Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Arxiu per la categoria: Espai de cinema

Selecció de novetats – abril

SelNovetats

Aquesta és la selecció de novetats, corresponent al mes d’abril i inclou, com sempre, documents dels diferents fons de la Biblioteca: adults i infantil, música, cinema i còmics.

portades 1

Entre les novetats per adults trobareu el llibre Negreros y esclavos: Barcelona y la esclavitud atlàntical, de Martin Rodrigo y Alharilla i Lizbeth J. Chaviano Pérez. La figura del ric i pròsper indià forma part de l’imaginari col·lectiu de moltes poblacions de la costa catalana. Eren emprenedors transatlàntics amb fortunes basades en bona mesura en el tràfic o l’ explotació d’esclaus a Cuba i Puerto Rico.

Pel que fa a la literatura us recomanem la novel·la L’Enigma de l’ocell blau, de Nii Ayikwei Parkes. Què hi feia allà un ocell blau vingut dels boscos d’Atewa, no ho sap explicar ni el caçador. Però que hi havia un ocell blau i que, seguint-lo aquella forastera amb faldilles curtes va descobrir unes misterioses restes animals, ho sap tota la canalla del poble. I també ho sap el ministre amic de la forastera. Ningú parlaria d’aquesta història si no fos perquè el plantador de cacau ha desaparegut.

A la secció infantil us presentem el llibre Max i l’ocell, de Ed Vere. En Max és un gatet i els gatets cacen ocells. L’Ocell és un ocell i els ocells són caçats pels gatets. A en Max li agradaria ser amic de l’Ocell, i empaitar-lo i després, potser, menjar-se’l com si fos un mos deliciós. Però l’amistat no és això…oi que no?

portades 2

De les novetats de còmics us destaquem Valerosas, de Penélope Bagieu. Des de científiques, actrius o activistes, aquestes dones són valeroses, atrevides, decidides i van lluitar per aconseguir els seus somnis i tirar endavant en els seus respectius períodes històrics. Moltes d’elles van fer saltar per l’aire els prejudicis socials i van demostrar que tirar-li valor i perseverança no és sols cosa d’homes.

Pel que fa a la música us proposem escoltar el disc Ara i res, de Mishima. Tres anys després del seu darrers disc, el nou àlbum dels barcelonins destaca per ser una de les seves obres més àmplies i lluminoses, que alhora manté intactes les senyes d’identitat. Definitivament és el seu disc més pop amb un títol furtat d’un poema de Joan Vinyol.

Per últim, a la secció de cinema us presentem la pel·lícula Yo Daniel Blake, de Ken Loach. Daniel Blake, fuster de 59 anys, es veu obligat a fer ús dels serveis socials. Tot i que el metge li ha prohibit treballar, per problemes de cor, l’administració l’obliga a buscar feina si no vol rebre una sanció. A l’oficina de feina en Daniel es creua amb la Katie, una mare soltera amb dos nens i intentaran ajudar-se mútuament.

Aquí us podeu descarregar el full amb les novetats del mes d’abril de 2018

No hi ha comentaris

50 anys de ’2001: una odissea de l’espai’ d’Stanley Kubrick

L’estació orbital circular, el nen (o fetus) dels estels, un simi copejant amb un os o els inconfusibles monòlits. Encara que no s’hagi vist 2001: Una odissea de l’espai  qualsevol pot reconèixer les imatges icòniques de la pel·lícula de Stanley Kubrick, encara avui dia considerada per molts com la millor de ciència-ficció.

L’escena d’obertura és una de les més conegudes de la història del cinema. La Lluna, la Terra i el sol en alineació en el fred cosmos, amb el tema Així parlà Zarathustra de Richard Strauss d’acompanyament musical, i sobretot, l’estel solar il·luminant el clarejar de la humanitat.

L’inici de la vida intel·ligent, amb els primers primats a punt de donar el primer gran salt evolutiu de l’espècie.

Cinquanta anys després d’estrenar-se aquesta pel·lícula,  la història escrita per Arthur C. Clarke i el mateix Stanley Kubrick inclou alguns avenços tecnològics que amb el temps han anat fent-se realitat, sense deixar de banda col·laboracions invisibles com la d’Albert Einstein.

Aquest viatge espacial interplanetari, que és apassionant i al mateix perillós, respecta en tot moment les teories d’Einstein: la de la Relativitat Espacial, que limita el viatge per sota de la velocitat de la llum, i teoria de la Relativitat General, que explica la gravetat. A més, es comptà amb l’assessorament dels astrofísics i enginyers de la Nasa.

A la pel·lícula podem apreciar de manera realista la microgravetat, l’exercici físic esdevé una necessitat ja que la falta de gravetat causa atrofia muscular i el silenci pren protagonisme ja que a l’espai no hi ha so.

stanley_kubrick_odisea_2001_8352_863x647

L’any 1960 la tecnologia informàtica estava encara en un estat molt poc desenvolupat però a la cinta hi apareixen teleconferències, sistemes de guia informàtica, televisors de pantalla plana, tablets, jocs d’ordinador, bancs de memòria de fibra òptica….

2001: una odissea a l’espai ha estat qualificada a vegades com una cinta lenta i amb falta d’acció; Kubrick volia deliberadament que aquesta obra tingués una narració no verbal i un ritme pausat, amb pistes visuals, amb la importància de la música clàssica i amb imaginació i misteri.

Stanley Kubrick aconsegueix amb aquest títol establir el gènere de la ciència ficció com a gènere cinematogràfic.

A l’#espaicinema de la biblioteca trobareu aquesta i moltes altres obres de Kubrick.

No hi ha comentaris

30 anys de ‘Mujeres al borde de un ataque de nervios’

cartelAvui es compleixen 30 anys de l’estrena de Mujeres al borde de un ataque de nervios de Pedro Almódovar.

Va ser la seva cinquena pel·lícula com a director i s’ha convertit en una de les millors comèdies del cinema espanyol, i també una de les més icòniques.

La pel·lícula va triomfar a taquilla (amb més de 3 milions d’espectadors) i va guanyar 5 Premis Goya. També va estar nominada als Premis Òscar i als Globus d’Or.

Mujeres al borde de un ataque de nervios és un vodevil modern, inspirat lleugerament en La voz humana (1930) de Jean Cocteau , una obra d’un acte que explica el llarg monòleg d’una dóna al telèfon, abandonada pel seu amant.

Pepa i Iván són actors de doblatge. Ell és un faldiller empedreït i, després d’una llarga relació, trenca amb Pepa. En quedar-se sola, Pepa no suporta viure en una casa plena de records i decideix llogar-la.

Mentre espera que Iván vagi a recollir la maleta, la casa se li va omplint de gent extravagant…el fill de l’Iván amb la seva xicota, la seva ex-dona, que acaba d’escapar d’un psiquiàtric, la seva nova amant, advocada, una amiga de la Pepa, la portera, un taxista…

Amb tot aquest grup de personatges, Mujeres al borde de un ataque de nervios ha proporcionat alguna de les escenes més memorables de la història del cinema espanyol com la melena al vent de Julieta Serrano en moto, Maria Barranco (Candela) amb les seves arrecades de cafeteres dient ‘horroroso, horroroso’ o la recepta del Gazpacho amb somnífer de Carmen Maura (Pepa).

El pòster de la pel·lícula va ser la primera col·laboració d’Almódovar amb el dissenyador gràfic argentí Juan Gatti.

L’èxit internacional de la pel·lícula, i l’admiració que Almodóvar suscitava entre diverses actrius de Hollywood, va fer que aviat sorgissin rumors sobre una nova versió en idioma anglès. Es va dir que Jane Fonda havia adquirit els drets pel projecte, i es rumorejava que ella podria protagonitzar-lo al costat de Julia Roberts i altres estels; però el film no es va fer realitat.

567b96a6617571848558d3564362ee32

 

També és va voler fer una sèrie de televisió, projecte que tampoc va funcionar però el 2010 sí es va estrenar una adaptació de l’argument a Broadway: es va estrenar a finals d’any amb una tèbia acollida i el gener de 2011 van cessar les funcions. Posteriorment, amb correccions en el guió, l’adaptació teatral es va estrenar a Londres, amb un millor acolliment.

A l’espaicinema trobareu exposades aquesta i moltes altres pel·lícules d’Almodóvar.

No hi ha comentaris

Sergi López a la Filmoteca de Catalunya

1520970661_539448_1520973848_noticia_normal

Entre el 13 de març i el 15 d’abril, La Filmoteca de Catalunya ha donat Carta Blanca a l’actor vilanoví Sergi López.

Des que el març del 2005 li van dedicar un cicle, Sergi López ha actuat en quaranta llargmetratges i ha protagonitzat muntatges teatrals i curtmetratges. Una activitat frenètica sembrada de guardons i reconeixements que certifiquen la qualitat d’un actor completíssim dotat d’una gran varietat de registres que li han servit per donar vida a tipus simpàtics, inquietants o malintencionats.

L’amor per l’ofici defineix Sergi López. Un intèrpret que tant s’adapta al cinema d’autor com al de gènere, que tant assumeix papers principals com rols més secundaris, i que tant sap quedar-se en la superfície com endinsar-se en els racons més profunds dels seus personatges, tot dotant-los de matisos.

Vilanoví arrelat a la nostra ciutat, és també l’actor català més internacional i ha desenvolupat la major part de la seva trajectòria a França, on va ser descobert per Manuel Poirier.

Durant aquets cicle, en Sergi López presentarà alguns dels títols preferits de la seva filmografia, però que també ens permetrà conèixer-lo millor a través dels seus gustos cinèfils. Tots els films del cicle aniran precedits d’introduccions enregistrades.

El resultat és una llista de quinze films, vuit en què hi ha participat i set escollits entre els que més s’adapten als seus gustos com a espectador, que van de Buñuel a Bertolucci, passant per Fellini, Lynch i Kurosawa. Una retrospectiva personal i intransferible que s’estendrà al llarg dels mesos de març i abril.

Entre els seus films podrem veure:

348760.jpg-c_215_290_x-f_jpg-q_x-xxyxx dirty-pretty-things Harry-un-amigo-que-os-quiere1_cartel Un-dia-perfecte-per-volar western-946593047-large

I entre els films que han marcat la seva vida com a espectador podrem veure:

verdugo Trainspotting-Poster-Empeliculados.co_ strada siete samurais novecento el_angel_exterminador-376152972-large blue velvet

A l’#espaicinema us hem preparat una exposició de fons amb totes les seves pel·lícules.

No hi ha comentaris

Selecció de novetats – març

SelNovetats

Aquesta és la selecció de novetats, corresponent al mes de març i inclou, com sempre, documents dels diferents fons de la Biblioteca: adults i infantil, música, cinema i còmics.

 

portades 1

Entre les novetats per adults trobareu el llibre No es lo mismo ser zorro que zorra. d’Emer O’Toole. Ser dona és, en gran mesura, un paper que cal interpretar. Els estereotips de gènere segueixen molt arrelats a la nostra societat, però l’autora s’ha proposat reescriure la realitat i canviar les regles de gènere, alhora que ens mostra com i per què hem de participar.

Pel que fa a la literatura us recomanem la novel·la Individus com nosaltres, de Ferran Torrent. Comença el 2015 i falta poc perquè el panorama polític valencià canviï com no ho ha fet en dècades… però la gent que viu contra corrent ni vol ni pot deixar de fer-ho. Marc Sendra prepara una novel·la sobre un atracament històric comès en ple centre de la ciutat.

A la secció infantil us presentem el llibre No llegiré aquest llibre, de Julve & Copons. En Juls no vol llegir el llibre que li ha donat la seva mestra. De molt mal humor, comença a llegir i, a mesura que avança la lectura, critica tot el que li molesta del llibre. No para de queixar-se fins que la Lia, la protagonista del llibre que llegeix, surt del paper i li diu quatre coses. Quin caràcter!

portades 2

De les novetats de còmics us destaquem El informe de Brodeck, de Manu Larcenet. Brodeck, que recentment ha sortit d’un camp de concentració, torna al seu poble, prop de la frontera amb Alemanya. Una nit arriba a l’hostal quan els homes del poble acaben de cometre un brutal assassinat. Se li obliga a escriure llavors un «informe» sobre el succés amb la idea que se’ls «comprengui i perdoni».

Pel que fa a la música us proposem escoltar el disc Everything Now, d’Arcade Fire. El cinquè àlbum dels canadencs Arcade Fire és un disc que pot ser degustat de cap a fi, sense necessitat de saltar cançons que resulten una autèntica tortura i trenquen el ritme de l’àlbum. Un disc molt més lleuger que els anteriors i amb un grapat de cançons que atresoren evidents punts d’ancoratge melòdic amb qui l’escolta.

Per últim, a la secció de cinema us presentem la pel·lícula La La Land, de Damien Chazelle. Mia, una jove aspirant a actriu que treballa com a cambrera mentre acudeix a càstings, i Sebastian, un pianista de jazz que es guanya la vida tocant en sòrdids tuguris, s’enamoren, però la seva gran ambició per arribar al cim en les seves carreres artístiques amenaça amb separar-los.

Aquí us podeu descarregar el full amb les novetats del mes de març de 2018.

No hi ha comentaris

Cinema de dones

la-alfombra-roja-de-los-premios-gaudi-2018_2f428899_945x527

Comencem una setmana marcada per la celebració del dia de la dona treballadora, en un any especialment reivindicatiu, amb una vaga feminista de caràcter internacional convocada pel mateix dia 8.

Un dels sectors on s’està reivindicant darrerament la posició de la dona és al cinema. Campanyes contra l’assetjament sexual amb el lema #metoo, donades a conèixer a totes les entregues de premis internacionals, la campanya #MésMujeres als Premis Goya o  #lesdonessomaqui als Premis Gaudí, han donat a conèixer els problemes que viuen les dones que es dediquen o volen dedicar al setè art.

Per això, a la Biblioteca hem preparat a l’#espaicinema una selecció de novetats cinematogràfiques realitzades per dones de països i estils molt diferents.

odiseaLa odisea de Alice de Lucie Borleteau.

Alice s’embarca en un vaixell de càrrega anomenat Fidelio. Aquest nom no és casual, Fidelio és l’única òpera de Beethoven, protagonitzada per una dona que es feia passar per home per rescatar al seu estimat de la presó.

També Alice és una dona que, treballant en un vaixell en el qual la resta de la tripulació són homes, decideix viure i gaudir de la seva sexualitat com un més.

 

les_amigues_de_l_agata-479358086-largeLes amigues de l’Àgata de Laia Alabart, Alba Cros, Laura Rius i Marta Verheyen.

La pel·lícula és el retrat d’un grup de noies de vint anys realitzat a través de la mirada de l’Àgata durant el seu primer any de carrera.

Des de la seva vida a Barcelona fins a un viatge a la Costa Brava, en el que sentirà com es transforma el seu món en comú amb les amigues d’infància: la Carla, l’Ari i la Mar.

 

porvenirEl Porvenir de Mia Hansen-Love.

Nathalie és una professora de filosofia que fa classes en un institut de París. El seu treball li entusiasma i reparteix el seu temps entre els seus alumnes i la seva família, amb els seus fills, ja adults, i la seva mare alguna cosa senil. Un dia el seu marit l’informa que l’abandona per una altra dona. Aquest serà solament el primer d’una sèrie de grans canvis que obligaran a Nathalie a reinventar la seva vida d’un dia per a un altre.

 

crudoCrudo de Julia Ducournau.

Justine viu en una família on tots són veterinaris i vegetarians. És una estudiant brillant, però en ingressar en la facultat de veterinària descobreix un món decadent, despietat i perillosament seductor. Durant la primera setmana, obsessionada per encaixar amb els seus companys de classe, s’allunya dels principis que li han inculcat la seva família, i menja carn crua per primera vegada. Les conseqüències no triguen a arribar, i la jove començarà a desvetllar la seva veritable naturalesa.

 

bar baharBar Bahar de Maysaloun Hamoud.

Salma, Laila i Nur, tres dones palestines que viuen en un apartament de Tel Aviv, intenten trobar un equilibri entre la tradició i la cultura moderna. Palestines amb passaport israelià, les tres han optat per viure una vida de llibertat a Tel Aviv, lluny dels seus llocs d’origen. Les tres busquen l’amor, però aviat s’adonaran que una relació escollida per elles no és alguna cosa fàcilment assolible.

 

americanAmerican Honey d’Andrea Arnold.

Star , una noia adolescent, deixa a la seva disfuncional família per unir-se a un equip de venda de subscripcions de revistes, que recorre, venent porta a porta, el medioest nord-americà. Ràpidament se sent a gust en aquest grup de joves, al qual també pertany Jake i adopta el seu estil de vida, entre vetllades banyades en alcohol, petits delictes i històries d’amor…

 

Finalment, malgrat que els creadors i realitzadors de la sèrie són homes, no podem deixar de destacar Big Little Lies, la mini-sèrie de l’HBO que ha monopolitzat tots els premis televisius de la temporada.

Big Little Lies parla d’un grup de dones privigiliades, que viuen vides de luxe i aparentment perfectes a Monterrey, un poble al Nord de Califòrnia, però que en realitat amaguen molts secrets.

Aquests secrets comencen a veure la llum amb l’arribada al poble i a l’escola local de la Jane i el seu fill Ziggy. Una mare soltera i sense feina, que busca una vida millor i que amaga un trauma del seu passat. Jane entra al cercle de la Celeste, una advocada que va deixar la seva exitosa carrera per criar els seus bessons, i la Madeline, casada amb un emprenedor de Silicon Valley, amb dues filles i amb una relació complicada amb el seu exmarit Nathan i l’Abigail, la filla adolescent que comparteixen.

En definitiva, un compendi de pel·lícules que no només tenen dones darrere la càmera, sinó al davant, protagonitzant històries plenes de sororitat, aquesta paraula que s’ha posat tan de moda darrerament però què té molta importància a les històries que us presentem.

No hi ha comentaris

Selecció de novetats – febrer

SelNovetats

Aquesta és la selecció de novetats, corresponent al mes de febrer i inclou, com sempre, documents dels diferents fons de la Biblioteca: adults i infantil, música, cinema i còmics.

portades 1

Entre les novetats per adults trobareu el llibre El Fantasma del rey Leopoldo, de Adam Hochschild. A finals del segle XIX, quan les potències europees es repartien l’Àfrica a cop d’esquadra i cartabó, el rei Leopold II de Bèlgica portà a terme un brutal saqueig del territori que rodejava el riu Congo. Provocà la mort de deu milions de persones mentre cultivava, irònicament, la seva fama de monarca humanitari.

Pel que fa a la literatura us recomanem la novel·la Professió del pare, de Sorj Chalandon. Quan a l’escola li demanen quina és la professió del seu pare, l’Émile vacil·la: ¿paracaigudista? ¿Espia? ¿Professor de judo? Aquestes són, potser, les profes-sions del seu pare. Inspirada en la pròpia infantesa l’autor relata com la fantasia del nen que va ser fou estalonada pels deliris patològics del seu pare.

A la secció infantil us presentem el còmic Escuela de frikis, de Gitty Daneshvari. A Theo, Madeliene, Lulu i Garrison els uneix només una cosa: cada un d’ells pateix alguna fòbia. I tots quatre acaben a ka misteriosa Escuela de Frikis, un lloc inaccessible i aïllat regentat per l’excèntrica Mrs. Wellington, maquilladíssima, amb perruca i envoltada de gats. El panorama no pot des més desolador.

portades 2

De les novetats de còmics us destaquem Naúfragos, de Laura Pérez. Dos llocs i dues èpoques diferents: el Madrid dels vuitanta, en plena ebullició, i la Barcelona de deu anys més tard, una ciutat igualment vibrant. Aquest còmic recrea la relació entre Alejandra i Julio en aquest espai urbà i poètic on s’entrellacen els somnis, l’amor i la incertesa.

Pel que fa a la música us proposem escoltar el disc Crack-up, de Fleet Foxes. Accentuant el vessant més líric del grup, aquest disc recorda als incompresos My Morning Jacket de “The Waterfall” quan la seva música no deslliga en tempesta, preferint una versió més ambiental i naturista de si mateixos, explorant sons folk i moderns com ho fan Woods i Villagers, bandes que han crescut en la rereguarda mentre ells respiraven aire pur.

Per últim, a la secció de cinema us presentem la sèrie de tv The Big Bang Theory (1a temporada). Leonard i Sheldon són dos cervells privilegiats que comparteixen pis. Els dos són doctors en Física però no saben com relacionar-se amb els altres, especialment amb les noies. Penny, una veïna nouvinguda, és el pol oposat als dos amics, de manera que la seva arribada altera la tranquil·la vida sentimental de Leonard i el desordre obsessiu-compulsiu de Sheldon.

Aquí us podeu descarregar el full amb les novetats del mes de febrer de 2018.

No hi ha comentaris

Selecció de novetats – Gener

SelNovetats

Aquesta és la selecció de novetats, corresponent al mes de gener i inclou, com sempre, documents dels diferents fons de la Biblioteca: adults i infantil, música, cinema i còmics.

Entre les novetats per adults trobareu el llibre El Sexe que volem les dones de Carme Sánchez Martín. La sexòloga recull casos reals i desenvolupa un concepte clau: el sexe és un joc, el joc dels adults. Aquest llibre t’ajudarà a replantejar la teva visió de la sexualitat, a treure-hi ansietat i a saber què vols i com ho vols. Sintonitzar amb el teu cos i coneixe’l per gaudir-ne és la premissa bàsica.

Pel que fa a la literatura us recomanem la novel·la Vida familiar de la barcelonina Jenn Díaz. Una nena que se separa de la seva mare com ho faria d’un amant, l’adolescent que viu el primer amor i la primera mort alhora, la mare sola davant el nen amb por, la noia que no entén la germana que ja no viu a casa, una festa d’aniversari, la núvia secreta del pare… D’aquests personatges familiars, l’escriptora en capta els instants on es produeix una ruptura, una ferida, una il·luminació.

A la secció infantil us presentem el còmic Luces nocturnas de l’autora colombiana Lorena Álvarez. Totes les nits apareixen llums diminutes a l’habitació de la Sandy: les atrapa i crea criatures meravelloses amb les que juga fins que s’adorm, i al matí quan es desperta, els hi retorna la vida amb els seus extravagants dibuixos. Una historia sobre la por, la inseguretat i la creativitat.

Portades 1

De les novetats de còmics us destaquem Deportado 4443 de Carlos Hernández i Ioannes Ensis . Més de cinc mil cinc-cents espanyols sol van poder abandonar els camps de la mort d’Hitler a través de les xemeneies dels sinistres crematoris, convertits en fum i cendres. Amb voluntat de recuperar la memòria històrica, entre gener i maig de 2015, Antonio Hernández Marín es va convertir en @deportat4443.

Pel que fa a la música us proposem escoltar el disc Tornar a ser u de la banda La iaia. El trio osonenc trenca el silenci després de tres anys per treure un tercer disc agafant les regnes del seu destí, amb una proposta gravada al seu estudi i autoeditada per ells mateixos. Un disc més introspectiu i intimista travessat pel concepte de reconstrucció personal i de retrobar-se a un mateix.

Portades 2

Per últim, a la secció de cinema us presentem la pel·lícula Paterson del director nord-americà Jim Jarmusch. En Paterson és un conductor d’autobús a la ciutat de Paterson, Nova Jersey -tots dos comparteixen nom. Cada dia en Paterson segueix una simple rutina: fa la seva ruta diària, observant la ciutat a través del seu parabrisa i sentint fragments de converses fugaces al seu voltant i escriu poemes en un quadern.

Aquí us podeu descarregar el full amb les novetats: Selecció de novetats – Gener

No hi ha comentaris

Galaxia Lucas: más allà de la fuerza de Francisco Javier Millán

DBLGALALUC1Aquesta setmana uns presentem com a novetat el llibre Galaxia Lucas: más allá de la fuerza de l’autor aragonès Francisco Javier Millán

A l’estiu de 1977, el món coneixeria la primera pel·lícula de Star Wars i, després d’ella, un cineasta obstinat a treballar al marge de la indústria, que canviaria la manera de veure i gaudir el cinema.

Quaranta anys més tard, aquest llibre es presenta com la retrospectiva més completa sobre Lucasfilm, una productora que ha posat en imatges universos fantàstics com els d’Indiana Jones, Dentro del Laberinto o Willow. Un repàs a totes i cadascuna de les pel·lícules, sèries de televisió i altres productes de la companyia de George Lucas.

Aquells que no associïn el nom de Lucas amb res més enllà de Star Wars tenen una cita obligatòria amb aquest llibre. I els que hagin seguit una mica més la seva trajectòria… també, ja que en aquest volum trobem un magnífic exercici de recerca entorn de la figura de George Lucas en totes les seves facetes: de visionari a creador, productor, director, melòman i així fins a un llarg etcètera.

Industrial Light & Magic, una de les empreses més rellevants i del panorama d’efectes especials, i Lucasfilm Ltd tindran també un paper important en aquesta història.

DBLGALALUC1_1

L’obra combina, en ordre cronològic, aspectes de la biografia personal de Lucas (alguns claus, com el greu accident que va sofrir en 1962 i que va acabar acostant-ho a la filosofia i la història) amb els seus treballs. Al llarg del text també trobarem detalls de la seva relació amb Francis Ford Coppola (de qui va ser becari) i Steven Spielberg i el gratificant que està unió resultaria.

El llibre es divideix en capítols els títols dels quals destaquen una obra en qüestió, per entrar després en detalls al llarg dels diferents subtítols en els quals s’organitzen.

Així trobarem capítols obligats com THX1138 (1971), American Grafiti (1973) o els dedicats a cada episodi de Star Wars (i alguns derivats com “Star Wars edicions especials”) i Indiana Jones, però també uns altres més específics com, per exemple, Powaqqatsi (1988) o Assassinats a la ràdio (1994).

Francisco Javier MillánFrancisco Javier Millán (Saragossa, 1975) va estudiar la diplomatura de Documentació a la Universitat de Saragossa.

L’any 2000 s’estrena al Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges el llargmetratge  Perseus: La semilla humana, una aventura espacial inspirada en les sèries de televisió Star Trek i Babylon 5.

Després de la mateixa s’embarca en la realització d’En silencio, al costat del guionista i dramaturg Miguel Ángel Mañas. L’acció de la pel·lícula transcorre en un convent on succeeixen estranys fenòmens paranormals. La seva estrena seria el 2006 al Festival de Cinema Fantàstic Rojo sangre de Buenos Aires.

Mentre s’especialitza en la producció i realització de grans esdeveniments, funda “Impacto Producciones” en 2007, empresa en la qual produirà un bon nombre de curtmetratges i documentals, alguns d’ells amb gran calat internacional.

Un any després actuarà com a productor local en els esdeveniments externs de la “Tribuna del Agua” de l’Expo 2008 a Saragossa, per després desenvolupar el curtmetratge Amores Ciegos d’Marisé Samitier. Amb aquest treball es converteix en el primer productor aragonès finalista en la carrera per les nominacions als Oscar en 2012.

La seva passió per la comunicació i la divulgació cinematogràfica el porta a Ràdio Ebro, on presenta durant tres anys, un espai dedicat a les estrenes setmanals. El 2012 es converteix en el crític de cinema de capçalera d’Aragó Ràdio, la ràdio autonòmica d’Aragó, coordinant des de llavors la secció cinematogràfica del programa “Escúchate”.

lucas2

És un dels redactors habituals de la revista Versión Original i també col·labora esporàdicament a RNE, RAC1, Punto Radio i EsRadio, i en canals de televisió com 8TV a Catalunya; a més de presentar ponències sobre bandes sonores i sèries de televisió.

El 2015 va publicar el llibre Generació Goonies: Els anys daurats de la productora Amblin, primera obra escrita al món sobre Amblin Entertainment, companyia creada per Steven Spielberg arran de l’èxit de ET el Extraterrestre. El llibre forma part de la col·lecció dedicada al cinema i la nostàlgia de Diàbolo Edicions.

En Francisco estarà a la Biblioteca Armand Cardona el pròxim dimarts 9 de gener a les 18:30h per parlar sobre el llibre i l’univers de Lucasfilms.

Us deixem amb un vídeo de l’autor presentant el llibre i convidant-vos a la presentació!

No hi ha comentaris

I Love 80’s

poster

La dècada dels ’80 potser no passarà a la història per la qualitat de les seves pel·lícules (amb honorables excepcions, és clar) però és evident que moltes de les pel·lícules que es van estrenar durant aquella dècada han marcat a una generació d’espectadors que ara ronden els 40 anys.

Però…perquè agraden tant aquestes pel pel·lícules populars? Algú pot parlar de nostàlgia, però això no explicaria la seva bona fama també entre espectadors que van néixer després del final d’aquella dècada. ¿Encant kitsch? No pot ser només això.

Segons la periodista Hadley Freeman, autora de l’assaig ‘The time of my life’, aquestes pel·lícules tenen certes qualitats i ofereixen lliçons particulars que no es troben a les pel·lícules d’avui dia.

A banda de clàssics com Los Goonies, Regreso al Futuro, la saga Indiana Jones, Cazafantasmas, Dirty Dancing, Cuenta conmigo o La història interminable, entre moltes altres, a l’espai cinema de la Biblioteca us hem preparat una selecció de novetats de pel·lícules d’aquesta dècada que faran les delícies dels fans del cinema d’aquesta època.

Comèdies Els anys ’80 es van caracteritzar per la gran quantitat de comèdies que es caracteritzaven per la seva irreverència i surrealisme.

top secret aterriza como puedas escuela de genios mujer de rojo principe zamunda hote new hampshire baby tu vales mucho big este muerto esta muy vivo

Comèdies romàntiques Tot i que en la selecció que us hem preparat predominen els romanços adolescents, també hi ha lloc per l’amor entre persones adultes i fins i tot entre humans i sirenes!

16 velas la chica de rosa un gran amor un mar de lios splash

Aventures Les aventures d’Indiana Jones van deixar el llistó molt alt, però durant els anys ’80 es van fer populars algunes pel·lícules d’acció i aventures amb un toc de comèdia, intentant imitar la fórmula que va portar Spielberg a l’èxit.

tras el corazon verde señores del acero golpe en la pequeña china joya del nilo los inmortales el chico de oro calles de fuego superdetective en hollywood

Drames Als anys ’80 també hi va haver lloc per alguns drames lacrimògens com els que us presentem a continuació.

mascara magnolias de acero st elmo class fuerza del cariño
No hi ha comentaris

Pàgina Següent »