Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Arxiu per la categoria: Espai de cinema

Dustin Hoffman

15021844127612

L’actor californià Dustin Hoffman va celebrar ahir el seu 80è aniversari. Nascut a Los Àngeles l’any 1937, va estar vinculat al cinema des de ben petit, doncs el seu pare treballava com a decorador en Columbia Pictures i va posar al seu segon fill el nom de Dustin en honor a l’actor de cinema mut Dustin Farnum.

Hoffman es va matricular al Santa Monica College amb la intenció d’estudiar medicina, però aviat abandonà els estudis per unir-se a la Pasadena Playhouse, on va coincidir amb el també actor Gene Hackman i va participar en diverses obres teatrals.

Poc després va posar rumb a Nova York i es va matricular a l’Actor’s Studio, on va tenir com a professors a Lee Strasberg i Stella Adler.

Durant alguns anys, Hoffman no va tenir gaire sort i va combinar tota mena de feines amb petits papers al teatre i a sèries de televisió. El 1967, amb 30 anys, arribà la seva oportunitat. El director Mike Nichols li va oferir el paper que el faria famós, el de Benjamin Braddock a El Graduado, on sedueix a la Sra. Robinson.

b1f32ace9599594dfc88a4b2cf886f39--dustin-hoffman-the-graduate-hollywood-cinema 72690a728e1c3288ebb6d52a54d7c2c7--dustin-hoffman-movie-characters aab5892dcf041b3195c9e0f1081e8bca--dustin-hoffman-august-

El film va ser un gran èxit, va obtenir 7 nominacions a l’Òscar i la cançó ‘Mrs Robinson’ composta per Simon & Garfunkel es convertí en tot un clàssic.

Des d’aleshores, Hoffman no ha parat d’actuar i demostrar la seva versatilitat en films de gènere dramàtic, en comèdies o pel·lícules de ciència-ficció i és un dels intèrprets nord-americans més admirats i prestigiosos de la seva generació. Ha estat nominat en set ocasions a l’Oscar i compta amb dues estatuetes daurades per les pel·lícules Kramer contra Kramer (1979) i Rain Man (1988).

Al llarg de gairebé sis dècades de carrera, ha treballat a les ordres de directors tan prestigiosos com Sam Peckinpah, John Schlesinger, Arthur Penn, Steven Spielberg, Bob Fosse o Alan J. Pakula i ens ha regalat actuacions memorables.

Amb motiu del seu aniversari a l’espai cinema repassem algunes de les més destacades d’aquest petit gran home.

El graduado (1967)

Cowboy de medianoche (1969)

Pequeño gran hombre (1970)

Perros de paja (1971)

Papillon (1973)

Lenny (1974)

Todos los hombres del presidente (1976)

Marathon Man (1976)

Kramer contra Kramer (1979)

Tootsie (1982)

Rain Man (1988)

La cortina de humo (1997)

Trobareu aquestes i moltes altres pel·lícules d’aquest fantàstic actor a les Biblioteques de Vilanova: Dustin Hoffman

No hi ha comentaris

Speak Up. La teoria del todo

portada

revistaSpeak Up és una revista en anglès pensada i dissenyada per aprendre l’idioma, però és molt més que això: es tracta d’un magazine amb opinions, informacions, crítica i totes les novetats imaginables sobre el món del cinema i l’espectacle. La revista porta entrevistes i articles, uns d’un nivell més avançat que d’altres, de caràcter variat, però que normalment giren al voltant de algun aspecte de la cultura britànica o nord-americà. Sempre vénen acompanyats d’un glossari on es tradueixen les paraules més complicades, a més d’algunes explicacions més extenses pel que fa a algun terme o expressió.

La revista inclou un CD multimèdia per escoltar els àudios que reprodueixen alguns dels articles i entrevistes (i fins i tot per poder descarregar-los com a arxiu mp3 per dur-amb tu còmodament), la qual cosa sol ser molt útil a causa de les diferències que es fan pel que fa als diversos accents. A més, al CD vénen alguns exercicis de listening.

Però a més a més inclou una pel·lícula d’actualitat en versió original en anglès que inclou subtítols en anglès amb la reproducció exacta dels diàlegs, subtítols en castellà, versió original sense subtítols i la versió doblada al castellà.

Totes les pel·lícules incorporen un llibret on es detalla la fitxa tècnica de la pel·lícula, així com informació sobre la trama i els actors. A més, presenta una sèrie de glossaris amb una gran quantitat de vocabulari, molt útils tota vegada que estan organitzats segons la part de la pel·lícula en la qual apareixen, per la qual cosa podràs guiar-te segons el numeret que aparegui en una cantonada de la pantalla.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú trobareu més de 160 referències de pel·lícules de la col·lecció Speak Up en aquest format.

Avui us presentem com a novetat l’última fotogramaincorporació d’aquesta col·lecció, La teoria del todo, dirigida per James Marsh i interpretada per Eddie Redmayne, Emily Watson i Felicity Jones. El guió és de Anthony McCarten a partir del llibre de memòries de Jane Hawking.

La pel·lícula La teoria del todo narra la relació entre el cèlebre astrofísic Stephen Hawking i la seva primera dona, Jane, des que tots dos es van conèixer sent estudiants a la Universitat de Cambridge a principis dels 60 i al llarg de 25 anys, especialment en la seva lluita junts contra la malaltia degenerativa que va postrar al famós científic en una cadira de rodes.

El punt de vista de la pel·lícula ve marcat per la mirada de Jane, al capdavall són les seves memòries les adaptades. Això explica que determinats aspectes en la vida de Stephen, sobretot en el pla professional, quedin una mica desdibuixats: el que importa als responsables de la pel·lícula és aquesta transformació de Jane, la dona que hi ha darrera del geni, part indissociable dels èxits teòrics del seu marit, qui sense la seva ajuda potser no hauria aconseguit ni sobreviure a la malaltia.

No hi ha comentaris

Sam Shepard

sam-shephard-04-3978ed34-5db3-4061-8b65-07240ee17ad8

Ahir ens deixava a l’edat de 73 anys el dramaturg, actor i director nord-americà Sam Shepard a causa de les complicacions de l’ELA (Esclerosi Lateral Amiotrofica) que patia des de fa anys.

Autor de més de 40 obres de teatre, Shepard va obtenir el Premi Pulitzer en 1979 amb El niño enterrado, primera part de la seva celebrada Trilogia de la família.

851c2ade07fbecd9055406eb927c6d83--sam-shepard-stylish-menEl cinema també va tenir un paper important en la seva vida; va ser nominat a un Premi Òscar com a millor actor de repartiment pel seu paper en Elegidos para la gloria, de Philip Kaufman,. També va treballar a Dias de cielo amb Terrence Malick, Volker Schlondorff, i Ridley Scott, entre molts altres.

Shepard va néixer a Forth Sheridan, Illinois i posteriorment la família es va traslladar a Califòrnia, on a viure a una granja. Durant la seva infància en aquesta granja, va viure moltes de les experiències que després van marcar la seva obra. La seva joventut va estar marcada per la caiguda del seu pare en l’alcoholisme i la consegüent deterioració familiar.

A l’Institut va començar a escriure poesia i actuar però la seva passió per la natura i els animals el va portar a començar a estudiar agricultura, però aviat es va enrolar a una companyia de teatre, es traslladà a Nova York i va deixar els estudis per l’escriptura i va començar a estrenar obres als teatres de l’Off Broadway.

MBDFRAN EC075Va aconseguir diverses beques que li van permetre dedicar-se a escriure a temps complet i a guanyar alguns premis que van impulsar la seva carrera definitivament.

L’any 1978 va començar a treballar al cinema. Va debutar a la pel·lícula Frances, on va conèixer la que seria la seva parella durant trenta anys, l’actriu Jessica Lange amb qui va tenir dos fills.

Anteriorment, havia estat casat amb l’actriu O-Lan Jones. També és coneguda la seva relació extra-matrimonial amb la cantant i poetissa Patti Smith, amb qui va escriure al cèlebre Chelsea Hotel de Nova York l’obra ‘Cowboy mouth’.

Una de les seves contribucions més celebrades al cinema va ser el seu treball com co-guionista de Paris, Texas, dirigida per Wim Wenders en 1984 i que va guanyar la Palma d’Or al Festival de Cannes. Shepard també va treballar amb Antonioni com a guionista de Zabriskie Point.

elegidos dias de cielo frances paris texas
zabriskie point 81t3727BBFL._SY550_ blackthorn-358859924-large

Les seves obres es caracteritzen per la seva franquesa, per l’aparició freqüent de l’absurd, i per captar perfectament l’estil i la sensibilitat de l’oest dels Estats Units. També és habitual que plantegin complexos problemes familiars. Aborda els problemes de la societat moderna, l’alienació individual i els destructius efectes de les relacions familiars.

Els seus personatges solen ser perdedors. Han renunciat als seus somnis i les seves vides no tenen sentit de la continuïtat. Les obres expressen un sentit de pèrdua, de nostàlgia pel món rural i els mites populars destruïts pel pragmatisme, els diners i el poder. Tot el que ens queda, en les seves pròpies paraules, són «idees que no diuen gens en absolut al nostre jo interior».

A l’espai cinema de la Biblioteca li volem fer un homenatge i trobareu les seves pel·lícules i també algun dels seus textos: Sam Sheperd

Us deixem amb el tràiler d’una de les seves darreres pel·lícules com a actor, Blackthorn, dirigida per Mateo Gil i co-protagonitzada per Eduardo Noriega.

No hi ha comentaris

Les pel·lícules de The Beatles

A-Hard-Day’s-Night

Aquest mes de juliol la Biblioteca Armand Cardona dedica un homenatge als mítics The Beatles ja que se celebren 50 anys de la publicació de Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, l’àlbum que va marcar un abans i uns després a la seva carrera musical.

Fins al 21 de juliol podeu veure al vestíbul de la Biblioteca l’exposició amb diferents objectes sobre la banda de Liverpool que ens han cedit diversos col·lecionistes privats.

A banda de vendre milions de còpies dels seus àlbums, The Beatles també van voler fer carrera als cinemes i van rodar tres pel·lícules on els protagonistes eren ells mateixos. Les seves dues primeres incursions al món del cinema van anar de la mà de Richard Lester, un dels noms més destacats del Free Cinema britànic, la nova ona de cineastes que van desafiar les convencions dels seus precedents i van obrir el camí a un tipus de cinema diferent.

51JQAgckwoL._SY445_ 41J43Qley-L._SY300_ 41E2GJ9Q1VL

El 10 de juliol de 1964 s’estrenava als cinemes ¡Qué noche la de aquel dia!. La pel·lícula té l’aspecte d’un fals documental i descriu un parell de dies de la vida del grup quan decideixen trencar totes les regles: saltar-se el programa, ignorar les seves obligacions i assaborir la llibertat. Però, per a això, hauran de fugir de les seves admiradores, esquivar als periodistes i desobeir als seus mànagers.

Només un any després, el 1965 s’estrena la segona col·laboració de The Beatles amb Lester. Help! ja no és un retrat del grup de moda, sinó una pel·lícula trash amb tocs de ciència ficció i un surrealisme fora del normal.

Una secta hindú es disposa a sacrificar una donzella a la Deessa Kali. Com és costum, la seva pell és tenyida de vermell i se li col·loca el sagrat anell de la deessa que l’assenyala com el sacrifici, no obstant això al moment en què seria immolada descobreixen que l’anell no està, ja que la jove va resultar ser fanàtica dels Beatles i els va enviar l’anell com a regal, acabant accidentalment encallat a la mà dreta de Ringo Starr, el bateria. Ja que l’anell és el que assenyala al sacrifici per a la deessa, ara el summe sacerdot ha indicat que com Ringo ho porta és ell qui ha de ser sacrificat, per la qual cosa es mobilitzen a Anglaterra per concretar la cerimònia.

La darrera incursió al cinema de The Beatles va ser Yellow Submarine (1968), una pel·lícula animada basada en la cançó de la banda amb el mateix títol. Va ser dirigida per l’animador canadenc George Dunning, i els mateixos Beatles apareixen al final de la pel·lícula.

Pepperland és un alegre paradís musical sota el mar, protegida per la Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Un lloc que és atacat per sorpresa pels Blue Meanies (Malines Blaus o “Maleïts Blaus”), els qui odien la música. El seu atac consisteix a tancar a la banda en una bombolla, paralitzen als ciutadans i convertir-ho tot en color blau.

L’ancià alcalde de Pepperland envia al Jove Fred en un abandonat submarí groc per buscar ajuda. Fred arriba a Liverpool, on segueix al deprimit Ringo i el persuadeix perquè els ajudi. Ringo procedeix a reunir als seus amics John, George, i finalment Paul. Els cinc viatgers parteixen a Pepperland en el submarí groc, passant a través de diferents mars.

A les Biblioteques de Vilanova trobareu aquestes tres pel·lícules de The Beatles però també altres documentals, concerts o pel·lícules sobre ells com Backbeat o paròdies com The Rutles, realitzada pels Monty Python.

Captura 61aYwkfQqFL._SY445_ 51EaFmQvXpL 51N4TS05P6L rutles-front-cover1

 

No hi ha comentaris

Selecció de novetats – Juliol i agost

SelNovetats

Aquesta és la selecció de novetats, corresponent als mesos de juliol i agost que inclou, com sempre, documents dels diferents fons de la Biblioteca: adults i infantil, música, cinema i còmics.

portades 1

Entre les novetats per adults trobareu el llibre Cuina On Road, de Francesc Murgadas i Pep Nogué. Una de les grans passions de Pep Nogué és viatjar per tot Catalunya a la recerca de receptes noves i delicioses i productes de qualitat. Aquest llibre reuneix 55 receptes i productes de zones determinades de Catalunya. Cadascuna de les receptes inclou un text narratiu de Francesc Murgadas.

Pel que fa a la literatura us recomanem Doble mortal, de Salvador Macip i Elisenda Roca. Una novel·la trepidant, de lectura àgil, plena de misteri i amb components romàntics. En Max i la Julieta hauran de trobar el seu germà i amic desaparegut i descobrir el misteri que hi ha darrere de la seva desaparició. Una carrera plena de traïcions, suplantacions de personalitat i plans d’assassinat.

A la secció infantil us presentem Com tres i dos fan cinc, de Mercè Ubach. Contes esbojarrats, divertits i tendres. Amb moltes expressions vives, rimes i joc de paraules. Els bessons Geni i Al estan fets de paraules, plens de sons i tinta. Han nascut per jugar amb la llengua i són de paper, però també tenen un cor que bombeja sang i té set d’aventures.

portades 2

De les novetats de còmics us destaquem Merci, de Zidrou. Merci Zylberajch és una adolescent gòtica i rebel que viu a Bredenne, una petita ciutat francesa, on no hi ha gaire cosa a fer. La policia acaba d’enxampar-la fent una pintada a la façana del seu professor. La justícia juvenil ha decidit castigar-la, però ha tingut la sort de topar-se amb un jutge que no pensa tallar-li les ales.

Pel que fa a la música us proposem escoltar Heads up, de Warpaint. Aquest enlluernador àlbum es beneficia del recent vol lliure de les seves quatre integrants per retornar-nos-les amb impuls renovat. Les aventures paral·leles d’Emily, Theresa, Jenny i Stella i un modus operandi més individual es resolen en el seu treball més físic, més ballable i més proper a l’esperit del seu directe, supervisat pel seu vell amic Jacob Bercovici.

Per últim, a la secció de cinema us presentem María y los demàs, de Nelly Reguera. Des que va morir la seva mare quan tenia 15 anys, la María ha cuidat del pare i els germans. Responsable i controladora, ha estat el pilar de la família. Per això, quan el seu pare s’enamora i anuncia el seu compromís, sent que s’enfonsa la seva vida. Amb 35 anys i sense parella, haurà d’atrevir-se a canviar el seu destí.

Aquí us podeu descarregar el full amb les novetats dels mesos de juliol i agost de 2017

No hi ha comentaris

Guinovart. Trencant els límits

Necessito constantment el recurs no ja de transgredir, sinó de sortir del límit del que és la pintura.” Josep Guinovart

portadaAvui a dos quarts de vuit del vespre s’inaugura l’exposició Guinovart. Trencant els límits, del pintor Josep Guinovart, a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, que es podrà visitar fins el dia 17 de setembre.

La Biblioteca Museu Víctor Balaguer acull aquesta mostra sobre el pintor, fruit de la col·laboració amb la Fundació Espai Guinovart d’Agramunt. L’exposició s’emmarca en la commemoració del desè aniversari de la mort de Josep Guinovart, que ens deixà el desembre de l’any 2007.

Deia Guinovart que la bandera que més li agradava era la bandera pirata, símbol per ell, de llibertat i transgressió.

Teles esquinçades, llenços arrencats del seu bastidor, marcs cremats… Totes les peces esdevenen banderes pirates que reclamen una nova manera de concebre les obres, que volen copsar la mirada de l’espectador i convidar-lo a eixamplar la seva visió i concepte de l’art.

Aquesta exposició vol mostrar com Guinovart mitjançant la seva obra busca depassar els límits, anar més enllà de la terra coneguda i, lliure d’academicismes i de normes, troba el seu propi llenguatge.

Els blaus, ara ja sense barreres que l’acotin, esdevenen oceans i els ocres, es converteixen en territoris sense horitzó.

La Torre de Ribes Roges de Vilanova i la Geltrú, (La Torre Blava), enllaça amb l’exposició  que proposem ja que en ella, Guinovart va recrear la història del pirata Travoniug (joc de lletres del seu propi cognom), deixant així el seu testimoni com a corsari del mediterrani.

Els vilanovins i geltrunencsguinovart podem trobar habitualment les seves obres a la Biblioteca Museu dins la seva col·lecció permanent i a la Torre Blava on va fer una excel·lent intervenció l’any 1999.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú podeu trobar una documentació molt interessant sobre l’artista. Cal destacar un llibre escrit per Cesáreo Rodríguez-Aguilera, el qual va escriure sobre els millors artistes d’art contemporani del moment, llibre de l’any 71 que forma part del fons Armand Cardona dipositat a la Biblioteca, un DVD documental de Pep Puig que està estructurat en diverses entrevistes a Josep Guinovart i a gent del seu entorn, un llibre de poesia de Goytisolo amb il·lustracions de Guinovart i un conte infantil de l’Espai Guinovarts d’Agramunt amb text del mateix Guinovart amb il·lustracions de Pilarín Bayés, a banda de diversos catàlegs d’exposicions temporals.

No hi ha comentaris

Selecció de novetats – Juny

SelNovetats

Aquesta és la selecció de novetats, corresponent al mes de juny que inclou, com sempre, documents dels diferents fons de la Biblioteca: adults i infantil, música, cinema i còmics.

portades1

Entre les novetats per adults trobareu el llibre Internet no és la resposta, d’Andrew Keen. Quan sembla que totes les respostes les tingui el senyor Google, Andrew Keen posa damunt la taula els perills d’internet i tracta temes com la falta de privacitat i el gran poder de les dades que en aquest moment estan fora de control.

Pel que fa a la literatura us recomanem On es desborda el sol, de Pere Tàpias. Darrer llibre publicat pel polifacètic cantautor i gastrònom vilanoví. El llibre recull una quarantena de poemes, que ens endinsaran en el món íntim de Tàpias. Una sorpresa (delicadesa) literària, una confluència dels sentits com a forma de vida i els coneixements.

A la secció infantil us presentem Bru Artiac. Operació Cul de la lleona, d’Enric Gomà. El Grumoll, el Bru i la seva família viuen a Barcelona, fins que un dia el pare els diu que marxaran a viure a Girona. El Bru i la seva germana posen el crit al cel. Girona? No hi volen pas anar! El Bru comença en una nova escola i ha de fer nous amics. Tot va més o menys bé fins que un dia, visita el Tapís de la Creació.

portades2

De les novetats de còmics us destaquem Jamás tendré 20 años, de Jaime Martín. Es van conèixer l’any 1936, durant el caos de la Guerra Civil espanyola: Isabel és costurera, Jaime és artiller a l’exèrcit republicà. S’estimen. Lluiten. Escapen de la mort. No obstant això, quan cau la República, en Jaime i l’Isabel estan al costat perdedor i, de vegades, és més difícil sobreviure en la pau que en la guerra.

Pel que fa a la música us proposem escoltar I see you, del grup The XX. Amb el tercer àlbum d’estudi, la banda britànica deixa enrere la foscor, l’ansietat i el dolor i ens presenta unes composicions lluminoses i alegres plenes de ritme i de vida. Cançons enregistrades entre Nova York, Reykjavík, Los Angeles o Londres, i produïdes per Jamie XX al costat de l’habitual Rodaidh McDonald.

Per últim, a la secció de cinema us presentem El hijo de Saúl, de László Nemes. El 1944, a Auschwitz, un presoner jueu membre dels ‘Sonderkommando’ –encarregats de cremar els cadàvers dels presoners gasejats i netejar les cambres de gas-, troba certa supervivència moral tractant de salvar dels forns el cos d’un nen que pren com el seu fill. Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa.

Aquí us podeu descarregar el full amb les novetats del mes de

No hi ha comentaris

‘El diario de la princesa’ de Carrie Fisher

9788466661737Aquesta setmana trobareu com a novetat a l’espai de cinema El diario de la princesa’.

Quan Carrie Fisher va descobrir els diaris que havia escrit durant el rodatge de la guerra de les galàxies, la primera pel•lícula de la trilogia Star Wars, es va sorprendre al descobrir uns ingenus poemes d’amor i unes càndides reflexions que amb prou feines reconeixia.

Avui Carrie Fisher ha passat a la història com a actriu i icona pop, però el 1976 solament era una noia de dinou anys bojament enamorada del seu company a la pantalla, Harrison Ford. Fisher i Ford van tenir una aventura durant el rodatge que no ha sortit a la llum pública fins ara, quan ja s’han complert 40 anys de l’estrena de la pel·lícula que els va convertir a tots dos en icones cinematogràfiques.

La parella d’actors es va retrobar amb els seus personatges al rodatge de la setena pel·lícula de la saga galàctica.

Amb extractes dels seus quaderns manuscrits, El diario de la princesa és el record íntim i revelador d’allò que va succeir dins i fora d’un dels sets de rodatge més famosos de tots els temps.

Carrie-Fisher-mantuvo-un-romance-con-Harrison-FordPerò Fisher també reflexiona sobre la fama i l’absurd d’una vida inventada per la reialesa de Hollywood. La sinceritat de les seves paraules converteix aquest llibre en les commovedores memòries de la inoblidable princesa Leia Organa.

Carrie Fisher va morir el passat mes de desembre a Los Àngeles després de patir un atac de cor a l’avió que portava de tornada del rodatge de la vuitena part de La Guerra de les Galàxies.

La Carrie és filla del cantant Eddie Fisher i l’actriu Debbie Reynolds. Té un germà menor, l’actor Todd Fisher, i els seus avis paterns van ser immigrants jueus procedents de Rússia. Durant la seva infantesa va aparèixer en algunes pel·lícules de la seva mare fins que va debutar al cinema amb un paper a la pel·lícula Shampoo (Hal Ashby, 1975) on seduïa al personatge que interpretava Warren Beatty.

Després va venir el gran èxit de La Guerra de les Galàxies, va lluitar contra la dependència de les drogues i l’alcohol i va viure un breu matrimoni amb el cantant Paul Simon. La seva carrera cinematogràfica es va ressentir considerablement i a partir de llavors va treballar com a actriu secundària, en comèdies tals com Cuando Harry encontró a Sally… (1989), Sibling Rivalry (1990) i Soapdish (1991).

Fisher va exercir també d’escriptora, publicant en 1987 la novel3la semiautobiográfica Postales desde el filo. El 1990 el director Mike Nichols li va encarregar el guió per a l’adaptació al cinema del seu llibre, amb Meryl Streep en el paper de Carrie i Shirley MacLaine en el paper de la seva mare en una època de la seva vida.
Fisher va seguir escrivint i va publicar altres novel·les com Surrender the Pink i Delusions of Grandma.

186747_1_585d98b9eb4d9

L’any 2008 va publicar la seva autobiografia Wishful drinking. El llibre estava basat en un monòleg que ella mateixa va interpretar a Broadway i que el 2010 es va convertir en un documental emès al canal HBO.

Us deixem amb un homenatge que li van fer des de la franquícia de Star Wars.

No hi ha comentaris

Del còmic a la pantalla

Sabem que quan al cinema li falta inspiració recorre a la literatura per trobar-la. És el cas de la multitud d’adaptacions d’obres literàries o de teatre que s’han fet des dels orígens del mitjà.

El còmic no ha estat una excepció i en els darrers anys han sigut molts els àlbums que han fet el salt a la pantalla gran. Tots coneixem les adaptacions de còmics de superherois de Marvel o DC Còmics fetes a Hollywood, però n’hi ha d’altres de còmics independents i també de gran qualitat fetes de forma independent i també fóra dels Estats Units.

A l’Espai de Cinema de la Biblioteca us hem preparat una exposició amb pel·lícules basades en còmics de diversos estils, nacionalitats i gèneres.

Animació

Alguns còmics no han abandonat el llenguatge gràfic a l’hora d’adaptar-se al mitjà audiovisual.

arrugas chico y rita persepolis snoopy tintin

Còmic independent

En aquest apartat trobem un seguit d’adaptacions de novel·les gràfiques d’autors molt reconeguts però que es mouen en cercles més independents, diferents dels del cinema de superherois.

v de vendetta vida de adele The_Walking_Dead sin city kingsman historia de violencia ghost world dcott pilgrim american splendor 300 camino a la perdicion desde

Super herois

Les adaptacions de còmics de superherois són actualement el negoci més rendible per la indústria cinematogràfica nord-americana. Actualment també n’estan fent moltes adaptades al format televisiu.

x men watchmen superman spider man iron man
deadpool LosVengadores batman capitan-america-civil-war-cartel  hellboy el cuervo conan Los_4_Fantásticos_DVD_Edición_Especial

Anime japonès

Els japonesos són tots uns experts en traslladar els seus manga al cinema o la televisió. Hi ha moltíssimes sèries de televisió japoneses que están basades en còmics, sobretot, adreçades a un públic infantil i juvenil.

ninja scroll dragon ball blood astroboy akira 20thcenturyboys oldboy

Aquesta selecció és una mostra del que trobareu a les Biblioteques de Vilanova, però n’hi ha moltes més i moltes adaptacions pendents d’estrenar-se.

Per exemple, la setmana passada es va estrenar la segona part de l’èxit de Marvel, Guardianes de la Galaxia i aquesta s’estrena Rosalie Blum, l’adaptació d’un còmic de la francesa Camille Jourdy. Us deixem el tràiler d’aquesta pel·lícula.

No hi ha comentaris

Selecció de novetats – Maig

SelNovetats

Aquesta és la selecció de novetats, corresponent al mes de maig que inclou, com sempre, documents dels diferents fons de la Biblioteca: adults i infantil, música, cinema i còmics.

portades 1

Entre les novetats per adults trobareu el llibre La Lógica de los monstruos: ¿hay alternativas a la naturaleza tal como la conocemos?, de Ricard Solé. La nostra ment no té límits a l’hora d’imaginar éssers estranys, ni tampoc la natura es queda curta. L’autor explora l’atracció que sentim per allò estrany, alhora que analitza perquè l’evolució prefereix certes formes i no unes altres.

Pel que fa a la literatura us recomanem La Senyora Stendhal, de Rafel Nadal. Quan una bala sega la vida de la Rosa el destí d’en Lluc queda lligat al de la senyora Stendhal, que el criarà com si fos fill seu. La força de la mare adoptiva, la rebel·lia del jove Dani i la saviesa de l’avi Dídac acompanyaran la mirada innocent del nen per un paisatge carregat d’emocions i de promeses. Fins que toparà amb l’ànsia de revenja dels vencedors decidits a passar comptes.

A la secció infantil us presentem Capgrossos, de Susana Peix. Aquest any els capgrossos no podran sortir a la cercavila de la Festa Major! Sembla ser que fan massa xivarri i rebombori, que fan tanta gresca que fins i tot els més menuts es perden quan els segueixen. Tenen tres dies per trobar la solució. Aconseguiran arreglar aquest guirigall i formar part de la cercavila?

portades 2

De les novetats de còmics us destaquem Materia, d’Antonio Hitos. Aquesta és la història d’una invasió alienígena silenciosa i ordenada, que en la seva estranyesa revela els mecanismes mentals que donen lloc a les idees. Un apàtic estudiant de física quàntica, el pare d’una estrella mediàtica vinguda a menys i un grafiter en el marge entre l’art i el vandalisme es veuran sacsejats per la disrupció extraterrestre, que transformarà les seves vides.

Pel que fa a la música us proposem escoltar Carabutsí, de Muchacho y los sobrinos. La seva rumba s’ha gestat en celebracions de prometatge i casaments gitanos, convencions i concerts. Són l’herència de Peret, el Pescaílla, Chipén o Estrellas de Gràcia. El seu projecte fuig de mesclar la rumba amb altres pals i presenten una rumba catalana pura i autèntica.

Per últim, a la secció de cinema us presentem Amy, la chica detrás del nombre. Mitjançant imatges íntimes i cançons inèdites la pel·lícula ens acosta a l’Amy Winehouse, una noia amb un talent únic pel jazz que va compondre algunes de les cançons més originals i adorades del segle XXI però que va ser engolida per l’èxit, les relacions conflictives i un estil de vida trepidant i va morir de forma trágica als 27 anys.

Aquí us podeu descarregar el full amb les novetats del mes de maig de 2017

No hi ha comentaris

Pàgina Següent »