Menú

Neix l'Associació de l'Arc Metropolità, amb VNG com una de les 9 ciutats fundadores

Comparteix:
13/04/2021 14:53

La nova entitat vol reforçar la veu dels municipis de la segona corona en el desenvolupament de la Regió Metropolitana i del conjunt del país

Els alcaldes i alcaldesses de Martorell, Vilafranca del Penedès, Mollet, Granollers, Vilanova i la Geltrú,  Rubí, Mataró, Sabadell i Terrassa han signat avui la Declaració de Martorell, que comporta la constitució de l'Associació de Municipis de l'Arc Metropolità. La nova entitat neix amb la voluntat de treballar per reforçar la veu del municipalisme en la presa de decisions i oferir una visió pròpia dels municipis de la segona corona dins el desenvolupament tant de la Regió Metropolitana de Barcelona com del conjunt del territori.

Tots els alcaldes i alcaldesses han remarcat el caràcter “històric” de la declaració signada avui, en què aquests municipis, que representen realitats diverses, han fet “un pas endavant per reforçar el lideratge del municipalisme”. Els representants municipals han coincidit que volen una capital, Barcelona, forta i pròspera, però reivindiquen que se'ls tingui en compte i se'ls escolti en les preses de decisions.

En aquest sentit, han argumentat, les comarques de l'Arc Metropolità concentren 2,9 milions d'habitants i prop del 10% del teixit empresarial del país. En canvi, han posat de manifest, aquests territoris pateixen greus mancances, especialment pel que fa a les vies de comunicació per ferrocarril, que històricament s'han construït amb “visió centralista”.

L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, s'ha referit al simbolisme del Pont del Diable de Martorell, escenari de la Declaració, per transmetre la “necessitat d'establir ponts i fomentar la comunicació entre els territoris”. Els 9 representants han ressaltat la capacitat de consens del municipalisme i han declarat que l'associació tindrà un lideratge compartit.

Objectius de l'associació

Entre els objectius que s'ha marcat l'associació, l'alcaldessa vilanovina ha destacat l'accés a l'habitatge com un dels principals reptes a què s'enfronta el país, especialment a les zones urbanes, a l'actualitat i en els propers anys. “Properament veurem com afecta l'aixecament de les barreres dels peatges en el traspàs de població entre municipis”, ha apuntat. L'alcaldessa ha defensat la importància de definir polítiques conjuntes i de reclamar recursos a l'Estat i la Generalitat per al territori del decurs de l'Arc.

Els objectius també posen atenció a les qüestions amb component mediambiental, l'emergència climàtica, les infraestructures, la potenciació l'economia, la modernització de la indústria o les polítiques socials. La primera reclamació és que es convoqui la Comissió d'Ordenació Metropolitana, contemplada en la llei del Pla Territorial de la Regió Metropolitana des de 2010 i mai convocada, per tal de començar a posar sobre la taula les prioritats dels territoris de l'entorn de l'Àrea Metropolitana. Igualment, els municipis de l'Arc també reivindiquen participar al màxim al Pla Estratègic Metropolità de Barcelona.

La nova Associació estarà formada per una assemblea general, amb representants de tots els municipis associats; el comitè executiu, presidència i vicepresidències, que es reuniran periòdicament. Resta oberta a la incorporació de nous membres, municipis de l'Arc amb més de 25.000 habitants, Consells Comarcals i entitats locals interessades en les finalitats del nou organisme.

Foto d`alcaldesses i alcaldes de l`Arc Metropolità

Foto d'alcaldesses i alcaldes de l'Arc Metropolità

.

.

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Alcaldia i protocol, L'Ajuntament
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració