Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Arxiu per la categoria: VORAVIU

El senyor Silvestre, Silke Lambeck

El senyor Silvestre és un personatge ben peculiar. És algú a qui qualsevol de nosaltres seria feliç de conèixer. I per què? Doncs perquè al seu costat tot sembla ser màgic. És, per aquest motiu, que en Maurici sent una connexió especial amb el seu nou veí.

il·lustració Senyor Silvestre 2En Maurici tot just acaba d’arribar a una nova ciutat amb els seus pares i el seu germà petit, en Tomàs. Tot és nou: la ciutat, els companys de classe, el veïnat i tot plegat se li està fent molt costerut. Però és que alguns dels seus companys d’escola, com l’Esteve Caparrós i en Martí Borràs, li esta fent molt difícil la seva adaptació. I què em de dir d’en Rabiüt, el cap del despatx de la mare? La seva actitud intransigent està alterant la vida quotidiana de la família d’en Maurici. Mai no havia estat tan difícil poder marxar uns dies de vacances!

L’aparició gairebé màgica del senyor Silvestre arriba en el moment just i en Maurici no té cap dubte de voler formar-ne part. És així com coneixerà la Pipa Cortès, l’elefant Ciceró o l’Alfons Camps.

El senyor Silvestre és el primer dels tres títols de la col·lecció escrita per Silke Lambeck (1964). Nascuda a Essen (Alemanya) l’any 1964, va estudiar Germanística i Ciències Teatrals. Des de 1995, ha treballat a diversos diaris i revistes alemanys. La seva feina periodística va ser reconeguda, l’any 2001, amb el Premi Theodor-Wolff-Preis.

Silvestre_rodonaPrimeres pàgines.

Col·lecció de llibres protagonitzats pel senyor Silvestre:

Silvestre-cat retorn-de-silvestre-alta on_es_el_senyor_silvestre_alta

Cal destacar del llibre, com no, les boniques il·lustracions de Karsten Teich (1967), també nascut a Alemanya i que des de 2001 il·lustra llibres infantils.

El senyor Silvestre és el llibre que vam comentar dissabte en el Club de Lectura Juvenil de la Joan Oliva.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

No hi ha comentaris

Cartes d’amor de 0 a 10, Susie Morgenstern

Arribem a l’equador del Club de Lectura Juvenil de la Joan Oliva amb Cartes d’amor de 0 a 10, de l’escriptora nord-americana Susie Morgenstern.

Cartes d'amor de 0 a 10I parlem de l’Ernest, de la Victoire, de La Carta, de l’amor -en totes les seves variants-, de la solitud, de l’enyorança d’allò que no has tingut mai i del descobriment d’una nova manera de viure quan ja penses que res de nou arribarà a la teva vida, tot i que només tinguis 10 anys. Però és que l’Ernest, el nostre protagonista, transita (perquè viure no se’n pot dir d’allò) per una existència impròpia d’un noi de 10 anys.

“No saltironava, no s’afanyava, l’Ernest no tenia pressa. Els deu anys de la seva vida havien passat sense córrer, en la quasi immobilitat d’una vellesa més que precoç”

Així, dia rere dia, amb la sola companyia de la seva àvia, la Précieuse, fins que un cop d’aire fresc s’instal·la al seu costat per no separar-se’n: la Victoire. Sense demanar permís, la Victoire i tota la seva família, faran trontollar la monòtona existència de l’Ernest i a partir de llavors, res no serà igual. Perquè com diu l’Ernest:“…s’ha de viure…abans de ser mort.”

Plouc-amerloque-et-ambassadrice-de-la-litterature-francaiseCartes d’amor de 0 a 10, va ser finalista de l’11è Premi Atrapallibres. La seva autora, Susie Morgenstern, va néixer als Estats Units l’any 1945, però ja fa molt de temps que està instal·lada a França. Va estudiar a la Universitat tant als Estats Units com a Israel i ha treballat com a professora d’anglès a la Universitat de Niça. Des de l’any 1978, desenvolupa una carrera d’allò més prolífica escrivint i il·lustrant llibres infantils. Ha estat guardonada amb un bon nombre de premis literaris i, posant la cirereta al pastís, l’any 2005 va ser reconeguda amb l’Ordre de les Arts i les Ciències, distinció que concedeix el Ministeri de Cultura Francès.

A les biblioteques de VNG, hi podeu trobar aquests llibres de Susie Morgenstern:

Cartes d'amor de 0 a 10 com enamorar-se sense prendre mal 109072-05CU-151.ps, page 1 @ Preflight ( 109072-05CU-151.indd )

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

No hi ha comentaris

Ala de Corb, Enric Larreula

Ala_de_corbAla de Corb és un dels personatges favorits del seu autor, l’Enric Larreula, i avui ha estat aquest el llibre que hem comentat els nois i noies del Club de Lectura Juvenil de la Joan Oliva.

Jacques Lagarden, Ala de Corb des que decideix seguir el passos dels seus avantpassats i dedicar-se a la pirateria, és un jove sensible, culte, aventurer, fidel als seus amics i defensor dels oprimits. Al comandament de La Dragonera, la corbeta del seu pare, la fama d’Ala de Corb no trigarà a estrendre’s per tot el Carib. L’empremta de la seva família fa més de cent anys que es visible des de l’illa Tortuga fins a l’últim dels racons del Carib així que no li queda cap més remei que seguir l’estela de Pota de Pop, Gola de Llop, Barba de Boc i Bota de Corc, els seus “piràtics” antecessors.

Però qui li havia de dir que s’enamoraria fins al moll de l’os d’una noia de bona família, que tot just arriba d’Espanya per casar-se amb el governador, Don Hernando de la Fuensanta i de Somoza? Doncs segurament ni ell mateix no s’ho pensava, però la cosa va anar així i va ser veure Doña María Íñigo Medellín que se’n va enamorar. A partir d’aquest moment, un bon nombre d’aventures els esperaran a tots dos i a la resta de tripulació de La Dragonera.

larraulaEnric Larreula (Barcelona, 1941) és escriptor, professor universitari i il·lustrador. Amb 14 anys va començar a treballar en una fàbrica. Posteriorment, va exercir com a il·lustrador per a l’editorial Bruguera. A finals de la dècada dels seixanta, s’incorpora a les classes de català d’Omnium Cultural i, finalment, amb 35 anys comença a estudiar a la Universitat i es llicencia en Filologia Catalana l’any 1983. Ha estat professor de Didàctica de la Llengua Catalana més de vint-i-cinc anys.

La seva obra infantil i juvenil en català és una de les més importants tot i que no és l’única en què ha treballat. És autor també de poesia, teatre, assaig…Alguns dels premis amb què ha estat distingit són el de la Crítica Serra d’Or de Literatura Infantil i Juvenil (1984) i el Premi d’Honor Jaume I (2001) per la seva trajectòria.

Caricatura Enric LarreulaEnric Larreula a VNG.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

No hi ha comentaris

Puja al tren!

pujatrenA partir de dilluns, 16 de gener, comença el concurs Puja al tren! a la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú i també a la resta de Biblioteques del Garraf i l’Alt Penedès. L’edat per participar és de 9 a 13 anys i hauran de llegir un mínim de quatre llibres de tots els proposats en el Mapa del recorregut del Concurs que s’ha repartit prèviament a les escoles o s’ha recollit a les biblioteques. Aquest mapa està configurat per quatre línies: humor, mil aventures, experiències i terror i les lectures que es proposen corresponen a les col·leccions Frank Einstein, Agatha Mistery, Tribu de Camelot i Jan Plata, cadascuna d’elles correspon a una línia diferent que s’haurà d’escollir en el moment de participar en el concurs.

agathamisteryPer a trobar la teva destinació caldrà escollir el tren que faci el recorregut més adient a les teves preferències lectores. La línia vermella fa el trajecte de l’humor i es tindrà com a guia el famós professor Frank Einstein que t’acompanyarà durant el viatge. Per la seva banda, la línia taronja fa un altre camí i endinsarà els seus passatgers al tren de l’aventura, amb la famosa detectiu Agatha Mistery per ajudar-la a resoldre els enigmes més enrevessats i alhora viure les aventures més al·lucinants com viatjar en el temps. La línia verda és la via de la realitat, de l’experiència mentre s’acompanya a la nena de la maleta Andrea mentre porta la seva vida atrafegada mentre viu un munt d’experiències a través de les seves diferents estacions. Però si el que t’agrada és el terror es pot agafar la línia blava i acompanyar a Waldemar Izczyszyn, conegut a casa seva com a Ningú, per la seva travessia envoltat de zombies, bruixes, o besties.

frankklinkDesprés, agafa el teu bitllet i mapa i tria la teva lectura que serà l’estació de destí. La biblioteca anirà marcant al teu bitllet cada llibre que hagis llegit, però per confirmar-ho hauràs de respondre un enigma. Es podrà canviar de línia sempre que es vulgui però per participar al sorteig d’un mega-regal s’haurà d’haver llegit un mínim de 4 llibres. I tot abans del proper 6 de maig! Tots els participants en el sorteig rebran un diploma de participació i el dia 13 de maig, a la Fira Conte Va! Va de contes es farà el lliurament dels premis.

Aquest concurs té per objectiu fomentar actituds positives a l’entorn de la lectura en la franja d’edat on les biblioteques detecten que davallen els hàbits lectors, i promoure les biblioteques públiques com espais interessants pels joves. Aquesta iniciativa lectora ha estat organitzat pel Grup de biblioteques infantils del Garraf i l’Alt Penedès, amb la col·laboració de la Llibreria Llorens i Llibreria La Mulassa.

 • Full de participació Puja al tren!
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Guia de Nadal per als més petits

  guia de nadal infantilI pensàveu que havíem oblidat els més petits en la nostra selecció literària nadalenca? Ni pensar-hi! La Xarxa de biblioteques de Vilanova i la Geltrú ha editat també una Guia de novetats infantils per aquest Nadal’16.

  Si voleu saber a quina biblioteca podeu trobar aquestes novetats és ben fàcil: hi veureu indicat JOM i ACT, segons si es tracta de la Joan Oliva o l’Armand Cardona.

  Aquesta és una petita mostra del contingut de la Guia de Nadal per als més petits de la casa:

  blau Llibres per a nens i nenes fins a 6 anys

  Bestiari salvatge d'estar per casa La-Bruixa-i-el-tió el viatge

  vermell Llibres per a nens i nenes de 7 a 9 anys

  barret prodigios i la barraca dels monstres 171466_CO_El lladre d'entrepans.indd C_L'ocell-que-no-passava-els-dijous.indd

  verd Llibres per a nois i noies de 10 a 12 anys

  Aprenent de bruixot i els invisibles Circus mirandus Roc i escala de les portes secretes

  Tot això i molt més és el que podeu trobar a la Guia de Nadal de les biblioteques de Vilanova. Feu clic sobre la imatge per descobrir tots els llibres.

  guia de nadal infantil_rodona

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Guia de Nadal

  La Xarxa de biblioteques de Vilanova i la Geltrú ha editat enguany una guia de Nadal farcida de novetats que, de ben segur, seran del vostre gust. imatge nadal_3Novel·les històriques, romàntiques, de ciència-ficció, de terror, de gènere negre i policíac o novel·les juvenils publicades aquest 2016 i que podeu trobar a la Joan Oliva (JOM) i a l’Armand Cardona (ACT) segons les indicacions de la guia.

  Un bon grapat de les novetats incloses a la guia són de gènere negre i policíac, no en va, els lectors d’aquest gènere són cada vegada més nombrosos. En destaquem a continuació algunes:

  ProcesEnverinat crims duplicats del otro lado Oficio del mal, El_150x230

  nadal nadal nadal nadal

  A banda de novel·la negra, podeu trobar molts d’altres gèneres a la selecció que us hem preparat. Sou fidels lectors de novel·la històrica o potser un agrada més la ciència-ficció i el terror? Potser és la literatura romàntica la vostra preferida…aquest és un tast del que podeu trobar a la guia de Nadal.

  Anna Etheria Buscant el blau siempre amigos

  nadal nadal nadal nadal

  I si ets un lector assidu de les novel·les guardonades amb els més importants premis literaris, fes-hi un cop d’ull:

  El càtar proscrit todo esto te daré I-ens-vam-menjar-el-mon-i1n13824979 la-gran-ola

  nadal nadal nadal nadal

  Per consultar la Guia de Nadal al complet, feu clic aquí.

  No ho dubteu i aquest Nadal passeu per la biblioteca!

  Bon Nadal

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Matilda, Roald Dahl

  Roald Dahl 100

  “Era tan llesta i aprenia tan de pressa que la seva habilitat hauria estat òbvia fins i tot per als més beneits dels pares. Però el senyor i la senyora Wormwood eren tan tenoques i estaven tan embolicats en les seves miserables vides que no s’adonaven de res d’extraordinari en la seva filla.”

  matilda_portadaAquest fragment resum la vida de la petita Matilda, una nena de tan sols cinc anys capaç de les coses més extraordinàries, envoltada, però, d’una família que no està a l’alçada de les circumstàncies. Uns pares que no veuen, o no volen veure, el meravellós potencial de la seva filla petita i que, no només defugiran estimular les seves qualitats, sinó que també aniran en contra seu. Davant d’aquest panorama, la Matilda buscarà refugi en els llibres (a la biblioteca hi trobarà una senyora Phelps que facilitarà les seves ganes d’aprendre) i, més endavant, a l’escola. Aquí precisament, a l’escola, hi coincidirà amb la senyoreta Honey, que des del primer moment serà conscient de la diferència abismal entre la Matilda i la resta de nens i nenes de 5 anys.

  La connexió entre la Matilda i la senyoreta Honey anirà més enllà de les parets de l’escola. Totes dues han crescut sense una família que se les estimés i aquest vincle no és fàcil de trencar. Per aquest motiu, la Matilda no dubtarà a dissenyar un pla que ajudi la senyoreta Honey.

  matilda_il·lustracions matilda_il·lustracions_2 matilda_il·lustracions_3

  Matilda és un del últims llibres escrits per Roald Dahl, autor de nombrosos títols per a públic infantil i juvenil, així com també per a adults. Dahl va néixer a Llandaf (Gal·les) l’any 1916 i va morir a Oxford el 23 de novembre de 1990. Celebrem, per tant, enguany el centenari del seu naixement.

  Roald Dahl birthday quiz - how well do you know your Dahl? Quentin BlakeD’origen norueg, Roald Dahl va créixer i estudiar a Anglaterra. Amb 18 anys, va deixar a un costat la universitat i es va fer explorador. Amb 23 anys, durant la Segona Guerra Mundial, es va unir a les forces aèrees britàniques. Va ser derribat i les greus ferides el van fer tornar a casa. Es trasllada llavors als Estats Units on, en primer lloc, comença a treballar per a la seguretat britànica. Més endavant, s’introdueix en el món de les lletres escrivint articles per a revistes i és partir de la dècada dels seixanta quan intensifica la seva activitat literària. Alguns dels seus llibres infantils més famosos són James i el préssec gegant, Charlie i la fàbrica de xocolata, Les bruixes, Els Culdolla i Matilda.

  www.roalddahl.com

  Alguns dels llibres de Dahl han estat portats al cinema, com per exemple, Matilda:

  Roald Dahl a les biblioteques de VNG.

  Guia de lectura de les biblioteques de VNG amb motiu del centenari de Roald Dahl.

  Els nois i noies del Club de Lectura Juvenil hem comentat avui Matilda i ens tornem a reunir el 21 de gener a les 16.30 h!

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  La màgia de les petites coses. Estelle Laure

  magiapetitescosesHi ha situacions que cap adolescent hauria de viure. Lucille és una noia de disset anys que tenia un futur per davant però, de la nit al dia, aquestes prometedores expectatives es comencen a ensorrar degut a que el seu pare està internat en un hospital mental, la seva mare porta setmanes sense donar senyals de vida i ara, de sobte, es troba fent-se càrrec no només de si mateixa sinó també de la casa i de la seva germana petita Wren. Malgrat això, la Lucille fingeix que tot va bé, estudia i treballa per pagar totes les factures que se li vénen a sobre per poder aconseguir evitar que els serveis socials s’assabentin que viuen sense cap adult al seu càrrec, i només pot comptar amb la seva amiga Eden; però molt aviat també haurà de conviure amb un sentiment d’estima que no sap si podrà ser correspost. No obstant això, dins d’aquest caos que se li ve a sobre, Lucille descobrirà que sempre passen coses bones, que sempre hi ha persones disposades a ajudar i que de tot se surt, només cal saber apreciar i gaudir de la màgia de les petites coses de la vida.
   
  estelle laureLa màgia de les petites coses és una bonica història de superació per poder gaudir de tot allò positiu que ofereix la vida quan tota la resta està del revés. Per fer aquesta travessia cal tenir una protagonista forta i lluitadora, amb uns personatges secundaris que omplin aquesta petita història de de conflicte envers uns esdeveniments que fan reflexionar sobre les coses quotidianes de la vida, i fan creure en l’esperança d’alguna cosa millor, amb la promesa que tot sortirà bé i que no hi ha res que no es pugui superar si es mantenen l’esperança, la força, la il·lusió i la convicció que la màgia existeix i es compon de la bondat de les persones que ens envolten. I a uns àngels que li deixen menjar, li netegen la casa i li arreglen el jardí a la jove protagonista… La seva autora és Estelle Laure, té un Màster en escriptura infantil i juvenil per la Universitat de Belles Arts de Vermont i és llicenciada en Arts escèniques.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  La petita coral de la senyoreta Collignon, Lluís Prats

  la petita coral de la senyoreta collignonLa Georgette Collignon és a punt de jubilar-se i el que no s’esperava, a aquestes alçades, és que la vida li fes un tomb de 180º. Fa més de trenta anys que fa de mestra en una escola del barri de la Bonanova, a Barcelona, però per una qüestió burocràtica acaba anant a parar en una altra escola, en aquest cas, del Raval, a les “antípodes de les famílies benestants de la ciutat”.

  Tot i la seva llarga experiència com a mestra, el canvi no deixa de ser un trasbals per a la senyoreta Collignon. Les circumstàncies a què haurà de fer front en aquesta nova escola no tenen res a veure amb les que ha viscut fins ara. foto_detall_autor_Prats Martinez, LluisNo obstant això, per a la Georgette Collignon els seus alumnes, els de sempre i especialment els d’ara, són més que alumnes. Són part de la seva vida i així ho demostrarà en el seu nou lloc de treball.

  Mai no se sap per què passen aquestes coses i, de ben segur, que la senyoreta Collignon va ser la primera sorpresa del gir que va patir la seva vida professional. Un cop superats els primers dies i els trasbals inicial, la Georgette Collignon trobarà la seva raó de ser en una petita escola del barri de Raval amb pocs recursos, però grans esperances.

  la petita coral de la senyoreta collignon_rodonaPrimeres pàgines.

  Lluís Prats va néixer a Terrassa l’any 1966. Va estudiar Art i Arqueologia i, durant anys, es va dedicar a la investigació i la docència. També ha treballat com a mestre de primària i secundària així com d’editor i productor de cinema.

  Llibres

 • Concurs enverinat
 • Hachiko: el gos que esperava
 • El noi del planter
 • La petita coral de la senyoreta Collignon
 • Tap!
 • La petita coral de la senyoreta Collignon és el llibre que hem comentat avui en el Club de Lectura Juvenil. Ens tornarem a veure el dia 10 de desembre!

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Edició especial. Un monstruo viene a verme

  Un-monstruo-viene-a-verme-234x300Conor O’Malley està cridat a convertir-se en un personatge literari (i ara també cinematogràfic) de primer ordre. Tothom que ha llegit Un monstruo viene a verme o que ha tingut la sort de veure la pel·lícula (que en tan sols deu dies des de la seva estrena ha recaudat més d’onze milions d’euros) empatitzarà amb aquest noi de 12 anys, protagonista indiscutible (monstre, a part) de la història.

  Aquesta setmana, a la Joan Oliva, hi ha un petit tresor com a novetat. Es tracta de l’edició especial en paper de Un monstruo viene a verme, en què podeu trobar, per un costat, el llibre escrit per Patrick Ness i il·lustrat amb mestria per Jim Kay i, per un altre costat, la història de l’origen del llibre. I, per últim, i tant o més valuós que els dos apartats anteriors, un tercer capítol sobre com es va fer la pel·lícula, amb entrevistes al director J. A. Bayona, a l’escriptor Patrick Ness i als actors Liam Nesson (que dóna vida al monstre), Lewis MacDougall (Conor O’Malley) i Sigourney Weaver i Felicity Jones (àvia i mare, respectivament, de Conor).

  un-monstruo-viene-a-verme_il·lustracióEl germen de Un monstruo viene a verme va sorgir de la mà de l’escriptora, nascuda a Londres, Siobhan Dowd. El seu propòsit era fer una història sobre el teix, un arbre del qual s’obté la substància fonamental per elaborar molts medicaments, per exemple, el Taxol, que es fa servir per tractar el càncer, especialment el de mama. Ella tenia la mateixa malaltia i volia escriure sobre la curació. Va començar a donar forma al llibre l’any 2003, però malauradament, va morir sense enllestir-lo, l’any 2007.

  Temps després, i a partir del material que Dowd va deixar fet, Patrick Ness va rebre l’encàrrec d’escriure el llibre. La història d’un nen amb un pare absent, una mare malalta, una àvia a qui costa expressar els seus sentiments, un companys de classe assetjadors i un monstre. Sí, un monstre que apareix puntualment a les 00.07 h anunciant que li explicarà 3 històries i que li’n demanarà una quarta.

  reinterpretació dibuixos Kay De la mà de J.A. Bayona, la història ha vist multiplicat el seu ressò de manera exponencial, quan encara no s’ha estrenat als Estats Units (i, presumiblement, l’estrena nord-americana s’endarrerirà perquè el film pugui competir en els Oscar 2017). Com passa tot sovint, Bayona no tenia planejat fer una trilogia sobre la relacions mare-fill i sobre l’amenaça de la mort, però amb la direcció de Un monstruo viene a verme ha tancat un cicle sobre aquests temes que s’inicià amb El orfanato (2007) i que va continuar amb Lo imposible (2012).

  El guió de la pel·lícula ha estat responsabilitat del mateix Patrick Ness (així que la fidelitat de l’adaptació està garantida) i, per si no hi hagués prou, també ha estat l’il·lustrador del llibre, Jim Kay, l’encarregat d’adaptar els seus dibuixos per a la versió cinematogràfica.

  Els dibuixos són un element essencial tant del llibre com de la pel·lícula i de la història en si mateixa. De fet, el llegat que passa de mare a fill és, en aquesta història, la passió pel dibuix. I com en un joc, J A. Bayona, que és molt aficionat a dibuixar, ha amagat dibuixos seus a l’habitació de Conor O’Malley.

  Tràiler oficial de Un monstruo viene a verme:

  Llibres

 • Un monstre em ve a veure
 • Un monstruo viene a verme: edición especial
 • No el deixis escapar i fes-ne la teva reserva!

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Pàgina Següent »