Menú

Se celebren els 25 anys de la mort del ballarí Joan Magriñà

Comparteix:
10/09/2020 10:16

L'Ajuntament de VNG prepara un audiovisual on es recull la trajectòria artística del coreògraf i ballarí vilanoví i reprèn el projecte de la Masia Nova com a centre de difusió de la dansa i del personatge

L'11 de setembre de 1995 moria a Vilanova i la Geltrú el coreògraf i ballarí Joan Magriñà. 25 anys després, l'Ajuntament de la ciutat vol recordar la figura de tan insigne vilanoví, a través de diferents actes. “Des de principis del mandat d'aquest govern teníem aquesta data assenyalada per celebrar l'efemèride amb la programació d'un gran acte de reconeixement i homenatge a aquest personatge de la dansa. La Covid-19, però, ens ha fet ajornar aquest acte”, ha manifestat Jordi Medina, regidor de Patrimoni de l'Ajuntament. “Aquest és un deute que té la ciutat amb Magriñà: fer-li aquest merescut reconeixement i posar en valor tant el personatge com la seva vessant artística”.

 

Tot i així, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú manté algun dels projectes que tenia previst per tal de commemorar aquest aniversari. Properament, es durà  a terme la reedició  el seu “Retrat”, el número 1 de la col·lecció d'opuscles que l'Ajuntament edita amb petites biografies per divulgar i reconèixer trajectòries destacades de personatges de Vilanova i la Geltrú.

Així mateix, des de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer s'està treballant en l'edició d'un audiovisual que s'emetrà per Canal Blau, on es fa un breu repàs per la biografia de Magriñà i la seva trajectòria com a ballarí, mestre i coreògraf, així com pel llegat que va deixar. Recull el testimoni directe d'alumnes, avui reunits en l'associació Licexballet, i s'il·lustra amb fons gràfics i documentals del seu llegat que es conserven a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer.

 

Amb la cessió de la Masia Nova per part dels germans Magriñà a la ciutat de Vilanova i la Geltrú, l'Ajuntament establia una sèrie de compromisos entre els quals  hi havia el de reservar a la Masia un espai “museístic” per donar a conèixer el personatge i difondre la dansa. El Pla de Patrimoni vigent recomanava compatibilitzar aquest ús amb d'altres que ajudin a la viabilitat de la necessària renovació i rehabilitació de l'edifici. I és en aquesta línia en la que s'està treballant actualment. “A la mort del ballarí, es va cedir l'immoble de la Masia Nova a la ciutat. Els hereus parlaven de crear un centre de difusió de la dansa i del personatge. Agafant aquesta herència, ara ens posem mans a l'obra per fer aquest equipament. Tot i així, caldrà pensar en usos compartits ja que és inviable dedicar-ho només a la dansa. El projecte té diverses fases. En la primera caldrà rehabilitar l'edifici. Seguidament caldrà treballar en la planta baixa, després en el primer pis i, finalment,  en l'espai exterior i el jardí”.

 

Ballarí, coreògraf i mestre de dansa, Joan Magriñà i Sanromà va néixer a Vilanova i la Geltrú l'any 1903, on hi va morir 92 anys més tard. Considerat la figura masculina més rellevant del ballet clàssic espanyol de la primera meitat del segle XX, se'l considera una figura clau  en la història de la dansa a Catalunya i fora de les nostres fronteres. Entre el 1966 i el 1977 fou director del Ballet del Liceu, creat com a cos estable. Al llarg de la seva carrera va guanyar diferents premis i distincions com la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1983) o la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts del Ministeri de Cultura (1990), entre molts d'altres.

Joan Magriñà

Joan Magriñà

.

.

.

.

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Cultura
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració