Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Arxiu per la categoria: BiblioJunior

‘L’interrogant gegant’ d’Eulàlia Canal i Sebastia Serra

portadaLa novetat del mes de desembre de la sala Infantil es L’interrogant gegant amb text d’Eulàlia Canal i il·lustracions del vilanoví Sebastià Serra.

Aquesta novetat és gentilesa de la llibreria La Mulassa, que cada mes fa donació d’un llibre infantil a cadascuna de les Biblioteques de la ciutat.

El dia que l’Arlet, el Lluc i l’Ibai van sortir d’excursió havia nevat tota la nit i la vall semblava un pastís de nata.

Malgrat l’advertiment de la seva mare perquè no s’allunyessin de casa, els tres germans van voler pujar fins al cim de la muntanya i contemplar els prats i els boscos a tocar del cel. Però, sense que ho sabessin, un perill molt fosc s’apropava entre els núvols.

Podeu llegir un fragment del conte aquí.

Eulàlia Canal (Granollers, 1963) és autora de literatura infantil i juvenil, i poetessa. Psicòloga de professió, ha col·laborat en diferents projectes infantils en el camp de la música i el teatre.

A Animallibres ha publicat Un somni dins el mitjó, L’arbre de les històries i La nena que només es va poder endur una cosa.

Recentment, ha guanyat el Premi Crítica Serra d’Or Infantil 2017 per Els fantasmes no truquen a la porta, amb il·lustracions de Roció Bonilla.

Trobareu més obres de l’Eulàlia a les Biblioteques de Vilanova: Eulàlia Canal

MOgVpyBB_400x400Sebastià Serra (Vilanova i la Geltrú, 1966) ha il·lustrat més d’una setantena de llibres infantils a Espanya, Itàlia, França, UK, Portugal, Taiwan, Brasil i els Estats Units.

Ha participat en programes de televisió, en espectacles familiars, material didàctic per diversos museus i institucions culturals.

Ha estat seleccionat en tres ocasions a la Mostra degli illustratori di libri per ragazzi de Bologna i també per la Society of Illustrators de New York, al Original Art: The Fine Art of Children’s Books Illustration.

Ha obtingut els premis Mercè Llimona, Lola Anglada, el Premi de la Crítica Serra d’Or i en dues ocasions el Premi Junceda de l’Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya.

Si voleu saber més sobre en Sebastià, visiteu aquest article al nostre Biblioblog.

Trobareu tots els seus contes a les Biblioteques de Vilanova i la Geltrú: Sebastià Serra

Us deixem amb el bookitrailer del conte.

No hi ha comentaris

Per molts anys Tomi Ungerer !!!!

Crédito-Totally-Dublin

Frases com “sense desesperació ni hi ha humor” o “l’infant ha d’estar traumatitzat per tal que tingui identitat” només són entenedores si coneixes la vida i les experiències viscudes per l’inclassificable Tomi Ungerer.

L’il·lustrador alsacià, nascut l’any 1931, quedà orfe de pare als quatre anys i la forta germanització imposada pels ocupants nazis provocà un seguit de fracassos escolars. Viatjà en vaixell per França, marxà a recórrer món en autoestop i al 1952 s’allistà a les tropes franceses d’Algèria.

Un any més tard es llicencià i estudià arts decoratives però fou expulsat de l’escola per indisciplina. Viatjà per Islàndia, Noruega, Grècia i Iugoslàvia fins que el 1956 marxà cap a Nova York, on hi arribà amb només 60 dòlars a la butxaca i una maleta plena de dibuixos, i poc més tard compagina la tasca d’il·lustrador, amb la de publicista i cartellista.

Als seus contes infantils sempre hi trobem una mica de dolçor darrera les històries més tristes i fins i tot una mica de bondat en els personatges més dolents.

Més tard la faceta més política quedà reflectida en els icònics pòsters que va fer en contra de la guerra de Vietnam.

L’any 1974 es convertí en heroi de la seva pròpia història al decidir deixar el seu exitós camí dins del món de la il·lustració infantil per dedicar-se a dibuixos per a adults, fet que provocà que els seus llibres infantils fossin prohibits durant molts anys als Estats Units i foragitats de les biblioteques.

portada CARACOL.indd c5e7e6242177a5a6149cd18159e7ca3f bandidos portada.fh11 9788484642466

Mai ha deixat d’interessar-se per la millora de les relacions franco-alemanyes i la preservació de la identitat, del particularisme i del bilingüisme a Alsàcia. La vida de Tomi Urgerer, l’il·lustrador sense límits, ha estat segons les seves mateixes paraules “un conte de fades amb tots els seus monstres”.

En Tomi acaba de celebrar al seu 86è aniversari i a la Sala Infantil de la Biblioteca us hem preparat una exposició de fons perquè descubriu la seva obra: Tomi Ungerer

Us deixem amb el documental ‘La historia de Tomi Ungerer’ escrit i dirigit per Brad Bernstein. El documental -dirigit a públic adult- resumeix en 94 minuts les 40 hores d’entrevista que Bernstein va mantenir amb l’artista, que repassa la seva vida, les seves cinc dècades de trajectòria professional i les seves múltiples facetes creatives, des de la literatura infantil i juvenil fins als seus treballs més subversius de temàtica política, anti-bèl·lica o eròtica, passant per les seves incursions en la publicitat o l’escultura.

Les seves paraules i il·lustracions animades es combinen amb intervencions d’altres dibuixants coetanis, com Maurice Sendak o Jules Feiffer.

No hi ha comentaris

‘La princeseta’, el número 22 de la Col·lecció Ginjoler

Presentació La princeseta_Vilanova

Aquest dissabte 18, a les 12h, la biblioteca Armand Cardona acollirà la presentació del darrer número de la Col·lecció Ginjoler: La Princeseta. La Clara Clos ens explicarà el conte i també comptarem amb la presència de la seva autora i il·lustrador així com amb un representant de la cooperativa Atenció a les Persones Sordes i Sordcegues, APSO, per a la interpretació en LSC.

Amb text de Marta Plans i il.lustracions de Valentí Gubianas, el conte narra com a princeseta s’ha perdut: està al mig del carrer i no sap com tornar a palau. Es toparà amb moltes persones pel camí, algunes d’elles l’ajudaran i d’altres no. Però la princeseta té clara una sola cosa: si no l’ajuden, tant se val! Un conte on posa en entredit el rol i paper històric de les princeses i, alhora, exposa de manera subtil que una dona, sigui princesa o no, és autosuficient per a aconseguir el seu objectiu.

Les Biblioteques de Vilanova som pioneres en el treball per la inclusió d’usuaris amb discapacitats ja que des del 2005 s’organitzen les Hores del Conte en llengua de signes.

L’activitat consisteix a explicar un conte amb l’acompanyament d’un intèrpret de Llengua de Signes Catalana (LSC). En acabar el conte es canta una cançó que també és interpretada i els assistents aprenen alguns dels signes més freqüents que apareixen en la narració i/o cançó.

p1000634

Aquesta activitat es du a terme amb la idea d’oferir i prestar serveis a col·lectius amb necessitats especials i arran del seu èxit, l’any 2007 El cep i la nansa edicions decideix iniciar una col·lecció de contes: Ginjoler, i és a partir de llavors que es presenten a la Biblioteca Armand Cardona quan són publicats.

El Cep i la Nansa Edicions va apostar per la Col·lecció Ginjoler, que trobareu en castellà sota el nom Carambuco, i ja porten 22 números publicats. El text original de cada conte va acompanyat d’una adaptació al català signat, un sistema de comunicació que utilitza el vocabulari de la llengua de signes catalana (LSC) amb l’estructura de la llengua oral. Aquest sistema bimodal representa la visualització de les paraules de la parla i consisteix en utilitzar un signe per a cada paraula. Com que “veiem” les paraules a través dels signes, l’aprenentatge de la llengua oral és més fàcil!

A més a més la col·lecció inclou un vídeo, com a material d’acompanyament, amb la representació del conte seguint l’estructura pura de la llengua de signes catalana (LSC). Aquesta és la llengua natural de les persones sordes de Catalunya que funciona de manera independent al català oral.

Us deixem amb el vídeo que acompanya un altre dels contes de la col·lecció: M’he perdut del vilanoví Juanolo.

No hi ha comentaris

Àlbum il·lustrat: educar la mirada, descobrir la lectura.

cartellDel 6 al 12 de novembre té lloc la Setmana de l’Àlbum, organitzada per l’Associació Àlbum Barcelona amb l’objectiu d’aconseguir una presència estable i constant d’aquest gènere literari i, per tant, posicionar l’àlbum il·lustrat al capdavant de l’actualitat literària.

Consisteix en un centenar d’activitats a Barcelona ciutat i comarques al voltant del gènere, que tindran lloc, d’una manera descentralitzada, a llibreries, escoles i biblioteques. Les activitats consistiran en trobades amb autors, tallers, xerrades al voltant del gènere i activitats lúdiques, destinades tant a nens com a joves i adults.

Podeu consultar totes les activitats per ESPAI, DATA o AUTOR.

Una altra de les activitats destacades serà ‘L’Àlbum a l’Aula’, unes jornades adreçades a professionals del món de l’educació i del sector de la LIJ. Una oportunitat per descobrir tot allò que l’àlbum il·lustrat pot aportar en l’educació de la sensibilitat artística i literària així com en el foment de la lectura.

Volem apropar el gènere tant a infants i pares com al sector educatiu, i aquest original festival literari i visual ens sembla la millor manera d’implicar-los, sobretot per la utilització d’espais descentralitzats i els diferents sectors implicats en el llibre infantil.

Però… què hem d’entendre per àlbum il·lustrat? Ens referim a un llibre concebut com una integritat, com una totalitat que té a veure amb la cooperació que fa el text, el dibuix, però també el paper, l’edició, el format i que converteix aquesta mena de llibres en una petita joia, fins i tot una petita obra d’art.

Quan la imatge és imprescindible per entendre qui fa què, com, quan i per què; quan, observant-la, podem fer-nos una idea cabdal i fiable de la història o de l’anècdota narrada, explícitament i implícitament, i quan analitzant-la podem apreciar com i per què aquell discurs icònic ens expressa el que ens expressa, és que som davant d’un àlbum, segons Teresa Duran, escriptora i il·lustradora.

Album

“L’educació visual i literària dels nens i nenes és un eix en la seva formació per esdevenir persones crítiques, lliures i creatives. Una creativitat que no només ha de ser plàstica i artística, sinó que neix de quan s’ajunten idees, s’associen conceptes i s’aconsegueixen solucions innovadores”, explica el president d’Àlbum Barcelona, Pablo Larraguibel.

L’àlbum il·lustrat permet el debat literari sense la barrera de la capacitat lectora i al mateix temps ens permet trencar amb la idea que aquest s’adreça només a nens petits que no saben llegir o n’estan aprenent, ja que atrau indistintament a lectors adolescents i adults. Així doncs ens trobem davant d’una eina que aconsegueix crear nous lectors, deixant de banda l’edat que puguin tenir.

L’Associació Àlbum Barcelona està formada per les editorials Ekaré, A Buen Paso, Babulinka, BiraBiro, Coco Books, Corimbo, El Cep i la Nansa, Flamboyant, Juventud, Takatuka, Thule i Libros del Zorro Rojo.

Participaran a fires nacionals i internacionals, treballaran en l’edició de fulls informatius i de promoció de la lectura i donaran suport a cursos per a docents. Tot plegat, de la mà dels llibreters, que són experts en l’àmbit del foment de la lectura, i perquè entenen que l’activitat editorial té molt poc sentit sense les llibreries.

L’any passat, l’associació ja va organitzar la primera Nit de l’Àlbum i va publicar un manifest sobre l’àlbum il·lustrat.

manifest01manifest

A la Sala Infantil de la biblioteca Armand Cardona tenim a la vostra disposició àlbums il·lustrats que segur que desconeixeu. Us estan esperant.

No hi ha comentaris

Has d’esperar a créixer per llegir obres clàssiques? No!

No, és clar que no! Et proposem que descobreixis els clàssics adaptats a la teva edat que trobaràs a la Sala Infantil de la biblioteca Armand Cardona.

Les obres clàssiques ho són justament perquè no envelleixen. Parlem de literatura al marge d’un temps que avui en dia encara ens sedueix perquè escapen de modes i tendències cícliques i sobreviuen a qualsevol best seller. De fet, aquestes obres sí que són grans i autèntics best sellers: els títols de sempre que mai es deixen de llegir.

Títols que has sentit i sentiràs tota la vida, i que els tens disponibles per llegir com ara Donetes de Louisa May Alcott, Peter Pan de James M. Barrie, El Màgic d’Oz de L. Frank Baum, Frankenstein de Mary Shelley, Les aventures de Tom Sawyer de Mark Twain, Els tres mosqueters d’Alexandre Dumas, L’illa del tresor i El Dr. Jekyll y Mr. Hyde de Robert Louis Stevenson, El fantasma de l’òpera de Gaston Leroux, Cyrano de Bergerac d’Edmond Rostand, El jorobado de Notre Dame de Víctor Hugo, Les aventures d’Ulisses d’Homer, i La llegenda del Rei Artur i els seus cavallers, entre d’altres.

peterpan fantasma de la opera Coberta_Magic_Oz-e1433949910162
mosqueters illa del tresor frankenstein alicia

I si et ve més de gust Don Quijote de la Mancha de Miguel de Cervantes, Les aventures del Pinocho de Carlo Collodi, Alícia al país de les meravelles de Lewis Carrol, l’Odissea d’Homer, L’Eneida de Virgili o Tirant lo Blanc de Joanot Martorell.
Obres clàssiques per a tots els gustos i moments, amb acció i imaginació segons els gustos del lector.

odissea pinocho (02) Don-Quijote-de-la-Mancha.indd tirant

Avui hi podem accedir a través de molt bones adaptacions que amb un llenguatge adequat i el to de la narració original, proposen endinsar-nos en les obres cabdals de la literatura universal a l’abast dels joves lectors.

A què esperes a ser un lector d’obres clàssiques?

Trobaras totes aquestes obres i moltes més exposades a la sala infantil de la Biblioteca.

IMG-20171018-WA0005
No hi ha comentaris

Once upon a time…

513wJ11ZjwL._SX258_BO1,204,203,200_El proper dissabte dia 30 de setembre, a les 12h., la biblioteca Armand Cardona acollirà l’Hora del conte en anglès The surprising tale of the princess who floated, a càrrec de Tirabec, contes i titelles.

Aquest conte, escrit per Florence Parry Heide, tracta d’una princesa que té un problema molt peculiar: flota. Els seus pares li fan portar robes pesades, una corona plena de joies feixugues i pedres cosides als mitjons per tal que mantingui els peus a terra. Fins que un dia troba un venedor de globus i decideix despullar-se de les seves robes reals i sortir volant.

Una historia de noies valentes que s’ajuden entre sí i aconsegueixen amb ingeni que un problema deixi de ser una preocupació.

12481Florence Parry Heide va néixer a Pittsburgh, just quan la primera guerra mundial retirava les armes. De petita, influenciada per la seva mare —actriu i crítica de teatre—, representava amb els seus germans obres breus que ells mateixos escrivien. Potser per això, malgrat que va estudiar publicitat i relacions públiques, aviat s’ho va repensar i va dirigir la seva carrera cap a les arts escèniques.

Tenia vint-i-quatre anys quan va conèixer a qui només sis setmanes més tard es convertiria en el seu marit. Amb ell va tenir sis fills, per als qui inventava cada nit cançons i contes, afició que anys després desembocaria en l’escriptura de llibres infantils.

Que Florence acabés dedicant-se a la literatura infantil no va ser qüestió de sort, perquè sempre es va sentir més còmoda envoltada de nens: «El que més por em feia de petita era no aprendre a ser un adult de debò. La veritat és que mai he arribat a descobrir com es fa».

A les Biblioteques de Vilanova trobareu un dels seus contes: Florence Parry Heide

Tirabec, contes i titelles ens apropa aquesta història per tal potenciar el pensament crític i lliure dels infants, sense moral ni judicis de valor.

img_1978

A partir de l’escenografia i dels titelles que donen vida als protagonistes, els contes ajuden a contribuir en l’educació emocional dels més petits des de la dramatització, apropant-los diferents emocions que de ben segur els semblaran molt familiars: l’alegria, l’entusiasme, la frustració, la por, la sorpresa, la curiositat, l’empatia, l’enuig… i a més, es fomenta el gust pels llibres i la lectura, apropant el món màgic i fantàstic de la literatura als més petits.

A la Sala Infantil de la biblioteca Armand Cardona trobareu, a més a més de contes escrits en català i en castellà, una selecció de contes escrits en anglès, francès, alemany, italià, portuguès, gallec, euskera, àrab i xinès, amb diferents nivells de comprensió lectora.

Activitat adreçada a infants a partir de 5 anys.

Us deixem amb una tall de vídeo on expliquen el conte en català.

No hi ha comentaris

El Gat de la Cardona ens recomana…Babar

e2c0cbbcca1a05dd7fef2d9e2d3a659d--elephant-book-babar-the-elephantEn Babar és un dels personatges més entranyables de la literatura infantil i les seves històries van ser creades una mica per casualitat, quan Jean de Brunhoff, que era fill d’un editor d’art i que sempre havia volgut ser pintor, escoltava les històries que la seva dóna Cécile explicava als seus fills.

La història del petit elefant orfe per la mala pensada d’un caçador, la seva fugida a la ciutat, la seva vida amb la venerable dama que el civilitza i la seva tornada a la selva on és coronat rei dels elefants és una història de maduració i civilització exactament a la mesura dels seus lectors.

Les aventures d’aquest elefant es van començar a publicar el 1931, quan la literatura infantil no tenia la identitat ni el gruix que té avui, i tenen el regust d’una altra època i però tot i així ha esdevingut després de tantes dècades un dels clàssics més clàssics dels llibres per a infants.

Per una banda la trama ingènua, blanca, amb un punt naïf, però plena de tendresa i bons sentiments, fa que encara segueixi agradant avui malgrat l’antigor que desprèn, i que els nens s’identifiquin fàcilment amb les situacions que es presenten. Per l’altra banda, les il·lustracions mantenen l’atractiu visual i la força expressiva.

bf6fc51069ea1d9edc9d324155943451-jpg

Babar és un personatge que per la seva tendresa i la seva profunda humanitat serà sempre actual. Històries divertides, desbordants de fantasia i d’acció, a les quals els valors humans contrasten amb el materialisme, la violència i l’inconformisme ambiental en que es troba immers l’infant dels nostres dies.

Babar té l’habilitat de mostrar sentiments com els que uneixen una mare i el seu fill, la generositat, l’altruisme, la gratitud o el reconeixement del mèrit, i ho fa sense amagar realitats més dures que també formen part de la vida, com ara la pèrdua de la mare o el fet que els més grans arriba un dia que moren. Babar és un clàssic autèntic.

jean_de_brunhoff-2L’autor, Jean de Brunhoff (França, 1899-1937) és considerat el pare del llibre il·lustrat modern i ha estat lloat com a artista i com a escriptor amb un talent excepcional que han donat fruit en la creació d’obres clàssiques populars entre infants i adults de tot el món.

Recentment, l’editorial barcelonina Blackie Books ha publicat una acuradíssima edició a tot color, amb un pròleg inèdit de Maurice Sendak i textos que mai no s’havien traduït fins ara recuperats de les edicions originals, d’un dels personatges més històrics de la literatura infantil i juvenil universal.

A la sala Infantil de les Biblioteques de Vilanova podreu trobar molts contes sobre en Babar i també alguna de les seves pel·lícules animades: Babar 

Us deixem amb el primer episodi de la sèrie d’animació.

No hi ha comentaris

‘Contes de bona nit per a nenes rebels’ d’Elena Favilli i Francesca Cavallo

51IkFKRoG6L._SX258_BO1,204,203,200_Aquest mes per gentilesa de la llibreria La Mulassa tenim com a novetat el llibre ‘Contes de bona nit per a nenes rebels’ d’Elena Favilli i Francesca Cavallo.

Hi havia una vegada una princesa… una princesa? No! Hi havia una vegada cent dones que van canviar el món.

De Serena Williams a Malala Yousafzai, de Coco Chanel a Frida Khalo, d’Hipàtia a Michelle Obama, aquest llibre narra les vides extraordinàries de cent dones valentes i, a més, conté les il·lustracions de seixanta artistes d’arreu del món. Científiques, astronautes, aixecadores de pesos, jutgesses, xefs… Cent exemples de determinació i audàcia per a les grans somiadores.

Perquè totes les nenes (i nens) haurien de créixer sabent que poden ser tot allò que vulguin ser.

Aquesta és la premissa del llibre, una idea que va sorgir de dues emprenedores italianes instal·lades a Califòrnia, l’Elena Favalli i la Francesca Cavallo. Juntes van llençar la primera revista infantil per IPad, Timbuktu Magazine i treballen en aplicacions infantils amb la seva companyia Timuktu Labs.

Per aconseguir publicar el llibre, les autores van iniciar una campanya de micromecenatge a la plataforma Kickstarter. La campanya va començar l’abril de 2016 amb la intenció d’aconseguir 40000$ per pagar artistes internacionals i dissenyadors gràfics per crear els retrats de les dones i imprimir el llibre abans de Nadal d’aquell any.

Però en poc temps la campanya va superar la xifra marcada i finalment va aconseguir que 13.454 mecenes aportessin fins a 675.614 $ i fer de ‘Good night stories for rebel girls’ una de les campanyes amb més èxit de la pàgina web.

Elena_Favilli_and_Francesca_CavalloLa Francesca i l’Elena expliquen que la idea va sorgir quan es van adonar que el 95% dels llibres i programes de televisió amb els quals van créixer, no tenia noies en llocs destacats.

Van fer algunes investigacions i van descobrir que això no ha canviat gaire en els últims 20 anys, així que van decidir fer alguna cosa al respecte.

El concepte darrere Good Night Stories for Rebel Girls era relativament senzill: el llibre contindria 100 històries sobre dones reals, escrites amb estil de conte de fades, amb retrats il·lustrats de cadascuna d’elles i tenen clar que, malgrat el títol, la seva intenció era fer arribar el llibre tant a nenes com nens, doncs aquestes dones un model d’inspiració increïble per qualsevol gènere.

Les autores han llençat una campanya per editar un segon llibre amb altres 100 retrats i han recaptat 866.193$. L’edició en anglès sortirà a finals d’any.

El llibre ha estat publicat en català per Estrella Polar, que forma part del Grup 62. Podeu llegir el primer capítol aquí.

Acabem amb un vídeo que explica que hauria passat si la Ventafocs fos un noi…

No hi ha comentaris

“Carretera i manta” la quarta entrega cinematogràfica del Diari d’en Greg

‘Un dia seré famós, però ara, de moment, m’he quedat encallat en una classe de secundària amb un grup d’idiotes”.

Amb aquesta frase es presentava fa uns anys en Greg, el personatge creat pel dibuixant Jeff Kinney i avui parlem d’èxit ja que basant-se en unes històries originals, iròniques, directes i molt divertides, ens presenta al protagonista com un antiheroi que els lectors aniran descobrint gràcies a les anotacions que fa en el seu diari personal.

Si bé la lectura està dirigida a un públic infantil i juvenil, també és recomanable per a adults que tenen al seu entorn joves d’edat preadolescent. Amb un llenguatge senzill, directe i humorístic, on en cada pàgina hi podem trobar aventures i acció, busca entretenir i mostrar sense academicismes la nostra moderna societat actual, mofant-se amb acidesa de la família i de l’escola.

Jeff Kinney, l’autor nascut l’any 1971 a Estats Units, de petit volia ser dibuixant de còmics, però a l’acabar els seus estudis treballà com a dissenyador en un diari i com a programador informàtic. Va començar a publicar aquest diari a internet a l’any 2004. L’èxit d’aquella pàgina web i les bones crítiques el van animar a adaptar aquelles històries a format llibre. Actualment es dedica al disseny i desenvolupament de jocs en línia.

Ara en Greg ja és famós i el seus diaris s’han convertit en tot un fenomen mundial amb més de 90 milions d’exemplars venuts arreu del món.

La sèrie ha tingut tant d’exit que el divendres passat es va estrenar la quarta història del Greg, adaptada al cinema. Diario de Greg: Carretera y manta.

Encara no coneixes a en Greg? A les biblioteques hi podràs trobar tots els seus diaris: Un pringat total, En Roderick mana, La crua realitat, Mala sort!, Quina calda!, Això és massa, Tot o res, SOS! Atrapat en família, Ruta infernal, Vella escola i El tercer en discòrdia.

9788492671052 51GpCIc684L._SX342_BO1,204,203,200_ 9788499320540 Diari-del-Greg-4-Quina-calda DIARI GREG 5 la crua realitat copia.indd 51EE2bTI-vL._SX356_BO1,204,203,200_ 9788415853220 51eqkN+nTmL._SX344_BO1,204,203,200_ 8ee3fe1381269523f27f88b6287969e5 Diari-del-Greg-10-Vella-escola

I en format DVD podràs veure El diario de Greg i El diario de Greg 2: la ley de Roderick.

Us deixem amb el tràiler d’aquesta nova entrega de la saga.

No hi ha comentaris

Centenari del naixement de Glòria Fuertes

31412613671_78fa7cb5be_o

Aquest estiu reviurem la poesia de Gloria Fuertes, una de les autores més estimades entre els infants, doncs el 28 de juliol es commemora el centenari del seu naixement.

Gloria Fuertes va néixer al madrileny barri de Lavapiés l’any 1917 i a més de ser una de les representants femenines de la poesia social a Espanya, va conrear la literatura infantil i juvenil amb enorme èxit.Va viure la Guerra Civil, per això en gran part de la seva obra apareix la denúncia als conflictes armats i especialment al sofriment que ocasionaven als nens.

Després de la guerra, Gloria comença a treballar com a redactora en revistes infantils i és aquí on neixen alguns dels seus famosos personatges.

Comença una gran etapa per a ella: s’estrenen algunes de les seves obres de teatre i es comença a relacionar amb grans figures de la literatura espanyola, guanya premis per les seves obres, imparteix classes a Estats Units…

A partir de mitjans dels anys 70 va col·laborar activament en diversos programes infantils de Televisió Espanyola, com “Un globo, dos globos, tres globos” o “La cometa blanca” que li van donar molta popularitat.

Explicava que va aprendre a llegir amb tres anys i que amb ja escrivia i dibuixava els seus primers contes i tot i que és coneguda com “la poetessa dels infants” també va escriure una extensa obra per a adults, formant part del postisme, moviment sorgit a finals dels anys 40 que buscava desmitificar la realitat per la via de l’humor, explorar possibilitats del llenguatge i destruir prejudicis. Era antibel·licista, ecologista quan la defensa de la natura no era una preocupació i feminista.

Los Juguetes son para Jugar a Jugar
(de verdad)

No para Jugar a Matar (de mentira)
Las pistolas (ni de agua)
El revólver (ni de broma)
La escopeta (ni tocarla)
Los juguetes para todo
Y las armas para nada.

Els versos de la Gloria Fuertes estan plens de frases fetes, proverbis, col.loquialismes i jocs de paraules, al·literacions, anàfores…Sota una aparent senzillesa i innocència, els seus poemes infantils amaguen missatges molt més profunds i reivindicatius del que semblen. Una característica de l’escriptora és l’element autobiogràfic, ja que per conèixer la seva vida n’hi ha prou amb llegir la seva obra, de fet, deia: “No m’importa que tots us adoneu que això que us explico m’ha succeït”.

gloria-fuertes-01

Durant tot el 2017 es duran a terme diverses activitats per recordar l’escriptora, impulsades per la fundació que porta el seu nom. A Madrid es van poder veure dues exposicions relacionades amb la poetessa, una exposició al Centre Cultural Villa de Madrid  i una mostra bibliogràfica a la Biblioteca Nacional. La Universitat Complutense de Madrid també la recorda programant un curs monogràfic sobre la seva figura entre les seves activitats estivals.

I per acabar, sabíeu que l’empresa d’aviació noruega Norwegian, ha triat l’últim dels avions que acaba de posar en marxa, un Boeing 737-800, de 186 places, per portar la imatge de Gloria Fuertes a la seva cua? Serà un dels 81 avions que l’empresa identifca amb un personatge de la història, les arts o les ciències, com ja va fer amb Roald Dahl, Roald Amundsen o Greta Garbo, entre d’altres.

gloria_fuertes

A les Biblioteques de Vilanova trobareu molts dels seus llibres de poesia: Gloria Fuertes 

Us deixem amb un episodi del programa de La2 de RTVE  ‘La mitad invisible’ dedicat a l’escriptora i centrat en un poema sobre la seva vida: ‘Nota autobiogràfica’

No hi ha comentaris

Pàgina Següent »