Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Arxiu per la categoria: Còmicteca

Els indispensables de Grupcòmic 2015

logoEl Grup de còmic i biblioteques del COBDC presenta la sisena edició d’Els indispensables de Grupcòmic, els 10 títols escollits pels membres del grup com els més rellevants dels editats durant el 2015.

Un any més, el GT vol felicitar totes les editorials que han apostat pel còmic i en especial les que ho han fet pels autors autòctons, que en aquests temps, més que mai, necessiten suport.

La selecció té la voluntat de ser un reconeixement testimonial a partir de la perspectiva que dóna el nostre col·lectiu professional.

arabdelfuturL’àrab del futur de Riad Sattouf

L’autor és un dels col·laboradors de Charlie Hebdo que no era a la redacció de la revista el dia de l’atemptat. Mestre de la sàtira ferotge i de l’apunt costumista, a L’àrab del futur, la seva primera obra autobiogràfica, descriu una infància viscuda entre la Bretanya francesa, la Líbia de Gaddafi i la Síria de Hafiz al-Assad.

Amb una mirada infantil – però no ingènua–, Sattouf pinta un retrat tragicòmic i implacable de la societat àrab de l’època.

la casa de paco rocaLa casa de Paco Roca

Al llarg dels anys l’habitant omple de records la seva casa, testimoni mut de la seva vida. I aquell és també la fidel imatge d’ella. Com les parelles que han conviscut sempre juntes. Així, quan el seu ocupant desapareix per sempre, el contingut de la casa es paralitza per la pols esperant que alguna vegada el seu amo torni.

Es perceben en aquesta nova obra de Paco Roca ressons autobiogràfics que sorgeixen d’una necessitat d’explicar una situació que ha tocat d’a prop a l’autor valencià, tal com ja li succeís amb Arrugues.

chapuzas de amorChapuzas de amor de Jaime Hernández

Jaime Hernandez porta dècades donant-nos a conèixer les preocupacions de Maggie Chascarrillo, una noia que, malgrat anar madurant, mai va deixar de créixer. La vida de Maggie ha anat succeint-se en una saga torrencial que avui es considera una dels cims artístics i narratives de la història del còmic, però com ocorre en les millors històries, els grans secrets encara no havien estat revelats.

cortomaltesCorto Maltés: Sota el sol de mitjanit de Díaz Canales i Rubén Pellejero

1915, Corto Maltès travessa el vast paisatge gelat del Gran Nord, entre Estats Units i Canadà. Porta un missatge del seu amic Jack London destinat a un amor de joventut. A canvi, l´escriptor ha promès a en Corto una nova aventura… i un misteriós tresor.

baixaEl escultor de Scott McCloud

David Smith està disposat a morir per la seva obra… literalment. Gràcies a un tracte amb la Mort, aquest jove escultor aconsegueix complir el seu gran desig de la infància: ser capaç d’esculpir, únicament amb les mans, qualsevol cosa que imagini. Però ara, amb nomes 200 dies de vida per davant, decidir què crear li està resultant més difícil del que pensava. I trobar a la seva ànima bessona a l’últim moment no va a fer-ho més senzill.

garcia¡García! de Luis Bustos i Santiago García

Santiago García i Luis Bustos uneixen els seus talents per plantejar amb García! una novel·la gràfica que beu de la sàtira política i el thriller d’acció amb una evident connexió amb la realitat espanyola. I és que la crisi econòmica i institucional ha fet que la societat d’aquest país es torni més volàtil que mai.

hombre sin talentoEl hombre sin talento de Yoshiharu Tsuge

Publicat al Japó l’any 1985, El hombre sin talento és la història de Sukezo Sukegawa, un dibuixant de manga sense èxit que es reconvertirà en venedor de pedres i de càmeres fotogràfiques antigues però fracassarà en tot sense excepció. Les ànsies per solucionar la seva desastrosa situació econòmica el portaran a fantasiejar amb fer-se monjo o amb descobrir una cura per al càncer o les hemorroides.

El-mundo-a-tus-piesEl mundo a tus pies de Nadar

Els tres relats que componen aquest llibre parlen d’aquesta interrupció, la que vivim avui dia, on s’ha dilapidat el futur d’una generació i ha donat motiu a un nou món on les regles del joc han canviat, on ja no val la pena escrutar el passat per aconseguir respostes o consol. Carlos, David i Sara juguen les seves cartes i aposten fort, tracten de ser felices, de viure i seguir endavant.

ritualesRituales de Álvaro Ortiz

Manuel i Lorenzo són dos amics que acaben d’arribar a Barcelona i que, després d’una llarga cerca, han llogat un pis cèntric que no està malament de preu. Els han explicat que en el pis d’a baix no viu ningú i que és el magatzem d’un anticuario situat en aquest mateix carrer. Però, el fet que, després de mesos vivint allí, ningú entre ni surti d’aquest magatzem comença a inquietar bastant a Lorenzo, fins al punt de convertir-se en una obsessió.

vagabundosLos vagabundos de la chatarra de Jordi Carrión i Sagar

El progrés és un mite –diu el pròleg d’aquest llibre– que deixa al seu pas munts d’escombraries. Els autors d’aquest còmic segueixen els seus múltiples rastres per Barcelona. Encara que la crisi, l’atur o els desallotjaments semblin locals, són en realitat arguments universals: els desequilibris i injustícies del planeta. Per abordar el problema s’opta per l’estratègia de la teleserie ‘The Wire’: si Baltimore és els Estats Units, la Ciutat Comtal és, rabiosamente avui, Espanya o Europa.

Trobareu tots aquests còmics a les Biblioteques de Vilanova.

No hi ha comentaris

Selecció de novetats – Abril

SelNovetats

Aquesta és la selecció de novetats de l’any 2016, corresponent al mes d’abril, i que inclou com sempre documents dels diferents fons de la Biblioteca: adults i infantil, música, cinema i còmics.

portades 1
Entre les novetats per adults trobareu Tricicle de la Z a la A, de Tricicle. Una enciclopèdia que resumeix la trajectòria d’aquesta companyia teatral en petites dosis tan informatives com divertides. Des dels inicis de tres amics que volien menjar-se el món fins als tres veterans que segueixen omplint teatres 35 anys després. Anècdotes, viatges, teories, dades, amics, trucs teatrals….

Pel que fa a la literatura, us recomanem la novel·la La Merceria, de Teresa Roig. A la Barcelona de primers del s.XX, un pobre idealista salva un ric d’una mort segura. L’amistat que els uneix li canvia la vida per sempre, ja que gràcies a aquell gest aconsegueix obrir el negoci que sempre havia somiat: una merceria. Però aquesta també es convertirà en l’origen de tots els seus maldecaps.

A la secció infantil us presentem Bocabava, de Tina Vallès. En Bocabava té un ull distret i l’altre sorprès, i tot el dia ensopega i col·lecciona nyanyos perquè no mira on ha de mirar. Sempre té un pam de boca oberta i el coll de la samarreta xop pel regalim de saliva que li cau….Un peix sense color, aquest és en Secalló… i res no tornarà a ser com abans.

portades 2
De les novetats de còmics us destaquem Blood, Jazz and tears, de Raule, Roger. Jazz Maynard i el seu amic Teo aterren a Islàndia amb l’objectiu de robar l’Ull Daurat, una peça arqueològica cobejada per diversos països. Amb la seva arribada, l’illa es converteix en una olla de pressió, repleta d’agents d’intel·ligència i un adinerat assassí en sèrie amb aspiracions polítiques.

Pel que fa a la música us recomanem l’àlbum Hand of fatima, de Rajae. Orient es troba amb Occident i el pop es reuneix amb el soul al darrer treball de l’estrella de la música internacional holandesa, Rajae El Mouhandiz. Rajae parla de temes íntims, com l’angoixa per l’abandó del pare de família, l’amor i l’autoestima però també de temes més socials.

Per últim, a la secció de cinema us presentem el llibre Todo mejora con zombis, de Món Suárez. Un llibre-homenatge a The Walking Dead i els llibres, pel·lícules i sèries sobre zombis. Un llibre amè i amb grans dosis d’humor i ironia, en el qual el propi narrador és un zombi. Des d’aquest punt de vista anirà destapant les claus de l’èxit de la sèrie.

Aquí us podeu descarregar el full amb les novetats del mes

No hi ha comentaris

Selecció de novetats – Març

SelNovetats

Aquesta és la selecció de novetats de l’any 2016, corresponent al mes de març, i que inclou com sempre documents dels diferents fons de la Biblioteca: adults i infantil, música, cinema i còmics.

portades 1
Entre les novetats per adults trobareu Cocina japonesa: nociones básicas, de Laure Kié. Darrerament la cuina japonesa s’ha convertit en part de l’escena culinària global: sushi, maki, sopa miso, teriyaki i tofu han arribat als nostres plats i paladars. Aquest llibre presenta l’essència de la cuina japonesa: els ingredients més utilitzats, els estris primordials i les receptes bàsiques per cuinar a l’estil japonès.

Pel que fa a la literatura, us recomanem la novel·la El Sostre d’ombra, de Juan Carlos Borrego. Darrera novel·la d’aquest vilanoví instal·lat a les Roquetes. Ambientada a Islàndia durant l’ensorrament de la banca de 2008, hi trobem una lluita ferotge per la supervivència, ja sigui de la jove Helga o d’una parella d’ossos polars.

A la secció infantil us presentem Roni, de Txabi Arnal. En Roni és un gat considerat i afectuós que sempre s’esforça per agrair al seu amo i amic que l’hagi adoptat. Són set dies de la setmana i set sorpreses! Dilluns en Roni amb les seves potetes fa el llit; el dimarts treu la pols de les làmpades, el dimecres prepara un suculent sopar…

portades 2
De les novetats de còmics us destaquem El atentado, de Yasmina Khadra. Adaptació de la novel·la de Yasmina Khadra. Amín Jaafari és un prestigiós cirurgià israelià d’origen palestí, que treballa en un hospital de Tel Aviv. Un dia un atac suïcida provoca una massacre en un restaurant. Amín atén a l’hospital als supervivents i poc després rep la notícia que, entre els morts, es troba la seva dona, i que tot apunta al fet que es tracta de la causant de l’atemptat.

Pel que fa a la música us recomanem el llibre La forma d’un sentit, de David Carabén. Mishima és el grup més en forma del panorama nacional i David Carabén, el líder, n’és una de les figures centrals, per carisma, talent i presència. Les seves lletres marquen un abans i un després en la manera de fer música en aquest país. Mai ningú abans, des del pop, havia cantat d’aquesta manera a l’amor.

Per últim, a la secció de cinema us presentem Alabama Monroe, de Felix Van Groeningen. Elise i Didier porten junts set apassionats anys. Recorden el seu amor a primera vista, la seva passió, la música els va apropar, l’embaràs inesperat i l’alegria de tenir a la preciosa Maybelle. Un cercle complet de felicitat per a una parella molt poc convencional. Lluiten junts per la vida de la seva filla, i esperen que l’amor no els abandoni quan més ho necessiten.

Aquí us podeu descarregar el full amb les novetats del mes de març 2016

No hi ha comentaris

Núria Pompeia, sola davant la vinyeta

EXPONURIAPOMPEIAEntre el 2 de març i el 2 d’abril la Biblioteca acollirà l’exposició Núria Pompeia, sola davant la vinyeta, produïda pel Col·legi de Periodistes de Catalunya i comissariada pel periodista i guionista de còmics Pepe Gálvez.

L’exposició mostra l’humor gràfic i les il·lustracions de Núria Pompeia, un treball compromès i modern que va desenvolupar en un ofici que sempre havia estat dominat per el punt de vista masculí. Els seus dibuixos, molts d’ells plenament actuals, mereixen una visita.

Núria Vilaplana i Buixons va néixer el 1931 a l’esquerra de l’eixample. L’afició pel dibuix li va venir, més que res, per manca d’altres alternatives.

El seu pare deia que no li agradaven les dones sàvies i la va matricular a l’Escola Massana perquè aprengués a dibuixar.

Aquest contacte amb els llapis i els pinzells es va trencar el 1952, quan es va casar amb Salvador Pàniker, i durant una llarga temporada es va dedicar a la professió de mare de família en la qual no li va faltar feina, ja que va tenir cinc fills. Salvador Pàniker, el seu marit durant molts anys, és escriptor i propietari de l’editorial Kairós.

nuria-pompeia-pilar-aymerichCap al 1960 va tornar a agafar el llapis i va començar a fer algun dibuix amb intenció crítica i humorística. Va fer un llibret i el va donar a un agent literari, que va aconseguir vendre’l a una editorial francesa que el va publicar el 1968. El llibre es diu Maternasis i és totalment mut.

El mateix any va començar a publicar la sèrie Metamorfosis a la revista Triunfo. Les vinyetes d’aquesta sèrie evolucionen i expliquen un canvi de forma sense cap línea de text.

L’èxit del seu treball la va animar, i va seguir amb els llibres de dibuixos Y fueron felices comiendo perdices(1969), ja amb textos a sota dels grafismes, Pels segles dels segles (1970), La educación de Palmira (1972) i Mujercitas (1975), on pels diàlegs ja fa servir els globus, bafarades o nuvolets.

472-610-906  publicaciones-F952-192-213-716  Mujercitas-Nuria-Pompeia-200x300

Mentre els seus dibuixos anaven apareixent en altres publicacions nacionals com Oriflama (1970), Sábado Gráfico (1973), Cuadernos para el diálogo (1974), Por Favor (1974-1978), Vindicación Feminista (1978), L’Hora (1979), Dúnia (1979-1982) i a El Món (1983), amb el personatge d’una noia que es deia Ramoneta, també sortien a l’estranger en publicacions com Linus, Charlie Hebdo o Brigitte.

El seu estil és de línies inacabades i de figures que de vegades s’insinuen mig tremoloses, fet que ella justifica per un desig inconscient de passar desapercebuda. Les seves imatges són plenes d’ingenuïtat i d’ironia, alhora que estan plenes de vitalitat i de sensualitat.

mujercitas-nuria-pompeia-texto 43382409_20071130

La seva trajectòria l’ha portat a defensar unes idees feministes i a lluitar per la igualtat de sexes, i és per això que la seva obra reflecteix aquesta problemàtica i fins i tot fa d’ella el motiu principal. A finals dels anys seixanta era pràcticament l’única dona que es dedicava a l’humor gràfic, i hi va aportar un punt de vista diferent i alhora de gran qualitat.

L’any 2000 va rebre la Medalla d’Or de la ciutat de Barcelona, l’any 2003 va rebre el premi Rosa del Desert atorgat per l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya i el 2007 la Creu de Sant Jordi. L’Asociación de Autoras de Cómic (AAC) li va concedir el seu Premi Honorífic l’any 2013.

Per saber més de la figura d’aquesta autora, en Pepe Gálvez ens farà una xerrada i visita guiada a l’exposició dijous 3 de març a les 19h.

No hi ha comentaris

‘La mare que ens va parir de La Quiles’ i altres còmic sobre maternitat i paternitat

QUILES_09Aquesta setmana trobareu com a novetat a la Comicteca de la Biblioteca el llibre La mare que ens va parir, de l’il·lustradora Cristina Quiles.

La Quiles (Alancant, 1980), com l’anomenen, ens ofereix la seva visió sobre la maternitat. Per a aquesta mare de dos fills, revolucionada, l’humor és una vàlvula de fuita i les xarxes socials una manera de compartir i relativitzar petits drames.

I és que la realitat que ens mostra La mare que ens va parir dista molt de la imatge que ens reflecteixen els anuncis de televisió i les xarxes socials: mares perfectes que semblen immunes als estralls d’aquesta intensa etapa.

El llibre, publicat per Bridge, una secció de l’editorial La Galera, és una petita joia il·lustrada que al llarg de les seves pàgines ens guia a través de tot el procés, des dels primers dies de l’embaràs, fins a arribar al primer any del bebè, i tot això explicat d’una forma clara, directa, senzilla, fins i tot barroera en algunes ocasions.

Moltes mares es veuran reflectides en més d’una situació, la qual cosa els farà treure més d’un somriure, fins i tot més d’una riallada.

La protagonista és una embarassada que es passa nua tot el llibre. D’un dibuix a un altre podem veure-la només coberta per les seves calces i així observar com evoluciona la panxa, quins efectes secundaris té sobre ella l’embaràs i el part (marques per la pressió de la roba, estries, tetes escorxades per la lactància, els antulls…) mentre es desmitifica l’embaràs i es dóna una visió molt terrenal i del tipus que podríem viure qualsevol de nosaltres

12549002_1032818383452162_5069918658665568916_n 12366315_1009738275760173_5601362174560512919_n 12651065_1040693935997940_8349865744410411557_nquiles3

12341082_1010817125652288_4289823214266262021_n

El llibre es divideix en vuit capítols: l’embaràs, part i post part, la lactància, les opinions de l’entorn, el bebè, l’escola de mares, la relació i gelosia entre germans petits i el que els nens ‘desaprenen’ amb el pare. Tots replets de tòpics amb els quals és fàcil identificar-se.

Sobretot el de la saviesa popular de totes aquestes persones que opinen sobre el diví i l’humà de l’embaràs i la criança, com si haguessin nascut per convertir-se en els únics experts del gremi i que et fan sentir fatal per la teva falta de coneixement.

Podeu veure el primer capítol del llibre aquí.

La Quiles és activa a la xarxes socials, la podeu seguir al seu Blog i Facebook.

A la Comicteca de la Biblioteca tenim altres àlbums que tracten sobre l’embaràs i l’aventura de la paternitat i maternitat.

mamma mia guia apra padred cuerpo diario
canastilla baby blues somos padres de repente papa

 

No hi ha comentaris

Hermann, Gran Premi del Festival d’Angoulême

El veterà autor belga Hermann, mestre de la historieta franc-belga de traç realista, ha estat guardonat amb el Gran Premi de la 43 edició del Festival Internacional del Còmic d’Angoulême, que es va celebrar el passat mes de gener, en una edició polèmica per l’escassa presència de dones entre els nominats.

premi

Hermann Huppen, de 77 anys i conegut simplement com a Hermann, es va imposar davant el britànic Alan Moore (Watchmen, V de vendetta, La Cosa del Pantà), finalista també el 2015, i davant la il·lustradora francesa Claire Wendling, de 48 anys i autora de Lumières de l’Amalou.

Wendling va ser inserida en la llista davant l’al·luvió de crítiques rebudes per no presentar a cap fémina en la primera selecció de nominats, entre els quals figuraven 30 homes.

Hermann s’uneix així a una llarga llista de premiats, composta per noms tan il·lustres com Katsuhiro Otomo, Art Spiegelman, Robert Crumb o Jacques Tardi. En paraules de l’organització, l’autor és responsable de “algunes de les obres més emblemàtiques de la historieta franc-belga per a tots els públics i un dels autors més prolífics del novè art europeu”.

Hermann va néixer al petit poble de Bévercé a Bèlgica el 1938, dissenyador autodidacta i escriptor va començar en els còmics a mitjans dels anys 60 com a membre de l’estudi d’en Michel Regnier, conegut com a Greg, on va fer diverses històries curtes que inclouen un episodi d’històries belles de l’oncle Paul.

El 1966, després d’un període d’aprenentatge, va començar publicar a la revista Tintin, iniciant-se així la seva carrera com a dibuixant de còmics amb les sèries Bernard Prince i Comanche.

CV_Int_BPrince_01_ES.indd  1869248-comanche1  Bois-Maury-15-ojo-del-cielo  jeremiah  traslashuellasdedracula_01g

El 1977 va iniciar la seva primera sèrie en solitari, Jeremiah, sèrie encara en curs, abandonat ràpidament Bernard Prince que va ser represa per un altre dibuixant. Entre el 1980 i el 1983 va il·lustrar Nic, una sèrie per la revista Spirou del guionista Morphée (Vandooren). El 1982 va deixar definitivament Comanche, va dibuixar La Cage i, el 1984, la sèrie Les Torres de Bois-Maury, un fresc medieval.

El 1991 va realitzar la seva primera obra de volum únic, Missié Vandisandi, que parla de l’Àfrica colonial, i el 1995 va publicar Sarajevo-Tango, on denuncia la guerra de l’ex-Iugoslàvia. Combinant àlbums de Jeremiah i altres obres d’un sol volum, com el western Wild Bill ha muerto, l’any 2000 va començar una col·laboració amb el seu fill Yves amb qui crearà l’anomenada ‘trilogia USA’ i altres obres.

A la Comicteca de la Biblioteca Armand Cardona trobareu exposat tots els còmics de l’autor.

Us deixem amb el vídeo oficial del Festival.

No hi ha comentaris

Selecció de novetats – Febrer

SelNovetats

Aquesta és la selecció de novetats de l’any 2016, corresponent al mes de febrer, i que inclou com sempre documents dels diferents fons de la Biblioteca: adults i infantil, música, cinema i còmics.

portades 1
Entre les novetats per adults trobareu el DVD Ramon Llull: ciència i acció, amb guió d’Albert Soler i realització de Josep Oller. En l’any del 700 aniversari de la mort de Ramon Llull us apropem aquest DVD que recull la seva intensa i apassionada vida. La fe en el seu projecte el va portar a recórrer mitja Europa i una bona part del nord d’Àfrica i de l’Orient pròxim. Malgrat aquest moviment constant va produir una obra fabulosa per la seva ambició i per les seves dimensions.

Pel que fa a la literatura, us recomanem la novel·la Qui em vol fer mal?, de Xavier Vernetta. La Lina es desperta al costat d’en Fabrizio, a qui no fa poc que coneix. Comença a arreglar-se i quan surt de la dutxa se’l troba mort a l’habitació. La Lina és policia, però es veu incapaç de descobrir l’assassí. Haurà de ser el mateix assassí qui trobi la Lina i li recordi que de vegades val més no conèixer qui et vol fer mal.

A la secció infantil us presentem Els fils invisibles, de Montse Torrents. Fils invisibles, aquells que no veiem però existeixen. Fils que et connecten amb les persones que estimes, amb les persones amb qui t’ho passes bé, amb les persones de qui aprens, i rius, i jugues… Aquest àlbum il·lustrat vol ajudar la canalla a posar paraules als sentiments i emocions. Descobreix la màgia d’aquests fils enmig de les pàgines d’aquest llibre.

portades 2
De les novetats de còmics us destaquem La mondaine, de Zidrou. A l’agitat París d’entreguerres la brigada policial contra la prostitució s’encarrega de netejar de luxúria els carrers de la ciutat i evitar el comerç dels cossos. Aquesta patrulla particular, liderada per un curiós inspector aficionat al ciclisme, és popularment coneguda com “La mondaine”.

Pel que fa a la música us recomanem Woman, de Jill Scott. La musa del soul contemporani, torna amb el seu cinquè àlbum d’estudi. Des que emergís de l’escena de spoken-word del nord de Filadèlfia l’any 2000, la 4 vegades guanyadora d’un Grammy i s’ha convertit en un dels referents femenins de l’escena urban nord-americana.

Per últim, a la secció de cinema us presentem Citizenfour, de Laura Poitras. Al gener de 2013, Laura Poitras va començar a rebre correus electrònics xifrats que el seu remitent era “CITIZENFOUR”, qui assegurava tenir proves dels programes de vigilància il·legals dirigits per la NSA en col·laboració amb altres agències d’intel·ligència.

Aquí us podeu descarregar el full amb les novetats del mes de febrer de 2016

No hi ha comentaris

El retorn de Corto Maltés: ‘Bajo el sol de medianoche’

01207740101_gCorto Maltès torna a les llibreries quan es compleixen 20 anys de la mort del seu creador, Hugo Pratt.

La seva nova aventura es titula Bajo el sol de medianoche i compta amb el guió de Juan Díaz Canales i els dibuixos de Rubén Pellejero.

És la primera aventura de Corto Maltès en 27 anys i, òbviament, també la primera que no porta la firma de Pratt, que va deixar dit que no li desagradava la possibilitat que algú prengués el relleu del personatge.

El nou àlbum del personatge s’ha publicat simultàniament en francès, italià, holandès i, de la mà de Norma Editorial, en català i castellà. Una tirada global de 300.000 exemplars (prop de la meitat a França, 10.000 a Espanya) que converteixen el llançament en un dels esdeveniments de l’any en el món del còmic.

pell-canalesBajo el sol de medianoche transcorre el 1915 als paisatges nevats de l’àrtic, entre Alaska i el Canadà. L’escriptor que va convertir aquestes terres en escenari literari, Jack London, és un dels personatges del còmic, tot i que no arriba a fer-hi acte de presència. L’autor d’ Ullal Blanc envia una carta a Corto Maltès per demanar-li un favor: fer arribar un missatge personal a un vell amor de joventut, Waka Yamada, ex-prostituta japonesa que va lluitar pels drets de les dones a Alaska. A canvi, London ofereix la promesa d’aventures i un tresor.

Pel camí, Corto es troba amb altres personatges reals: l’explorador afroamericà Matthew Henson, que va arribar al pol Nord al mateix temps que Robert Peary tot i ser menystingut pel seu color de pell, i el promotor de boxa i mercenari al servei dels russos Joe Boyle, que va ser espia i amant de la reina de Romania.

Pratt va crear Maltès l’any 1967. Segons l’autor, aquest mariner errant va néixer el 10 de juliol de 1887 a La Valletta (Malta). El seu pare era un mariner britànic i la seva mare era una gitana sevillana, que es deia “la nena de Gibraltar”. La seva residència oficial és a L’illa d’Antigua, a les Antilles, però la seva residència preferida es troba a Hong Kong. Corto Maltès va viure bona part de la seva infantesa a Còrdova.

corto

La primera aparició de Corto es dóna en el títol “La balada del mar salada” però on Corto Maltès és recollit de l’aigua pel seu amic Rasputín. En aquest conte, narrat pel propi oceà Pacífic, el protagonista ens dóna una petita pista dels seus orígens.

Però anteriorment a aquesta aventura van succeir altres fets i en Corto havia estat a Xina, a Etiòpia, a la Patagonia i a molts altres llocs del món durant fets històrics de gran magnitud.

prattHugo Pratt (1927-1995) va passar la seva infantesa a Venècia en un ambient familiar molt cosmopolita doncs els seus avis tenien orígens anglesos, jueus i turcs. Als deu anys es va traslladar a Etiòpia, on el seu pare, militar, estava destinat. Allà va estar internat a un camp de refugiats i va viure els pitjors moments de la II Guerra Mundial.
En acabar la guerra, tornà a Venècia on començà a treballar com a dibuixant per revistes, però el seu esperit nòmada el portà a viure a Buenos Aires uns anys i també a Londres, abans de tornar a Itàlia definitivament l’any 1962.

Les aventures de Maltés tenen una gran influència dels viatges i la cultura del mateix Pratt. En total va escriure i dibuixar dotze àlbums amb les aventures d’en Corto i molts altres còmics, novel·les.

Podeu trobar els còmics de Corto Maltes i altres d’aquest autor a la comicteca de la Biblioteca: Hugo Pratt

Us deixem amb una entrevista amb els autors de Bajo el sol de medianoche: Juan Díaz Canales i Ruben Pellejero.

No hi ha comentaris

Selecció de novetats – Novembre

SelNovetats

Aquesta és la selecció de novetats corresponent al mes de novembre, i que inclou com sempre documents dels diferents fons de la Biblioteca: adults i infantil, música, cinema i còmics.

portades 1
Entre les novetats per adults trobareu Atles del boletaire, de Marc Estévez Casabosch. El nou llibre del principal expert en bolets de Catalunya. Aquí trobaràs una guia a tot color amb mapes, consells i calendaris per trobar bolets, comarca a comarca, bolet a bolet.

Pel que fa a la literatura, us recomanem la novel·la La candidata, d’Elena Moya.  Isabel San Martín ultima els preparatius dos dies abans de les eleccions generals. La bona feina com a ministra l’han convertit en la gran favorita en les enquestes. Sobre la taula, un volum enquadernat de les memòries de Victoria Kent, una de les dones que canvià el mapa polític d’Espanya durant la Segona República i una de les seves principals fonts d’inspiració…

A la secció infantil us presentem Tu i jo. El conte més bonic del món, d’Elisenda Roca. Àlbum il·lustrat que ens explica amb tendresa i humor els dubtes, els sentiments i l’emoció d’un nen quan arriba un bebè a casa. Per ajudar els nens i nenes a descobrir que tenir un germà pot ser molt divertit!

portades 2
De les novetats de còmics us destaquem Tungsteno, de Marcelo Quintanilha. Salvador de Badia. Algú pesca amb explosius a la platja. El sr. Ney, sergent retirat, no està disposat a tolerar-ho. Caju, un traficant d’estar per casa, diu haver deixat els tripijocs amb la droga. Richard, un dels seus contactes policials, viu una eterna crisi matrimonial. Thriller amb històries creuades i gust marítim.

Pel que fa a la música us recomanem Physical graffiti, un àlbum de Led Zeppelin. El passat 24 de febrer es varen celebrar els 40 anys de la publicació de Physical Graffiti, un dels grans treballs Led Zeppelin, que arribà a ser 16 vegades disc de platí. Per commemorar-ho publiquen aquesta edició tan acurada que gairebé es podria qualificar de col·leccionista.

Per últim, a la secció de cinema us presentem la producció La Sal de la Tierra, de Wim Wenders i Juliano Ribeiro Salgado. Pel·lícula documental que repassa la vida del conegut fotògraf portuguès Sebastiao Salgado. Testimoni de grans esdeveniments que han marcat la nostra història recent, l’artista empren ara un camí cap a territoris verges, descobrint la natura en el marc d’un projecte fotogràfic tribut a la bellesa del planeta.

Aquí us podeu descarregar el full amb les novetats del mes de novembre

No hi ha comentaris

Arriba la darrera aventura dels irreductibles gals… ‘Astèrix i el papir del Cèsar’

Astèrix i el papir del Cèsar“Som a l’any 50 abans de Crist. Tota la Gàl·lia és ocupada pels romans…Tota? No! Un llogaret del nord habitat per gals indomables rebutja una i altra vegada ferotgement l’invasor.”

Així comencen totes les aventures d’Astèrix i a la biblioteca Armand Cadona ja tenim disponible el 36è àlbum publicat: Astèrix i el papir del Cèsar, ara a càrrec del guionista Jean -Yves Ferri i Didier Conrad, el dibuixant,  i el segon que signen conjuntament. La guerra de les Gàl·lies i la visita que Juli Cèsar fa als irreductibles gals des de Roma, és el tema central d’aquesta nova entrega d’Astèrix.

Amb l’obsessió de Cèsar per conquerir la Gàl·lia, recorrerà a una nova arma: la comunicació. La nova aventura incorpora personatges inspirats en la vida real, com ara Fetspolèmix, un periodista combatiu que està inspirat en Julian Assange, el malvat Menyspreus, personatge inspirat en el publicista francès Jacques Séguéla, antic assessor de l’ex president socialista François Mitterran, qui aconsella a César falsejar el seu famós llibre Comentaris sobre la Guerra de les Gàl·lies, traient  l’episodio dedicat al irreductible poblet dels gals, de manera que sembli que tot el territori gal ha estat conquerit.

La primera aventura d’Astèrix i Obèlix va sortir el 1959, sota l’autoria de Goscinny i Uderzo i, segons la pàgina oficial, ha està traduïda a més de 107 idiomes i dialectes.

Les aventures d'Astèrix

A les Biblioteques VNG podeu llegir la resta d’exemplars d’aquesta famosa col·lecció:

Us deixem amb un vídeo on podeu veure el treball creatiu dels responsables de les noves aventures d’Astèrix:

No hi ha comentaris

Pàgina Següent »