Menú

Serveis Socials reforça l'Equip d'Atenció a la Dependència

Comparteix:
19/01/2021 15:13

Entre agost i desembre de 2020 s'ha pogut atendre més de 100 demandes pendents d'un Pla Individual d'Atenció

Els serveis socials municipals, mitjançant l'Equip d'Atenció a la Dependència i Gent Gran, han acabat l'any 2020 havent pogut contactar amb totes aquelles persones que havien sol·licitat la llei de dependència, havien obtingut un reconeixement positiu, i estaven pendents de poder tenir un referent social amb qui pactar el PIA (Pla Individual d'Atenció).

El mes d'agost hi havia 110 persones valorades com a dependents, i pendents de vincular-se amb els serveis socials municipals de manera àgil per tal de poder accedir a un Pla Individual d'Atenció. És per això que la Regidoria de Dependència i Gent Gran ha reforçat l'Equip d'Atenció a la Dependència, i d'aquesta manera se'ls ha pogut assignar un referent social, amb qui han mantingut com a mínim un primer contacte per valorar la situació i la necessitat de serveis i recursos en cada cas.

La regidora de Dependència, Mercè Mateo, ha destacat aquest esforç per arribar al màxim nombre de persones: “en uns moments en que el col·lectiu de gent gran està especialment colpejat per la pandèmia, els serveis municipals han abocat esforços per facilitar l'accessibilitat i apropar-se a les situacions de fragilitat que necessiten ajuda”.

Reconeixement de la dependència

La sol·licitud del reconeixement de la dependència es fa mitjançant les oficines de Benestar Social, i és la Generalitat qui desplega els equips valoradors que es desplacen als domicilis de les persones sol·licitants per fer la valoració del grau de dependència. Aquesta valoració atorgarà el grau corresponent segons la necessitat d'ajuda que té la persona per realitzar les activitats bàsiques de la vida diària. A partir del barem de valoració de la dependència s'estableixen tres graus de dependència: dependència moderada (Grau I), dependència severa (Grau II), i gran dependència (Grau III).

Aquest reconeixement arriba en forma de llistats als serveis socials municipals i en forma de carta a les persones que ho han sol·licitat. A partir d'aquest reconeixement és quan entren al circuit els serveis socials municipals, que seran els referents de les persones en tot el procés i que elaboraran l'eina de planificació anomenada PIA.

L'Equip d'Atenció a la Dependència (EAD) de l'Ajuntament atén de manera especialitzada les persones que pateixen situacions de dificultat en l'autonomia personal i que es fan evidents en el desenvolupament de les activitats bàsiques de la vida diària, sigui a causa d'una edat avançada, d'una malaltia, una discapacitat o per dificultats de tipus personal.

Aquestes persones sovint necessiten suport per tal de seguir vivint en el seu entorn familiar i social. Els equips bàsics de serveis socials, mitjançant els equips especialitats d'atenció a la dependència i gent gran, constitueixen l'esglaó final del llarg procés de reconeixement de la dependència, i són els responsables finals de l'elaboració del Pla Individual d'Atenció que determinarà els serveis, recursos o prestacions que cal aplicar per donar suport a les necessitats detectades.

Per elaborar el PIA es fa una valoració en la que participa la persona beneficiària i els seus familiars, i es concreten els serveis i/o prestacions necessaris i l'aportació econòmica corresponent. Entre els serveis que es poden tramitar hi ha l'atenció domiciliària, els arranjaments d'habitatges, el servei de menjador o de menjar a domicili, la neteja de la llar, el préstec per adquirir material ortopèdic i ajuts tècnics, el servei de dutxa, la teleassistència domiciliària, o els serveis de centre de dia i atenció residencial.

.

.

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Gent gran, Serveis a les persones
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració