Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Arxiu per la categoria: Còmicteca

Wonder Woman

Gal-Gadot-Wonder-Woman-PosterAquesta cap de setmana s’estrena als cinemes la primera pel·lícula Wondar Woman. Es tracta de la primera pel·lícula de superherois protagonitzada per una dona i, a més a més, està dirigida per una altra, la realitzadora Patty Jenkins.

Wonder Woman és una superheroïna fictícia creada pel psicòleg nord-americà William Moulton Marston per a l’editorial DC Comics.

Marston creia fervorosament en la superioritat de les dones. Va realitzar diversos experiments a la universitat investigant/explorant la diferència entre gèneres. Una de les conclusions a les quals va arribar va ser que les dones tenien una major capacitat d’estimar, i que si el món estigués governat per elles, seria un lloc millor.

La seva esposa, la també psicòloga Elisabeth Holloway Marston, va ser crucial en la creació del personatge. “Per què no escrius una història sobre una superheroïna?”, li va dir.

Coneguda sufragista de l’època, l’esposa de Marston va ser una excel·lent font d’inspiració per escriure sobre una dona forta i amb caràcter, la qual cosa, unit al fet que el primer artista a dibuixar a Wonder Woman, Harry G. Peter, dibuixava historietes per a les sufragistes a principis del segle XX, va contribuir a crear un personatge únic.

Es dóna l’anècdota que el matrimoni Marston va col·laborar en la invenció del primer detector de mentides; molta gent apunta que això podria haver estat determinant per a la creació del mític “Llaç de la Veritat” de Wonder Woman.

marston-family

El personatge és una princesa guerrera de les amazones (inspirada en les amazones de la mitologia grega) i és coneguda a la seva terra natal com la princesa Diana de Themyscira. Quan està fora de la seva terra, utilitza un alter-ego, una identitat secreta, Diana Prince.

Està dotada d’una àmplia gamma de poders sobrehumans i habilitats de combat de batalla superiors, gràcies als dons obtinguts dels déus i el seu ampli entrenament. Ella posseeix un gran arsenal d’armes, incloent-hi entre les principals el llaç de la veritat, un parell de braçalets màgics indestructibles i la seva tiara, que serveix com a arma.

SensationComicsEl personatge va aparèixer per primera vegada a la revista d’historietes All Star Comics número 8 (desembre de 1941) i amb el seu alter-ego en el Sensation Comics #1 (gener de 1942), per tant el passat desembre va celebrar el seu 75è aniversari.

La figura de Wonder Woman és considerada com la superheroïna feminista definitiva. En l’època de la seva creació, la idea que una dona fos forta, intel·ligent i atractiva alhora no era més que una aspiració impossible.

Als anys quaranta, hi havia molt pocs personatges femenins en els còmics. Wonder Woman era l’únic personatge principal femení que a més tenia sèrie pròpia. Sèrie que, per cert, va gaudir d’un èxit immediat i venia milions d’exemplars cada mes.

La diferència fonamental entre Wonder Woman i altres herois radica en com s’enfronta als conflictes. Per a ella, la violència mai és la primera opció, sinó que dues de les seves armes més característiques són la seva intel·ligència i la seva assertivitat.

Si bé és una obvietat afirmar que els còmics, així com els seus protagonistes, són un reflex de l’època en la qual s’escriuen, en el cas de Wonder Woman, el seu canvi i el seu creixement al llarg de les dècades és molt evident. Si voleu saber més de la seva evolució podeu consultar aquest magnífic dossier preparat per l’editorial ECC Comics per conmemorar el 75è aniversari del personatge: Wonder Woman

A la Comicteca podeu trobat els tres primers volums la sèrie Wonder Woman que el guionista Brian Azzarello i el dibuixant Cliff Chiang van començar a publicat amb DC Comics el 2011 i que ara edita ECC Comics al nostre país.

portada1 portada2 portada3

Us deixem amb el tràiler de la pel·lícula.

No hi ha comentaris

Els 40 anys de ‘El Jueves’

El jueves n2087-Libros4.comEl passat 24 de maig, el setmanari d’humor satíric El Jueves, la revista que sale los miércoles, va publicar un número especial de 108 pàgines per commemorar els seus 40 anys d’història

El primer número va aparèixer el 27 de maig de 1977 i per les seves pàgines han desfilat els dibuixos dels millors noms de la tira còmica: Ivà, Perich, Óscar, Kim i molts més.

La revista va ser creada per José Ilario i editada per Editorial Formentera, distingint-se dels altres setmanaris humorístics de l’època per presentar un format similar a les revistes franceses Hara Kiri i Charlie Hebdo i per la seva major proporció d’historietes. Aviat, la revista va deixar el seu to costumista per passar a la crítica directa i mordaç, sobretot de temes polítics, actitud que els ha portat a implicar-se en diversos processos judicials i polèmiques durant aquests anys.

Durant els anys ’90 es va produir una renovació generacional i es van incorporar a la revista autors joves, ara reconeguts, com Manel Fontdevila i Albert Monteys, entre d’altres.

A la portada d’aquest número commemoratiu hi apareixen alguns dels personatges habituals de la revista felicitant-se per la fita. El bufó, símbol de El Jueves, fa broma que la publicació, actualment dirigida per Guille Martínez-Vela, “ha durat més que la dictadura de Franco”, tot i que “menys que el franquisme”, segons contesta la caricatura de Mariano Rajoy.

oscar monteys baixa fontdevila

Les sèries habituals de la revista viatjaran en el temps per explicar-nos els successos més importants dels últims 40 anys d’Espanya. Robocracia tractarà sobre el fallit cop d’estat del 23-F, Ángel Sefija ens recordarà la fi de la mili, Pablo Arkada s’enfrontarà a les despulles de Cobi, la mascota dels Jocs Olímpics de Barcelona…

A més a més, han recuperat per l’ocasió alguns dels seus personatges i autors més carismàtics. Óscar ens explica com li va al Professor Cojonciano en la seva jubilació. Kim ens porta una nova aventura de Martínez el Fatxa, exiliat a Veneçuela. I JL Martín recupera per última vegada al seu mític Déu.

makinavaja martinez NaWiupG

I això no és tot! A l’especial trobareu algunes pàgines de noves aventures de Makinavaja i La Puta Mili gràcies a Ricardo Pelegrina i a Jardí & Ariño que han acceptat el retpe d’homenatjar al mestre Ivà. Com reaccionarà Arensivia quan li arribin uns reclutes podemitas? I el Maki quan surti de la presó i s’enfronti a la correcció política? El resultat és sorprenent!

A les Biblioteques de Vilanova trobareu aquesta publicació periòdica i a la Còmicteca de la Biblioteca Armand Cardona trobareu moltes de les seves sèries i personatges mítics en àlbums recopilatoris: El Jueves

Us deixem amb un vídeo que va preparar la revista per anunciar el seu número 2000 que podeu trobar al seu canal de Youtube.

No hi ha comentaris

‘De tripas y corazón’ de Pozla

Portada_DeTripasYCorazonAquesta setmana a la còmicteca de la Biblioteca trobareu una novetat molt especial, una obra autobiogràfica d’un autor francès que tracta un tema molt delicat i desconegut.

Des de molt petit, Pozla ho passava malament: fortíssims dolors de panxa, diarrees contínues, malestar general… Una infinitat de símptomes i molèsties que li van fer vagar de metge en metge durant anys sense donar amb el diagnòstic correcte.

Després de ser hospitalitzat d’urgència en 2011 amb 29 anys, descobreixen que sofreix la malaltia de Crohn i ha de sotmetre’s a una delicada operació quirúrgica.

En aquest moment recorre al dibuix com analgèsic i com a mitjà per canalitzar les seves profundes emocions, plasmant aquest viatge en un quadern en blanc.

Aquestes il·lustracions formen part de la novel·la gràfica que us presentem, De tripas y corazón, una obra en la qual Pozla decideix explicar-nos-ho tot, per donar a conèixer una patologia de la qual no s’atreveix a parlar ningú i donar testimoniatge d’un quotidià desesperançador, del que avui pot parlar amb tranquil·litat.

Si la temàtica és crua, el discurs és sempre divertit, el to despreocupat i és fàcil empatitzar amb aquest personatge prim i amb ulleres grosses. L’obra es tanca amb alguns trucs d’alimentació molt útils en una societat cada vegada més afectada per les al·lèrgies alimentàries.

AVT_Pozla_5217Pozla és el pseudònim de Rémi Zaarour (1982, Amiens), un artista que ve del Street Art i de la pintura. Ha participat en nombroses exposicions i compta amb diverses col·laboracions de gran renom (Alexone, Moke, revista Hey !…).

És també autor de còmic des de la publicació de Monkey Business (dos volums amb Ankama Editions). Format a la famosa escola d’animació dels Gobelins de París, és també director, animador (Lascars, El gat del rabí, Ernest i Célestine) i dissenyador.

Amb De Tripas y corazón va guanyar el Premi Especial del Jurat del passat Festival Internacional de Còmics d’Angoulême.

El còmic ha estat editat a Espanya per l’editorial madrilenya Dibbuks. El passat mes de març la llibreria Malpaso va organitzar una exposició d’originals de l’autor i la presentació del còmic.

Des de la còmicteca de la Cardona vam enviar una corresponsal que va poder entrevistar l’autor.

Entrevista a Pozla

1. Realment ningú va sospitar de que es podia tractar de la malaltia de crohn fins arribar als 30 anys? Si vas estar simptomàtic des dels 18 em sembla increïble… i trist.

Detectar la malaltia i fer un diagnòstic és força difícil en la malaltia de Crohn. En efecte, han calgut 10 anys d’anar amunt i avall perquè se’m diagnostiqui finalment aquesta malaltia. Jo penso que, en gran part, això és degut a que els metges no van escoltar els meus símptomes ni els meus dolors i m’havien posat a la casella “psicosomàtica”. Una casella que utilitzen fàcilment quan els pacients no encaixen en cap altra.

2. El resultat del teu periple es veu reflectit en una una novel.la gràfica que no només commou i ens arrenca molts somriures sinó que també sensibilitza sobre la malaltia de crohn i sobre un tema tabú com el de la caca. Creu que en aquest sentit s’ha avançat o encara queda camí per recórrer?

Jo penso que la malaltia fa por a la societat, tots som futurs malalts potencials i, en el fons, es tracta de la por a la mort. És, per tant, un tema que és preferible deixar ben lluny de nosaltres, un tema al qual és dur de plantar-hi cara. Tanmateix, tots coneixem algú proper o dins el nostre cercle d’amistats que pateix una malaltia crònica, un càncer, o una altra…

A més, a l’Occident (o a França en tot cas), cal que tot sigui net, esterilitzat, llis, com un anunci de xampú. Tot el que surt del cos s’ha de proscriure! La saliva, les burilles, la suor, els mocs, l’esperma, els pixats, la merda … Tot això ha d’amagar-se mentre que cadascun de nosaltres s’hi troba constantment. Aquesta hipocresia sobre el cos fa patir a molts de nosaltres i no sembla que hagi de canviar aviat.

IMG_4951B

3. Amb la seva experiència, quin és el balanç que fa de la medicina convencional. I de l’alternativa?

Jo penso que el problema és no combinar aquests dos tipus de medicines! La medicina occidental en particular no vol veure coses simples com l’alimentació, per exemple, fet que em sembla d’allò més absurd, particularment en una malaltia digestiva!

Penso que és aleshores que el pacient ha de prendre el control del seu tractament, informar-se, esdevenir expert en el seu àmbit i buscar el que hi ha de bo una mica per tot arreu per posar totes les possibilitats de la seva part. No cal tirar-se pedres a la teulada, la medicina occidental m’ha salvat! Ofereix tractaments químics de qualitat, però sembla essencial anar a l’origen del problema i sanejar el cos, contaminat pel nostre estil de vida industrial. D’altra banda, és aquest estil de vida el que provoca aquest tipus de malaltia? S’ha provat que el nombre de malalts és molt més ampli en els països molt industrialitzats …

4. A més a més, amb aquest treball vas guanyar un premi reconegut, l’Especial del Jurat del Festival d’Angouleme. Creus que a la teva vida ha hagut un abans i un després de guanyar aquest premi?

El que ha canviat veritablement la meva vida és fer aquest llibre! El premi no ha canviat gran cosa per ell mateix. És veritat que ha suposat una gran diferència entre l’anonimat pel qual he passat mentre he viscut tot aquest recorregut, i el reconeixement del sector del Còmic amb aquest premi. Millor encara, m’han invitat a fer conferències en l’àmbit mèdic i, particularment, en congressos sobre el dolor! És el fet de fer aquest llibre el que m’ha permès de sortir reforçat de tota aquesta merda.

IMG_4945B

5. Quines tècniques has utilitzat a “De tripas y corazón”?

He utilitzat totes les tècniques que tenia al meu voltant: retoladors, llapis de colors, tinta xinesa, aquarel•la, post its, collage… Tenia necessitat de tot aquest ventall de tècniques per expressar el ventall de sensacions que volia representar.

6. Dolor, frustració, ràbia, por, però també esperança… podríem dir que els retoladors i el teu sentit de l’humor són el teu salvavides. Creus que per “parir” algo així, tot aquest torrent emocional associat a la malaltia cal viure’l en primera persona?

No veig com hauria pogut fer aquest llibre si no hagués viscut el que explico. En primer lloc, alguns dibuixos s’han fet en viu, durant hospitalitzacions i dolors i, per tant, són el testimoni d’un moment precís. En segon lloc, per explicar aquesta història m’ha calgut anar a buscar en profunditat i trobar les sensacions físiques que he atravessat per poder-les escopir sobre el paper. Segurament és per això que algunes persones es reconeixen en aquests dibuixos, he plasmat en imatges el que molts d’ells no poden expressar. Jo disposava d’una eina fabulosa, el dibuix.

7. Per acabar: la paraula “futur” què et suggereix?

Quan estava en el més profund del meu recorregut per la malaltia, el futur estava completament tapat. No m’hauria imaginat mai viure en harmonia amb la malaltia uns quants anys després, en pau amb la meva història. Per mi, el futur és la família fent un pícnic sobre una tovallola sota un arbre en plena natura, un ukelele per un cantó i una llibreta per l’altre, una guerra de pessigolles amb els meus fills, riure entre amics, i molts projectes de llibres…

Podeu llegir la versió original en francès aquí: Entrevista Pozla en francès

Les fotografies són del també autor de còmics i il·lustrador arrelat a Barcelona Sophian Cholet.

2 comentaris

Mes de còmics a la biblioteca: ‘Còmics en català’ i ‘Vinòmics’

Durant els mesos de maig i juny, la Biblioteca Armand Cardona acollirà diverses activitats relacionades amb el món del còmic.

comic_catalaPer començar, des del passat dia 5 de maig i fins al dia 27 podeu veure al primer pis de la Biblioteca l’exposició Vinyetes: còmics en català que forma part de la campanya del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona Uaaaaaaau… iuhu, pataplaf! Còmic en català, que té per objectius donar a conèixer i fer visible els còmics que s’editen en català per fomentar-ne el consum i, alhora incentivar les indústries culturals i les editorials a consolidar-ne i ampliar-ne les edicions, videojocs i audiovisuals.

Per aconseguir-ho, el CNL de Barcelona compta amb la col·laboració d’establiments comercials adherits a la campanya, editorials, organitzacions i professionals vinculats al món del còmic. Entre ells, hi ha el padrí de la campanya, Lluís Juste de Nin, dibuixant, il·lustrador i ninotaire, i creador de la Norma, imatge de la primera campanya per a la normalització lingüística, duta a terme l’any 1982 per la Generalitat de Catalunya.

En el marc de l’exposició hem organitzat un taller per joves a partir de 12 anys en col·laboració amb l’EMAID, Escola Municipal d’Art i Disseny de Vilanova i la Geltrú. ‘Workshop: còmics’ anirà a càrrec de Beatriz Rojas i tindrà lloc el divendres 19 de maig a les 18h. Les places són limitades i cal inscripció prèvia a la biblioteca.

IMG_20170509_131517

CyduBsyXcAIufogUna altra activitat relacionada amb el còmic és la presentació de Vinòmics, un projecte col·lectiu, on-line i periòdic format per 7 relats gràfics (reals o de ficció) fets amb els colors del vi. Històries, anècdotes, emocions, humor i personatges singulars que arriben al públic a través d’una iniciativa que ha fet que còmic i vi esdevinguin un maridatge singular.

Entre el 24 de maig i el 23 de juny es podran veure a la biblioteca les portades de El mateix vi d’Albert Monteys, Blanc ingràvid de Deamo Bros, Una vida inexperta de Manel Fontdevila, El vi de l’Emperador d’Oriol Malet, Round about Midwine de Sagar Fornies, L’esperit del vi de Maribel Carod i Bohèmia de David Morancho.

vinomics-sagar-fornies1  576_1463645272VINOMICS Foto-vinomics-do-catalunya

Per complementar l’exposició, el mateix dimecres 24 de maig a les 20:30 h tindrà lloc un particular maridatge de vi i còmic, a càrrec de Raúl Deamo, de Deamo Bros., autor d’una de les historietes i coordinador d’aquest projecte i de Clara Dalmau, sommelier de la DO Catalunya. Es degustaran tres vins. Les places són limitades, i cal inscripció prèvia a la biblioteca.

Aquestes activitats s’han organitzat en col·laboració amb la DO Catalunya i la Fira Temps de vi.

No hi ha comentaris

Del còmic a la pantalla

Sabem que quan al cinema li falta inspiració recorre a la literatura per trobar-la. És el cas de la multitud d’adaptacions d’obres literàries o de teatre que s’han fet des dels orígens del mitjà.

El còmic no ha estat una excepció i en els darrers anys han sigut molts els àlbums que han fet el salt a la pantalla gran. Tots coneixem les adaptacions de còmics de superherois de Marvel o DC Còmics fetes a Hollywood, però n’hi ha d’altres de còmics independents i també de gran qualitat fetes de forma independent i també fóra dels Estats Units.

A l’Espai de Cinema de la Biblioteca us hem preparat una exposició amb pel·lícules basades en còmics de diversos estils, nacionalitats i gèneres.

Animació

Alguns còmics no han abandonat el llenguatge gràfic a l’hora d’adaptar-se al mitjà audiovisual.

arrugas chico y rita persepolis snoopy tintin

Còmic independent

En aquest apartat trobem un seguit d’adaptacions de novel·les gràfiques d’autors molt reconeguts però que es mouen en cercles més independents, diferents dels del cinema de superherois.

v de vendetta vida de adele The_Walking_Dead sin city kingsman historia de violencia ghost world dcott pilgrim american splendor 300 camino a la perdicion desde

Super herois

Les adaptacions de còmics de superherois són actualement el negoci més rendible per la indústria cinematogràfica nord-americana. Actualment també n’estan fent moltes adaptades al format televisiu.

x men watchmen superman spider man iron man
deadpool LosVengadores batman capitan-america-civil-war-cartel  hellboy el cuervo conan Los_4_Fantásticos_DVD_Edición_Especial

Anime japonès

Els japonesos són tots uns experts en traslladar els seus manga al cinema o la televisió. Hi ha moltíssimes sèries de televisió japoneses que están basades en còmics, sobretot, adreçades a un públic infantil i juvenil.

ninja scroll dragon ball blood astroboy akira 20thcenturyboys oldboy

Aquesta selecció és una mostra del que trobareu a les Biblioteques de Vilanova, però n’hi ha moltes més i moltes adaptacions pendents d’estrenar-se.

Per exemple, la setmana passada es va estrenar la segona part de l’èxit de Marvel, Guardianes de la Galaxia i aquesta s’estrena Rosalie Blum, l’adaptació d’un còmic de la francesa Camille Jourdy. Us deixem el tràiler d’aquesta pel·lícula.

No hi ha comentaris

Selecció de novetats – Abril

SelNovetats

Aquesta és la selecció de novetats corresponent al mes d’abril que inclou, com sempre, documents dels diferents fons de la Biblioteca: adults i infantil, música, cinema i còmics.

Entre les novetats per adults trobareu el llibre La Felicitat després de l’ordre de la japonesa Marie Kondo. Kondo torna per ensenyar-te, de manera molt pràctica, a ordenar i organitzar cadascuna de les habitacions de casa teva o del teu lloc de feina. Aquest manual il·lustrat no tan sols t’ensenyarà a endreçar i organitzar-te millor, sinó que, a més, t’ajudarà a veure la vida d’una manera nova.

Pel que fa a la literatura us recomanem la novel·la El Setè àngel de David Cirici. L’Ernest navega entre les illes de Patmos i d’Icària. Fa mala mar. En pondre’s el sol topen amb les restes d’un naufragi i son fill cau a l’aigua. El lector seguirà la recerca desesperada del pare, el sentiment de culpa i la crisi que el duu a les portes de la bogeria. I seguirà, en paral·lel, l’aventura del fill, que és rescatat per una llanxa carregada de famílies de Síria que miren d’arribar a Samos.

A la secció infantil us presentem el còmic juvenil ¡Sonrie! de l’autora californiana Raina Telgemeier. La Raina només vol ser normal. Però una nit cau i es trenca dues dents. Els mesos següents seran una tortura: s’haurà d’operar, posar-se brackets metàl·lics, portar un horrible casc i fins i tot dents falses. Però a més haurà de «sobreviure» a un terratrèmol, als primers amors i a alguns amics que resulten no ser-ho tant.

2002_lafelicitatdespresdelordre_img Setè-àngel-270x395 libros-portada-sonrie-001

De les novetats de còmics us destaquem el manga La chica de los cigarrillos de l’autora pionera d’aquest gènere Mashahiko Matsumoto. Benvinguts als silenciosos i suggerents drames urbans de Masahiko Matsumoto, una de les grans figures del moviment alternatiu de còmic japonès conegut com a gekiga. Publicats originalment en 1974, aquests onze relats constitueixen la primera recopilació en castellà de l’obra madura de Matsumoto.

Pel que fa a la música us proposem l’àlbum French fries & champagne dels nord-americans Hot Sardines. La banda reinventa el hot jazz pel segle XXI, alhora que reviuen el millor dels anys 20, 30 i 40 en el seu àlbum debut. Una banda que destaca per la frescor i glamur i que fusiona influències de Nova York, París i Nova Orleans amb cançons originals i covers de temes clàssics del jazz.

Per últim, a la secció de cinema us presentem la pel·lícula Un día perfecto de Fernando León de Aranoa. Un grup de treballadors humanitaris tracta de treure un cadàver d’un pou a una zona de conflicte armat. Algú l’ha llençat dins per corrompre l’aigua i deixar sense proveïment a les poblacions properes. Però la tasca més simple es converteix aquí en una missió impossible, a causa de les circumstàncies.

PORTADA_MATSUMOTO-208x300 hotsardines a_perfect_day-269775330-large

Aquí us podeu descarregar el full: Selecció de Novetats – Abril

Us deixem amb el tràiler de la pel·lícula.

No hi ha comentaris

35ena edició del Saló del Còmic de Barcelona

cartel_29x46_SC17_sinlogos_V3Des del 30 de març fins al 2 d’abril es celebra a la Fira de Barcelona Montjuïc la 35ena edició del Saló del Còmic de Barcelona, organiztat per FICOMIC.

El saló ocuparà 50.000 metres quadrats, un 10 per cent més que en l’anterior edició, i continua el seu creixement en activitats i expositors amb la participació d’editorials i llibreries, a més d’empreses del sector audiovisual, de l’entreteniment interactiu i del licensing cada cop més lligat al còmic.

El certamen també té espais reservats pels autors i pels fanzines, i també per associacions i entitats que promouen el còmic i la cultura popular. La internacionalització del certamen creix amb la participació d’autors, editors i empreses audiovisuals de diferents països.

Un dels eixos temàtics del certamen tindrà a veure amb la presència de l’aviació en el còmic, un gènere que té veritables obres mestres, que comptarà amb una gran exposició amb avions reals de diferents èpoques.

El certamen comptarà amb una gran exposició sobre el centenari de la revista TBO, que farà un repàs pels seus principals autors i sèries amb un apartat especial dedicat a Josep Maria Blanco, guanyador del Gran Premi del Saló en la passada edició.

A més, el certamen tindrà mostres dedicades a dues llegendes del còmic nordamericà: Will Eisner, l’autor de The Spirit, de qui celebrem el centenari, i Milton Caniff, tot un pioner i un mestre de l’art seqüencial de qui exposarem 90 originals.

300_x_will-eisner 300_x_tbo-josep-maria-blanco 300_x_milton-caniff-1979

Pel que fa als autors estrangers convidats, tindran gairebé una trentena de noms que conformen un ampli ventall del present i el futur del còmic internacional amb autors com Dave Gibbons, Hermann, Bryan i Mary Talbot, Sole Otero, Jill Thompson o José Muñoz, entre d’altres.

Gibbons2 mary-and-bryan-talbot HERMANN_NB

I, com sempre, a les dues sales d’actes del Saló es celebraran xerrades, taules rodones, presentacions de novetats editorials i projeccions, entre moltes altres activitats i als estands es podrà aconseguir la signatura dels autors que visiten el Saló.

A les Biblioteques de Vilanova podreu trobar molts dels còmics nominats als Premis del Saló.

Millor obra d’autor/autora espanyol/a publicada a Espanya el 2016

ala rota  intemperie lamia materia-port presas facilesgranhotelabismo

Millor obra d’autor/autora estranger/a publicada a Espanya el 2016

122-8_cuadernos_japoneses_website_0 p-favorita paciencia_web_1 L.10EBBN001591.N001_LASTMANt1_JAQ_FR la-luna-al-revés-portada lavision intrusos escapar

Al vestíbul del Biblioteca trobareu una exposició de fons amb els còmics nominats, els dels autors convidats i dels còmics relacionats amb les diferents exposicions.

Amb motiu del Saló hem volgut dedicar una atenció especial al còmic infantil i per això el programa de ràdio de les Biblioteques Més content que un Gínjol ha dedicat un especial al còmic infantil on s’han presentat novetats d’editorials com ECC Ediciones, Sallybooks, Planeta Còmic, La casita roja, Panini Comics, Mamut Ediciones o Astiberri.

També vam aprofitar per entrevistar al Jorge Fornés, dibuixant de còmics vilanoví que treballa pel mercat nord-americà.

 

No hi ha comentaris

Les dones al còmic. Exposició ‘Ellas toman los lápices, el espacio y la palabra’

CaberceraBlogger2

Dintre de la comicteca de la Biblioteca Armand Cardona dediquem un racó especial als còmics fets per dones, tant dibuixants com guionistes i durant el mes de març intentem donar màxima difusió a aquest col·lectiu.

Durant el març del 2016 vam acollir una exposició sobre una pionera de l’humor gràfic al nostre país Núria Pompeia, sola davant la vinyeta, produïda pel Col·legi de Periodistes de Catalunya i comissariada per Pepe Galvez.

Altres anys hem rebut visites d’autores com Purita Campos o Sandra Uve.

Enguany, des del passat dilluns dia 6 i fins a l’1 d’abril trobareu l’exposició ‘Ellas toman los lápices, el espacio y la palabra’ creada pel col·lectiu Autoras de Còmic, que agrupa autores, i autors, que lluiten per la igualtat en la indústria del còmic, i que va ser produïda per l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat.

P1080559

Les autores participants són: Ana Oncina, Ana Galvañ, Anastasia Bengoechea, Carla Berrocal, Cinta Villalobos, Clara Soriano, Cristina Spanó, Ines Casarejos Comesaña, Irlanda Tambascio, Laura Perez Vernetti, Laura Santolaya, Marta Alonso Berná, Marta Guerrero, Natacha Bustos, Natalia Carrero, Núria Tamarit, Olga Carmona, Paula Pérez, Raquel Gu, Susanna Martín y Xulia Vicente Jiménez.

L’exposició es va poder veure a la 31ena Mostra de Còmics de Cornellà el passat mes de novembre. Per acompanyar l’exposició, trobareu al vestíbul del primer pis de la biblioteca una selecció de fons de les autores presents a l’exposició, entre d’altres i una actualització de la nostra guia de lectura ‘Dones de còmic’.

A la secció de novetats de la comicteca trobareu tres novetats de tres autores d’estils molt diferents.

p-sufragista-3a EVT30871 PORTADA_MATSUMOTO-208x300

Sally Heatchote. Sufragista de Mary M. Talbot. Sally Heathcote és una treballadora domèstica al servei de Emmeline Pankhurst, una de les fundadores del moviment sufragista als Estats Units. La proximitat d’aquest entorn compromès i militant anirà conscienciant a la jove en la causa, que reclama el dret al vot per a les dones. La desobediència civil, l’estratègia política, l’aprenentatge de l’acció directa i la reivindicació a peu de carrer van dictar la trajectòria feminista de Sally, que no dubtarà a enfocar la seva vida com una carrera d’obstacles però també de grans assoliments per a les generacions futures.

Hi havia una vegada la volàtil d’Agustina Guerrero. Torna la noia amb samarreta de ratlles que ens parla de la vida, de tornar a començar, de la seva lluita per fer realitat un somni, de les seves aventures i desventures per sobreviure en una ciutat gran: el pis compartit, les festes, els amics i, de tant en tant, algun embolic sentimental. Aquest llibre és una finestra al passat que ens permetrà conèixer millor la Volàtil i estimar-la una mica més.

La chica de los cigarrillos de Masahiko Matsumoto. Benvinguts als silenciosos i suggerents drames urbans de Masahiko Matsumoto, una de les grans figures del moviment alternatiu de còmic japonès conegut com a gekiga. Publicats originalment en 1974, aquests onze relats constitueixen la primera recopilació en espanyol de l’obra madura de Matsumoto. Diners, sexe i amor, al costat del pes d’una tradició mil·lenària, són alguns dels drames als quals s’enfronten, amb un toc d’humor i lleugeresa, els seus tímids herois. Tòquio, ciutat en plena transformació, amb els seus petits carrers, els seus restaurants i les seves tendes, és l’escenari on es mouen homes i dones que es debaten entre el desig de llibertat i independència i l’angoixa que els produeix el gran canvi social. Són històries creuades que s’alcen com a testimoniatge, fascinant i nostàlgic alhora, de tota una època.

No hi ha comentaris

Centenari Will Eisner

WEB_ONLY_WE_cent_logo_600dpi-thumb-400x303-307

will_1970sEl 6 de març de 1917 naixia a Brooklyn, Nova York William Erwin Eisner qui amb el temps arribaria a ser un influent historietista nord-americà. Va crear el famós personatge The Spirit i va popularitzar el concepte de novel·la gràfica a partir de 1978. A més de la seva carrera com historietista, Eisner va ensenyar les tècniques del còmic a l’Escola d’Arts Visuals de Nova York, i va escriure dues obres fonamentals sobre la seva creació: El còmic i l’art seqüencial (Comics and Sequential Art, 1985) i La narració gràfica (Graphic Storytelling and Visual Narrative, 1996).

Eisner, fill d’una família d’origen jueu, va passar la seva infància i joventut a Nova York. Mentre estudiava en l’institut va col·laborar amb el seu amic Bob Kane (futur creador del personatge de Batman) a la revista escolar. Al 1936 va entrar amb ell a formar part de l’equip de la revista WOW What a Magazine!, dirigida per Samuel “Jerry” Iger. En tancar la revista, Eisner es va associar amb “Jerry” Iger per fundar el Eisner-Iger Studio, cèlebre taller que va produir nombrosos còmics per a l’estranger i per a editorials nord-americanes de revistes i va comptar amb autors com el ja mencionat Bob Kane i Jack Kirby.

thespiritL’estudi va durar dos anys i quan es va dissoldre, Eisner continuà dibuixant ‘comic-books’ i experimentant amb nous formats. Va ser durant aquest temps quan va crear el personatge que el portaria a la fama The Spirit que va veure la llum el 2 de juny de 1940. The Spirit és la història d’un detectiu emmascarat, Danny Colt, un heroi sense superpoders que protegeix del crim als habitants de la ciutat imaginària Central City.

Al mateix temps que dibuixava The Spirit, Eisner va fundar la American Visuals Corporation, empresa dedicada a la creació de còmics, vinyetes humorístiques i il·lustracions, que aviat va absorbir la major part del seu temps, apartant-li de la creació. Només quan l’editor holandès Olaf Stoop va reeditar The Spirit, al començament dels anys 70, renovant l’interès per l’obra de Eisner, aquest va tornar a interessar-se per la historieta.

El 1978, Eisner comença a publicar amb regularitat el que denomina novel·les gràfiques: Contracte amb Déu (1978) que narra quatre històries sobre la vida en el Bronx en els anys 30; la paràbola de ciència-ficció Vida en un altre planeta (1979), les semi-autobiográfiques El somiador (1986) i Viatge al cor de la tempesta (1991) i els aguts anàlisi sobre la vida moderna L’edifici (1987) i Invisible People (1991-92), per citar només algunes.

La seva darrera obra abans de morir va ser La conspiració (2005).

la avenida  01204300101_G 01204301701_g conspiracion

Els actes més destacats del centenari d’Eisner seran tres. La primera ‘Will Eisner génie de la bande dessinée americaine’ es podrà veure al museu de la bande dessinée d’Angoulême fins al 15 d’octubre, la segona ‘WILL EISNER: The Centennial Celebration 1917-2017’ estarà a la Society of Illustrators de Nova York fins al 3 de juny i la tercera tindrà lloc durant el Saló del Còmic de Barcelona que es celebra entre el 30 de març i el 2 d’abril.

La presència de Will Eisner al Saló era un fet habitual. Hi havia comparegut des dels seus inicis el 1981 i el continuà visitant fins el 2003, a l’avançada edat de 86 anys i poc abans de la seva defunció. Les seves novel·les gràfiques havien figurat en diverses ocasions al palmarès del Saló. La primera el 1984, quan l’obra A life force va guanyar el premi al millor còmic internacional. Més tard, als anys ‘90, també La avinguda Dropsie (1996) i Contracte amb Déu (1998) obtindrien una nominació a la millor obra estrangera.

Així mateix, The Spirit, el famós antiheroi creat per Eisner, havia sigut protagonista al Saló en dues ocasions. La primera el 1990, quan amb motiu del seu 50è aniversari el Saló li va dedicar una exposició. 15 anys més tard, el 2015, el Saló li tornava a retre homenatge amb l’exposició «The Spirit: 75 anys a Central City», amb motiu del 75è aniversari del personatge.

A la comicteca de la Biblioteca trobareu exposat tot el fons de l’autor: Will Eisner

Al 2006, Frank Miller, també un reconegut autor de còmics, va dirigir l’adaptació cinematrogràfica de The Spirit, seguint l’estètica dels seus films anteriors Sin City i 300, adaptacions de dues de les seves novel·les gràfiques. Us deixem amb el tràiler de la pel·lícula.

No hi ha comentaris

Selecció de novetats – Març

SelNovetats

Aquesta és la selecció de novetats corresponent al mes de març que inclou, com sempre, documents dels diferents fons de la Biblioteca: adults i infantil, música, cinema i còmics.

portades 1

Entre les novetats per adults trobareu el llibre Antoine de Saint-Exupéry: aviones de papel, de Montse Morata. Biografia de l’autor de El Petit Príncep, on es recorda la seva vida al castell, el posterior viatge a París i el descobriment de la vocació d’aviador. Ens apropa a les seves relacions més íntimes o les desavinences amb el General de Gaulle. Amb tot, l’estudi se centra sobretot en la seva feina com a periodista.

Pel que fa a la literatura us recomanem El Salto del caballo, de Ricardo Alía. Tercera i darrera part de la Trilogía del Zodíaco, ambientada a Sant Sebastià. En aquesta ocasió Max Medina, preocupat pel naixement del seu primer fill, s’haurà d’enfrontar en solitari a un nou assassí en sèrie ja que els seus companys habituals estan malalts.

A la secció infantil us presentem Viure amb la Hilda (i els seus inconvenients), de Bel Olid. Viure amb un cocodril pot semblar emocionant, però té els seus inconvenients. Amb tantes dents, es passa hores al lavabo rentant-se-les. I quan ja les té netes, continua sent un cocodril. I si li agafa un atac de gana i se’m cruspeix?

portades 2

De les novetats de còmics us destaquem Quien es el 11º pasajero?, de Moto Hagio. Tots els candidats a ingressar a la Universitat Estel·lar són agrupats en grups de deu per enfrontar-se a una prova final. Al grup 22è els toca sobreviure tancats en una nau a la deriva, però ben aviat s’adonen que alguna cosa va malament: no són deu, sinó onze persones allà. Qui és l’onzè passatger?

Pel que fa a la música us proposem Foreverland, de The Divine Comedy. L’àlbum núm. 11 d’aquesta institució del pop britànic en la seva branca més elegant i sardònica conté referències a Catalina La Gran i la Legió Estrangera Francesa i tracta, en paraules del seu líder Neil Hannon, “de trobar la teva mitjana taronja, ser feliços, menjar perdius… i el que ve després d’haver dinat perdius”.

Per últim, a la secció de cinema us presentem El despertar de la fuerza, de J.J.Abrams. 30 anys després de la victòria de l’Aliança Rebel, la galàxia encara està en guerra. Una nova República s’ha constituït, però la Primera Ordre ha ressorgit de les cendres de l’Imperi Galàctic. Als herois d’abans, que ara lluiten a la Resistència, se’n sumen de nous.

Aquí us podeu descarregar el full amb les novetats del mes de març de 2017

No hi ha comentaris

Pàgina Següent »