Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Arxiu per la categoria: Còmicteca

‘Beowulf’ de David Rubín i Santiago García

Santiago García i David Rubín han unit els seus talents per posar al dia el mite de Beowulf, que durant més de mil anys ha inspirat a partir del poema heroic del mateix títol, obra fundacional de la literatura anglesa, a generacions d’autors, des de J. R. R. Tolkien fins a un bon nombre de guionistes de Hollywood.

La versió que proposen García i Rubín segueix fidelment l’argument i l’estructura en tres actes del text original. No pretén ser revisionista, irònica ni postmoderna, sinó que ha buscat apegar-se al to i els fets narrats en el poema, i transmetre amb tota la seva potència la ressonància èpica i malenconiosa dels seus versos a través dels recursos formals del còmic contemporani.

La perspectiva no és, doncs, la del gènere de l’espasa i bruixeria o la fantasia heroica, sinó la de reconstruir un relat molt antic amb una mirada moderna, respectant la senzillesa monumental del material de partida. Així, Beowulf cobra nova vida, com si fos una història que descobrim per vegada primera.

Trobareu molta informació sobre aquest còmic a l’especial al web El còmic en RTVE.

David Rubín (Orense, 1977) és autor de còmics i animador de cinema.

Després d’acabar els seus estudis de disseny gràfic, en David va treballar per diversos estudis d’animació gallec que el van dur a co-dirigir el llargmetratge El espíritu del bosque (2008). Paral·lelament va començar a publicar les seves històries a revistes com Golfiño, BDBanda, Barsowia, TOS o Dos veces breve.

Al 2005, l’editorial basca Astiberri publica la seva obra, El circo del desaliento, una recopilació dels treballs apareguts en les revistes mencionades que va estar nominat al Premi Autor Revelació del Saló del Còmic de Barcelona. Amb la seva següent obra, La teteria del oso malayo va guanyar aquest premi i va rebre moltes nominacions a altres. Des d’aleshores no ha parat de publicar i la seva obra ha estat exportada a països com França.

Actualment treballa en un còmic pel mercat nord-americà basat en un personatge del reconegut autor Paul Pope.

Santiago García (Madrid, 1968) és llicenciat en Periodisme i Història de l’Art, i va debutar com a guionista d’historietes el 2004. Des de llavors ha publicat tres volums i un grapat d’històries curtes de la sèrie El Vecino (una mirada al costat més humà dels superherois), dos còmics de ciència-ficció (La Tempestad i Héroes del espacio) i l’adaptació a la historieta del clàssic de la literatura universal Doctor Jekyll y Mister Hyde.

També ha publicat una bona quantitat d’historietes curtes en capçaleres com Nosotros somos los muertos, Dos veces breve i, especialment, El Manglar.

També és autor de diverses monografies i estudis teòrics sobre còmic i novel·la gràfica.

Trobareu més obres d’aquests autors a la Comicteca de la Biblitoeca Armand Cardona: David Rubín, Santiago García

No hi ha comentaris

Selecció de novetats – Abril

Ja podeu trobar a la Biblioteca Armand Cardona la nova selecció de novetats, en aquest cas la corresponent al mes d’abril que inclou documents dels diferents fons de la Biblioteca: adults i infantil (lectura i coneixements), música, cinema, fotografia i còmics.

Entre les novetats per adults trobareu Por qué la austeridad mata de David Stuckler. Les decisions econòmiques no són sols una qüestió d’ideologies, de taxes de creixement i de dèficits pressupostaris, sinó també una qüestió de vida o mort. Sols un sistema més just i igualitari, acompanyat de polítiques que reforcin las xarxes públiques de protecció, garantirà el benestar de les nostres societats.

Pel que fa a la literatura, us recomanem la novel·la Yo fui Johnny Thunders de Carlos Zanón. En Francis torna al barri que el va veure néixer per deixar enrere la misèria i la drogoaddicció. En marxà perseguint l’èxit, que el va dur a acaronar una fama tòxica i efímera. Vol començar de nou, fent les coses bé. El problema són les dreceres, les cançons de tres minuts, la impossibilitat d’oblidar qui va ser.

A la secció infantil us presentem el llibre Abril és nom de primavera de Núria Pradas amb il·lustracions d’Òscar Julve. L’Abril està ben decidida a escriure la seva primera novel·la. Té molt clar que parlarà sobre la injustícia més injusta que us pugui venir al cap i que està vivint a casa seva. Però el que l’Abril ignora és que la novel·la acabarà transformant-se en una història d’amor i, ella en serà protagonista.

Entre els còmics presentem el primer volum de Los cuentos de la era de la Cobra d’Enrique Fernández. És la història de Sian , la bella jove condemnada a una trista destinació com a cortesana, i la de l’Irvi, un lladre transformat en dimoni, condemnat a devorar el cor dels seus enemics; i també la de Cobra, el tirà manipulador, i fins i tot la de Maluuk , l’artista bandejat que vol conduir al seu poble a la reconquesta de la seva llibertat… La història més extraordinària de totes, en la qual els personatges es coneixen, s’estimen, es traeixen i lluiten entre si.

Pel que fa a la música us recomanem The electric lady de Janelle Monae. El segon disc de la cantant de Kansas, després de The ArchAndroid, suposa la confirmació d’un talent emergent que sembla que no té sostre. Ofereix un mosaic musical de poderosa riquesa a base de funk, jazz, soul, pop, hip hop i rock en el que cada cançó és diferent a la anterior i totes juntes conformen un disc rodó.

Per últim, a la secció de cinema Perdidos: primera temporada de J. J. Abrams. Ara que fa 10 anys que es va estrenar aquest fenomen dins el món de les sèries és un bon moment per recuperar-la i, aquells que no la varen veure, tinguin oportunitat de fer-ho. Ens apropa a la història d’un variat grup de supervivents d’un accident d’avió en una illa del Pacífic aparentment deserta; una illa en la que succeïren esdeveniments d’allò més estranys.

En el següent enllaç us podeu descarregar el full d’aquest mes: Selecció de novetats – Abril

No hi ha comentaris

Selecció de novetats – Març

Ja podeu trobar a la Biblioteca Armand Cardona la nova selecció de novetats, en aquest cas la corresponent al mes de març que inclou documents dels diferents fons de la Biblioteca: adults i infantil (lectura i coneixements), música, cinema, fotografia i còmics.

Entre les novetats per adults trobareu els llibre Mejora y gana: claves para encontrar trabajo De Ximo Salas Pérez. Potenciar la nostra marca personal, elaborar una estratègia professional, millorar el currículum, la carta de presentació, afrontar amb èxit una entrevista de treball… Són coneixements que ben desenvolupats ajudaran a diferenciar-nos del resta de la gent i marcar la diferència.

Pel que fa a la literatura, us recomanem la novel·la Melocotón loco de Megan Maxwell. Ana i Nekane dirigeixen un estudi fotogràfic a Madrid. Un dia es declara un incendi a l’edifici i, tot i estar acostumades a treballar amb grans models, no deixen de sorprendre’s davant els fornits bombers. Quan l’objectiu de la càmera d’Ana es centra en Rodrigo, el seu cor li indica que res tornarà a ser igual.

A la secció infantil us presentem el llibre Lluís Llach. De gran vull ser… cantautor! de Pep Molist i Mercè Galí. Durant 40 anys, Lluís Llach va ser cantautor, una persona que elabora la lletra i la música de les seves cançons. Vet aquí els elements i les persones que van fer que Lluís esdevingués cantant: un poble amb un munt de músics, un piano negre, una mare i uns mestres apassionats per la música, les converses amb l’avi Siset…

Entre els còmics presentem el primer volum de la sèrie manga I am a hero de Kengo Hanazawa. Als seus 35 anys l’Hideo està atrapat en una vida ¡ mediocre, pateix al·lucinacions i comença a perdre la raó, mantenint filosòfiques converses amb un amic imaginari. Però quan el caos es deslliga a Tòquio descobreix que la realitat és molt més terrible que les seves fantasies. Tindrà el que cal tenir per ser un heroi?

Pel que fa a la música us recomanem el llibre Memorias sónicas: historias en siete pulgadas. Es tracta d’una recopilació de 23 relats escrits per 23 músics independents del país al voltant dels àlbums que han marcat les seves trajectòries. Un projecte abordat lliurement per cada participant i en el que conflueixen relats de ficció, crítica musical, històries d’emocions i records d’allò més variats.

Per últim, a la secció de cinema us presentem The Master de Paul Thomas Anderson, una de les darreres pel3lícules del desaparegut actor Philip Seymour Hoffman. El film s’inicia al final de la Segona Guerra Mundial amb un grup de soldats amb símptomes del patiment psicològic sofert. A partir d’aquí se segueix al protagonista, bordat per Joaquin Phoenix, en un camí marcat pels esdeveniments violents, salvatges i provocadors producte d’una persona destrossada.

Aquí podeu veure el full de novetats d’aquest mes.

Us deixem amb el tràiler de la pel·lícula.

No hi ha comentaris

Selecció de novetats – Febrer

Ja podeu trobar a la Biblioteca Armand Cardona la nova selecció de novetats, en aquest cas la corresponent al mes de febrer que inclou documents dels diferents fons de la Biblioteca: adults i infantil (lectura i coneixements), música, cinema, fotografia i còmics.

Entre les novetats per adults trobareu els llibre Rosas de Bénédicte Boudassou, especialment adreçat als amants de la jardineria. Quines roses poden adaptar-se millor al seu jardí? Està buscant idees sobre plantes que combinin bé amb els rosers? Sap triar el roser adequat per plantar en un test?

Pel que fa a la literatura, us recomanem la novel·la Dos amics de vint anys de Sebastià Alzamora. Mentre el seu amic Bartomeu agonitza al sanatori del Brull, en Salvador rememora l’amistat que els ha unit. Encara no han fet els vint-i-cinc anys, i tenen molt en comú. Tot ho han compartit i celebrat, i és possible que s’hagin enamorat de la mateixa noia. Però aquest enamorament i les divergències ideològiques els han acabat allunyant. Som a l’any 1938, en plena guerra civil.

A la secció infantil us presentem el conte La millor amiga de la Jinju  de la il·lustradora Lim Yeong-hee i Amèlie Graux. La Jinju és una nena coreana que viu a França. Un dia, convida la seva amiga Noemí a casa seva. Allà li ensenya cançons en el seu idioma i plats coreans, de noms molt estranys, que es mengen… amb bastonets! Així, la Jinju no és l’única que té l’oportunitat d’aprendre els costums de cultures llunyanes.

Entre els còmics recomanem el primer volum d’Ojo de halcón de Matt Fraction. L’agència SHIELD recluta a Clint Barton perquè intercepti un paquet que conté una cinta de vídeo… Serà així com es converteixi en l’home més buscat, en una trama que li portarà a recórrer el món i que traurà a la llum el seu costat ocult. Creies que això de robar als rics per donar-li-ho als pobres és exclusiu de Robin Hood?

Pel que fa a la música us presentem l’àlbum de debut dels germans Lawrence, més coneguts com Disclosure, Settle. Tot i la seva joventut, 19 i 21 anys, el que més sorprèn és la qualitat d’aquest disc que ha estat saludat com un dels millors dins el món del tecno i el house del passat 2013. ‘White noise’ o ‘You & Me’ són un clar exemple del que diem en un disc ple de hits ballables. 

Per últim, a la secció de cinema us volem recomanar Pequeñas voces de Jairo Eduardo Carrillo, un documental d’animació que mostra la situació de violència existent a Colòmbia. Pequeñas voces narra la història de quatre nois, que tenen entre 9 i 12 anys, als quals la violència exercida pels homes armats –amb distints uniformes- els expulsà de l’interior del país com a desplaçats cap a la capital, Bogotà.

En el següent enllaç us podeu descarregar el full d’aquest mes: Selecció de novetats – Febrer

Us deixem amb el tràiler de la pel·lícula.

No hi ha comentaris

Saló del Còmic d’Angoulême

El proper dijous dia 30 de gener comença a Angoulême (França), la 41a edició del seu Festival Internacional de Còmics.

Fins diumenge dia 2 es poden trobar per tota la ciutat: exposicions, conferències, projeccions i el tradicional ‘Concerts de dessins’.

Enguany també hi haurà un altre concert amb dibuixos protagonitzat per la cantant Barbara Carlotti i el dibuixant Christophe Blain, que han publicat el llibre-disc ‘La fille’.

I per suposat, també hi haurà un espai per introduir al món dels còmics als més petits de la cassa i molts còmics per comprar i consultar als diferents estands de llibreries i editorials.

Enguany hi ha 35 còmics nominats per guanyar el Premi al Millor Àlbum. Molts d’aquests títols encara no han arribat al nostre país, però n’hi ha bastants que sí.

Tot seguit podeu trobar una selecció dels títols que tenim a les Biblioteques de Vilanova, d’entre els quals cal destacar obres d’autors espanyols com Max o Carlos Gimenez.

Eres mi madre? d’Alison Bechdel; Ojo de halcón de Matt Fraction; Goliath de Tom Gauld; Macanudo 4 de Liniers; Saga 1 de Brain K. Vaughan; Vapor de Max; 36-39 Malos tiempos de Carlos Gimenez.

Altres autors nominats són la israeliana Rutu Modan o els francesos Winshluss, Etienne Davodeau, Nicolas Wild.

Pel que fa a les exposicions que es podran veure, volem destacar l’homenatge que faran a autors com Jaques Tardi i les seves històries sobre la guerra de 1914 – 1918 i l’exposició per commemorar el 50è aniversari de la publicació de Mafalda de l’argentí Quino.

Enguany el Gran Premi del Saló ha caigut a les mans del belga Willem, al qual se li dedica una important retrospectiva.

I els autors que sonen per rebre el Gran Premi del Saló d’enguany son Bill Watterson, creador de Calvin & Hobbes, Katsuhiro Otomo, d’Akira i Alan Moore de Watchmen. Qui guanyarà?

Al vestíbul de la Biblioteca Armand Cardona podreu trobar una exposició de fons amb còmics de tots aquests autors que hem esmentat.

No hi ha comentaris

Autors de còmic: Michel Rabagliati

Michel Rabagliati (Montréal, 1961) va créixer llegint i copiant el traç dels clàssics de la historieta franc-belga, però en la seva adolescència va canviar aquella afició pels seus estudis de tipografia i disseny gràfic, donant començament en 1982 a una llarga carrera com a dissenyador gràfic i il·lustrador comercial.

L’atzar va voler que en 1990 fos requerit per realitzar un logotip per a l’editorial canadenca Drawn & Quarterly, la qual cosa va provocar un inesperat retrobament amb els còmics en la fecunda pedrera amb autors com Chester Brown, Seth, Doucet i Matt.

Inspirat pel xoc entre la veta descoberta i les seves arrels en el còmic francòfon, va començar a treballar en la seva pròpia historieta de tints autobiogràfics, que és conviertiria en Paul en el campo, editada per la Pastèque en 1999, quan Michel tenia ja 38 anys.

Malgrat el tardà de la seva vocació, animat per la més que calorosa acollida del llibre, així com per un premi Harvey a l’Autor Revelació, va iniciar immediatament noves històries curtes que veurien la llum en antologies de prestigi i més tard en recopilacions de la seva obra com Paul dans le métro (La Pastèque, 2005).

Poc després culminava amb èxit el repte de dibuixar una història llarga, Paul va a trabajar este verano, al que van seguir altres llibres profusament premiats com Paul se muda, Paul va de pesca i Paul en Québec. Aquesta darrera obra va rebre el Premi del Públic en el Festival de Angouleme 2010 i porta camí de convertir-se en un llargmetratge dirigit per François Bouvier que arribaria a les pantalles en 2013.

En l’actualitat, Michel viu a Montréal amb la seva companya i la seva filla, i treballa en un nou àlbum, Paul au parc.

A la Comicteca de la Biblioteca Armand Cardona podeu trobar les obres d’aquest autor.

Paul va a trabajar este verano. Paul és un adolescent dels 70, insatisfet i apassionat, que rep l’oferta d’un vell amic per treballar en un campament d’estiu. Celebrada com una de les novel·les gràfiques més importants de l’última dècada, aquest àlbum narra el salt a la maduresa del seu protagonista amb el traç estilitzat i feliç de la millor tradició de l’historieta francesa. Relat autobiogràfic i iniciàtic, Paul provoca la infrangible simpatia del lector gràcies a la seva neteja d’intencions i la seva normalitat.

 

Paul se muda. Paul i la seva núvia, Lucie, s’independitzen i van a viure junts. En la primera part del còmic els veiem arribar al seu nou apartament, però ràpidament s’estableix un flashback i vivim la història de com es van conèixer en la seva època d’estudiants de disseny gràfic, el seu entorn i les seves amistats. En la segona part, Rabagliati ens mostra la vida quotidiana de Paul i Lucie, omple d’anècdotes divertides sobre mudances i reformes. Més enllà de la història d’amor del seu álter ego, l’autor ens mostra com Paul va coneixent-se a si mateix i el seu pas de l’adolescència a l’edat adulta.

 

Paul va de pesca. Després d’haver-lo portat al camp, a treballar a l’estiu, mudar-ho de casa i viatjar en el metro, Michel Rabagliati embarca a Paul en unes jornades de pesca. Una l’autor per ampliar el seu univers i presentar nous personatges respecte als quals ja sortien en Paul se muda (Astiberri, 2010). L’amistat, l’amor i la vida formen el cor de la història; a més, els protagonistes somien a convertir-se en pares.

 

Paul en Quebec. Després d’abordar el tema de la paternitat en Paul va de pesca (Astiberri, 2012), Michel Rabagliati s’enfronta amb el de la mort i el duel. Roland i Lisette, els sogres de Paul, es muden a Quebec per gaudir de la seva jubilació, però poc temps després, Roland malalta. L’àlbum es converteix en la crònica de la pèrdua d’un ser estimat. Una història personal i commovedora, en la qual es perceben els forts vincles que uneixen a la família i que permetran superar aquest dur moment. El còmic també inclou reflexions sobre qüestions polítiques com la independència de Quebec i la desil·lusió col·lectiva que va suposar el referèndum de 1995.

No hi ha comentaris

Selecció de Novetats – Gener

Ja podeu trobar a la Biblioteca Armand Cardona la nova selecció de novetats, en aquest cas la corresponent al mes de gener que inclou documents dels diferents fons de la Biblioteca: adults i infantil (lectura i coneixements), música, cinema, fotografia i còmics.

Entre les novetats per adults trobareu els llibres Método TED para hablar en público de Jeremy Donovan i Alfonso XIII y Cambó de Borja de Riquer. El primer ens explica quin és el secret d’un bon discurs: la narració, el llenguatge corporal, el to, l’empatia amb el públic… tot influeix a l’hora de captar l’atenció. I el segon és una aproximació a les complexes relacions polítiques d’aquestes dues figures, i allò què representaven, la monarquia i el catalanisme polític, arribaren a establir durant les tres primeres dècades del segle XX. Riquer analitza els singulars vincles que existiren entre ambdós.

Pel que fa a la literatura, us recomanem la novel·la La maestra republicana d’Elena Moya. La protagonista, Valli Querol, filla d’uns masovers de Morella, la guerra civil no acabà el 1939, sinó que es perllongà en una batalla clandestina i un llarg exili. Durant aquells anys de lluita, secrets i sacrificis inconcebibles, Valli mai va perdre l’esperança de recuperar aquella societat igualitària amb la què somnià mentre va estar becada a la Residència de Senyoretes de Madrid.

A la secció infantil us presentem el conte Ferran Adrià: de gran vull ser… cuiner! de Meritxell Martí. En Ferran s’ho passa bé al seu barri, amb la seva família i amics, jugant al carrer i xutant la pilota. Té un somni: de gran vol ser un futbolista famós. Però l’atzar li té reservada una sorpresa… poc s’ho espera, que serà entre fogons on li arribarà la fama. Una fama molt dolça, una mica àcida, amb un punt de sal. L’ànima del Bulli explica en primera persona els secrets de la seva cuina.

I la tercera part del DVD infantil Madagascar. De marcha por Europa, on els personatges, Àlex, Marty, Melman i Gloria, juntament amb el rei Julien enamorat de la fama i els pingüins ficant el nas per tot arreu, s’uneixen al circ per fugir de la Capitana Dubois del Control d’Animals.

Entre els còmics recomanem Pornogràfica de Nacho Casanova. Casanova ha creat una sèrie de belles historietes curtes, que aconseguiran que tant homes com a dones sentin un corrent de plaer que els recorrerà tot el cos. L’autor ens endinsa en el desig, el sexe i la luxúria amb històries narrades des d’un punt una intimista, sense caure en la grolleria.

Pel que fa a la música us presentem el darrer treball d’Andrea Motis, Live at Jamboree Barcelona. Aquesta estrella emergent del jazz va visitar recentment Vilanova per presentar aquest treball que ha realitzat conjuntament amb mestres del gènere com Joan Chamorro, Ignasi Terraza o Scott Hamilton, que els acompanya amb el saxo en aquesta gravació realitzada el passat mes d’abril a la sala barcelonesa Jamboree.

Per últim, a la secció de cinema us volem recomanar El Capital de Costa-Gavras. “Seguirem robant als pobres per donar-ho als rics”: amb aquesta contundent sentència ens fem una idea del que ens ofereix el realitzador grec. Thriller basat en la novel3la homònima de Stéphane Osmont que posa de manifest les deficiències del sistema financer capitalista i la conseqüent crisi que provocaren.

En el següent enllaç us podeu descarregar el full d’aquest mes: Selecció de Novetats -  Gener

Us deixem amb el tràiler de la pel·lícula.

No hi ha comentaris

Selecció de novetats – Desembre

Ja podeu trobar a la Biblioteca Armand Cardona la nova selecció de novetats, en aquest cas la corresponent al mes de desembre que inclou documents dels diferents fons de la Biblioteca: adults i infantil (lectura i coneixements), música, cinema, fotografia i còmics.

Entre les novetats per adults trobareu el llibre de la Malala Yousafzai, la jove activista i blogaire paquistanesa que va ser atacada per una milicià de la TTP quan sortia de l’escola. Jo sóc la Malala, narra la història d’una família desplaçada pel terrorisme global, i de la lluita per l’educació de les noies, i d’un pare que, propietari d’una escola, va encaminar i encoratjar la seva filla a escriure i anar a l’escola, i d’uns pares valents que s’estimen la seva filla en una societat que privilegia els fills.

Pel que fa a la literatura, us recomanem la novel·la Quan en dèiem xampany, darrera obra del periodista i tertulià Rafel Nadal. Als setze anys Francisco Oller abandona Cassà de la Selva en busca de fortuna i acaba creant una indústria de taps de suro a Reims, on cria quatre fills. Història d’una saga familiar durant els cent anys més convulsos de la història d’Europa. És una història de tenacitat, sacrificis, amors, odis, traïcions, èxits i fracassos.

A la secció infantil us presentem el conte L’àvia necessita petonets d’Anna Bergua i Carme Sala (il). La Maite és una nena de 8 anys que ha de fer front a una nova situació: la seva àvia, malalta d’alzeimer, ha d’anar a viure amb ella, la seva germana petita i els seus pares. La seva habitació a partir d’ara passarà a ser de la seva àvia i això a banda de no entendre-ho, no li fa cap gràcia.

I per anar preparant el Nadal, també us recomanem Quin cacau de Nadal! d’Esperança Sierra i Xavi Teixidor. La primera aventura dels Cacaus d’en Sam, la colla més divertida i esbojarrada de Barcelona, transcorre durant el Nadal. Tot es complica per a en Sam i els seus amics quan el camell Jeps desapareix la Nit de Reis, sense donar cap explicació als seus companys.

Entre els còmics recomanem el primer volum d’Érase una vez en Francia de Fabien Nury. Orfe, immigrant, ferroveller, milionari, col·laboracionista, membre de la resistència. Un criminal per a uns, un heroi per a uns altres. Joseph Joanovici va ser tot això i molt més. La seva història és la d’un home ambigu. Un jueu a la França ocupada de la Segona Guerra Mundial, que va fer la seva fortuna a costa dels nazis. O tal vegada no?

Pel que fa a la música us presentem el darrer treball dels inclassificables sevillans Pony Bravo, De palmas y cacería, amb el que tornen a fer gala de la seva originalitat i del seu discurs anti-oficial i políticament incorrecte. L’estil es podria qualificar com una barreja de rock amb sons electrònics, ritmes jamaicans i tot saltejat amb ritmes aflamencats que ho he esquitxen tot. “El més semblant a combinar The Doors amb Triana”.

Per últim, a la secció de cinema us volem recomanar George Méliès: el primer mago del cine: 1896-1913. Per primera vegada es presenten reunits tots els curtmetratges conservats del precursor del cinema Georges Méliès: des del primer, “Partida de cartes” (1896), fins a l’últim, “El viatge de la família Bourichon” (1913). En total 199 gravacions que faran gaudir als bons cinèfils.

En el següent enllaç us podeu descarregar el full d’aquest mes: Selecció de novetats – Desembre

Us deixem amb la mítica pel·lícula de Méliès “Viatge a la lluna”.

No hi ha comentaris

‘Hark! A Vagrant’ de Kate Beaton

Hark! A Vagrant és una recopilació de les tires còmiques de la canadenca Kate Beaton, on la història, en lloc d’ajudar-nos a conèixer el present (i el futur), ens serveix d’excusa per riure una bona estona.

A Hark! A Vagrant hi ha de tot: des d’autors lúgubres com Poe i Goethe lliurant-se dels seus fans, fins a personatges tràgics com Macbeth o Raskolnikov portats a l’absurd, passant per reinterpretacions de portades de novel·les que donen lloc a situacions tan hilarants que deixen a l’altura del betum qualsevol gir argumental que es pogués trobar en les obres originals.

Ja no hi ha excuses per perdre’s un dels webcomics més divertits i irreverents dels últims temps. La tira va rebre el premi Harvey a la millor tira còmica online del 2012.

A l’obra de Kate Beaton es combinen el seu evident amor per la història i la literatura, el seu gran humor i un toc d’aquesta exòtica bondat canadenca. És l’obra d’una persona que gaudeix tant llegint sobre certs personatges, que després no pot evitar fantasiar amb ells, portar-los al present i imaginar-los en situacions absurdes. Així trobem als Tudor fent un reality show, A Beethoven emprenyant el seu nebot, una trobada entre Jules Verne i H.G.Wells o paròdies de Sherlock Holmes, Robinson Crusoe o de les tragèdies de Shakespeare.

L’obra de Beaton potser no és per a tots els públics, perquè per entendre i gaudir aquests acudits potser cal tenir un bagatge cultural ampli i conèixer als personatges o fets històrics als quals fa referència. Però això no li treu gràcia perquè tothom pugui divertir-se amb les seves històries.

Kate Beaton (1983) es va llicenciar en Història i en Antropologia i va treballar molt de temps al museu marítim de Victòria, a la Columbia Britànica. Va començar a dibuixar tires còmiques per al diari de la universitat i l’any 2007 va començar a penjar al seu web les tires còmiques inspirades en fets històrics. La prestigiosa editorial Dranw & Quarterly es va fixar en la seva obra i va publicar la recopilació de tires que ara tenim també traduïda al castellà.

Beaton no és l’única dona que es dedica a fer tires còmiques. Maitena és potser la gran precursora d’aquest estil en el còmic hispanoamericà, però actualment trobem altres exemples com Laura Pacheco, que dibuixa pel suplement SModa de El País, la tira ‘Problemas de el primer mundo’ o Agustina Guerrero amb el seu web ‘Diario de una volátil’.

Podeu trobar Hark! A Vagrant com a novetat a la Comicteca de la Biblioteca.

No hi ha comentaris

‘Piel color miel’ de Jung

Aquest dijous a les 20h es projecta al Bosc Cinema Municipal la pel·lícula Una lliçó de vida (Approved for adoption), dins el cicle El documental del mes.

La pel·lícula està basada en el còmic autobiogràfic Piel color miel de Jung, que també ha co-dirigit el film junt amb Laurent Boileau que barreja imatge real, del passat i d’ara, amb animació.

Jung. Dibuixant. 42 anys segons el Registre. Ell prefereix considerar la data del seu naixement el dia que, amb 5 anys, un policia el va trobar perdut pels carrers de Seül. Era un dels 200.000 coreans abandonats que després serien adoptats per famílies d’arreu del món.

Superada la quarantena, Jung decideix retornar a Corea del Sud per primera vegada i conèixer el país que el va veure néixer, trepitjar la terra dels seus avantpassats i, si és possible, trobar el rastre de la seva mare biològica. Un viatge físic i emocional de retorn a la infantesa, reconciliació amb les arrels i descobriment de la  veritable identitat.

L’autor ens mostra els seus records d’infància, de vegades tristos, de vegades divertits, i la seva adolescència problemàtica… Amb tendresa, emoció, sensibilitat i realisme, narra les seves angoixes, dubtes i incerteses. Ens fa entendre una dimensió de l’adopció que de vegades se’ns escapa: la ferida de l’abandó. La pitjor malaltia és el sentiment que ningú et vol.

Segons Jung: “acollir a un nen que no és el teu, donar-li una segona oportunitat, és néixer per segona vegada”.

Jung va néixer a Seül, Corea del Sud, l’any 1965 i va ser adoptat per una família belga el 1971. Va estudiar a l’Acadèmia de Belles Arts de Brussel·les i va iniciar-se il·lustrant articles i portades de diverses publicacions. El 1991 s’edita la seva primera sèrie, Yasuda i continuà treballant al món del còmic fins l’actualitat.

El llargmetratge va guanyar el Premi del Públic i Premi UNICEF al Festiva d’Annecy, el Grand Prix i Prix Inis al Festival de Films pour Enfants de Montréal, i el Premi Especial del Jurat al Festival Monstra de Portugal.

Podeu trobar la novel·la gràfica a la Comicteca de la Biblioteca Armand Cardona.

Us deixem amb el tràiler de la pel·lícula.

No hi ha comentaris

Pàgina Següent »