Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Arxiu per la categoria: Còmicteca

46è Festival Internacional del Còmic d’Angoulême

Durant aquest cap de setmana és celebra a Angoulême (França) la 46ena edició del Festival Internacional de  Còmic.

Durant 4 dies, aquesta petita ciutat s’omplirà d’autors, editorials i amants del còmics en general per gaudir de l’inigualable ambient i la gran oferta d’activitats.

Com a novetat, aquesta edició presenta un nou espai de 2500m2 dedicats al manga. Manga City, com han denominat l’espai, que acollirà la visita de més d’una vintena d’autors, entrevistes, trobades, sessions de signatures, tallers i molt més!

Enguany, el Gran Premi del Saló ha estat per Rumiko Takahashi, segona dona i segona en guanyar-lo en els 46 anys d’història de l’esdeveniment. Precisament fa tres anys, la polèmica envaïa el festival quan una associació d’autores de còmic cridava al boicot perquè en la llista de 30 autors nominats a guanyar el guardó d’aquella 43a edició no hi havia cap dona.

Takahashi és també la segona autora de manga a guanyar el Gran Premi. El primer va ser Katushiro Otomo, autor d’Akira, que el va rebre al 2015.

El premi a la millor obra juvenil l’ha guanyat El príncipe y la modista de Jen Wang publicat per Sapristi Comics.

Les exposicions són un dels plats forts d’aquesta edició. Es commemora el 80è aniversari de la creació de Batman amb una mostra submergirà al públic en la història d’aquest justicier emmascarat.

Richard Corben, Rutu Modan i Taiyô Matsumoto també compten amb respectives mostres dedicades a la seva trajectòria. També hi ha una retrospectiva sobre Milo Manara i el conjunt de la seva obra.

Tot i que no tots els àlbums que opten a la Fauve d’Or, el més important del Saló, a les Biblioteques podreu trobar-ne alguna o dels autors nominats com Typex, Riad Sattouf, Lucie Durbiano, Pierre-Henry Gomont, Jeff Lemire, Emile Bravo.

gustamonstruos libro_big_221 cubierta_el_sheriff_de_babilonia_num2_WEB

Al premi opten alguns dels còmics més premiats de l’any: Lo que más me gusta son los monstruos d’Emil Ferris, guanyadora de dos premis Ignatz i un Eisner; Pinturas de guerra, de l’espanyol Àngel de la Calle, guanyador del Premi a la Millor Obra al Saló del Còmic de Barcelona i El sheriff de Babilonia de Mitch Gerads i Tom King.

Al vestíbul del primer pis de la Biblioteca trobareu una exposició amb alguns dels nominats i altres còmics relacionats amb aquesta edició.

No hi ha comentaris

‘Kobane Calling’ i ‘Comandante Arian’

0011689280

Kobane és una ciutat Rojava al Kurdistan. És una ciutat que forma part de la governació d’Alep, al nord de Síria, tot i que des de 2012 és un territori independent de facto i sota el control de les Unitats de Protecció Popular (YPG), la milícia kurda del Partit de la Unió Democràtica (PYD).

Lluny del conflicte armat obert a Síria, a aquesta i altres ciutats de la zona, s’ha pogut implantar a gran escala el confederalisme democràtic, un concepte d’autogovern a tots els nivells (polític, social, econòmic, ambiental…) que defensa el moviment kurd des de la renúncia a la creació d’un estat independent, a partir del 1999.

En aquesta proposta –pionera al Pròxim Orient– de societat multicultural sense estat, gestionada per assemblees locals i cantonals, les dones hi han tingut un paper central. Com també a l’hora de defensar amb les armes el cantó de Kobane de l’ofensiva del grup gihadista Estat Islàmic (ISIS), arran del setge a la ciutat que va durar del juliol de 2014 al gener de 2015.

Aquesta peculiar situació, on les dones tenen un paper molt important, ha cridat l’atenció de creadors europeus per documentar-ho.

 003És el cas de l’italià Zerocalcare amb el seu còmic Kobane calling i la catalana Alba Sotorra amb el seu documental Comandante Arian.

El característic estil de l’autor italià i la seva mirada personal es posen en el setge a la ciutat de Kobane i la lluita del poble kurd contra l’Estat Islàmic, allunyant-se de la crònica impassible dels informatius per situar cada vinyeta en el paisatge natural i humà de la franja de Rojava.

Aquí se’ns mostra la lluita dels kurds per la llibertat sexual, social i religiosa, a més de per la mateixa existència, en un relat que fuig del titular trillat. En conviure durant setmanes amb la població civil i les guerrilles, Zerocalcare s’endinsa en el dia a dia d’una de les revolucions més importants que s’estan duent a terme en el nucli de l’islamisme radical… i, potser, al món sencer.

D’altra banda, la directora catalana ens presenta una història sobre l’emancipació i la llibertat en ple front de la guerra de Síria, la comandant Arian guia cap a Kobane a un batalló de dones amb la missió d’alliberar a la població que viu sota el jou del Daésh (ISIS).

Arian, qui sent molt jove havia presenciat el salvatge tracte que rebien les víctimes de la violència sexual, fa tot el possible perquè les seves companyes descobreixin el veritable sentit de la seva lluita: la llibertat per a la pròxima generació de dones.

Després de conviure durant mesos amb la comandant i les seves tropes, rodant una intimitat sense precedents en la qual s’inclouen crues seqüències de la lenta recuperació d’Arian, Sotorra confecciona un fascinant retrat d’una dona embarcada en una missió.

Els membres del Cineclub Sala1 han programat una projecció de Comandante Arian dimarts 4 de desembre a les 20:30h al Teatre Principal en el marc del seu Cicle d’Autors Catalans i comptaran amb la presència de l’Alba Sotorra  per comentar la pel·lícula.

Us deixem amb el tràiler.

No hi ha comentaris

SúperLópez

1-bolseFerq9jChQuZkATxoA

Aquest cap de setmana s’estrena l’esperada adaptació de SúperLópez, la sèrie de còmics sobre aquest superheroi maldestre i despistat, creat pel barceloní Jan fa 45 anys.

La versió per la pantalla gran ha anat a càrrec de Javier Ruíz Caldera amb un guió de Borja Cobeaga i Diego San José, el mateix equip que ja va adaptar al cinema un altre mite de Bruguera, Anacleto, agente secreto.
SúperLópez va néixer com una paròdia de Superman que l’editorial Euredit va encarregar a Juan López Fernández, Jan, l’any 1974. La historieta de 48 pàgines en blanc i negre i muda es va incloure al recopilatori Humor del siglo XX.

L’any següent, en Jan va recuperar el personatge per l’Editorial Bruguera. Al principi, les historietes eren curtes i amb arguments molt banals, però la trobada entre Jan i el guionista Francisco Pérez Navarro, conegut com a Efepé, van donar forma al SúperLópez que coneixem ara, un superheroi molt humà, preocupat en major mesura pels seus problemes a l’oficina que per les seves baralles amb supervilans.

Efepé, coneixedor del món dels superherois, va idear per Las aventuras de SúperLópez una trama inicial en què es parodia al Superman de DC Comics, amb nombroses referències a l’original. En els següents àlbums van una mica més enllà i es va continuar amb la paròdia de multitud d’herois i vilans dels comic-books de superherois estatunidencs.

1542740009366

D’aquesta manera, en els dos números següents, El supergrupo i Todos contra uno, uno contra todos, entrava en escena El supergrupo, una sàtira dels grups de superherois, com ara Los Vengadores, Los 4 Fantásticos o X-Men.

El 1980, Jan va decidir tornar a agafar el control del seu personatge i deslligar a SúperLópez de la trama de superherois. Així, va abordar temàtiques tan variades com la ciència-ficció (Los alienígenas, La caja de Pandora), la fantasia (El señor de los chupetes), la sèrie negra (La semana más larga) o el món del cinema (La gran superproducción).

La-gran-superproducción 61yq6cNLcSL 61v3TUW5EiL 61F3AX3zYIL

A causa de la fallida de Bruguera, Jan va abandonar el personatge entre 1983 i 1987, quan passa a publicar-se a Ediciones B on continua fins avui dia.

L’any 2013, amb motiu de la celebració del 40è aniversari de SúperLópez, Jan va tornar a col·laborar amb Efepé a l’abum Otra vez el supergrupo.

SuperLópez va néixer al planeta Chitón amb el nom de Jo-Con-Él i, després de colar-se en un coet, va arribar a la Terra sent encara bebè. Després de l’aterratge, el nen és adoptat per la família López —una parella d’ancians residents a Lleida— amb el nom de Juan López Fernández.

López creix intentant portar una vida normal al mateix temps que s’esforça a controlar els seus superpoders i combatre el mal. Quan es fa gran, en Juan comença a treballar com un comptable en una oficina a Barcelona.

Sotmès a la pressió del seu cap i als desitjos de la seva núvia Luisa Lanas, es realitza i evadeix de la rutina diària exercint de superheroi sota l’alter ego de Superlópez, sovint intentant entendre inútilment què passa al seu al voltant i avançant a força de cops fins a resoldre els problemes.

A la Còmicteca de la sala infantil trobareu les aventures de SúperLópez, el Supergrupo i altres històries de Jan.

Us deixem amb el tràiler de la pel·lícula.

No hi ha comentaris

Stan Lee

1542049296900

Ahir va morir, als 95, anys, Stan Lee, el guionista que va establir els fonaments de l’univers Marvel i va crear el còmic de superheroi modern. Evidentment, Lee no va fer sol aquesta feina sinó que, als seus inicis, va comptar amb els dibuixos de dos grans com Steve Ditko i Jack Kirby.

Les creacions de la seva era d’or, els anys 60, continuen dominant la indústria del còmic i, en l’última dècada, també l’audiovisual.

Stanley Martin Lieber va néixer a Nova York l’any 1928, fill d’un matrimoni de jueus hongaresos. La seva infància i adolescència va estar marcada per les mudances constants i per la seva passió per la lectura. Als 16 anys va començar a treballar per Martin Goodman a Timely Comics (que als anys ’60 es convertiria en Marvel Comics) gràcies al seu oncle.

El 1941 es va publicar el primer treball del jove Stanley Lieber: ‘Captain America Foils de Traitor’s Revenge’, al número 3 de Captain America Comics, on va introduir el famós escut del Capità, tota una icona del personatge. Aquest mateix any Lee ja va crear el seu primer personatge: Destroyer, al número 6 de Mystic Comics. En aquella època ja fa servir el pseudònim de Stan Lee.

A finals dels anys ’50, DC Comics triomfava amb els còmics de Flash i La Lliga de la Justícia van fer que Goodman encarregués a Lee de crear un altre “súper equip”. I Jack Kirby li va proposar crear superherois amb problemes que no poguessin resoldre amb els seus poders, problemes com ara de diners o de relacions personals. El resultat van ser Els 4 Fantàstics.

Stan-Lee-Young stan_kirby4 432124-Jack_Kirby01

L’èxit immediat i absolut del grup va fer que els seus creadors comencessin a treure tota una nova sèrie de personatges. Amb el mateix Kirby, Lee va crear Hulk, Iron Man, El Poderós Thor i X-Men; amb Bill Everett el Daredevil; i amb Steve Ditko el Doctor Estrany i el personatge més famós de la Marvel: Spiderman.

Lee va aconseguir un gran èxit entre els lectors adolescents i fins i tot es va permetre fer denúncia social al seus còmics apareixent en les seves obres sovint crítiques al racisme i l’homofòbia.

Als anys 70 Stan Lee va esdevenir la cara visible de la Marvel i, de mica en mica, tota una icona popular. Va participar en convencions de còmic per tota la geografia dels EUA i va donar conferències en diferents universitats. El 1981 va mudar-se a Califòrnia per desenvolupar les adaptacions a cinema i televisió dels personatges Marvel.

El seu carisma i capacitat creativa van influir en molts autors posteriors. Es va caracteritzar per humanitzar els seus personatges, més enllà de la seva identitat superheroica. Per a això, tots tenen un punt feble.

Feia servir un llenguatge grandiloqüent i recargolat i va popularitzar el mètode Marvel: Lee feia una sinopsi de la història, que passava al dibuixant, i després escrivia els diàlegs basant-se en el dibuix acabat. En certs casos, això feia difícil saber que part de la història era de Lee, i quina part del dibuixant.

stanlee019

Com a curiositat, va insistir anomenar la majoria dels seus personatges amb nom i cognom amb la mateixa lletra inicial: Peter Parker, Stephen Strange, Fantastic Four, Doctor Doom, Bruce Banner, Susan Storm, Reed Richards, Silver Surfer, Pepper Potts, entre molts altres, i va fer que tots els seus fans esperesin els seus ‘cameos’ a les pel·lícules de Marvel.

Us deixem amb un recull de les seves aparicions al cinema.

No hi ha comentaris

‘Pompeu Fabra, l’aventura de la llengua’ de Gemma Pauné i Oriol García

9788423208326Aquest any 2018 se celebra l’Any Pompeu Fabra commemorant 150 anys del seu naixement i 100 anys de l’edició de la Gramàtica Catalana.

Al llarg dels mesos d’octubre i novembre la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú organitza diverses activitats en memòria i reconeixement de qui fou un científic brillant, que va codificar i modernitzar la llengua i la va fer apta per als diversos estils i funcions.

Així doncs, el dijous 15 de novembre a les 17h, la Biblioteca Armand Cardona acollirà la presentació del còmic Pompeu Fabra, l’aventura de la llengua, a càrrec dels seus autors, Gemma Pauné i Oriol Garcia.

Oriol Garcia, el dibuixant especialitzat en el còmic històric català, dóna vida als personatges d’aquesta història, seguint el guió de la filòloga Gemma Pauné. L’objectiu de l’obra és fer conèixer al gran públic la figura de Fabra i difondre’n el valor cultural i social i el que va significar per a la llengua, la cultura i la societat catalana. El caràcter divulgatiu del llibre permet humanitzar la figura de Fabra i fer-la més propera i comprensible als lectors.

La novel·la gràfica va acompanyada de textos que expliquen aspectes i anècdotes de Fabra emmarcats en el context històric i cultural de l’època.

http://www.elpunt.cat

L’obra reprodueix tres moments claus de la vida de Pompeu Fabra. La joventut, marcada per la seva vocació per la llengua i el seu interès per l’esport i l’excursionisme. El retorn a Catalunya arran de la promesa de la creació d’una càtedra de llengua catalana. I el moment culminant de la seva dedicació a l’estudi de la llengua i la presentació del Diccionari.

Oriol Garcia Quera, autor de les il·lustracions, és un reconegut dibuixant de còmic històric que ha recreat, amb rigor i habilitat, episodis importants del passat, com ara Barcelona 1706-1714, Dietari d’un adroguer, Terra de frontera, Olèrdola 1058 i Cessetans. Entre Roma i Cartago (els dos últims, publicats en aquesta mateixa col·lecció).

Gemma Pauné Xuriguera, autora del guió i dels textos, és llicenciada en filologia catalana i en filosofia per la Universitat de Barcelona. Ha centrat una part de la carrera professional en l’àmbit de la llengua i és una apassionada per l’obra de Fabra.

Rafael Dalmau Editor i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) editen aquesta publicació que també té el suport de la Càtedra Pompeu Fabra de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

No hi ha comentaris

René Pétillon

rene-petillon-k7b--620x349@abcAvui ha mort l’autor de còmics francès René Petillon, creador del particular personatge Jack Palmer. Petillon tenia 72 anys i ha mort a causa d’una llarga malaltia.

René Petillon va néixer a la Bretanya el 1945 i va ser un dibuixant autodidacta. Al principi de la seva carrera se centra en el dibuix humorístic.

Els seus primers treballs apareixen en la revista Planète en 1968. Segueix així fins a 1972, col·laborant amb diversos magazines com Plexus, L’Enragé, Weekend, Vingt ans o Penthouse.

Era col·laborador habitual del setmanari satíric Le canard enchaîné. La seva popularitat internacional es deu a la sèrie protagonitzada pel maldestre detectiu anomenat Jack Palmer, del que va publicar 19 àlbums, apareguts abans de forma periòdica a les revistes on va col·laborar, entre 1976 i 2014.

El 1972 abandona provisionalment les revistes de premsa i entra en la prestigiosa revista de còmics Pilote. Allí fa una primera historieta de sis pàgines titulada ‘Voir Naples et mourir’, i llavors decideix dedicar-se de ple al còmic.

El 1974, mentre realitza les tires del ‘Docteur Miracle’ al costat d’històries breus, crea al detectiu Jack Palmer, l’inspector més boig del còmic, amb una gavardina que li queda massa gran. Aquest inspector no triga a convertir-se en el seu personatge fetitxe.

jackpalmer1

A Espanya la revista El Víbora va començar a publicar a la dècada dels 70 les històries curtes de Jack Palmer i també el tercer àlbum de la sèrie titulat La muela picada (1978). A la fi de la dècada dels 80 Edicions B va publicar El rey de los comics (1985) i El caso del pequinés de París (1987) en la seva col·lecció Dragon Comics.

El personatge li va servir per abordar temes com el vel islàmic el 2006 amb ‘El caso del velo’. Amb ell va aconseguir fer riure amb un tema religiós delicat en ple debat sobre el laïcisme al seu país.

Captura

Norma Editorial també va traduir al castellà ‘El caso de la top model’, ‘Recerca en el Paraiso’, ‘Jack Palmer en Bretaña’ i ‘El archivo corso’. Aquest llibre va rebre el premi al millor àlbum en el Festival del Còmic d’Angoulême el 2001 i va ser adaptat al cinema per Alain Berberian tres anys més tard amb els actors Christian Clavier i Jean Reno en els papers principals.

Trobareu les aventures de Jack Palmer a la còmicteca de la Biblioteca: René Pétillon

Us deixem amb el teaser de la pel·lícula.

No hi ha comentaris

Selecció de novetats – setembre

 SelNovetats

Aquesta és la selecció de novetats, corresponent al mes de setembre i inclou, com sempre, documents dels diferents fons de la Biblioteca: adults i infantil, música, cinema i còmics.

portades1

Entre les novetats per adults trobareu el llibre Medusas: una historia natural, de Lisa-Ann Gershwin. Les meduses són tan fascinants i maques com perilloses. Es troben per tots els mars i a qualsevol profunditat i són una de les formes de vida més antigues del planeta, ja que va aparèixer fa 500 milions d’anys. Al llibre es presenten 50 es-pècies, alguna de les quals potser és la que et va fer passar un mal dia de platja.

Pel que fa a la literatura us recomanem la novel·la Dins el riu, entre els joncs, de A. Munné-Jordà. El vilanoví Munné-Jordà escriu la primera novel·la que tracta de la División Azul des d’un punt de vista català, i que ens mostra la cruesa extrema que es vivia al front de la 2a Guerra Mundial, i les simpaties, avui en dia inconfessables, d’alguns intel·lectuals catalans cap al que estava passant a Alemanya.

A la secció infantil us presentem el llibre T’ho diré cantant, de Jordi Folck. L’Ilai rep una notícia que el deixa sense veu: els seus pares se separen. Des d’aquell moment sent un nus a la gola que li atura totes les paraules. Sols quan recordi el cant de la natura als bells estius de Finlàndia s’atrevirà a obrir la boca; però tot allò que digui serà cantant. I no a tothom li agrada que algú canti a tothora…

portdes2

De les novetats de còmics us destaquem Sostiene Pereira, de Pierre Henry Gomont. Lisboa, 1938. El periodista cultural Pereira, obès, vidu i taciturn, viu embolicat en la nostàlgia del seu passat i pensa que no hi ha res més important que la literatura. Viu totalment aliè al que està passant al seu país i a Europa, on ha esclatat la guerra civil espanyola i on el feixisme creix per tot arreu. Fins que la seva trobada amb un jove activista capgirarà la seva vida.

Pel que fa a la música us proposem escoltar el disc B-map 1917 + 100, de Fermin Muguruza eta The Suicide of Western. Àlbum que projecta l’ombra del centenari de la Revolució Russa sobre deu zones geogràfiques diferents del planeta, al voltant de ciutats el nom de les quals comença per la lletra B. Fermín Muguruza posa al mapa el rugit de la indignació, la convulsió i la revolució al món actual.

Per últim, a la secció de cinema us presentem la pel·lícula Logan, de James Mangold. Per primera vegada sense els seus poders, Lobezno és veritablement vulnerable. Després d’una vida de dolor i angoixa, sense rumb i perdut al món on els X-Men són llegenda, el seu mentor Charles Xavier el convenç per assumir una última missió: protegir a una jove que serà l’única esperança per a la raça mutant…

 

Aquí us podeu descarregar el full amb les novetats del mes de setembre de 2018.

No hi ha comentaris

Indispensables de Grup Còmic

logo

El Grup de còmic i biblioteques del COBDC presenta per vuitè cop Els indispensables de Grupcòmic, on els membres del grup han escollit els 10 títols que els han semblat més rellevants entre l’editat durant el 2017.

Volem significar que l’ordre no té rellevància i els presentem alfabèticament.

La selecció té la voluntat de ser un reconeixement testimonial a partir de la perspectiva que dóna el nostre col·lectiu professional, el bibliotecari. Estem orgullosos de fer aquesta petita aportació singular i lliure, agraïts a un mitjà que tant plaer ens aporta.

labaladadelnorte2La balada del Norte 2 d’Alfons Zapico

Oviedo, 1934. Una vaga general revolucionària esclata la nit del 5 d’octubre i sumeix a tot el país en un profund caos. Tristán Valdivia, que havia tornat malalt des de Madrid a la casa paterna, busca refugi a la capital, mentre els revoltats avancen arrasant tot al seu pas. La ciutat roman en silenci, fins que de sobte se sent un soroll a la llunyania. És la dinamita dels miners… L’enfrontament està servit.

 

cubierta_el_club_del_divorcio_vol1_WEBEl club del divorcio 1 de Kazuo Kamimura

La jove Yûko, regenta un bar on treballen dones divorciades que intenten sobreviure com poden malgrat l’estigma social que pesa sobre el seu estat civil. Guardonat amb el Premi del Patrimoni del Festival Internacional de la Bande Dessinée de Angoulême 2017, aquest emotiu díptic descriu el dia a dia d’una cap, amfitriona i dona divorciada en el Japó dels anys setanta del passat segle.

 

equatoriaCorto Maltes: Equatòria de Juan Díaz Canales i Rubén Pellejero

Corto Maltes es troba a la seva estimada Venècia seguint les passes de Preste Juan, un monarca llegendari. Es creu que els seus dominis estaven poblats d’amazones, unicorns i tota classe de prodigis. No obstant això, el seu major tresor era un mirall a través del qual podia observar qualsevol part del regne. La cerca d’aquest objecte màgic portarà a Corto a recórrer un continent africà agitat pel colonialisme europeu de començaments del segle XX.

 

informe brodeckEl informe de Brodeck de Manu Larcenet

Brodeck, que acaba de sortir d’un camp de concentració, torna al seu poble, prop de la frontera amb Alemanya. Una nit arriba a l’hostal quan els homes del poble acaben de cometre un brutal assassinat. Llavors l’obliguen a escriure un «informe» sobre el succés amb la idea que se’ls «comprengui i perdoni».

 

jessica jones desatadaJessica Jones: Desatada de Brian Michael Bendis

Després de més d’una dècada, Jessica Jones torna a tenir sèrie pròpia. Des de llavors, molts han ocultat els seus secrets, i només una dona tan especial com ella pot descobrir-los. Recerques Alias ha tornat a obrir i el seu primer cas podria ser el més perillós de tots. El fabulós equip creatiu que ho va començar tot torna per oferir-te la col·lecció que no voldràs perdre’t.

 

zerocalcareKobane Calling de Zerocalcare

A Kobane Calling acompanyem a Zerocalcare en els seus viatges per Turquia, l’Iraq i Síria fins al cor del Kurdistan, travessant zones d’intens conflicte bèl·lic. L’estil de l’autor italià i la seva mirada personal es concentren a la ciutat de Kobane i la lluita del poble kurd contra l’Estat Islàmic, allunyant-se de la crònica impassible dels informatius per situar cada vinyeta en el paisatge natural i humà de la franja de Rojava.

 

Piruetas de Tillie Walden

Durant 10 anys el patinatge artístic ho va significar tot per a Tillie Walden. El patinatge era una peça clau de la seva identitat, un refugi segur on desconnectar de l’estrès del col·legi, l’assetjament escolar i la família. Amb el pas del temps, es va interessar per l’art i es va enamorar de la qual seria la seva primera xicota, i va començar a qüestionar-se com encaixava el patinatge artístic amb la resta de la seva vida.

 

poncho fuePoncho fue de Sole Otero

Lu i Santi es coneixen per un amic comú. Se citen, s’entenen, riuen, es besen i passen a complementar-se. Comencen a compartir, fan algun pla de futur, tenen sexe a tota hora i en qualsevol part i cadascun sembla comprendre les necessitats de l’altre. Però el temps corre, emergeixen les diferències i les discussions es fan freqüents.

 

tatuajeTatuaje de Manuel Vázquez Montalbán, Hernán Migoya i Bartolome Seguí

El cos d’un home nu apareix un dia a la platja de Vilassar de Mar. Un tatuatge gravat en la seva pell és l’única pista: “He nascut per revolucionar l’infern”. Carvalho és l’encarregat d’esbrinar la seva identitat. Una recerca que el portarà dels carrers de Barcelona als canals d’Ámsterdam en aquesta primera aventura d’una de les sagues de gènere negre més famoses de la literatura contemporània.

 

sostienepereiraSostiene Pereira de Pierre-Henry Gomont, segons la novel·la d’Antonio Tabucchi

Lisboa, 1938. El periodista cultural Pereira, obès, vidu i taciturn, viu embolicat en la nostàlgia del seu passat i pensa que no hi ha res més important que la literatura. Viu totalment aliè al que està passant al seu país i a Europa, on ha esclatat la guerra civil espanyola i on el feixisme creix per tot arreu. Fins que la seva trobada amb un jove activista capgirarà la seva vida.

No hi ha comentaris

Selecció de novetats – juliol i agost

SelNovetats

Aquesta és la selecció de novetats, corresponent als mesos de juliol i agost i inclou, com sempre, documents dels diferents fons de la Biblioteca: adults i infantil, música, cinema i còmics.

portades 1

Entre les novetats per adults trobareu el llibre Ensenyar com a Finlàndia, de Timothy D. Walker. Finlàndia ha demostrat tenir el millor ensenyament de la Unió Europea. Timothy Walker, professor als Estats Units, va marxar a Hèlsinki per comprovar-les. Algunes d’elles són: poques hores de classe, pocs deures, pocs exàmens i un resultat, els millors !!

Pel que fa a la literatura us recomanem la novel·la La transparencia del tiempo de Leonardo Padura. A un Mario Conde a punt de fer 60 anys li arriba l’estàtua d’una verge negra robada. Conde no trigarà en descobrir que aquella peça és més valuosa del que li han dit, que procedeix d’una ermita del Pirineu Català, i que rere seu hi ha una perillosa màfia de traficants d’objectes artístics.

A la secció infantil us presentem el llibre Enigmes: desafia la teva ment amb 25 històries de misteri de Víctor Escandell. Ets capaç de resoldre aquesta recopilació d’enigmes de misteri? Dues maneres diferents de pensar i d’analitzar incògnites: alguns enigmes els resoldràs fent servir la lògica i d´altres, amb la imaginació. Hi podràs jugar sol, per equips o en família. Saps usar la teva ment i buscar pistes com un autèntic detectiu?

portades 2

De les novetats de còmics us destaquem El sherif de Babilonia: pum pum, pum, de Tom King. Christopher Henry intentava atrapar un assassí. Ara està atrapat en alguna cosa encara més perillosa. L’assassinat d’un dels seus reclutes ha destapat una vasta teranyina de secrets i mentides que lliga el vell règim, el nou govern, l’exèrcit americà, el món criminal i la xarxa yihadista en un embolic de mort i engany.

Pel que fa a la música us proposem escoltar el disc Masseduction, de St. Vincent. El cinquè àlbum d’estudi d’Annie Clark sota el pseudònim de St. Vincent és un complex treball sobre la frivolitat de la fama en clau de pop electrònic. Disfressada de ‘dominatrix de psiquiàtric’ ironitza sobre la celebritat des d’un punt de vista molt personal, aliè però implicat.

Per últim, a la secció de cinema us presentem la pel·lícula Después de nosotros, de Joachim Lafosse. Després de 15 anys junts, María i Boris se separen. Ella va va comprar la casa on viuen amb les seves filles, però ell la va reformar. Ara es veuen obligats a viure junts allà, ja que Boris no té els mitjans per pagar-se un lloguer. A l’hora de passar comptes cap dels dos vol deixar de costat el que considera haver aportat.

Aquí us podeu descarregar el full amb les novetats dels mesos de juliol i agost de 2018.

No hi ha comentaris

Selecció de novetats – juny

SelNovetats

Aquesta és la selecció de novetats, corresponent al mes de juny i inclou, com sempre, documents dels diferents fons de la Biblioteca: adults i infantil, música, cinema i còmics.

portades 1

Entre les novetats per adults trobareu el llibre Amor y horror nazi, de Mónica G. Álvarez. Els camps de concentració foren el lloc escollit pels nazis per tancar els seus presoners. Foren l’infern terrenal del nazisme i aquells que hi entraven estaven condemnats a morir-hi. Sols alguns van aconseguir sobreviure-hi. L’autora ens conta set històries d’amor que van tenir lloc en aquest espai tan poc agradable.

Pel que fa a la literatura us recomanem la novel·la La casa de la frontera, de Rafael Vallbona. La Casa de la Frontera és un establiment situat al barri de la duana de Puigcerdà, al bell mig de la ratlla amb França. El 1892 dos cerdans la van comprar per instal·lar-hi un hostal. El dia de la jubilació, la Carme repassa la vida de la seva família i recorda sense nostàlgies la història d’aquesta casa fronterera.

A la secció infantil us presentem el llibre Contes per explicar en 1 minut, de Victoria Bermejo. Ideal per a pares i mares estressats, infants trapelles, adolescents eterns, executius necessitats d’esbarjo, pescadors d’històries, oradors compulsius, llegidors de metro, mestres i cangurs, alienígenes terrestres… Recuperem el plaer d’explicar contes que reflecteixen el món actual amb astúcia, humor i integritat.

portades 2

De les novetats de còmics us destaquem La nena que volia dibuixar, de Roser Capdevila. Retrat esplèndid de la vida quotidiana durant el primer franquisme: des de les rutines de cada membre de la família, l’educació de les noies, passant per la grisor de l’escola, la religió tan present arreu, fins als moments de llibertat que suposaven els jocs, els dies assenyalats o les excursions amb els amics.

Pel que fa a la música us proposem escoltar el disc As you were, de Liam Gallagher. Debut en solitari del ex-líder d’Oasis. L’àlbum no deixa espai per a la sorpresa i (afortunadament) es manifesta com un sentit àlbum de rock/pop clàssic, sense parany ni cartró i en el qual el músic esprem influències bàsiques de la seva educació musical per completar una dotzena de temes.

Per últim, a la secció de cinema us presentem la pel·lícula Yo no soy Madame Bovary, Feng Xiaogang. Li Xuelian munta un fals divorci per obtenir un segon apartament, però el seu marit es torna a casar inesperadament. Després de recórrer al jutjat sense èxit, Li emprèn un absurd periple de deu anys.

Aquí us podeu descarregar el full amb les novetats del mes

No hi ha comentaris

Pàgina Següent »