Menú

Es confirma que la matinada de dilluns hi va haver un esclafit a Vilanova i la Geltrú

Comparteix:
14/08/2019 15:02

El govern ha agraït la predisposició i col·laboració dels cossos de seguretat, personal municipal i ciutadania per al restabliment de la normalitat a la ciutat.

Aquest migdia l'Alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, acompanyada del regidor Jordi Medina i les regidores Blanca Albà i Marta Jofra, han fet una valoració global de l'episodi de pluja, vent i aparell elèctric que la matinada de dilluns va afectar bona part de la ciutat.

El regidor de Promoció Econòmica, fins avui alcalde accidental, Jordi Medina ha confirmat que es va tractar d'un esclafit el que va ocasionar els desperfectes. El fenomen meteorològic va realitzar un recorregut d'un quilòmetre i mig, amb una acumulació de pluja d'entre 45 i 50 litres per metre quadrat en només quinze minuts.

Medina ha explicat que des del primer moment es va crear un equip per coordinar totes les tasques, en el qual van participar els cossos de seguretat de la Policia Local, Bombers i Salvament Marítim, l'Oficina de Ports de VNG, Confraria de pescadors, personal tècnic de l'Ajuntament, de la brigada municipal i de la Companyia d'aigües, així com de les empreses concessionàries de la neteja i la jardineria, amb l'objectiu de poder retornar la ciutat a la normalitat com més aviat millor i amb el mínim d'afectacions per la ciutadania. "La nostra prioritat va ser des del primer moment preservar la seguretat de les persones i restablir tots els serveis, així com garantir la plena mobilitat a la ciutat, apartant de la via pública aquells elements, principalment arbres, que impedien la circulació de vehicles"

La regidora d'Espai Públic, Marta Jofra ha confirmat que l'esclafit va arrencar i trencar més de 100 arbres municipals, entre els quals hi ha 25 palmeres de la façana marítima, així com diversos arbres inclosos en el catàleg patrimonial. A més de l'arbrat també es van produir danys a terrasses del passeig, cotxes i façanes d'edificis, amb talls a diversos carrers per la caiguda d'arbres i als passos sota via per acumulació d'aigua i fang. A conseqüència de l'episodi van quedar afectades les platges per la presència de planxes metàl·liques procedents de les naus del port que es van esfondrar. "Fins avui s'han estat retirant de l'aigua aquestes planxes que suposen un perill pels banyistes, gràcies a la col·laboració de salvament marítim, ports, pescadors i personal municipal de platges. Tot i que seguirem atents per si n'apareixen, avui ja pràcticament no se'n veien i per això ja hem pogut hissar la bandera groga que recomana el bany amb precaució".

Per la seva banda, la regidora de Seguretat Ciutadana, Blanca Albà, ha explicat que els efectes del radi d'acció de l'esclafit han provocat danys a bona part d'equipaments municipals, amb especial virulència a les Pistes Municipals d'Atletisme, on el nou tartan ha quedat malmès i diversos elements metàl·lics van sortir volant per damunt la tanca. "Ara caldrà fer un seguiment de tots els equipaments municipals que han patit desperfectes, entre els quals també hi ha el Parc de bombers, la Prefectura de la policia local, el Teatre Principal, la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, el Mercat del Centre, Centres Cívics i Centres educatius, per determinar el grau d'afectació i poder actuar en el menor temps possible" Un seguiment que també es farà a tots els arbres dels parcs i jardins, per assegurar que no suposen un perill per a la ciutadania. Albà ha volgut agrair la disposició dels cossos de seguretat, empreses, ciutadania, i de tot el personal municipal i extern en una feina de coordinació que ha permès recuperar la normalitat a la ciutat en 48 hores.

A banda de l'espai públic, també hi va haver afectacions a particulars, principalment a la façana marítima. Per aquest motiu, l'Ajuntament ha posat a disposició de totes les persones que ho necessitin el servei de l'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor, per assessorar i acompanyar en la tramitació de les pòlisses d'assegurances. A més, s'està a l'espera de rebre, en les pròximes hores, l'informe meteorològic detallat que els afectats podran incorporar al seu tràmit i que estarà a disposició en format electrònic i també en paper a l'Oficina d'Atenció Ciutadana.

L'Alcaldessa de la ciutat, Olga Arnau ha explicat que, a hores d'ara, ja es disposa de quinze informes de diferents departaments municipals detallant el nombre d'afectacions, si bé encara no tenen un informe econòmic, perquè queden elements a quantificar. Un altre dels aspectes que preocupa al govern és determinar quins desperfectes cobriran les assegurances, ja que si bé els equipaments municipals tenen assegurada la cobertura, no passa el mateix amb l'espai públic. "Hem hagut de descartar la condició de zona catastròfica pel tipus d'afectació, però demanarem tots els ajuts possibles per fer front als desperfectes. Ens hem posat en contacte amb el Consell Comarcal del Garraf per realitzar un informe conjunt, ja preveiem una suma molt quantiosa" ha dit l'alcaldessa.

Pel que fa a totes les restes vegetals que el vent va fer caure, Marta Jofra ha explicat que s'estan retirant, donant prioritat a les zones amb més habitatges. "A mesura que es recullin anirem deixant les restes en un solar municipal i d'allà les anirem traslladant a la planta de compostatge. Si algun particular vol agafar llenya, per ús personal, ho pot fer però sense traspassar les línies de seguretat que s'han establert, per tal de garantir la seguretat de tothom" En aquesta qüestió, l'Alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, ha agraït la col·laboració d'aquelles persones que, particularment o en grups, s'han mostrat predisposades a ajudar en la retirada de les nombroses branques que encara no s'han pogut treure. "Agraïm molt la seva col·laboració, però els demanem que no traspassin les zones encintades, ja que hi ha risc que pugui caure alguna branca. En la mesura del possible els demanem que deixin les restes vegetals prop de les cantonades i que ens enviïn una foto a través de l'aplicació per mòbil Millora VNG. Això ens permetrà coordinar millor els serveis de neteja i jardineria”.

Roda de premsa de govern. Valoració global temporal 12/08

Roda de premsa de govern. Valoració global temporal 12/08
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració