Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Arxiu per la categoria: BIBLIOPETITS

Un drac al plat. Un taller a l’aire lliure

dracUs convidem aquesta setmana a un activitat per als més petits que es durà a terme el proper dijous, 20 de juliol a la Plaça de la Vila a les 18 hores, i que anirà a càrrec de Esther Bruna, Carme Parrillas i Fanny Guinart, treballadores de la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú. Es tracta d’una activitat gratuïta i sense inscripció que compta amb la col·laboració de l’associació Drac de la Geltrú, adreçada a infants d’entre 3 i 8 anys que hauran d’estar acompanyats en tot moment d’un adult.

El personal de la biblioteca repartirà tot el material necessari per realitzar una manualitat d’un cap de drac, el model està inspirat en els dracs de la Geltrú. Es compta amb la col·laboració de l’Associació d’Amics del Drac de la Geltrú. Durant el taller ens acompanyaran els dos dracs infantils bessons, que enguany fan 10 anys, i tot just el dia 22 d’aquest mes de juliol hi ha una cercavila de l’aniversari. És el tercer any que per aquestes dates la biblioteca surt al carrer, en anys anteriors es va fer un titella del drac i de mulassa, acompanyats per la Mulassa petita “La cabreta”, i també es va realitzar una activitat de titelles dels Gegants petits de Vilanova.

No us perdeu aquesta activitat dinamitzadora dirigida als més petits de les llars vilanovines. I així serà la millor forma de donar la benvinguda a la Festa Major d’enguany. Hi esteu tots convidats. No hi falteu a la festa! Ja podeu fer una ullada aquí als diferents tallers anteriors que la biblioteca Joan Oliva i Milà ha destinat als nens en els darrers anys. Us deixem amb un resum del que es va realitzar a l’estiu de 2013 amb uns resultats finals sorprenents. No us ho perdeu.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

No hi ha comentaris

Puja al tren!

pujatrenA partir de dilluns, 16 de gener, comença el concurs Puja al tren! a la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú i també a la resta de Biblioteques del Garraf i l’Alt Penedès. L’edat per participar és de 9 a 13 anys i hauran de llegir un mínim de quatre llibres de tots els proposats en el Mapa del recorregut del Concurs que s’ha repartit prèviament a les escoles o s’ha recollit a les biblioteques. Aquest mapa està configurat per quatre línies: humor, mil aventures, experiències i terror i les lectures que es proposen corresponen a les col·leccions Frank Einstein, Agatha Mistery, Tribu de Camelot i Jan Plata, cadascuna d’elles correspon a una línia diferent que s’haurà d’escollir en el moment de participar en el concurs.

agathamisteryPer a trobar la teva destinació caldrà escollir el tren que faci el recorregut més adient a les teves preferències lectores. La línia vermella fa el trajecte de l’humor i es tindrà com a guia el famós professor Frank Einstein que t’acompanyarà durant el viatge. Per la seva banda, la línia taronja fa un altre camí i endinsarà els seus passatgers al tren de l’aventura, amb la famosa detectiu Agatha Mistery per ajudar-la a resoldre els enigmes més enrevessats i alhora viure les aventures més al·lucinants com viatjar en el temps. La línia verda és la via de la realitat, de l’experiència mentre s’acompanya a la nena de la maleta Andrea mentre porta la seva vida atrafegada mentre viu un munt d’experiències a través de les seves diferents estacions. Però si el que t’agrada és el terror es pot agafar la línia blava i acompanyar a Waldemar Izczyszyn, conegut a casa seva com a Ningú, per la seva travessia envoltat de zombies, bruixes, o besties.

frankklinkDesprés, agafa el teu bitllet i mapa i tria la teva lectura que serà l’estació de destí. La biblioteca anirà marcant al teu bitllet cada llibre que hagis llegit, però per confirmar-ho hauràs de respondre un enigma. Es podrà canviar de línia sempre que es vulgui però per participar al sorteig d’un mega-regal s’haurà d’haver llegit un mínim de 4 llibres. I tot abans del proper 6 de maig! Tots els participants en el sorteig rebran un diploma de participació i el dia 13 de maig, a la Fira Conte Va! Va de contes es farà el lliurament dels premis.

Aquest concurs té per objectiu fomentar actituds positives a l’entorn de la lectura en la franja d’edat on les biblioteques detecten que davallen els hàbits lectors, i promoure les biblioteques públiques com espais interessants pels joves. Aquesta iniciativa lectora ha estat organitzat pel Grup de biblioteques infantils del Garraf i l’Alt Penedès, amb la col·laboració de la Llibreria Llorens i Llibreria La Mulassa.

 • Full de participació Puja al tren!
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Il·luminatura. Rachel Williams i Carnovsky

  Illuminatura-1-250x307Aquest mes la novetat infantil a la biblioteca és aquest meravellós llibre ‘Il·luminatura’, editat per Editorial Cruïlla, que ens permet trobar animals que es desperten i surten a buscar menjar, d’altres que es mouen quan la nit s’imposa i uns quants que apareixen quan el sol es pon. També hi veurem plantes, flors, arbres, insectes…
   
  Quin viatge més fascinant a través de la natura, no creieu?
   
  Amb dubtes de saber què trobarem, com i on seran, costarà…? els veurem amb facilitat?
   
  Durant seixanta-quatre pàgines descobrireu el comportament extraordinari dels animals que viuen en deu llocs, els fets clau de cada hàbitat, les característiques de cada espècie.
   
   
  El recorregut us portarà per:
   
  1. La selva del Congo
  2. El desert de Simpson
  3. El Llac Lomond
  4. Els Andes
  5. Els mars de Weddell i Ross
  6. El bosc de sequoies
  7. La taigà de la sibèria oriental
  8. Les planes del Serengueti
  9. La conca del riu Ganges
  10. L’escull Apo

  Detalls-dilluminaturaJPG_1668443331_34631142_340x337Detall-dilluminatura_1668443332_34631222_340x255

  I com s’ha de fer? No a la manera tradicional, sinó que s’ha d’agafar un visor que conté tres colors diferents: el vermell per veure quines criatures passegen durant el dia, el verd il·lumina la vida vegetal de cada hàbitat i el blau ens descobreix els animals nocturns i crepusculars.

  Us ho expliquem tot seguit:
   

   
  Rachel Williams, l’autora, és una escriptora anglesa que viu i treballa a Londres. Col·labora amb el diari britànic ‘The Guardian’ i en altres mitjans de comunicació.
   
  Les il·lustracions són del duet Carnovsky, format pels artistes i dissenyadors Francesco Rugi, milanès, i Silvia Quintanilla, colombiana, que han fet d’aquesta tècnica de la il·lustració en tres tintes amb superposició de dibuixos un senyal d’identitat. Podeu llegir una entrevista sobre el seu treball si cliqueu aquí.
   
  Contes De segur que us agrada! El trobareu a la biblioteca.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà

  No hi ha comentaris

  Sabem com funcionen les coses?

  fcosesComo funcionan las cosas és un llibre veritablement simpàtic i instructiu amb el qual els nens poden aprendre un munt de coses útils, al mateix temps que es diverteixen. Incorpora a les seves planes il·lustracions senzilles i boniques, plenes de color, amb diferents tipus de lletra i dibuixos, que resulten agradables de veure i que criden l’atenció als més petits. El millor és que parla de coses més o menys quotidianes, més o menys properes als nens, de manera que a ells segur que s’hi sentiran interessats. Els jocs i activitats que proposa són senzilles i assequibles per a tothom. No obligarà a gastar diners en comprar coses rares sinó que tots els productes que es tenen casa es podran utilitzar i a la vegada també es podran reciclar.

  En alguns casos necessitaran l’ajuda d’un adult però hi ha moltes coses que poden realitzar ells mateixos aconseguint aprendre i divertir-se al mateix temps. Les activitats i jocs que apareixen estan distribuïdes a través de preguntes senzilles que faran aparèixer la curiositat dels més menuts i també permetran resoldre els dubtes que pugin tenir i volen descobrir per si mateixos. Aquest manual de coneixement del funcionament de les coses quotidianes en las que ens podem trobar a diari, pretén ensenyar als més petits aspectes diversos del món en què vivim, perquè aquests ho aprenguin de la millor manera possible respecte a màquines i electricitat. La guia dels petits lectors serà Koko, una nena petita però molt espavilada que sempre vol descobrir coses noves. Al costat d’ella i del seu inseparable Àlex viatjarem a través de les pàgines del llibre descobrint noves formes de fer les activitats que es descriuen.

  cosasmcaulayNo desaprofitarem aquesta ocasió per fer menció del llibre del mateix títol Como funcionan las cosas de David MacAuley i Neil Ardley, que va estar destinat més cap a un públic adolescent.

  L’autor del llibre és d’origen anglès i ja des de molt jove es va interessar en el funcionament de diversos objectes i ràpidament va mostrar un talent excepcional per a crear mecanismes de moviment a partir d’elements senzills. Aquesta forma de veure les coses va transformar-se a l’any 1988 en un llibre pràctic a on el personatge principal és un mamut que explica el funcionament de diversos invents com autos, ordinador o làsers.

  Posteriorment es faria una reedició amb nous invents i descobriments com la forma de funcionar d’un holograma, un paracaigudes o fins i tot un parquímetre, fins arribar al descobriment de centenars de màquines.
   
   

  Bibloteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Un vaixell de Cuba carregat de contes

  somriurecubaDemà dissabte, 31 de gener al migdia la biblioteca ofereix una activitat molt especial. Es tracta de la narració d’un conte a càrrec de Loreley Rebull León, vinguda de Cuba fa pocs dies amb la voluntat de portar un pessic de la tradició oral del seu país a Catalunya.

  Aquesta tradició és un aspecte molt important de la cultura cubana. Neix amb els esclaus que expliquen histories, contes, mites i llegendes i que de boca en boca passà a les diferents generacions per ser un col·lectiu que no sabia llegir ni escriure.

  A Cuba, els contes, potser per la seva funció, superen en freqüència d’exposició als altres gèneres narratius, i no requereixen preparació prèvia ni d’ambientació especial, i la seva primordial raó d’ésser és la d´entretenir. Qualsevol lloc i moment són adients per a oferir i escoltar un conte, i, en tot el territori cubà, aquest conviu amb l’activitat quotidiana de l’home. Loreley Rebull León coneix el tema i aplica la seva espontaneïtat i simpatia allà on va. Es matancera, poeta i escriptora per nens, narradora oral escènica i membre de la Uneac a la secció de literatura.

  Va començar a publicar al 1998 a Cuba i Colòmbia amb el Pallasso del Arcoiris y la Tonadilla. Al 2007 publica Alas de Colibrí a l´Editorial Matanzas. Li segueix Pelusa i el Bosque Encantado, i al 2008 Las Historias del Rey Tuck. Ediciones Vigia li edita de manera manufacturada i preciosa el Drago del Abuelo a l’any 2010. Els seus darrers llibres són Cuatro Esquinas i Leyendas de Islas.

  loreley

  Ha publicat molts més contes infantils recollits en altres llibres i un llibre de poesia per adults. Narradora oral escènica amb més de deu anys de treball, actualment realitza cursos i tallers per a nens narradors a la seva ciutat, i la seva vida està lligada a aquest art que tanta importància te al mon cultural de Cuba.

  Va ser directora de l´Editorial Matanzas, i en aquest moments també dóna classes de francès i recolza com instructora de narració oral el projecte comunitari infantil El Trenecito de la Alegria a la ciutat de Matanzas dins de la Vanguardia Artística.

 • Per que escriure per a nens?
 • Mi mayor premio son los niños
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  En Max i la seva ombra

  En-Max-i-la-seva-ombra

  A la biblioteca Joan Oliva podeu trobar contes infantils de molts tipus. N’hi ha alguns que són de gran ajut perquè els adults parlin amb els més petits de determinats temes. Per això tenim un apartat de contes infantils sobre Emocions i Sentiments, sobre la Diferència, sobre la Família, d’Hàbits o sobre la Por. Un dels temes més sensibles per tractar amb els nens és la Mort. És freqüent, per tant, que es publiquin llibres d’aquesta matèria.

  En aquest cas us presentem un conte infantil sobre la mort, que ha arribat recentment com a novetat a la biblioteca. Es tracta d’En Max i la seva ombra. “En Max ha nascut, com tots nosaltres, amb una ombra que el segueix. En Max no la tem i decideix escollir el seu destí abraçant-la.”

  En Max i la seva ombra és un diàleg entranyable entre un nen i la seva ombra. Un diàleg en què cada vegada els interlocutors parlen menys però s’entenen més. On a través de la figura d’un nen, En Max, es plantegen qüestions com ara “i després que hi ha?” o “no et fan pena els morts?”. Lectura recomanable que, de ben segur, donarà lloc a diferents interpretacions.

  Aquesta que us presentem és una mostra d’altres contes que parlen sobre la mort i que podeu trobar a la sala infantil de la biblioteca Joan Oliva.

  unacasaparaelabuelo Sin t’tulo-2 vell Tomàs mes enlla del gran riu
  estirar la pota Dónde está qüelita Queta como todo lo que nace avi d'en Tom

  Al catàleg podeu consultar tot el material d’aquesta matèria que hi ha a les biblioteques de Vilanova.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  La bruixeta Mimi no té por…o sí?

  La Mimi és una bruixeta amb barret punxegut i escombra voladora. Ella mai no té por, ni de les aranyetes ni dels ratolinets ni de la foscor. Fins que un dia sent un soroll molt estrany sota el llit.

  La bruixeta Mimi no té por…o si? és una de les darreres novetats de la biblioteca Joan Oliva i Milà i que ja podeu trobar disponible a la sala infantil. Aquesta no és la primera aventura de la Mimi, ja la vam conèixer aprenent a fer encanteris a La Bruixeta Mimi aprèn un encanteri per fer adormir.

  la-bruixeta-mimi-no-te-por-o-si.png Bruixeta Mimi apren un encanteri

  La Bruixeta Mimi no té por… o si? és un conte sobre la por. D’aquesta matèria podeu trobar molts altres contes a la biblioteca. Aquesta que us presentem ara és només una petita selecció d’aquests contes:

  sonidos de la noche monstres no existeixen la-nana-bunilda-menja-malsons
  i els monstres fuera de aquí alllithorribles
  a mi no me comas a dormir monstres sota el coixí

  Podeu consultar al catàleg d’altres contes infantils que tracten sobre la por.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Pinta la festa!

  Pinta la festa!

  El dimecres 24, a les portes de la Festa Major, a la Biblioteca Joan Oliva i Milà vam fer el taller infantil Pinta la Festa! per tal d’aproximar als nens i nenes a l’entorn de la Festa Major de Vilanova i la Geltrú.

  L’activitat va consistir a fer una representació de la plaça de la Vila, amb alguns dels personatges més destacats: el gegant, la geganta, la mulassa i el drac, tot realitzat amb material reciclat.

  Els participants del taller, i també les mares, pares, àvies i avis que els van acompanyar, van treballar de valent…

  I no us perdeu el resultat que, com podeu veure, va ser fantàstic!


  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Taller Mascarotes

  El matí del dissabte 2 de febrer, a la Biblioteca Joan Oliva ens hem afegit a les tradicionals festes de Carnaval organitzant el taller infantil

  Taller Mascarotes

  Els nens i nenes participants van poder triar la seva màscara i pintar-la i decorar-la al seu gust. En aquest video podeu veure com va anar el taller i com de boniques van quedar les màscares.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Taller Explora el Garraf

  Explora el Garraf

  El dijous 5 de juliol, una vintena de nens i nenes van participar al taller infantil Explora el Garraf, una activitat ben divertida que vam organitzar a la Biblioteca Joan Oliva per ajudar-los a conèixer i descobrir el Parc Natural del Garraf.

  I per poder investigar i descobrir els racons més amagats d’aquest parc natural, i gaudir de la visita, res millor que anar el més ben preparats possible. Per això, vam oferir als nens i nenes els materials per confegir una motxilla i una visera amb motius de la flora i la fauna del Garraf.

  Com veieu, van sortir de la biblioteca d’allò més ben equipats, amb una preciosa visera per protegir-se del sol i una bona motxilla on poder dur l’aigua, l’entrepà…

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  1 comentari

  Pàgina Següent »