Menú

Actes contra la violència de gènere en el Dia Internacional de la no-violència vers les dones

Comparteix:
25/11/2011 14:20

Vilanova i la Geltrú posa l'accent en la violència de gènere en l'àmbit de la gent gran i en el repte de fer visible aquesta realitat per eradicar la xacra del maltractament vers les dones

La commemoració del Dia Internacional de la no-violència vers les dones ham comptat a Vilanova i la Geltrú amb tres fets rellevants. Durant al matí, a partir de les 9.30 h, la Biblioteca Joan Oliva ha acollit la jornada formativa La violència de gènere en l'àmbit de la gent gran, realitzada a càrrec de Montserrat Celdran, professora de Psicologia Evolutiva de la Universitat de Barcelona i investigadora i especialista del grup d'Investigació en Gerontologia de la UB.

La jornada formativa ha estat presentada per la primera tinent d'Alcaldia i regidora del Pla d'Equitat de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Ariadna Llorens, qui ha destacat "la importància de la sessió del matí a càrrec d'una de les principals especialistes i investigadores en l'àmbit de la violència de gènere en la gent gran" i molt especialment en la relació avis-néts quan els avis pateixen una demència i els néts són adolescents. 

Durant la seva intervenció, Montserrat Celdran ha parlat de la violència en la gent gran des d'una perspectiva de gènere; ha definit què s'entén com a concepte de maltractament; la tipologia i els factors de risc. En aquest sentit Montserrat Celdran ha determinat el fet "de ser dona de més de 75 anys, l'aïllament social i la dependència" com a factors de risc alhora de viure aquesta realitat. A la jornada hi ha participat una trentena de persones, representants de diferents àmbits professionals: sanitari, cossos de seguretat, serveis socials, entitats i associacions de la ciutat, etc. 

25novembre1Ariadna Llorens i Montserrat Celdran durant la jornada formativa

Un cop ha finalitzat la jornada formativa, a la plaça de la Vila s'ha fet la lectura del manifest per commemorar el Dia Internacional de la no-violència vers les dones. Un manifest que ha llegit la inspectora en cap de l'ABP del Garraf dels Mossos d'Esquadra, Rosa Gubianes. Finalitzada la lectura s'ha fet un minut de silenci en record a les dones que han estat víctimes de la violència de gènere durant aquest any 2011. L'acte ha estat presidit per l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras i ha comptat amb la participació de diferents regidors del Consistori Vilanoví així com de nombroses persones que s'han aplegat a la plaça de la Vila com a mostra de rebuig per aquest tipus de violència. 

25novembre2La inspectora en cap dels Mossos d'Esquadra, Rosa Gubianes, ha fet la lectura del manifest

Per finalitzar l'acte, la regidora del Pla d'Equitat, Ariadna Llorens ha parafrasejat les paraules de Montserrat Celdran tot dient que "no es detecta allò que no és té present" remarcant també la importància d'actes com el d'avui per donar visibilitat a una realitat que "és una xacra de la nostra societat que cal eradicar". 

La commemoració de la jornada ha continuat durant la tarda amb la Plantada d'espelmes contra la violència vers les dones, que s'ha dut a terme a la plaça de la Vila a càrrec de l'Associació de dones La Frontissa, el Grup de Dones i l'Espai d'Equitat. 

Planta d'espelmes contra la violència vers les dones Plantada d'espelmes a la plaça de la Vila

Aquesta activitat, que ha comptat amb la presència de Neus Lloveras, alcaldessa de VNG, i de diversos regidors i regidores del consistori, ha anat acompanyada de la lectura dels manifestos de l'Associació de Dones la Frontissa i de l'Assamblea de Joves de VNG. Posteriorment s'ha recordat a les 73 víctimes de violència masclista que s'han registrat durant el 2011 mitjançant la projecció dels seus noms amb el parentesc que les unia amb el seu agressor i un minut de silenci. La commemoració ha finalitzat amb una interpretació poètica, a càrrec de l'Associació de Dones la Frontissa, a la Sala Noble de la Casa Olivella.

Descarrega't la foto de portada

Descarrega't la foto de la jornada formativa

Descarrega't la foto de la lectura del manifest

Descarrega't la foto de la plantada d'espelmes

25 novembre

25 novembre

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Dones
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració