Les festes

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > La ciutat > Què fer? > Les festes

Les festes

Dins de l'ampli calendari de Vilanova i la Geltrú destaquen tres cites molt arrelades i celebrades a la ciutat: Sant Antoni, el Carnaval i la Festa Major. 

Sant AntoniCelebració dels Tres Tombs de Sant Antoni

La diada de Sant Antoni, que es festeja el 17 de gener, és una celebració centrada en els Tres Tombs, una magnífica desfilada de cavalls i carruatges, però que també duu a terme altres activitats festives vinculades amb la tradició agrícola i ramadera.


El Carnaval
La Comparsa, acte emblemàtic del CarnavalEl Carnaval és la celebració que crida més a la participació dels vilanovins i vilanovines. És, així mateix, un important factor d'identificació dels ciutadans amb la seva vila i, alhora, d'integració de nouvinguts. A Vilanova i la Geltrú el proper Carnaval comença l'endemà del que s'ha acabat, el qual és motiu de debat i controvèrsia pública per allò que s'hagi esdevingut durant la festa i allò que s'apunta per a l'any vinent: des de les dates en que caurà (perquè el Carnaval és una festa movible) fins com caldria solucionar o millorar el que no ha agradat a cadascú.

La Festa Major de la mare de Déu de les Neus

Castell de focs de Festa MajorEl 5 d'agost se celebra la Festa Major de Vilanova i la Geltrú. De resultes d'una sèrie d'anys de males veremes per culpa de les pedregades d'agost, el sector de la població que vivia del comerç del vi i dels aiguardents (des dels viticultors passant pels elaboradors, fins als boters i comerciants), va fer un vot de celebrar aquesta diada si deixava de pedregar. I atès que la continuem celebrant, deu ser que el vot va fer el seu efecte.
La festa comença estrictament el dia 4 al migdia amb el Convit a la Festa i una sortida de “balls populars”: gegants, dracs, nans, etc., més altres danses i entremesos tradicionals. A la tarda del mateix dia, se celebra el Seguici de la Festa Major, que recorre un gran nombre de carrers fins a arribar a la plaça de la Vila. A la nit, a les 11 en punt, al barri de Mar, Castell de Focs i posteriorment balls, concerts, etc. en diversos punts de la ciutat. L'endemà, després de l'extraordinari Ofici Religiós en honor de la Mare de Déu, es repeteixen les cercaviles del Seguici de Festa Major, al matí i a la tarda, combinant-se amb un gran nombre d'actes de caràcter lúdic, cultural i esportiu que solen allargar-se fins al dia 6 o 7.
L'aspecte a destacar de la Festa de Vilanova i la Geltrú és el Seguici de la Festa Major, un gran espectacle en moviment on participen més de quatre-centes persones, joves i adults, portant, representant o ballant els Diables, els Balls de Bastons, els Pastorets, els Panderos, els Cercolets, les Cintes i les Gitanes, el Serrallonga, els Gegants, els Nans, els Dracs, les Mulasses i altres entremesos com la Moixiganga, el Ball de Valencians, els Castellers i els Falcons, cadascun d'ells acompanyats pels seus músics.Altres festes

Fira de NovembreDurant tot l'any se succeeixen diverses festes. Vilanova i la Geltrú celebra Sant Jordi, amb parades de llibres i flors a la Rambla i una de les primeres actuacions de la temporada castellera. Un cop arribat l'estiu, se celebra Sant Joan, que és la festa major d'un dels barris més moderns de la ciutat. Sant Pere, a finals de juny, és la data escollida per fer la festa major del barri de Mar, amb processó de barques i altres actes dedicats a la marineria. Després arribem a Sant Cristòfol, amb la benedicció de vehicles de motor a l'ermita del sant. El dia 15 d'agost, Santa Maria, celebra la seva festa major la Geltrú. Després cal esperar que arribi la Fira de Novembre, que s'instal·la per tot el centre de la vila, i finalment arriba Nadal, amb el pessebre de la plaça de la Vila, el Retaule de Nadal i les representacions dels Pastorets. Com un seguit d'aquests actes, el 5 de gener, com a altres ciutats catalanes, la cavalcada dels Reis d'Orient recorre els carrers principals.
Contingut relacionat

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00