Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Arxiu per la categoria: BIBLIOPETITS

En Lluc i en Fred DeSucre a l’illa invisible

“Tot va començar amb dos fils de somnis…Els somnis es filen i s’enrotllen cabdell a cabdell. De vegades, però, l’àvia -que ja és vella- no se n’adona, i un parell de fils s’enreden i els cabdell queden junts sense remei.”

en lluc i en fred desucre_portadaL’Ariadna viu a Marblava. És la filla del carter i el seu pare espera que la nena segueixi els seus passos i es dediqui, quan sigui gran, a repartir cartes entre els habitants de la ciutat. Però l’Ariadna té molts somnis. De fet, somia a totes hores i té grans desitjos d’aventures. Vol viatjar i conèixer món. Hi ha tantes ciutats exòtiques i fascinants a descobrir!

Un dia, els somnis van començar a ser especials. Un noi de la seva edat, s’hi va començar a aparèixer. I parlava amb ella i li explicava tantes i tantes coses! I per si no fos prou misteri, en Lluc, que és com es deia el noi, li va enviar una carta. I entre cartes i somnis, l’Ariadna va saber de l’existència de la misteriosa ciutat de Fedora i d’en Fred deSucre, el millor amic d’en Lluc.

I vosaltres, que n’heu sentit a parlar de Fedora? L’Ariadna tampoc, però a partir de llavors, canviaran tantes coses…i ja no-res tornarà a ser igual.

En Lluc i en Fred deSucre a l’illa invisible és el segon llibre que hem comentat els nois i noies del club de lectura Llibr@venturers de la biblioteca Joan Oliva i Milà. Si voleu fer un cop d’ull a les primeres pàgines del llibre, només heu de fer clic aquí.

Laia Longan (Barcelona, 1979) és llicenciada en Comunicació Audiovisual i l’autora de En Lluc i en Fred deSucre a l’illa invisible. D’altres dels seus llibres són Otto, el nen que va arribar amb la neu i Jo que vaig dormir amb lleons.

Llibres

 • Otto, el nen que va arribar amb la neu
 • En Lluc i en Fred DeSucre a l’illa invisible
 • Jo que vaig dormir amb lleons
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  L’estiu que vaig conèixer el Che, Luigi Garlando

  L’estiu que vaig conèixer el Che hi havia foc als turons i Brasil va encaixar set gols contra Alemanya. No l’oblidaré mai. Com no oblidaré mai la festa dels meus dotze anys, que va ser l’inici de la història i la fi de moltes coses.

  D’aquesta manera comença la història de L’estiu que vaig conèixer el Che, novetat juvenil que aquesta setmana ja podeu reservar a la biblioteca Joan Oliva.

  La història està ambientada en ple estiu de 2014, quan es disputa el Mundial de Futbol a Brasil. D’aquí la referència als set gols que Alemanya va marcar a Brasil, anfitriona de l’esdeveniment esportiu, en les semifinals. l-estiu-que-vaig-coneixer-el-cheEl protagonista és un noiet que, a punt de fer els 12 anys, descobreix per casualitat un tatuatge en el braç del seu avi. En Cesare, que és com es diu el noi, no en té ni idea de qui és aquest home barbut que l’avi duu tatuat al braç. I així, de manera fortuïta, descobrirà en Cesare qui va ser en Che Guevara i quina relació té amb la vida del seu avi. L’autor del llibre, l’italià Luigi Garlando, fa servir aquest fet casual per fer un cop d’ull a la història del segle XX, tot unint present i passat, la vida d’un net i la del seu avi.

  La novel·la, L’estiu que vaig conèixer el Che, va ser reconeguda amb el prestigiós premi Strega 2017. El premi, màxim guardó que pot aconseguir un escriptor italià, reconeix des de fa un parell d’anys també les categories infantils i juvenils i se’n fa lliurament en el marc de la prestigiosa Fira de Bolònia. L’estiu que vaig conèixer el Che va aconseguir el guardó en la categoria juvenil i, el mateix any, Molsa de David Cirici va guanyar-lo en la categoria infantil.

  No és d’estranyar, per tant, que L’estiu que vaig conèixer el Che sigui un dels quatre títols triats, en la categoria de 13 a 14 anys, del 23è Premi Protagonista Jove, que convoca Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil. Haurem d’esperar, però, al 30 de maig de 2019 per saber-ne el guanyador.

  l-estiu-que-vaig-coneixer-el-che_rodonaPrimeres pàgines

  Luigi Garlando, autor de la novel·la, és periodista esportiu i escriptor. Són molt conegudes les seves cròniques a la premsa italiana i, en l’àmbit de la literatura infantil, és autor de la famosa col·lecció Gol!.

  Llibres

 • L’estiu que vaig conèixer el Che
 • Col·lecció Gol a la XBMVNG:

 • Anem al Brasil
 • Comença el campionat
 • Un gran equip
 • La gran final
 • L’Hora de la revenja
 • El retorn del capità
 • La Copa del joc net
 • Amistats perilloses
 • Un derbi extraordinari
 • La força d’un equip
 • Fora de joc, Cebetes
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Diseña juegos digitales

  portada_disena-juegos-digitales_derek-breen_201707010020El teu fill o filla és un gran aficionat als jocs d’ordinador? i no només hi vol jugar, sinó que vol programar-ne algun? Doncs en cas afirmatiu, de ben segur ja has sentit a parlar d’Scratch, un llenguatge de programació ideal per iniciar-s’hi. Tot i que, principalment, Scratch va dirigit a nens i nenes d’entre 8 i 16 anys, també pot ser de gran utilitat per a persones grans, novelles en la matèria, i per a nens i nenes més petits, que tinguin l’ajut d’un adult.

  Aquesta setmana és novetat a la Sala Infantil de la Joan Oliva, Diseña juegos digitales, el llibre imprescindible per aprendre tots els secrets d’Scratch, un software potent i gratuït per aprendre a programar.

  Diseña juegos digitales apareix dividit per projectes, amb tota mena d’explicacions i amb gran volum de gràfics i imatges. Així que si vols aprendre a crear els teus propis jocs digitals, aquest llibre te’n descobrirà tots els secrets. I, a banda d’aprendre a pensar de manera creativa i a raonar sistemàticament, Scratch t’ajudarà a treballar de manera col·laborativa, gràcies a la comunitat on-line scratch.mit.edu.

  La comunitat on-line d’Scratch t’ajudarà a crear jocs i animacions i a compartir-los arreu del món: a hores d’ara, gairebé 40 milions de projectes han estat compartits entre els usuaris d’aquesta comunitat d’aprenentatge creatiu.

  Fer servir Scratch és ben fàcil, només necessiteu un ordinador, accedir a scratch.mit.edu i donar d’alta un compte on-line. També podeu treballar off-line, sense haver de donar d’alta cap compte.

  portada_disena-juegos-digitales_rodonaPrimeres pàgines.

  Si esteu interessats en la programació amb Scratch, a la xarxa de biblioteques municipals hi podeu trobar d’altres documents. Feu clic aquí per consultar-los.

  La col·lecció Dummies Junior, de la qual forma part Diseña juegos digitales, disposa d’altres títols que ben segur agradaran als futurs programadors. A la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova, hi podeu trobar aquests títols de la col·lecció:

 • Construye tus propios robots: iníciate en la robótica
 • Crea animaciones digitales
 • Diseña juegos digitales
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Què fan els grans tot el dia? Dawid Ryski

  ‘Els nens somnien amb fer-se grans i es pregunten sovint què fan els seus pares quan surten de casa. A Què fan els grans tot el dia? hi trobem, a més dels desitjos habituals de ser bomber, astronauta o bateria d’una banda de rock, més professions interessants com la de periodista o dissenyador, entre moltes altres.’

  què fan els grans tots els dies La biblioteca us ofereix una magnífica novetat aquest mes d’octubre. Amb unes il·lustracions de Dawid Ryski que acompanyen el text, podreu descobrir els diferents oficis que desenvolupa la família.

  • L’oncle David és bateria. Amb les seves baquetes pica fort timbals, tambors i platerets.
  • La meva tieta Xènia és biòloga marina. Explora els oceans i les criatures que hi viuen. La seva especialitat són els cavallets de mar.
  • L’altra tieta, la sofia, és policia. Arresta els malfactors i vigila que tothom obeeixi les nomes de trànsit.
  • El meu avi Víctor té cura de les plantes del parc de la ciutat. És jardiner.
  • L’oncle Aleix treballa als jutjats i ajuda la gent que té problemes legals. És advocat.
  • La Fàtima, la meva germana, és tatuadora. Dibuixa el que li damanen els clients.
  • El meu cosí Max repara motos antigues. Al seu taller canvia tubs d’escapament rovellats… És mecànic de motos.

  I la llista continua…

  Dawid Ryski és un il·lustrador i dissenyador polonès que es va formar com a arquitecte paisatgístic. És autor de nombroses il·lustracions editorials (Computer World, Health Leaders Media, L ‘Optimum, American Lawyer Magazine, Esquire) i pòsters de concerts. També ha creat portades de discos i dissenys gràfics per a empreses de moda. És cofundador de l’estartup Pinata Unique, una marca de roba i complements exclusius amb tirades limitades.

  Què fan Que fan els

  Llibres

  El llibre a les biblioteques VNG.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  El libro de la tabla periódica.

  1507-1 tabla periódica Una de les novetats d’aquesta setmana dirigida al públic infantil és aquest meravellós llibre que permet veure amb unes fotos precioses els 118 elements que formen la taula periòdica.
   
  A la natura, des de les muntanyes fins als rius, l’aire que respirem, els aliments que mengem estan compostos de substàncies simples: els elements. N’hi que són ben coneguts com el ferro, l’oxígen, l’heli, la plata, l’or… Els podem trobar com a sòlids, líquids i gasosos.
  La majoria dels elements s’enllacen uns amb els altres i formen compostos, com és el cas de l’aigua que és un compost de dos àtoms d’hidrogen i un d’oxigen.
  Va ser a la Grècia antiga que els grecs van començar a parlar dels elements. Ells creien que el món estava compost per només quatre elements: terra, aigua, foc i aire. No va ser fins molt més tard que els científics s’adonaren que en realitat cap dels quatre eren elements. La química va ser la ciència que va ajudar i ajuda encara al descobriment dels elements i a conèixer les seves unitats més petites.
   
  Dmitri Mendeléyev va desenvolupar la taula periòdica l’any 1869. Anteriorment, altres científics ho havien intentat, però no arribaren a confeccionar-la. Alguns elements s’han anat incorporant a mesura que s’han anat descobrint.
   

  IMG_20181017_195839

   
  Des de l’actini fins el zinc, a ‘El libro de la tabla periódica’ trobaràs requadres amb informació clau: l’estat, l’any que es va descobrir, l’estructura dels seus àtoms…
   

  tAULA PERIÓDICA 1 TAULA PERIÓDICA 2

   
  Elements amb noms que no ens són tan coneguts:

 • El tungstè, també conegut com a wolframi. Fa 3000 anys que s’usaven pigments d’aquest element a la porcellana xinesa.
 • L’itri. Les naus espaials de la NASA usen làsers d’itri per elaborar mapes de la superfície dels asteroides a l’espai.
 •  
  I segueix una llista ben llarga: niobi, tecneci, rodi, ruteni
   
  Llibres
   
  El llibre a les biblioteques VNG.
   
   
  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  La pilota Japler, Jordi Cervera

  pilota JaplerL’Abril, la jove protagonista de La pilota Japler, no esperava que aquelles vacances d’estiu fossin res d’especial. De fet, estava convençuda que serien un autèntic desastre. El seu germà gran, en Biel, era a ulls de l’Abril “un monstre capaç d’amargar-te la vida”, així que la perspectiva era passar l’estiu aguantant les bromes pesades del seu germà. I la cosa no va millorar en saber que la seva millor amiga, L’Emma, enamoradísima del seu germà, els acompanyaria aquell estiu.

  la pilota Japler il·lustracióTot i que per a l’Abril aquelles vacances començaven de la pitjor manera possible, la realitat les va convertir en una autèntica aventura que mai no podrien oblidar! Ni ella, ni el seu germà, ni l’Emma, ni la colla de nous amics i amigues que van fer al poble en què passaven les vacances: la Rosa i la Rosita, les germanes bessones; en Cassius, un xicot alt i fort; en Jethro, un noiet baixet i menut; en Gino, un noi italià que sempre està de bon d’humor i explica molts acudits; l’Emili; en Felip, el més estudiós del grup i l’Alberta i en Fabien, tots dos francesos.

  Tot va començar amb un partit de futbol que els va fer descobrir, als forasters d’aquell poble, l’existència de la mansió Japler i tots els misteris que envoltaven el seu propietari: el famós jugador de futbol, desaparegut des de fa anys, Ian Japler.

  Si voleu saber quins secrets amaga la mansió Japler, només cal que llegiu La pilota Japler, la primera lectura que hem compartit els llibr@venturers!

  Feu clic aquí si voleu fer un cop d’ull a les primeres pàgines.

  Llibres

 • La pilota Japler
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  El gran llibre dels castells. Raquel Sans

  Us agrada el món dels castells? I no els castells de pedra, sinó els humans? Aquesta és la nostra proposta de lectura.
   
  Un dels darrers llibres que tenim a la biblioteca és ‘El gran llibre dels castells’ de Raquel Sans i il·lustrat per Octavius.
  castellers
  I què hi trobareu?
   
  Primerament, una petita història de l’origen d’aquest costum tan català de pujar uns damunt dels altres. De Valls al concurs de Tarragona, que precisament s’ha fet aquests dies i després de divuit anys ha tornat a guanyar la colla Vella de Valls, destronant els Castellers de Vilafranca. El 16 de Novembre de 2010, la UNESCO va incloure els castells a la llista del Patrimoni Immaterial de la Humanitat. A Valls trobareu un museu molt modern dissenyat perquè les persones que el visitin puguin gaudir dels nervis, la por
   
  Per parlar de les colles: Colla Vella dels Xiquets de Valls, Colla Jove Xiquets de Valls, Castellers de Vilafranca, Minyons de Terrassa, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Xiquets de Tarragona, Capgrossos de Mataró… Del què són? Com van vestits?
  A Vilanova i la Geltrú tenim la colla castellera ‘Els bordegassos’.
   
  Castells-crop I dels castells, què es diu? El tipus que hi ha, com són: pinyes, folres i manilles; la gamma extra; què vol dir l’expressió: quan el castell fa llenya…
   
  Les diades castelleres: Diada de Santa Úrsula a Valls, Diada de Sant Fèlix a Vilafranca del Penedès, Diada de Santa Tecla a Tarragona, Diada de Minyons a Terrassa i Diada de la Mercè a Barcelona.
   
  Diccionari casteller:
  Les parts d’un castell: estructures simples i estructures complexes…
  La pinya: agulles, baixos, crosses, daus, laterals…
   
   
  Sabeu quines són les quatre paraules del lema casteller? Josep Anselm Clavé, compositor i escriptor, n’és l’autor. pinya

 • Força
 • Equilibri
 • Valor
 • Seny
 •  
   
   
  Us deixem amb unes imatges del Concurs de Tarragona 2018.
   
   

   
   
  Llibres
  El llibre a les biblioteques VNG.
   
  Biblioteca Joan Oliva i Milà.
   
   

  Logo Generalitat

  No hi ha comentaris

  Els llibr@venturers ja han començat el nou curs!

  A4_Club de lectura Llibr@venturers 2018-2019_poster bibliotecaEls joves llibr@venturers ja ens hem tornat a reunir a la biblioteca Joan Oliva! Dissabte 29/09/2018, vam començar el curs 2018-2019 amb una primera trobada de presentació en què vam poder compartir impressions i gustos literaris. Aquesta ha estat la primera de nou sessions que compartirem al llarg dels mesos fins al proper maig. En finalitzar, haurem llegit i compartit vuit llibres.

  I qui són els llibr@venturers? Doncs són un bon grapat de nois i noies d’entre 10 i 12 anys a qui agrada llegir i parlar de llibres i que es reuneixen un dissabte al mes a les 16.30 h a la biblioteca Joan Oliva i Milà. L’objectiu d’aquest club de lectura és fomentar el gust pels llibres i promoure la tertúlia entre els nostres joves participants.

  El calendari de lectures és ben divers. Si hi voleu fer un cop d’ull, feu clic aquí.

  La propera sessió serà dissabte 13 d’octubre i hi comentarem La pilota Japler, de Jordi Cervera.

  Bona lectura!

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  The Captain Underpants is coming… Are you ready?

  captain-underpants

  Esteu preparats per a l’acció, l’aventura i, sobretot, l’humor? Teniu entre 7 i 9 anys? Doncs esteu de sort… si us apropeu a la sala infantil de la biblioteca, trobareu exposats, a partir del proper dimecres, un munt d’exemplars de les aventures del Capità Calçotets, in English, of course.

  L’editorial Cruïlla, publica des de fa més de vint anys les aventures d’aquest superheroi, que ha donat la volta al món traduït amb 20 idiomes i que ha superat els 70 milions d’exemplars venuts. Per si hi ha algun despistat o despistada que encara no sap de qui parlem us direm que el Capità Calçotets o the Captain Underpants in English és un superheroi amb capa que du uns calçotets elàstics i que ha estat creat per l’Oriol Xuriguera i en Jordi Brunet, dos noiets bojos pels còmics que es diverteixen creant i dibuixant històries divertides. Els dos amics, bromistes i trapelles fins al moll de l’ós hipnotitzen sense voler el director de l’escola, el senyor Grabulós, i aquest sense saber-ho és converteix en el famós Capità Calçotets.

  Pilkey
   
  L’autor i il·lustrador d’aquesta saga esbojarrada, divertida i crítica amb el sistema educatiu i social és el Dav Pilkey (Cleveland, 1966). Ell mateix explica que quan era un nen es passava moltes hores castigat als passadissos de l’escola, va ser diagnosticat amb TDH i dislèxia, i sovint els seu comportament a classe no acabava d’agradar als seus professors. Va ser en aquells passadissos on a Pilkey se li va acudir crear el personatge del Capità Calçotets. Ara també podreu gaudir de les aventures d’aquest superheroi i posar a prova el vostre nivell d’anglès amb els títols que trobareu a continuació, publicats per l’editorial Scholastic:
    

  -The Adventures of Captain Underpants.
   
  -The Adventures of Captain Underpants now in full color.
   
  -Captain Underpants and the attack of the talking toilets.
   
  -Captain Underpants and the big, bad battle of the bionic booger boy : part 1 the night of the nasty nostril nuggets.
   
  -Captain Underpants and the big, bad battle of the bionic booger boy : part 2 the revenge of the ridiculous robo-boogers.
   
  -Captain Underpants and the invasion of the incredibly naughty cafeteria ladies from outer space : and the subsequent assault of the equally evil lunchroom zombie nerds.
   
  -Captain Underpants and the preposterous plight of the purple potty people.
   
  -Captain Underpants and the Perilous Plot of Professor Poopypants.
   
  -Captain Underpants and the revolting revenge of the radioactive robo-boxers.
   
  -Captain Underpants and the terrifying return of tippy tinkle trousers.
   
  -Captain Underpants and the wrath of the wicked wedgie woman.
   
  -Captain Underpants extracrunchy book o’fun.
   
  -Captain Underpants extracrunchy book o’fun 2.
   

  També trobareu disponible en DVD l’adaptació cinematogràfica d’aquest personatge que el director David Soren va fer l’any passat, sota el títol:

  -Capitán Calzoncillos: su primer peliculón.

  Have a good reading!

  Biblioteca Joan Oliva i Milà
  Llibres

  No hi ha comentaris

  Hores del conte a les biblioteques! En francès i en anglès!

  Iniciem una nova temporada de les hores del conte. Com cada any, durant aquest mes de setembre us n’hem proposem dues, una en francès i una altra en anglès.

   
   
  La primera està programada per al proper dissabte dia 22 de setembre a les 12h i es tracta d’un conte ben conegut dels germans Grimm ‘Le joueur de flûte d’Hamelin’. De ben segur que les contistes que us l’explicaran, l’Esther i l’Eva, us deixaran ben bocabadats! Està adreçada a infants a partir de 3 anys.
   
   

   
   
  La segona programada és per a dissabte 29 de setembre a les 12h i és el conte ‘Syriëlle’ escrit per Marc Jeanbourquin trombonista de l’orquestra harmònica ‘La Gerinia’ de Marly (Suïssa), per tal de commemorar el seu vintè aniversari. Aquesta peça musical està inspirada en històries escrites per la seva muller Lise Jeanbourquin.
   
  El conte explica la relació entre una fada que vol agafar un estel i un ogre que viu sol al bosc.
   
  En ser una fusió de narració i música, hi ha la intervenció de la narradora, la Susanna, i de diferents músics, en aquest cas l’acompanyaran els alumnes de l’Escola i Conservatori Municipal de Música Mestre Montserrat de Vilanova i la Geltrú. L’activitat està adreçada a infants a partir de 5 anys.
   

   
   

  HC en francès-001 HC angles Syriëlle-001

   
   
  Desitgem que us agradin! Us esperem!
   
   
  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Pàgina Següent »