Menú

L'Ajuntament de VNG impulsa la licitació d'un servei de jardineria més sostenible per a la ciutat

Comparteix:
23/05/2022 19:58

La nova empresa adjudicatària subrogarà els treballadors i treballadores de la concessió actual

El Ple de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha aprovat aquesta tarda, en una sessió extraordinària, el procediment per contractar el servei de jardineria i manteniment de les àrees verdes de la ciutat per als propers anys. El contracte actual amb l'empresa Valoriza es troba en la fase final de la segona pròrroga (acaba el 31 de maig) i ara s'obre doncs la licitació per promoure una nova adjudicació.

La regidora d'Espai Públic, Marta Jofra, ha explicat que la voluntat del govern municipal és la gestió directa dels serveis públics, sempre que sigui possible. En el cas de la jardineria, es va valorar internalitzar el servei mitjançant la Mancomunitat Tegar, en un format similar com s'està internalitzant el servei de la neteja a través de la Companyia Municipal d'Aigües. Tot i així, pel que fa a la jardineria no es va veure viable i per això s'ha procedit a impulsar un nou contracte.

En la prestació del servei al conjunt de la ciutat, es manté la distribució actual d'una part a realitzar per part de l'empresa adjudicatària, i l'altra, per part dels usuaris i usuàries de la Mancomunitat Tegar. Pel que fa a les condicions del nou contracte (enllaç notícia), la regidora Jofra n'ha destacat el fet que suposa “un pas endavant per una gestió de la jardineria més sostenible i potenciadora de la biodiversitat”, amb inversió en maquinària i sistema de reg, amb una planificació i un millor control del compliment del servei.

Subrogació de les treballadores i treballadors

D'altra banda, el plec de condicions contempla també la subrogació, per part de la nova empresa adjudicatària, de les 57 persones que presten actualment el servei amb l'empresa Valoriza, a més d'altres millores, com per exemple que les tasques de manteniment es realitzin únicament de dilluns a divendres, excloent la possibilitat que es facin en dissabte com fins ara.

Així mateix, tal com ha exposat la regidora en nom del govern, s'ha inclòs en la licitació el conveni col·lectiu dels treballadors del servei, que es va negociar aquest març passat, fet que ha endarrerit l'inici d'expedient de contractació i ha provocat la celebració d'aquest Ple extraordinari pocs dies abans de la fi de la pròrroga vigent. Per aquest mateix motiu, s'ha acordat requerir a l'empresa Valoriza que mantingui el servei fins que s'executi el nou contracte.

L'única demanda del personal de la jardineria que no s'ha pogut incloure en el plec de condicions és la reducció de la jornada laboral, de 37'5 a 35 hores setmanals. Marta Jofra ha argumentat que, “malgrat la voluntat del govern municipal era incorporar aquest canvi en la jornada laboral, jurídicament no és possible fer-ho”.

En representació del col·lectiu de treballadors, Neus Biarnès Batlle ha recordat al Consistori la moció aprovada al Ple el 18 de març de 2019, en què s'acordava tenir en compte aquesta reducció per al personal de jardineria. La regidora ha apuntat que les mocions, a diferència dels dictàmens, no són vinculants, i que aquest “és l'únic punt que no s'ha pogut incorporar en el plec de condicions, malgrat que en teníem la voluntat i ho hem intentat”. L'Ajuntament, no obstant, farà mediació amb la nova empresa adjudicatària per facilitar al màxim l'aplicació d'aquest canvi d'horari.

Crítiques dels grups de l'oposició

Els grups municipals de l'oposició han retret al govern municipal que no s'hagi inclòs aquesta condició, i sobretot la “falta de previsió”, per haver portat la licitació a aprovació en un ple extraordinari poc abans que finalitzi la pròrroga del servei actual.

El grup de Som VNG, a més a més, ha criticat l'impuls d'un nou contracte, en lloc d'internalitzar la gestió del servei. “Han passat dos anys de pròrroga del servei i ara ens diuen que es desestima la internalització -ha manifestat el regidor Juanma Rodríguez- queda en paper mullat el PAM i l'acord de govern”. Pel que fa a la convocatòria de ple extraordinari, “s'arriba sense els deures fets”, ha afirmat.

C's ha estat l'única formació que ha donat suport a la proposta del govern municipal de promoure el nou contracte. La internalització dels serveis no és el nostre model, l'important d'un servei no és la forma de gestió, sinó que es gestioni de forma correcta”, ha argumentat la portaveu Erika Quintero. Així mateix, ha criticat el govern municipal per “falta de previsió”.

Per part del PSC, el regidor Gerard Llobet ha explicat el vot en contra del grup “perquè no hem participat en cap moment d'aquest procés, per tant entenem que és un projecte únicament del govern municipal”. En la mateixa línia, ha lamentat que “en temes transcendents de ciutat” no es faci partícips els grups de l'oposició i ha adduït que “la forma de funcionar” del govern els “genera dubtes”.

Aquesta convocatòria extraordinària del Ple s'ha aprofitat també per donar compte de l'aprovació, per part de la Junta de Govern Local, de l'oferta pública de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú per a l'estabilització de l'ocupació temporal. La regidora de Gestió del Talent i les Persones, Mercè Mateo, ha ressaltat el treball conjunt fet amb les seccions sindicals i els consensos assolits. “Estem duent a terme un dels processos més delicats que tenen les administracions en aquests moments i és molt positiu fer-ho de la mà dels sindicats i buscant consens”, ha afirmat. D'acord amb el calendari previst, es contempla que l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú assoleixi, a finals de 2024, el compliment de les condicions que marca la llei 20/2021, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat a l'ocupació pública.

Podeu recuperar el desenvolupament del Ple en aquest fil del canal Twitter de l'Ajuntament (enllaç al fil) o també a Canal Blau a la carta. El proper Ple municipal se celebrarà el 13 de juny.

 

Ple Municipal 23 de maig de 2022

Ple Municipal 23 de maig de 2022

Servei de jardineria

Servei de jardineria

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Ciutat verda, Espai públic, Neteja, residus i reciclatge
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració