Menú

El govern de VNG reclama a la Generalitat més inversions a la capital del Garraf

Comparteix:
21/07/2021 12:07

La primera reunió amb la delegació territorial de la vegueria del Penedès posa sobre la taula prioritats d'acció, sobretot en matèria d'infraestructures i serveis a la ciutadania

El govern de Vilanova i la Geltrú ha reclamat a la Generalitat de Catalunya l'execució d'un seguit de millores en infraestructures i mobilitat com a prioritats d'actuació en l'àmbit de la vegueria del Penedès. El desdoblament de la carretera C-31 al seu pas per la ciutat o la construcció a Vilanova d'un nou hospital de referència supracomarcal són alguns dels temes de pes que s'han posat sobre la taula. L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, i el regidor de Promoció Econòmica, Jordi Medina, es van reunir dilluns amb el delegat territorial del govern de Catalunya al Penedès, David Alquézar, i amb el delegat adjunt, Pol Pagès. Aquesta trobada, la primera des de la formalització del nou Govern de la Generalitat de Catalunya, va permetre marcar algunes prioritats essencials per a aquesta legislatura. “Patim un dèficit estructural en equipaments sanitaris, per això hem de seguir insistint en aquest tema. Som l'única capital comarcal amb més de 15.000 habitants de tot el país que no disposem d'un hospital, argumenta l'alcaldessa, Olga Arnau, en relació a la reivindicació del nou hospital.

En la reunió es van abordar diverses qüestions sobre mobilitat que urgeixen per millorar la connectivitat del territori. Una necessitat prioritària és el desdoblament de la C-31 al seu pas per Vilanova i la Geltrú, tal i com contempla el Pla de Mobilitat de Catalunya. També l'adequació de la carretera de L'Arboç des de la C-32 fins a la ronda Ibèrica, amb entrada i sortida en els dos sentits des de l'autopista i afegint-hi un pas per vianants i bicicletes des del càmping Vilanova Park fins a la ciutat per a garantir la seguretat.

El govern local també va tornar a reclamar la gratuïtat de la C-32 dins de l'àmbit del Penedès per millorar la comunicació entre municipis dins de la vegueria. Alhora, es va posar de manifest que els descomptes anunciats del peatge de la C-32 per anar a Barcelona són insuficients tenint en compte el greuge que suposa aquest peatge en comparació amb qualsevol altre territori del país. També van demanar més servei de bus per connectar les capitals comarcals de la vegueria, així com la resta de municipis.

Quant al transport ferroviari, una de les peticions va ser que el servei de rodalies de Tarragona arribi a Vilanova i la Geltrú. “Cal trencar les tendències provincials històriques i que el Penedès esdevingui territori d'unió entre les dues àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona”, afirma l'alcaldessa. Igualment, el tren orbital es concep com una eina necessària per a enllaçar les ciutats mitjanes de l'Arc Metropolità.

Primera visita de la delegació

En aquesta primera visita institucional de la delegació del Govern al Penedès es van abordar altres projectes, com ara la creació d'un nou centre de seguretat per al conjunt de la vegueria, que estaria situat a la ronda Europa de Vilanova i la Geltrú. Donaria cabuda a un nou parc de bombers amb heliport, i també aplegaria agents rurals, mossos marítims i el servei d'emergències mèdiques, a més de la nova prefectura de policia local.

Per altra banda, en l'àmbit formatiu, Vilanova i la Geltrú vol reforçar-se com a centre de referència en formació ocupacional (ferroviària, nàutica i aeronàutica), per això també es demana al Govern que enforteixi l'IMET (Institut Municipal d'Educació i Treball) i l'EFAV (Escola de Formació Aeronàutica de Vilanova i la Geltrú), especialment ara que s'ha creat la nova seu a l'aeroport d'Alguaire, que esdevé així una estructura de formació i ocupació estratègica per al país. Una altra proposta és convertir en alberg juvenil un dels edificis de la Generalitat situats a la Pujada del Far de Sant Cristòfol.

Pel que fa al context concret de la vegueria del Penedès, l'equip de govern vilanoví planteja la necessitat de fer presents tots els departaments de la Generalitat en l'àmbit territorial, però sobretot que les delegacions estiguin vinculades amb projectes concrets que identifiquin el territori, amb contingut i estructura administrativa. En aquesta línia, “cal apropar el Govern de la Generalitat al territori i d'aquí la necessitat que es creïn oficines d'atenció ciutadana a cada capital de comarca”, apunta Olga Arnau, que s'ha compromès a facilitar locals municipals per establir-hi les delegacions territorials dels departaments del Govern que pertoquin a la ciutat. “Vilanova i la Geltrú és la capital amb més habitants i amb més activitat econòmica de tota la vegueria, i això ens fa tenir més pressió per dotar-nos i oferir més serveis a la ciutadania. D'aquí la necessitat de denunciar la manca d'inversions històrica i de dotar-nos d'equipaments, infraestructures i serveis corresponents a la capitalitat que ja exercim a dia d'avui”, afegeix l'alcaldessa.

D`esquerra a dreta, Pol Pagès, Olga Arnau, David Alquézar i Jordi Medina

D`esquerra a dreta, Pol Pagès, Olga Arnau, David Alquézar i Jordi Medina
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració