La ciutat en 2 minuts

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > La ciutat > La ciutat en 2 minuts

La ciutat en 2 minuts

Vilanova i la Geltrú és la capital de la comarca del Garraf, situada a mig camí de les principals àrees metropolitanes (40 km de Barcelona i 45 de Tarragona), amb una extensió total de 33,5 km2 i una població de 65.972 habitants, segons la revisió de padró municipal a 1 de gener de 2016. És una ciutat amb una llarga i densa història, que va obtenir la Carta Pobla del rei Jaume I l'any 1274.

La ciutat, polaritzadora d'un entorn territorial més ampli, sempre ha tingut un gran dinamisme econòmic, basat primer en l'agricultura i el comerç marítim de vi (segles XVIII i XIX), després, en la industrialització del sector tèxtil (segle XIX) i, per últim, en una diversificació industrial fonamentada en les grans fàbriques del metall, tèxtil i químic (primera meitat del segle XX). Actualment la ciutat manté una certa activitat agrícola, una flota pesquera de les més importants de Catalunya i cal afegir al sector industrial el ràpid desenvolupament del sector terciari i de serveis.

Què hi trobaràs?

Vilanova i la Geltrú disposa d'infraestructures nàutiques i d'oci: port esportiu, platges, passeig marítim, camp de golf...

L'oferta cultural és molt variada i complerta, amb museus de rellevància nacional com el Víctor Balaguer (art català del romanticisme), o de tecnologia com el del Ferrocarril. També s'hi gaudeix d'una programació estable de teatre, música i cinema i de festivals de música.

L'oferta festiva tradicional i popular de Vilanova i la Geltrú és de les més riques de Catalunya. Són ineludibles el Carnaval, la Festa Major i els Tres Tombs.

Així mateix, agents econòmics i de la tecnologia vénen cada any a Vilanova per participar en certàmens d'interès nacional com la Fira de Novembre.

En una ciutat amb tanta tradició agrícola i pesquera, la gastronomia basada en aquests productes frescos també és molt important i reconeguda.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00