. Com s'arreglarà tot aquest desgavell”.

Un Gat amb bigoti

Aquest viatge imaginari a l'estudi d'Armand Cardona Torrandell vol apropar la figura i l'obra de l'artista als més petits. Els gats, les barques, els retaules de les gents, els èxodes... a través dels temes i dels motius de les seves pintures ens endinsem en l'univers creatiu de l'Armand i la seva manera d'entendre el món.

Bossa Armand Cardona Torrandell

La Biblioteca Armand Cardona Torrandell posa a disposició de tothom que vulgui adquirir-lo aquest conte.

Per això cal que ens feu arribar un correu electrònic a la següent adreça: b.vilanovag.act@diba.cat

Un cop rebem la vostra sol·licitud la Biblioteca es posarà en contacte amb vosaltres.

El preu del llibre és de 12€ , despeses d'enviament incloses, i de regal rebreu la bossa que la Biblioteca ha fet amb motiu del 10è aniversari.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00
Última actualització: 09/12/2014