Casaments civils a l'Ajuntament

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Tràmits i gestions > Casaments civils a l'Ajuntament

Casaments civils a l'Ajuntament

Informació general sobre les celebracions de casaments civils a l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Marc legal

Des de l'1 de març de 1995, tots els alcaldes de Catalunya poden celebrar matrimonis civils gràcies a la reforma del Codi Civil que es féu al Parlament (Llei 35/1994, de 23 de desembre). Dins del mateix text legal també preveu la facultat de l'alcalde/essa per delegar aquesta competència en un regidor/a del seu consistori.

D'acord amb la modificació del Codi Civil pel que fa al dret a contreure matrimoni, la Llei 13/2005 de l'1 de juliol preveu aquest dret a contraents del mateix sexe.

Els sol·licitants

 Podran celebrar el seu casament civil a l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, tots aquells ciutadans i ciutadanes que així ho desitgin.

Tràmits i documentació

Les parelles que es volen casar han d'iniciar els tràmits en el Registre Civil de la seva localitat. Aquest tràmit finalitzarà amb l'expedició d'un certificat que autoritza l'alcalde/essa a celebrar la cerimònia.

En el cas dels contraents de fora de Vilanova i la Geltrú, hauran de comunicar al Registre Civil on han iniciat els tràmits la seva voluntat de casar-se en una altra localitat, i hauran de sol·licitar el trasllat de l'expedient al Registre Civil de Vilanova i la Geltrú, on s'emetrà el certificat que autoritza l'alcalde/essa a celebrar la cerimònia.

Reserva de data

Per tal d'efectuar la reserva de la data del casament és imprescindible que els contraents portin a l'ajuntament, al departament de Protocol, la següent documentació:

  • Certificat emès pel Registre Civil de Vilanova i la Geltrú (2 còpies)
  • Fotocòpia del DNI/passaport dels contraents.
  • Fotocòpia del DNI/passaport de dos testimonis, que hauran de ser, com a única condició, majors d'edat i ser presents a la cerimònia.

Espais

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ofereix diferents espais municipals per fer els casaments civils. Cada espai té unes característiques i un mobiliari concrets.

Saló de Plens

Façana ajuntament

 L'edifici de l'ajuntament sobresurt d'entre tots els edificis que envolten la plaça de la Vila. Fou construït, segons el projecte de Francesc de Paula dels Villar, entre els anys 1862 i 1867. D'estil neocolonial, està composat de planta rectangular amb una façana simètrica sobre eixos vertical amb pilastres i arqueria de mig punt que conformen els porxos.

Saló de plens

El Saló de Plens llueix columnes i pilastres a la paret, guixeries i rosetó central adornat per retrats d'il·lustres vilanovis pintats per Alexandre de Cabanyes, Enric C. Ricart, Cristòbal Montserrat i J. Juncosa.

Interior ajuntament

Un vitrall d'Enric C. Ricart presideix el vestíbul de la sala noble.

Informació pràctica:

Castell de la Geltrú

El castell de la Geltrú està construït sobre la base de l'antic castell medieval. Al seu costat es troba l'església de la Geltrú i actualment està habilitat com Arxiu Històric Comarcal.

Les cerimònies de casaments civils es realitzen a l'aire lliure, al pati del castell.

Porta Castell
Porta castell2
CADIRES

Informació pràctica:

Biblioteca Museu Víctor Balaguer

El Museu té una de les més importants col·leccions de pintura catalana del segle XIX i col·leccions d'arts decoratives, arqueologia i etnologia.

La Biblioteca, el lloc on es fan les cerimònies de casaments, reuneix una de les col·leccions bibliogràfiques del segle XIX més riques de Catalunya; manuscrits, gravats i mapes.

Vista Balaguer
Balaguer
Interior 2 Balaguer

Informació pràctica:

Museu Romàntic Can Papiol

El Museu Romàntic Can Papiol és una casa noble del segle XVIII, conservada amb tot el seu parament. Amb un marcat estil romàntic, resumeix tot el context social i cultural que va viure la família. Fou construïda entre 1790 i 1801, en un lloc cèntric del nucli antic.

FAÇANA CAN PAPIOL
Jardí de Can Papiol
ENTRADA CAN PAPIOL

Informació pràctica:

Masia d'en Cabanyes

Situada a 2 km del nucli urbà de Vilanova i la Geltrú.

L'any 1798, Llorenç de Cabanyes, que es dedicava a la comercialització de vins i aiguardents, va fer construir aquesta gran casa d'estil neoclàssic, barreja de vil·la italiana pal·ladiana i masia catalana. El seu fill, el poeta Manuel de Cabanyes composà gran part dels seus poemes en aquest singular espai.

Actualment la masia acull el Centre d'interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes i es pot visitar el llegat de la família, ubicat a la planta noble, amb una gran col·lecció pictòrica, mobiliari i decoració de l'època.

Masia en Cabanyes
Masia en Cabanyes
Sala de les Voltes de la Masia en Cabanyes

Informació pràctica:

  • Adreça: Carrer de la Masia d'en Cabanyes
  • Llocs cerimònia: Sala de les Voltes, Sala Alexandre de Cabanyes o Jardí romàntic
  • Capacitat: Sala de les Voltes: 130 persones assegudes; Sala Alexandre de Cabanyes: 70 persones assegudes; Jardí Romàntic: 25 persones assegudes
  • Equipament: Les sales disposen de climatització, mobiliari complert, megafonia i accés per a persones amb mobilitat reduïda. Les cerimònies al Jardí romàntic són a l'aire lliure, oferint un entorn únic i singular.
  • Contacte: tel. 938115715
  • Correu electrònic: protocol@vilanova.cat
  • Aparcament més pròxim: La Masia d'en Cabanyes disposa d'una gran zona d'aparcament gratuïta

Calendari i horari de les celebracions

Les cerimònies de casaments civils al Saló de Plens de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú  es celebren tots els divendres de l'any i un dissabte al mes, sempre que no siguin festius. La franja horària per a aquestes cerimònies és al migdia, de 12 a 14 h.

Pel que fa a casaments civils al Castell de la Geltrú, la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer, el Museu Romàntic Can Papiol i la Masia d'en Cabanyes, es celebren preferentment el segon divendres i dissabte de cada mes (no festius), tant al matí (de 12 a 13 h) com a la tarda (de 17 a 18 h), a excepció del mes d'agost.

Durant el mes de juny el Castell de la Geltrú està fora de servei per actes populars.

Per a qualsevol reserva d'aquests equipaments, l'organització haurà d'autoritzar la seva disponibilitat.

La durada de les cerimònies, en qualsevol dels equipaments, no excedeix mai de 20-30 minuts.

Per a més informació podeu posar-vos en contacte amb el Gabinet d'Alcaldia i Protocol, al tel. 938140000 (Departament de Protocol) o bé per correu electrònic protocol@vilanova.cat .

Taxes

Les taxes per celebrar casaments civils a l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú són aprovades al Ple Municipal i inclouen les despeses de personal i d'utilització dels equipaments municipals durant la cerimònia.

Qualsevol modificació d'horari i/o temps de durada de la cerimònia, s'aplicarà l'import corresponent a la despesa extraordinària del personal.

Taxes 2019 Condició Divendres Dissabte
Saló de Plens Vilanovins
Foranis
150 €
200 €
200 €
300 €
Castell de la Geltrú
Biblioteca Museu Víctor Balaguer
Museu Romàntic Can Papiol
Masia d'en Cabanyes
Vilanovins
Foranis
313 €
549 €
432 €
670 €

Opcionalment, la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, el Museu Romàntic Can Papiol i la Masia d'en Cabanyes poden oferir altres serveis complementaris a la cerimònia. Aquests serveis hauran de ser pactats i comptabilitzats amb la direcció d'aquest equipament.

Aquestes condicions, horaris i taxes són vigents durant l'any en curs.

Dades útils

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00