Menú

Comença la rehabilitació integral de la biblioteca Armand Cardona Torrandell

Comparteix:
29/04/2024 13:55

L'obra reduirà un 45% el consum energètic de l'edifici

La biblioteca Armand Cardona Torrandell reduirà un 45% el consum d'energia primària no renovable després de les obres de rehabilitació integral que comencen aquest mes de maig. L'actuació suposarà una important millora en el confort climàtic, la il·luminació i la conservació de l'edifici, amb un cost total de 782.000 €, finançats en bona part per una subvenció de 594.500 € dels fons Next Generation.

Les actuacions més destacades són la substitució de les fusteries exteriors, la instal·lació d'un sistema d'energia solar fotovoltaica, les millores en la instal·lació elèctrica i la il·luminació, la renovació d'equips de climatització, les millores en l'aïllament tèrmic i altres millores constructives.

El projecte suposarà la rehabilitació energètica de tot l'equipament, millorant la qualitat dels espais i l'eficiència energètica de l'edifici, integrant energies renovables. Les solucions i els materials proposats busquen la màxima eficiència i confort, el mínim manteniment i un alt autoconsum energètic.

El regidor de Projectes i Obres, Gerard Llobet, explica que "amb el conjunt d'aquestes actuacions fem una posada al dia a l'edifici amb un punt de vista sobretot energètic i de millora de la climatització perquè ens interessa que tot el parc d'equipaments a la ciutat sigui el màxim de sostenible".

 

Un equipament amb vint anys d'història

La biblioteca Armand Cardona, dissenyada per l'arquitecte Josep Benedito i Rovira, es va construir l'any 2003 i va incloure criteris d'inclusió i accessibilitat, amb solucions sostenibles i materials respectuosos amb el medi ambient. El projecte va ser seleccionat pels premis FAD d'arquitectura el 2004.

Després de vint anys d'ús intens com a equipament cultural, l'edifici necessita una rehabilitació integral per millorar-ne l'eficiència energètica i mostrar responsabilitat enfront del canvi climàtic. "És una biblioteca molt trepitjada, molt utilitzada i no només s'hi fa el préstec de llibres, sinó que també generen moltes altres activitats" destaca la regidora de Cultura, Teresa Llorens. L'equipament en general es troba en bones condicions, però presenta deficiències importants en l'àmbit energètic, per la qual cosa requereix una actuació completa amb l'objectiu de ser exemplaritzant pel que fa a la despesa energètica.

La Biblioteca Armand Cardona Torrandell és un dels equipaments culturals amb un nivell més alt d'utilització a Vilanova i la Geltrú, "no és només un lloc de consulta de llibres, de documents, sinó que genera molta activitat, on la gent treballa i interactua" afirma la regidora de Cultura. L'any 2023 va registrar 72.840 visites, amb una mitjana diària de 272 usuaris. Disposa de 59.021 documents i en un any ha realitzat 58.078 préstecs (mitjana diària: 218).

L'any 2023 també va dur a terme 155 activitats amb la participació de 3.903 persones (600 més que l'any 2022) i va rebre 73 visites de les escoles, amb participació de tots els centres de la ciutat, assistint 1.834 estudiants. "Els pròxims equipaments que a la ciutat puguin sorgir en aquest sentit" avança Teresa Llorens, "els plantegem com equipaments d'agitació cultural més enllà d'espais on evidentment es fa un treball interessant en la promoció del llibre i de la lectura".

La biblioteca és una construcció de planta rectangular (44 m x 25 m), amb una superfície construïda de 1.733,20 m² i una superfície útil de 1.609,00 m², distribuïts en dues plantes.

 

Compatibilitat entre les obres i el servei

Les obres tenen una durada prevista de cinc mesos. Durant aquest temps s'intentarà, en la mesura del possible, garantir el normal funcionament de la biblioteca. Per la tipologia d'alguns treballs a fer, però, es restringirà totalment o parcialment l'accés al públic en alguns moments. L'Ajuntament treballa en la coordinació de calendaris entre les cinc empreses adjudicatàries per mantenir, sempre que sigui possible l'equipament en funcionament.

 

Detalls de l'actuació

La substitució de les fusteries exteriors consisteix en la millora de l'envidriament exterior de l'edifici, amb la substitució dels vidres simples actuals per vidres dobles amb cambra d'aire i perfils, d'alumini o d'acer, eficients energèticament.

La instal·lació d'energia solar fotovoltaica, a la coberta de l'edifici, està pensada per autoconsum generant energia per alimentar el 68% de la instal·lació de climatització, la ventilació i l'enllumenat. La producció anual prevista és serà de 30.675,40 kWh/any.

Els treballs de la instal·lació elèctrica consisteixen a adaptar al màxim el compliment del Codi Tècnic de l'Edificació. Per aquest motiu es comprovaran i modificaran les enceses de les línies de punts de llum que estiguin més a prop de la llum natural.

Pel que fa a la il·luminació, es realitzarà un estudi luminotècnic que garanteixi un correcte nivell de Lux en funció dels diferents tipus d'espai i se substituiran les actuals lluminàries per tecnologia LED.

Respecte a la instal·lació de climatització i renovació d'aire, es tracta de retirar els equips actuals, que són poc eficients i han quedat obsolets, i instal·lar-ne de nous, amb recuperació de calor. Això permetrà que els aparells tinguin uns rendiments superiors al 84%, reduint les pèrdues en l'aportació d'aire.

Amb aquesta actuació també es redueix la superfície que ocupa la maquinària i el volum de la instal·lació, bombes de recirculació, col·lectors, vàlvules, etc. Els nous equips seran instal·lats aprofitant les bancades actuals i s'aprofitaran els conductes existents.

Pel que fa a les millores en l'aïllament tèrmic, a més de la substitució dels tancaments i fusteries vidriades, es millora notablement l'aïllament tèrmic d'una part de l'envolupant. Per altra banda, els treballs a les façanes consistiran a repicar d'estucat, reparar-lo i pintar-lo, i substituir a tot el perímetre, l'element de coronament de la façana, en l'actualitat de pedra calcària.

Altres feines previstes són la impermeabilització d'un punt a la coberta, on ara hi ha filtracions, la reparació d'elements de serralleria de la façana afectats per l'oxidació, la neteja del sòcol i els elements de formigó vist de la façana de l'edifici, la reparació puntual dels revestiments interiors de fusta afectats per filtracions d'aigua, la millora del paviment de fusta de la terrassa de la planta 1 i el pintat d'elements d'acer.

Millora en el confort climàtic, i la il·luminació de l'edifici

Millora en el confort climàtic, i la il·luminació de l'edifici

La rehabilitacuió implica la substitució de totes les vidrieres

La rehabilitacuió implica la substitució de totes les vidrieres

El personal tècnic treballa per fer compatible l'obertura amb les obres

El personal tècnic treballa per fer compatible l'obertura amb les obres

La biblioteca Armand Cardona té una mitjana diària de 272 usuaris

La biblioteca Armand Cardona té una mitjana diària de 272 usuaris

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Biblioteques, Urbanisme
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració