Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Arxiu per la categoria: Racó ciclista

La Rueda de la mentira: la caída de Lance Armstrong

portadaUn altre llibre a la col·lecció del Racó Ciclista de la Biblioteca Armand Cardona. Avui us presentem La Rueda de la mentira: la caída de Lance Armstrong, un llibre que vol ser el relat definitiu de l’espectacular ascens i caiguda de Lance Armstrong.
Al juny de 2013, quan Lance Armstrong abandona la seva palatina residència a Texas, assetjat per multimilionàries demandes en contra seva, Juliet Macur es trobava allí amb ell, parlant amb la seva núvia i nens, i escoltant la versió de la veritat de Lance Armstrong. Ella va ser una de les poques periodistes, a més d’Oprah Winfrey, a tenir accés directe al pària més famós de l’esport.
Al centre de la roda de la mentida es troba el propi Armstrong, a través d’entrevistes personals. Però la narrativa del llibre es desplega per afegir-hi profunditat i extensió a través dels relats en primera persona de més de cent testimonis, incloent membres de la seva família als quals Armstrong va donar l’esquena fa temps, com el pare adoptiu que li va donar el seu cognom, la seva àvia o la seva tia. Potser el relat més aclaparador és el testimoni gravat de J.T. Neal, una de les persones més influents entre les diferents figures paternes que Armstrong va tenir, gravat durant els últims anys de la vida de Neal, quan va perdre la seva batalla contra el càncer just quan Armstrong es feia famós per sobreviure a la malaltia.
Al final, van ser els antics amics d’Armstrong, aquells que van gaudir d’un preuat lloc dins del seu cercle més estret dels que li van trair. Van ser ells els que li van clavar el cop final, trencant el codi de silenci que blindava la trista veritat del ciclisme del públic, i la trista veritat sobre el seu noi d’or, Armstrong.
Filant les dispars i vívides veus de les persones amb un coneixement profund tant del Armstrong més públic com del privat, Macur teixeix un complet i inoblidablement ric tapís del sorprenent ascens d’un home a la fama mundial i la fortuna, i la seva devastadora caiguda en desgràcia.Juliet Macur

Juliet Macur és una guardonada periodista esportiva del New York Times, on escriu a la columna Sports of the Times. Ha escrit extensament en aquest diari sobre Lance Armstrong, el ciclisme i el dopatge. Els seus treballs s’han inclòs en dues ocasions en l’antologia de millors escrits esportius americans Best American Sports Writing, i l’any 2016, l’Associated Press Sports Editors la va nomenar com una de les millors cronistes esportives dels Estats Units. Viu a Washington D.C., acompanyada del seu marit, filla i el seu gos llaurador.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de la ciutat trobareu també el llibre Això no va de bicis: el meu retorn a la vida, que el mateix Lance Armstrong va escriure amb Sally Jenkins sobre la seva malaltia. Al Racó Ciclista trobareu més obres que parlen de ciclisme.

No hi ha comentaris

Grandes etapas y clásicas: 25 hitos que han marcado la historia del ciclismo

portadaAvui, dins el Racó Ciclista de la Biblioteca us presentem el llibre Grandes etapas y clásicas: 25 hitos que han marcado la historia del ciclismo, de Peter Cossins, amb tot el que cal saber sobre les etapes i clàssiques més emblemàtiques del ciclisme europeu.

Aquest és un llibre del veterà periodista especialitzat en aquest esport Peter Cossins i que pretén ser la “guia definitiva per traçar la volta ciclista perfecta“, el llibre va dirigit als amants de la bicicleta de tots els nivells, des d’experts competidors federats fins a simples aficionats i entusiastes.

Reuneix per primera vegada en un espectacular volum il·lustrat les etapes i clàssiques més emblemàtiques del ciclisme europeu. Peter Cossins ha aconseguit crear una guia essencial, pràctica i atractiva per recórrer amb bicicleta les etapes mítiques d’Europa. Amb detallades descripcions de les rutes, mapes i perfils de les etapa.

Cossins proposa un itinerari en el qual no falta res (des de les planes de Bèlgica fins a les marejadores altures dels Alps) i que incorpora recorreguts tant de proves d’un dia i de les clàssiques – els “Monuments” i les clàssiques de primavera – com de les grans voltes per etapes.

Comença pels ondulades turons del nord d’Anglaterra i es trasllada després al continent perquè serpentegem i anem botant per terrenys poc elevats dels Països Baixos, per la zona costanera del Bàltic i per l’alta muntanya de l’Europa central, des d’on descendeix després cap a la Mediterrània per, finalment, després de creuar els Pirineus, acabar en un alt amb àmplies vistes sobre el centre d’Espanya.

Amb detallades descripcions de les rutes, mapes i perfils de les etapes, aquesta és una guia tan atractiva com pràctica, ideal per planificar el nostre particular Tour d’Europa. Les seves sensacionals fotografies animen el lector a aixecar-se de la butaca i iniciar la seva aventura. Cada etapa està comentada amb completes descripcions que expliquen per què mereix estar inclosa en aquesta selecta ronda: per les seves majestuosos paisatges, perquè porta l’empremta de les heroiques gestes de llegendaris ciclistes, o pel particular esforç que comporta i l’eufòria que se sent en completar-la.Peter Cossins

Peter Cossins explica en la introducció: “Potser les coneguin com a proves cicloturistes, cicloesportives, de gran fons o qualsevol marxa ciclista per aficionats com les que tant han proliferat i s’han popularitzat en aquests últims anys, gràcies sobretot a l’interès i l’èxit collit pel Tour des de 1993. En l’actualitat, la pràctica totalitat de les curses del calendari internacional tenen programada algun tipus de marxa paral·lela que brinda als corredors aficionats (i m’incloc entre ells) l’oportunitat de rodar per les carreteres que recorren aquest any els professionals“.

Peter Cossins, periodista i escriptor, des de 1993 no ha parat d’escriure sobre ciclisme. Ha cobert més d’una dotzena d’edicions del Tour de França i ha treballat per a la revista Procycling com a director i col·laborador. És autor o coautor de nombrosos llibres sobre el món de les dues rodes, com la biografia del guanyador del Tour de 1987 Stephen Roche, The Monuments, la història de les cinc clàssiques d’un dia més importants del ciclisme, i Two Days in Yorkshire, una crònica dels secrets de la Gran Sortida del Tour de 2014 per terres d’aquest comtat anglès.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de la ciutat trobareu més obres que parlen de ciclisme.

No hi ha comentaris

Magnum Cycling

???????????????????Avui us presentem el llibre Magnum Cycling, on els millors fotògrafs del món capturen l’esport més emocionant del món. Es tracte d’un recull de fotografies de l’arxiu de Magnum Photos, l’agència fotogràfica de més prestigi del món, format en 1947 per Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, George Rodger, i David “Chim” Seymour.
Magnum Ciclisme és un homenatge als grans fotògrafs que han capturat la personalitat, les emocions i moments més representatius de l’esport del ciclisme. La combinació del que té de romàntic i d’aventura un viatge per carretera amb la intensitat i el drama d’una final de copa de futbol.
Editat pel ciclista de carretera, expert en fotografia i escriptor de Guy Andrews, Magnum Ciclisme reuneix un espectre enlluernador d’imatges en color i en blanc i negre: de l’agonia de la derrota a l’èxtasi???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? de la victòria i de les atmosferes de carnaval a ports de muntanya espectaculars, es mostren grans moments de ciclisme a cada pàgina.
Organitzat per temes, cada capítol del llibre també compta amb la “història” d’un moment icònic, esdeveniment o escena: el Tour de França, una cursa de pista al velòdrom, l’entrenament d’hivern i la gresca dels ventalls i les multituds. Les motivacions dels fotògrafs seleccionats varien des de la simple curiositat a un reportatge encarregat que es viu intensament.
Però no és cap sorpresa que alguns dels ????????????????????millors fotògrafs del món hagin cobert l’esport en algun moment de les seves carreres, doncs el ciclisme proporciona el tema perfecte per al reportatge, documental social i la fotografia del carrer, passant, com ho fa, en temps real i pels carrers. El ciclisme i la fotografia comparteixen interessants paral·lelismes culturals i històrics, i el treball que us presentem avui és excepcional en tots dos punts.
Amb llegendes internacionals de l’esport, escenes i paisatges capturats pels herois de la fotografia, de Cartier-Bresson i Robert Capa a John Vink i Harry Gruyaert, ???????????????????????Magnum Ciclisme representa la rica història del ciclisme i esdeveniments emblemàtics, des de carreres de sis dies al Madison Square Garden a la dècada de 1930 fins a les últimes curses del Gran Tour de França, Espanya i Itàlia. Molt ben dissenyat, aquest recull serà un objecte de desig per als obsessius amb bicicleta alhora que ofereix una classe magistral en la captura del “esport del poble”.
Guy Andrews és el fundador i ex editor de la revista Rouleur. És autor de diversos llibres, entre ells L’encàrrec de la bici i del mecànic per carretera, i Magnum Ciclisme.
A la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú trobareu el Racó Ciclista, on es posa a la vostra disposició tot un seguit d’obres sobre aquest esport.

No hi ha comentaris

Cicloturisme tranquil per Calella i el Maresme

portadaEl Maresme, terra de pagesos, d’horts, de flors i de pescadors, és també terra de bicicletes, perquè tots aquests oficis històrics hi estan relacionats. Avui, la moderna activitat econòmica de la comarca està generant una nova forma d’entendre el turisme, més proper i respectuós amb el territori on s’instal·la, més saludable i més familiar. En aquesta nova manera de descobrir el país les bicicletes estan cridades a ser-ne protagonistes. Per això, si el Maresme és terra de bicicletes, la ciutat de Calella n’és la capital ciclista per mèrits propis.
El llibre que us presentem avui en edició bilingüe català/angles, Cicloturisme tranquil per Calella i el Maresme, de Rafael Vallbona, proposa conèixer el Maresme, el paisatge, la gent i la seva vida, en deu rutes amb suau cop de pedal; aptes per a tothom, fascinants i diverses. Són a tocar de casa vostra. Què espereu?

ciclotranquil
De la mateixa col·lecció i autor podeu trobar a la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú el llibre Cicloturisme tranquil per Catalunya: 26 itineraris per descobrir el país amb suau cop de pedal. Les rutes d’aquest recull són circuits ciclistes on el paisatge, la descoberta o el patrimoni són els valors protagonistes, evitant posar en primer pla les dificultats tècniques que caracteritzen el cicloturisme esportiu. No trobareu aquí ni grans distàncies, ni dificultats enormes. Cadascuna de les rutes està pensada a partir de la idea de descobrir un territori i posar-lo en valor històric. És així com el ciclisme es fa humanista. A més, sempre que cal es combina la bicicleta i el transport públic, una mescla idònia per fomentar el turisme sostenible.
A la Xarxa de Biblioteques de la ciutat també tenim altres guies de cicloturisme a Catalunya, fins a 14.
rafael-vallbona Rafael Vallbona (Barcelona 1960) és escriptor i periodista. Ha publicat llibres de tota mena de gèneres pels quals ha obtingut diversos premis literaris i alguns han estat traduïts a diversos idiomes. La seva passió pel ciclisme l’ha portat a participar en nombroses proves, tant de carretera com de muntanya, i ha fet alguns viatges en bicicleta dels quals n’ha escrit llibres. És autor de ‘Volta’ a Catalunya 1911-2011, un segle d’esport i país; Xavi Tondo, el triomf de l’obstinació, i Escalada a Montjuïc 1965-2007, l’ascens de la ciutat. A la Xarxa de biblioteques Municipals de la ciutat trobareu més de 35 obres de Rafael Vallbona.

 
Tots aquests documents estan recollits a la Guia de Ciclisme de les Biblioteques VNG.

No hi ha comentaris

Donació de la Volta a Catalunya al @racociclista

raco_ciclista

logoCoincidint amb la celebració Rubén perisde la 96a edició de la Volta a Catalunya, que va començar ahir dilluns 21 de març i que arribarà a Vilanova i la Geltrú el dissabte 26, el @racociclista de la biblioteca Armand Cardona Torrandell té el plaer de presentar als seus usuaris tot un seguit de documents donats per la pròpia Volta a Catalunya, encapçalada per Rubén Peris, al qual des d’aquí volem agrair la col·laboració que realitza amb aquest fons especialitzat en ciclisme que disposem a la nostra vila.

Entre els diferents documents que es poden trobar, més enllà de  LLIBRES2llibres de ruta, programes oficials i anuaris fotogràfics de grans proves com el Tour de França, la Vuelta a España, la Vuelta a Burgos o el Campionat d’Espanya, trobem joies com les que us referim a continuació:dibuix1

-    Pedalejant per les comarques
-    KAS 1958-1977: crònica de una época
-    Miquel Poblet: aquesta fou la seva vida
-    Ciclismo, de Javier Dalmases

 

miquel_pobletEl Racó ciclista és un espai que existeix a la biblioteca Armand Cardona des de l’any 2013. En aquest racó els aficionats al ciclisme trobaran tot tipus de documents relacionats amb la pràctica de l’esport de dues rodes: història del ciclisme, entrenament, alimentació i planificació, cicloturisme, bicicleta de muntanya, rutes en btt, revistes, etc.

 
Tots aquests documents estan recollits a la Guia de Ciclisme de les Biblioteques VNG.

No hi ha comentaris

Activitats entorn al ciclisme a la Biblioteca

logo03

Aquesta setmana el Racó Ciclista de la Biblioteca Armand Cardona torna a ser protagonista amb la presentació de dues noves activitats al voltant d’aquest esport.

A partir de demà i fins al proper 20 de febrer és podrà visitar a la primera planta de la Biblioteca l’exposició Ciclisme a Vilanova: un llarg viatge sobre dues rodes, que mostrarà la importància d’aquest esport a la nostra ciutat en un recorregut de fotografíes que daten des de finals del segle XIX fins a l’actualitat.

El ciclisme ha despertat una gran afició a Vilanova i la Geltrú i han sigut nombrosos els esdeveniments relacionats amb les dues rodes que han tingut lloc a la nostra vila, com la importància de la Volta a Catalunya o el fet de tenir a la ciutat importants personalitats vinculades a aquest esport, com Vicenç Iturat, Isaac Gálvez o, més recentment, Joan Font i Marc Soler.

escanear0034

L’exposició recull una selecció de fotografies emblemàtiques d’aquest esport a la ciutat de la mà dels fotògrafs Mas, Horro, Bellmunt, entre d’altres, provinents del fons fotogràfic municipal, arxiu Mas i Horro conservades a l’Arxiu Comarcal del Garraf, i d’altres fons com la Biblioteca Museu Víctor Balaguer i col·leccions particulars.

Coberta Ca–ardo finalPer inagurar l’exposició, el divendres 22 les 19h es presentarà a la sala d’actes el llibre El primer campeón: el mundo que vió Mariano Cañardo, escrit per Iván Vega i editat per Cultura Ciclista.

El llibre és la crònica d’un món que veia com el ciclisme començava a guanyar protagonisme en la societat dels anys trenta al nostre país. Un llibre que parla de la història del ciclisme en una època on hi havia escassetat de curses –Volta a Catalunya, Tour de França, Giro i clàssiques-, tot s’estava gestant i va aparèixer un ciclista professional navarrès que va creuar fronteres i que marcà un abans i un després en aquest esport al nostre país, esdevenint el corredor amb més triomfs a la Volta a Catalunya amb un total de set victòries.

Iván Vega és autor de El Cuaderno de JoanSeguidor, un web inaugurat l’1 de gener de 2011, on recull la seva experiència com a redactor a les revistes Ciclismo en Ruta, Ciclismo a Fondo i Meta 2Mil, col·laborador de Radio Marca, cap de premsa de la Federació Catalana de Ciclisme i col·laborador en guions televisius del programa A Ritme de Pedal que va retransmetre la televisió catalana. També és col·laborador de ciclisme a l’Enciclopèdia de l’Esport Català. El primer campeón és el seu darrer llibre publicat, tot i que actualment es troba treballant en nous títols.

20160119_123728

El Racó ciclista és un espai que existeix a la biblioteca Armand Cardona des de l’any 2013. En aquest racó els aficionats al ciclisme trobaran tot tipus de documents relacionats amb la pràctica de l’esport de dues rodes: història del ciclisme, entrenament, alimentació i planificació, cicloturisme, bicicleta de muntanya, rutes en btt, revistes, etc.

Tots aquests documents estan recollits a la Guia de Ciclisme de les Biblioteques VNG.

1 comentari

‘La pasión de Fausto Coppi’, passió per la bicicleta

La pasión de Fausto CoppiLa dimensió més èpica i més notòria de l’esport li ve donada, en moltes ocasions, per les desgràcies patides pels seus protagonistes. Casos com el de George Best o Paul Gascoigne en el futbol, Simoncelli al motociclisme o el mateix Tom Simpson en el ciclisme en són un exemple.
En el cas que avui ens ocupa hi ha una data associada a la tragèdia: el 2 de gener de 1960. Aquell dia Itàlia sencera va quedar colpida, a l’igual que tot el món del ciclisme, per la prematura mort d’un dels seus mites més recents: Fausto Coppi.
Il campionissimo, el millor esportista de la postguerra, va morir fruit d’una malaltia fulminant. En aquells temps es tractava del referent en l’esport de les dues rodes: cinc Giros (1940, 1947, 1949, 1952 i 1953), dos Tours (1949 i 1952), cinc voltes a Llombardia (1946, 1947, 1948, 1949 i 1954), tres Milà-San Remo (1946, 1948 i 1949), una Paris-Roubaix (1950), un campionat del món (1953) i el rècord de l’hora (1942, fins 1956) feien lluir un palmarès inigualat fins l’arribada d’un altre dels grans: Eddie Merckx.

Però, tal i com es reflecteix en aquesta completa biografia, “més enllà de les seves gestes esportives, que varen contribuir a la recuperació del malmès orgull italià i a la cohesió d’aquest poble després del desastre de la guerra mundial, els avatars de la seva vida privada catapultaren la seva figura a les seccions de societat dels diaris i a les pàgines de paper cuixé de les revistes del cor. A la tradicional i ultracatòlica Itàlia dels anys 50, la seva separació matrimonial i la seva vida en pecat amb una dona casada provocaren un escàndol enorme que el va valdre fins i tot una pena de presó. El celebrat escriptor britànic William Fotheringham narra magistralment en aquesta obra el pas del cometa Coppi per la història del ciclisme, amb tot el seu fulgor i tot el seu drama.

Copi al Tour de França
El llibre és fruit d’una minuciosa investigació periodística basada en una amplia selecció de fonts, que inclouen entrevistes amb els dos fills de Coppi, Faustino i Marina, i amb varis dels seus excompanys com Jean Bobet, Fiorenzo Magni, Nino Defilippis, Michele Gismondi i Sandrino Carrea.
Es tracta de la primera biografia, pròpiament, sobre Coppi disponible en castellà, si bé recentment també hem presentat al @RacoCiclista de la biblioteca Cardona el llibre El Tour de Francia : Fausto Coppi hacia la gloria, que relata les vivències de Coppi i l’equip italià durant el Tour que va guanyar el 1952.

William Fotheringham és periodista especialitzat en ciclisme del prestigiós diari britànic The Guardian i autor de varis best sellers de la literatura ciclista en anglès. Entre aquests destaquen Merckx, half man half bike, Bernard Hinault and the fall and rise of French cycling, i Put me back on my bike, una biografia del desafortunat corredor anglès Tom Simpson considerada por la revista francesa Vélo Magazine com la millor biografia de temàtica ciclista mai publicada. La pasión de Fausto Coppi es la seva primera obra traduïda al castellà.
Fausto Coppi 'Il campenonisimo'

El Racó ciclista de la biblioteca Armand Cardona incorpora amb aquesta novetat un nou llibre al seu fons i en aquest cas provinent d’una de les editorials que més està fent per promoure la literatura ciclista; ens referim, com no, a l’editorial catalana Cultura Ciclista.
A banda d’aquest llibre, al @RacoCiclista de la biblioteca Cardona hem incorporat darrerament els següents títols:

Us deixem amb un documental imprescindible per a tots aquells aficionats a aquesta gran figura del ciclisme. Es tracta del que forma part de la col·lecció I Miti del Ciclismo, editada per La Gazzetta dello Sport, i dedicat a la figura d’Il Campionissimo, Fausto Coppi:

No hi ha comentaris

‘RUEDA: Festival Internacional de Cinema Ciclista’ a Barcelona

Festival RUEDAEntre el dijous 1 i el diumenge 4 d’octubre es celebrarà a Barcelona la primera edició del Rueda: Festiva Internacional de Cinema Ciclista, que tindrà la seva base d’operacions al cinema Zumzeig, al carrer de Béjar del districte de Sants.
Des de la biblioteca Armand Cardona, concretament des del seu @RacoCiclista, volem fer-ne difusió d’aquesta iniciativa cultura al voltant de la bicicleta i el ciclisme des de totes les seves diferents vessants.

El festival Rueda, en paraules dels seus organitzadors al diari Ara, “neix amb l’objectiu de recollir totes les representacions que envolten l’univers simbòlic de la bicicleta en un moment en què la velocitat es redueix, les ciutats es pacifiquen i la bicicleta guanya espais i transcendeix l’objecte mecànic dels pinyons”.
Pretén captar aquest moment, unir mirades, projectar un nou temps, ser l’escenari d’aquesta densitat cultural i recollir totes les representacions que envolten l’univers simbòlic de la bicicleta; “neix ni mes ni menys que per posar un altre maó a la catedral de les bicicletes”.

Entre els títols seleccionats per a la primera edició destaquen els documentals Rising from ashes, de T. C. Johnstone, For the love of mud, de Benedict Campbell, i Slaying the badger, de John Dower, a més d’altres títols com Unreal, Bicycle o The rider & The wolf, entre d’altres.

Rising from Ashes és un documental que narra la trobada de dos mons, quan la llegenda del ciclisme Jock Boyer es muda a Rwanda per ajudar a un grup de supervivents del genocidi a aconseguir el seu somni, el de tenir un equip nacional propi. En un viatge a contra corrent tant Jock com l’equip troben un nou propòsit que és el renéixer de les cendres del passat. La bicicleta es converteix així en una eina que ajuda a ressorgir tota una nació.

For the Love of Mud és un llargmetratge documental que il·lustra la bellesa del ciclocròs. Un curiós híbrid de carreres d’hivern, que va arribar molt abans que la bicicleta de muntanya. El documental dirigit per l’artista multidisciplinari britànic Benedict Campbell captura la comunitat primitiva del cros, des dels novells a les estrelles de rock; que participen actualment estan vivint el renaixement d’aquest esport.

Slaying the badger. Abans de l’arribada de Lance Armstrong, estava Greg LeMond, com el primer, i a dia d’avui (després de la despossessió dels títols d’Armstron) l’únic nord-americà a guanyar el Tour de França. LeMond repassa el Tour de França de 1986 durant el qual el seu amic, company d’equip i mentor Bernard Hinault, va prometre ajudar-lo en la seva primera victòria. Però es va demostrar que un esport que pretén ser d’equip, realment és individual. Hinault també té alguna cosa a dir, així com altres implicats en el conflicte, que deixaran veure la rivalitat, el requeriment físic i els condicionants i interessos que envolten el Tour. Un gran nombre d’imatges d’arxiu complementen comentaris sincers per oferir una mirada penetrant d’un esport que mai va ser innocent.

El 4 d’octubre, el darrer dia del festival, l’activitat es traslladarà la Base Nàutica de la Mar Bella per celebrar un mercat, activitats per a la canalla, ‘street food’ i una competició per equips mixtos.

Aprofitem per recordar-vos que al @RacoCiclista de la biblioteca Cardona podeu trobar tot un fons especialitzat en la bicicleta i el ciclisme, en les seves diferents accepcions, on trobareu moltes de les novetats literàries aparegudes darrerament.

No hi ha comentaris

‘Alberto Contador: tres sueños cumplidos’

‘Alberto Contador: tres sueños cumplidos’La novetat que presentem aquesta setmana resulta del més oportuna tenint en compte les dates en les que estem. Es tracta de la primera biografia d’un dels principals protagonistes del Tour de França que s’està disputant aquests dies i d’una de les gran figures del ciclisme espanyol de tots els temps: Alberto Contador.
Sota el títol Alberto Contador: tres sueños cumplidos, i publicat per Ediciones AlPoste, Juanma Muraday ens presenta un profund recorregut per la seva carrera, tant esportiva com personal, destacant els principals esdeveniments i les principals proves en les que ha participat.

El llibre en qüestió presenta la particularitat d’haver estat escrit sense la participació del protagonista, el propi Alberto Contador, però això es converteix en un valor afegit doncs la tasca del Juanma cercant fonts d’informació i referències, tan personals com del seu entorn, fan d’aquesta obra un referent per tots aquells que es vulguin apropar a la biografia del corredor de Pinto.

Tal i com es refereix en la sinopsi del llibre, Alberto Contador és el millor corredor de Grans Voltes per etapes de la història recent espanyola; equiparable a altres grans figures de l’especialitat com Federico Martín Bahamontes, Luis Ocaña, Pedro Delgado o Miguel Indurain.
No en va al seu palmarès ja compta amb Tour de França (2007 i 2009), Vuelta a España (2008, 2012 i 2014) Giro d’Itàlia (2008 i 2015), si no es tenen en compte el Tour de 2010 i el Giro de 2011 que se li van desposseir per l’afair del ‘clembuterol’, a més de nombroses voltes de les anomenades ‘petites’ com la Paris-Niza, la Setmana Catalana, Volta al País Vasc, Algarve, Volta a Catalunya o Tirrè-Adriàtic entre moltes altres.

Alberto Contador al Tour de 2009

A més és dels pocs ciclistes, juntament amb monstres del ciclisme com Anquetil, Gimondi, Merckx, Hinault i Nibali, que al llarg de la història han aconseguit l’anomenada ‘Triple corona’, o sigui, guanyar les tres grans voltes per etapes: Tour de França, Giro d’Itàlia i Vuelta a España, en el seu cas en més d’una ocasió cadascuna.

La lectura pren com a base els ‘tres somnis’ de Contador (ser ciclista professional, corre el Tour… i guanyar-lo) i a banda d’un relat sobre les seves curses i la seva trajectòria, també ens mostra el Contador més humà, la part més relacionada amb el seu caràcter guanyador i competidor que tant li ha marcat a nivell professional com vital.

Juanma Muraday, autor també de la biografia del ciclista Oscar Freire: el genio del arcoíris, és llicenciat en periodisme i, tot i que la seva vida professional va per una altra banda, aprofita cada vegada que pot per relacionar la seva activitat amb la seva passió que és el ciclisme i donar fruits com aquest Alberto Contador: tres sueños cumplidos que avui presentem. Té un compte molt actiu a twitter on el podeu seguir i estar al cas de l’actualitat ciclista.

El Racó ciclista de la biblioteca Armand Cardona incorpora amb aquesta novetat, juntament amb d’altres de recent aparició com Por amor al ciclismo de Ainara Hernando o Cuentos del pelotón del Sergi López-Egea, que trobar a l’espai dedicat a la biblioteca Armand Cardona Torrandell.

Racò ciclista

No hi ha comentaris

Bicibíblios

Cartell bicibíbliosPer commemorar l’any de les biblioteques l’escriptor Rafael Vallbona i les biblioteques de Catalunya, amb la col·laboració de Cap Problema, duran a terme del 8 al 13 de juny, BiciBiblios, un viatge a la recerca de llibres i lectors. Serà un recorregut en bicicleta pel país fent cada final d’etapa en una biblioteca, on hi haurà una trobada amb lectors per parlar de llibres de viatges i del viatge com a coneixement.
La ruta començarà a Puigcerdà i tindrà com a finals d’etapa Sant Joan de les Abadesses, Banyoles, Blanes, La Garriga, Barberà del Vallès i Vilassar de Dalt; en total uns 400 quilòmetres amb una Brompton preparada pel taller de Cap Problema, botiga especialitzada en aquest tipus de bicicletes.
L’autèntica essència del viatge és la de transformar-nos. Per què el viatge tingui sentit com a tal no podem ser els mateixos en sortir de casa que quan hi tornem. El viatge canvia la nostra perspectiva del món i de la gent, ens treu prejudicis i ens obre la ment. És aquesta la transmutació que ha d’operar en nosaltres. Si ho fem així esdevenim viatgers en el sentit més humanista del terme. Si ens limitem a veure els llocs que visitem i els qui l’habiten com una col•lecció de postals som simples turistes. On viatjar i en quines condicions són preguntes a les que ens responen les guies. ‘Amb quina actitud’ i ‘per entendre què’, són preguntes complexes a les quals només en podrem respondre nosaltres mateixos un cop hem tornat. La literatura de viatges ens aporta el coneixement crític d’aquells que han viscut una experiència similar.

BiciBiblios cardona
“Els ciclistes són adolescents en plena descoberta de la vida”, diu l’antropòleg Marc Augé. No hi ha dia de bicicleta que no sigui un somni aconseguit, un retorn a la natura. És un sentiment de felicitat vitalista i reflexiu a la vegada. El viatge en bicicleta te un doble sentit: interpel•lar-se sobre els llocs i la gent, però també fer-ho sobre el mitjà i reflexionar sobre la interactuació d’ambdós factors. No és el mateix viatjar en cotxe que fer-ho en bici. No es veu el mateix, no s’escolta el mateix, no s’olora ni se sent el mateix: és un viatge diferent. Amb la bicicleta es cartografia el territori.
A cada trobada l’autor/viatger encetarà l’exposició relatant l’experiència del dia. I a partir d’aquí sortiran temes, llibres, experiències; i cada xerrada serà diferent.
I això no acabarà aquí. Seguint el viatge i les trobades amb els lectors, un equip rodarà un documental sobre BiciBiBlios que es presentarà al Festival de Cinema de Viatges en bicicleta de París.
A més, un cop acabat el viatge l’autor escriurà un llibre sobre el mateix que s’editarà en versió digital per ser prestat al servei e-biblioteques de lectura pública digital.
Bicibiblios es presenta el dimecres dia 3 a la invitacio_bicibibliosBiblioteca Armand Cardona Torrandell de Vilanova i la Geltrú. La cap del servei de biblioteques de la Generalitat, Carme Fenoll, el president de la Unió ciclista de Vilanova, Antoni Palacios, el manager general de Cap Problema, Dani Milian, el bibliotecari, Francesc Moreno i el factor d’aquest projecte, Rafael Vallbona, us conviden a venir a parlar de bicis i de viatges, que és com dir del coneixement a pedals.
Escalada Montjuïc.Duran l’acte també es presentarà el llibre Escalada a Montjuïc 1965-2007, l’ascens de la ciutat. Aquest llibre és una crònica dels quaranta-quatre anys de vida d’una cursa ciclista que va mostrar al món les primeres imatges panoràmiques de Barcelona i que va fer que moltes celebritats de l’esport, com Eddy Merckx, se n’enamoressin. Una cursa encapçalada per Joaquim Sabaté i Dausà, president de l’Esport Ciclista Barcelona, que esdevingué un referent, juntament amb la Volta a Catalunya, dins del calendari ciclista internacional.
La biblioteca Armand Cardona Torrandell té una especial sensibilitat pel ciclisme, i un exemple d’això és el seu Racó Ciclista, un dels pocs del seu gènere, que conté un gran nombre de documents relacionats amb la bicicleta. A més, recentment ha creat un compte a Twitter des d’on dinamitza les diferents accions que realitza el Racó: @RacoCiclista.

No hi ha comentaris

Pàgina Següent »