Menú

L'Ajuntament recorda la prohibició d'omplir o reomplir  les piscines en l'actual situació d'emergència per sequera

Comparteix:
13/03/2024 14:29

A VNG hi ha més de 1200 piscines comptabilitzades

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha començat aquesta setmana a posar-se en contacte amb les finques de la ciutat que tenen piscina, per recordar la prohibició d'omplir-les o reomplir-les, per la situació d'Emergència per sequera. A més, les noves llicències d'obres que inclouen piscina rebran també una carta amb aquesta informació i el mateix escrit s'adreçarà als titulars de les llicències ja atorgades.

El regidor de serveis Urbans, Gerard Llobet, ha explicat al programa Línia Blava de Canal Blau que la ciutat està inclosa en el llistat de municipis que han d'acomplir obligatòriament les mesures adoptades pel Pla de la sequera aprovat per la Generalitat de Catalunya, que no permet destinar aigua de cap procedència a omplir de nou o reomplir piscines, “són molts litres d'aigua, la Generalitat ens ho ha dit molt clar, des de l'1 de febrer ja no es poden ni omplir ni reomplir”.

El regidor s'ha adreçat per carta a la titularitat de les 51 llicències d'obra concedides per la construcció de piscines l'any passat i aquest any, i en els pròxims dies farà el mateix amb les més de 1.200 piscines que consten el padró municipal, comunitàries o unifamiliars. “Volem apel·lar a la responsabilitat col·lectiva, és veritat que cada gota compta” diu Llobet, “a Vilanova i la Geltrú hem fet els deures, però podem millorar una mica més".

L'Ajuntament demana a tota la ciutadania la col·laboració per acomplir amb el màxim consum establert per l'ACA, l'Agència Catalana de l'Aigua, i que fixa un màxim de 200 litres per habitant i dia, xifra que inclou tots els usos, tant els domèstics com els agrícoles i els industrials. La Companyia d'Aigües de VNG calcula que pel que fa als habitatges la xifra és de 90 litres per dia i persona. Per tal de donar a conèixer la gravetat de la situació s'ha iniciat una campanya de sensibilització demanant que tothom apliqui mesures d'estalvi, tant en l'àmbit domèstic com en l'industrial, el comerç i l'activitat esportiva i lúdica.

Gerard Llobet ha volgut destacar la feina de la Companyia d'Aigües, que està invertint en millorar la xarxa de distribució per millorar-ne l'eficiència, en projectes com la portada del subministrament fins al Prat de Vilanova i la pròxima renovació de les canonades a una part important del barri de Sant Joan. “A VNG tenim la sort de tenir una companyia municipal, que allò que guanya ho inverteix en la millora de la xarxa” ha dit el regidor.

La normativa relativa a la sequera estableix algunes excepcions, com ara les piscines cobertes inscrites com equipament esportiu, les piscines descobertes que s'usen per a la pràctica esportiva federada, les piscines d'ús terapèutic ubicades en hospitals, residències i centres d'educació especial i les piscines d'aigua de mar (sempre que s'omplin i es buidin sense connexió al clavegueram). Aquestes instal·lacions han d'establir mesures compensatòries d'estalvi d'aigua, com ara la limitació o tancament de les dutxes i altres serveis.

Pel que fa als establiments turístics, els municipis estan pendents que la Generalitat de Catalunya faci públiques les condicions en què els hotels i càmpings poden utilitzar aigua procedent de dessalinitzadores per reomplir les piscines. Ara per ara, aquestes piscines també estan incloses en la prohibició.

A les dades del padró municipal consten 1.115 piscines en habitatges unifamiliars i 126 en plurifamiliars (piscines comunitàries). A aquestes cal afegir-li les 44 llicències concedides l'any 2023 i les 7 demanades a hores d'ara de 2024.

Si la meteorologia de les pròximes setmanes no millora les reserves d'aigua, l'emergència de sequera podria passar a nivell 2, cosa que augmentaria encara més les restriccions. En cas d'incompliment de la normativa, tant la Generalitat com l'Ajuntament poden iniciar procediments per sancionar les infraccions.

L'any 2023 i els primer mesos de 2024 a VNG s'han sol·licitat 51 llicències per piscines

L'any 2023 i els primer mesos de 2024 a VNG s'han sol·licitat 51 llicències per piscines

El regidor Gerard Llobet, al programa Línia Blava de Canal Blau TV

El regidor Gerard Llobet, al programa Línia Blava de Canal Blau TV

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Espai públic
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració