Menú

Novetats en la temporada d'estiu als museus de la ciutat

Comparteix:
20/06/2022 14:04

Propostes conjuntes, ampliacions d'horaris i la novetat de la Casa de la Festa marquen una temporada ideal per redescobrir aquests equipaments

Els museus de Vilanova i la Geltrú enceten aquests dies la temporada d'estiu amb novetats. Després de dos anys atípics en la programació d'activitats, marcades pels aforaments limitats i els actes en exteriors, enguany els museus arriben a la temporada d'estiu amb novetats a la seva agenda i, en alguns casos, també en els seus horaris.

El Museu Romàntic Can Papiol manté les visites comentades a la casa els divendres, dissabtes i diumenges d'11 a 14 h i de 17 a 19 h, i durant els mesos de juliol i agost ampliarà el seu horari d'obertura als dijous. Dins de la seva agenda d'activitats d'aquesta temporada destaquen les visites nocturnes i el retorn de les visites teatralitzades “Hostes vingueren que de casa ens tragueren”, que ja es poden reservar al seu web.

L'agenda de l'Espai Far manté les visites comentades per la façana marítima que finalitzen a la Torre Blava, on enguany s'oferirà una copa de cava als assistents, amb les millors vistes sobre el mar de la ciutat. Aquesta temporada també es faran visites nocturnes que finalitzaran amb un rom cremat als jardins del Far. Vinculada a les activitats de la Festa Major, diumenge 31 de juliol al capvespre tindrà lloc el Xató d'Estiu, un festival de dramatúrgia en format torneig, tot plegat amenitzat amb música en viu.

Ambdós museus, Can Papiol i Espai Far, comparteixen enguany un programa conjunt d'activitats: es tracta del cicle de tastos musicals Enjoy, que durant l'estiu trasllada la seva proposta de vermuts musicals als vespres; i del cicle Museus & Health, que proposa diferents sessions de ioga als jardins dels museus. Als mesos de juliol i agost, a més, acolliran també dues sessions del Chill out de mites i art del Museu Víctor Balaguer, que a causa del tancament per obres de l'edifici trasllada aquesta activitat de gran èxit a altres equipaments de la ciutat. Conduïts per la seva directora, Mireia Rosich, aquests Chill out de mites i art estaran dedicats a la poetessa Safo (juny a Can Papiol) i a les criatures mitològiques marines (juliol a l'Espai Far). Les entrades per a totes aquestes activitats es podran adquirir a través dels respectius webs de cada museu.

La Torre Blava - Espai Guinovart, que obre enguany entre el 10 de juny i l'11 de setembre, amplia aquest estiu el seu horari i es podrà visitar tots els divendres, dissabtes i diumenges, de 18 a 21 h. En els primers diumenges de cada mes -juliol, agost i setembre-, oferirà també portes obertes.

A la Masia d'en Cabanyes la programació d'estiu s'iniciarà després del VIDA Festival -que constitueix una pausa en la seva programació-, amb la proposta “Capvespres de pícnic a la Masia d'en Cabanyes”, una activitat que combina la visita al museu amb el gaudi dels jardins: pícnic a la gespa i tertúlia, tot acompanyats de la calma, la natura i la posta de sol. Els capvespres es programaran els divendres 22 de juliol, 12, 19 i 26 d'agost, i 2 de setembre. La primera sessió del 22 de juliol inclourà la visita temàtica “La vida a casa al segle XIX”, sobre l'estil de vida que duien les famílies de les cases grans, tant en la vessant senyorial com en la del servei, centrant-se en aspectes com els entreteniments, la religió, la higiene i les festes i celebracions de l'època. Dins dels actes de Festa Major, el 27 de juliol acollirà l'activitat familiar “Un estiu diferent… La Cercavila de l'Imaginari”, on l'Astrid Pamplona i l'Anna Candela explicaran el conte que narra amb música, dansa i colors  la història i les llegendes que envolten Vilanova i la Geltrú des de la perspectiva festiva, i que permeten descobrir què hi ha al darrera de la Cercavila de l'Imaginari, que surt al carrer cada 6 d'agost amb el protagonisme de nens i nenes de la ciutat.

Al Museu del Ferrocarril de Catalunya una de les novetats d'aquest estiu serà la celebració, el 16 de juliol al matí, de l'aniversari de la primera circulació comercial de TALGO, amb personatges d'època. El museu conserva un dels models originals de factura americana que al juliol de 1950 iniciaren el seu servei comercial a la línia entre Madrid i Hendaia, amb quatre trens setmanals que podien assolir una velocitat màxima de 120 km/h. També al juliol, el dia 21, es posarà en marxa per primer cop el cotxe de viatgers de la locomotora Cuco, que ha construït l'equip de voluntaris del Museu. A més, des del 15 de juliol i fins el 4 de setembre s'oferiran diàriament activitats familiars (gratuïtes amb l'entrada al museu) i durant el mes d'agost el museu ampliarà el seu horari: de dilluns a diumenge de 10 a 14.30 h de 17 a 20 h. Pel que fa a les exposicions temporals, s'hi podran visitar “Camins de Pau” fins al 15 de juliol (en col·laboració amb el Projecte Buchenwald) i, del 19 de juliol al 8 de setembre, "Puja al tren Dementia Friendly" - Ferrocarril i Memòria, en col·laboració amb l'Espai Vilanova de la Fundació Catalunya La Pedrera. 

Al Centre d'Art Contemporani La Sala les exposicions de la Casa de la Festa seran les protagonistes de l'estiu. Fins al 3 de juliol s'hi pot visitar “Del mateix ranxo. Mostra d'un Sant Pere del temps de la foscor”, i a partir del 26 de juliol agafaran el relleu les exposicions dedicades a la Festa Major (a la Sala de les Voltes), al 50è aniversari dels Falcons (a la Sala Oberta) i al 50è aniversari dels Bordegassos (Sala de les Columnes).

Tota l'agenda, horaris i enllaços de reserva de les activitats dels museus es poden consultar al web dels Museus de Vilanova, www.museusdevilanova.cat

Museu Romàntic Can Papiol

Museu Romàntic Can Papiol

Masia d'en Cabanyes

Masia d'en Cabanyes

Museu del Ferrocarril

Museu del Ferrocarril

Consulta totes les notícies relacionades relacionades amb:

Cultura, Museus
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració