Menú

L'Ajuntament de VNG presentarà al·legacions al Pla Director Urbanístic de revisió dels sòls no sostenibles del litoral

Comparteix:
03/08/2022 17:22

Malgrat estar d'acord amb els objectius, les propostes del Pla no s'adapten a les demandes i necessitats del territori

La Generalitat de Catalunya ha aprovat inicialment el Pla Director Urbanístic (PDU) de revisió de sòls no sostenibles de Malgrat de Mar a Alcanar, com a continuïtat del que ja va aprovar a la Costa Brava.

El regidor d'Urbanisme, Habitatge i Projectes i Obres d'Urbanisme, Xavier Serra, ha fet una valoració d'aquesta aprovació inicial, i ha explicat que l'Ajuntament hi presentarà al·legacions perquè “l'actuació del Departament de Territori de la Generalitat ha estat unilateral, sense tenir en compte la visió municipal, tècnica i política, del projecte de ciutat que s'està plasmant en l'Avanç del nou Pla General”.

Serra ha volgut deixar clar que “coincidim en l'esperit i en la voluntat d'aquest Pla Director de preservar sòls i paisatges d'interès natural, pel propi projecte de ciutat i pel projecte comú de país”. Ha recordat que l'Ajuntament “també estem treballant per reduir les previsions no complertes de creixement del planejament vigent, i estem lluitant per poder desqualificar parts del sòl que pensem que tenen un interès natural i mediambiental d'interès per a la ciutat i per al territori”. En la mateixa línia que la Generalitat, també s'aposta per treure un màxim profit del sòl: “no volem desenvolupar nous sectors de ciutat-jardí, amb habitatges unifamiliars, perquè se'n treu un rendiment social molt baix. Volem treure el màxim rendiment d'aquest sòl, si cal augmentant les densitats. Perquè això ens permetrà tenir més habitatge social. I aquesta és una de les nostres prioritats ara, destinar habitatge a polítiques socials”.

El regidor ha mostrat el descontentament amb aquesta aprovació inicial perquè s'ha fet de manera unilateral: “no han tingut en compte les aportacions que hem estat fent en totes les reunions prèvies, i el Pla no reflecteix la idea de ciutat que tenim, tan política com tècnicament”. En aquest sentit, ha destacat que  ben aviat Vilanova no s'haurà de planificar des de la visió del Pla Territorial metropolità, sinó del Pla territorial de la Vegueria Penedès.

Una de les principals sorpreses ha estat el fet que no es desqualifiqui el sector de Platja Llarga. Un espai d'interès natural, ambiental i paisatgístic situat a primera línia de mar reconegut pel propi Departament de Territori. “S'hauria d'haver proposat desqualificar aquest sector, mantenint el trasllat de l'edificabilitat de Platja Llarga a l'Eixample Nord per tal de disposar de sòl públic en aquell sector per a la promoció d'habitatge de lloguer social”, explica el regidor, que recorda que la preservació de la Platja Llarga ha estat una prioritat pels governs de la ciutat des de principis dels anys 2000.

Tampoc ha agradat que no es prenguin en consideració les demandes de sectors importants de la població en el manteniment i millora d'espais naturals com l'Ortoll, on caldria estudiar mesures per mantenir i millorar els espais naturals.

El text tampoc presenta cap proposta per regularitzar un dels grans problemes urbanístics de Vilanova i la Geltrú: la quarantena d'urbanitzacions periurbanes.

Un altre dels punts que no ha agradat a l'Ajuntament és que es proposi la desqualificació, de manera unilateral i en desacord amb l'equip tècnic i el govern de la ciutat, del sector La Muntanyeta que havia de permetre la construcció d'un pas elevat per sobre la línia ferroviària que connecti el barri de mar amb el nord de la ciutat, la millora de la comunicació, i la integració del sector del Solicrup.

Des de l'Ajuntament s'explica que es coincideix amb la Generalitat en l'esperit i en la voluntat del PDU: cal preservar paisatges i sòls amb valor natural, i cal rebaixar les expectatives de creixement del Pla General encara vigent a la ciutat, fruit de previsions extremadament expansives que no s'han complert i que difícilment es compliran en un termini relativament curt de temps.

Per això en l'Avanç del Pla General que s'està redactant ja es contempla reduir nombre d'habitatges en una xifra superior a la que planteja aquest PDU (més de 5.000 habitatges, quan el PDU proposa reduir-ne 4.180). Però per assolir objectius comuns cal un treball conjunt entre el Departament de Territori i l'Ajuntament, que esperen que arribi amb la reunió que han demanat amb el Director General d'Ordenació del Territori i Urbanisme.

Una reunió on també s'espera aclarir les dades, que no coincideixen amb les del planejament local vigent, i la quantitat d'habitatges concreta que es vol reduir en cada sector.

El regidor d'Urbanisme i Habitatge, Xavier Serra, ho ha explicat en roda de premsa

El regidor d'Urbanisme i Habitatge, Xavier Serra, ho ha explicat en roda de premsa

.

.

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Urbanisme
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració