Menú

Activat el protocol per a l'onada de calor

Comparteix:
17/06/2022 14:58

Els serveis socials municipals i la Regidoria de Gent Gran vetllen especialment per un dels col·lectius més vulnerables

Davant les altes temperatures d'aquests dies, aquest divendres l'Ajuntament ha posat en marxa el protocol per a onades de calor. Els serveis socials municipals, en coordinació amb els CAPs, i la Regidoria de Gent Gran han iniciat les trucades de detecció i suport a les persones que s'han identificat com a fràgils.

En aquest treball conjunt amb la Regidoria de Salut Pública i el servei de Protecció Civil municipal, es vol vetllar especialment per un dels col·lectius més vulnerables: les persones grans. Vilanova i la Geltrú disposa d'un protocol actualitzat, on s'especifica les accions vers les persones grans, especialment si són més grans de 75 anys, si tenen alguna discapacitat o malaltia, persones fràgils que viuen soles, sense o amb insuficient suport familiar, o bé que viuen en habitatges amb dèficits de climatització.

Quan les temperatures són anormalment altes durant un parell de dies, la calor excessiva pot ser un perill per a la salut. Les temperatures molt extremes i l'excés de calor produeixen una pèrdua de líquids i de sals minerals (clor, potassi, sodi, etc.) necessaris per a l'organisme. Aquest fet pot agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament. Si l'exposició a temperatures tan elevades es perllonga, es pot patir un cop de calor, que és una situació que pot acabar sent greu.

Des dels Serveis Socials municipals i els tres Centres d'Atenció Primària s'han identificat les persones grans més vulnerables, i s'han classificat per tipus d'actuació en cas d'activació del Pla d'Emergència per part de Protecció Civil. Així, se'ls ofereix prevenció i consells perquè prenguin les mesures necessàries.

Per tal de minimitzar els efectes negatius de les onades de calor sobre la salut, es duen a terme diverses accions preventives. Els Centres d'Atenció Primària i la Regidoria de Gent Gran difonen díptics, i Serveis Socials i el servei de Teleassistència municipal (que atén prop de 1.300 persones a VNG) tenen establertes diverses mesures preventives, com les trucades telefòniques per oferir recomanacions davant de la calor.

També s'ha fet difusió de missatges d'autoprotecció i prevenció davant la calor en aquest díptic

En el cas de les persones sense llar, el treball de carrer i l'atenció als mòduls incorpora els consells relacionats amb l'onada de calor. A més, al matí es lliurarà ampolles d'aigua a les persones que dormin als mòduls.

Dimecres 6 de juliol es farà una xerrada informativa sobre mesures preventives al Casal Municipal de Gent Gran. Serà a dos quarts d'onze, amb el títol “Hidratació i gent gran: estem ben hidratats?. L'aigua és vida”, a càrrec d'Anna Trillas, Dietista-Nutricionista del Servei de d'Atenció Primària Alt Penedès-Garraf.

Més consells per combatre la calor, aquí

.

.

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Gent gran, Salut, Serveis a les persones
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració