Menú

Es presenta l'exposició col·lectiva 'El mar. Abans verd, ara blau'

Comparteix:
20/06/2013 12:12

La mostra s'inaugura el dia 27 de juny a la Sala de les Voltes del Centre d'Art Contemporani La Sala

Del 27 de juny al 20 d'octubre l'espai Sala de les Voltes del Centre d'Art Contemporani La Sala acollirà l'exposició El Mar. Abans verd, ara blau, un projecte expositiu col·lectiu en què sis artistes catalans treballen des de mirades molt diferents i llenguatges allunyats de la representació tradicional, un únic tema, el mar.

Durant la presentació de la mostra, la regidora de Cultura, Marijó Riba, va explicar el perquè s'ha triat aquest tema per fer la col·lectiva. "A Vilanova i la Geltrú ens estem abocant definitivament al mar. Sempre ha estat allà, en aspectes bons i dolents. És un element que ens ha condicionat històricament el nostre dia a dia".

Per la seva banda, el comissari de l'exposició, Manel Claver, també va justificar la temàtica triada per a la mostra. "El mar és una presència immensa i constant, però també representa un canvi continu, com l'art contemporani". Manel Claver va fer referència al fet que el mar és generador d'emocions, de sentiments, i en aquest sentit, els artistes tenen la capacitat d'expressar per molts mitjans aquests sentiments. "El mar i l'art són canviants, generen sentiments diferents".


El Mar. Abans verd, ara blau

Fins al segle XV la cartografia europea no representa el mar amb blau sinó amb verd; perquè el blau no fa onades, és tranquil, pacífic, remot, gairebé neutre, escriu Michel Pastoureau al seu llibre Blau, història d'un color. L'any 1905, Claude Debussy compon una de les seves obres més conegudes, La Mer, tres moviments que expressen la calma i la força del mar. No és una obra descriptiva en la que el fagot representa el vent o els platerets les onades, sinó que amb la mateixa llibertat que els pintors impressionistes treballaven, Debussy expressa la seva experiència del mar, tant recorrent com a tema en la història de l'art.

L'exposició El mar. Abans verd, ara blau s'inicia amb una Marina del pintor vilanoví Alexandre de Cabanyes, de representació més clàssica per donar pas, seguidament, a un conjunt de propostes artístiques contemporànies que van des de la pintura i la fotografia, fins a instal·lacions artístiques amb so i llum, vídeo i projeccions.

Els sis artistes presents a la mostra són Joaquim Budesca, Carles Arnal, Mario Pasqualotto, Joan Ill, Josep Manel Berenguer i Miquel Galmes.

El mar ha estat molt present en l'obra de Joaquim Budesca. Les quatre obres que presenta en aquesta exposició són un exemple de la seva evolució pictòrica, de la representació més naturalista fins a arribar a la més pura abstracció. El mar, com l'art, agita i porta a trobar noves expressions. El mar i l'expressió artística sempre estan en moviment.

La instal·lació de nusos mariners que presenta Carles Arnal és un record als fets succeïts l'any 1886 a Vilanova, l'Any dels Negats. Un fort temporal va causar la mort de 22 pescadors davant la costa vilanovina. L'artista reflexiona sobre la contradicció del mar, com de la tranquil·litat i la serenor el mar pot passar a la brutalitat.

Canto de piedra de Josep Manel Berenguer extreu els sons de l'estructura orogràfica de l'Illa de la Palma. El dispositiu computacional que ha pres les dades d'elevació de la illa, on el vent és present, les acaba transformant en sons i imatges: una poesia sonora i visual que ens envolta i ens porta la presència del mar.

A partir del poema Mar portugués de l'escriptor lusità Fernando Pessoa, l'obra de Mario Pasqualotto ens submergeix dins d'abissals, ens porta la gran ona, ens presenta llums sota el mar. El mar és profund com les emocions que ens pot suscitar en diferents moments i que l'artista les concreta en una obra i amb materials molt diversos.

Joan Ill, en col·laboració amb el compositor Micka Luna, presenta un espai de recolliment sensorial, una capella on no hi ha representativitat del mar sinó que en fa una al·legoria: hi ha tants mars com experiències que tenim cada un de nosaltres del mar. 

El recorregut de la mostra finalitza amb les imatges estenopeiques del fotògraf Miquel Galmes, que ens acosta amb una altra mirada a les platges i costes vilanovines. En les imatges es veuen com els contorns entre el mar, el cel, la roca i la sorra són sempre difusos, impossibles de delimitar. No serà que tots ells són dins del nostre ull i són indestriables en el sentiment del mar?

La mostra, comissariada per Manel Claver, llicenciat en humanitats i gestor del patrimoni cultural, està organitzada i produïda pel Centre d'Art Contemporani LA Sala. Es podrà visitar a l'espai Sala de les Voltes de la Sala de les Voltes del 27 de juny fins al 20 d'octubre de 2013. La inauguració tindrà lloc el dijous 27 de juny a les 19 h. 


Podeu consultar el dossier de l'exposició aquí.

El mar

El mar

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Cultura
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració