Menú

El Ple de VNG aprova sancionar l'empresa de recollida d'escombraries per incompliments en el servei

Comparteix:
24/01/2022 22:34

També s'acorda emprendre accions judicials contra ADIF sobre la titularitat de la plaça d'Eduard Maristany

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha celebrat aquesta tarda el primer Ple de l'any, i ho ha fet retornant al format telemàtic, a causa de la situació sanitària. En la sessió d'avui el Consistori ha aprovat imposar penalitats a la companyia Valoriza, concessionària del servei de recollida d'escombraries, per incompliment d'obligacions contractuals. Concretament, s'han pogut documentar diverses faltes de recollida de desbordaments de residus, especialment de voluminosos, les quals es sancionaran amb un total de 67.000 euros.

Tal com ha exposat per part del govern municipal la regidora d'Espai Públic, Marta Jofra, “aquesta sanció deriva de la tasca inspectora que l'Ajuntament ha intensificat en els últims mesos arran del mal funcionament del servei”. El govern considera que les faltes detectades són greus i que la seva reiteració pot donar lloc a faltes molt greus. Segons la regidora, amb aquest procediment “pretenem que el servei funcioni millor”

L'empresa ha presentat al·legacions a l'expedient sancionador, que han quedat desestimades en el mateix acord. Els grups municipals de l'oposició han donat majoritàriament suport a la iniciativa del govern, amb vots a favor de PSC i Som VNG, i abstenció de C's. La portaveu de Som VNG, Ester Franco, ha manifestat que l'expedient “arriba tard i queda curt”, ja que només s'ha auditat un període de l'any passat. Així mateix, ha retret una vegada més al govern municipal que no aposti per la internalització del servei. 

Per part de C's, Erika Quintero ha considerat que es tracta “d'un acord populista”, després de “la inactivitat de la regidoria en dos anys i mig”. Per part del PSC, Gerard Llobet ha declarat que malgrat els informes d'incompliments “també hem de ser conscients de la situació de degradació del servei”, amb pròrroga forçosa del contracte, i que ara “la bola de denúncies es farà més gran”.

Domini públic de la plaça d'Eduard Maristany

D'altra banda, el Ple municipal també ha acordat per majoria interposar accions judicials contra l'administrador d'infraestructures ferroviàries ADIF. L'objectiu a assolir és la declaració de domini de la plaça d'Eduard Maristany a favor de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i la posterior inscripció en el Registre de la Propietat. Aquest acord ha comptat amb el suport de tots els grups municipals excepte C's, que s'hi ha abstingut. 

La regidora d'Intervenció i Tresoreria, Conxi Martínez, ha exposat que la plaça “és de domini públic i d'ús comú de la ciutadania almenys des de 1936” i que l'Ajuntament n'ha exercit de titular, malgrat ADIF es considera “titular registral de la finca”. Som VNG i PSC han expressat el suport a la proposta. Des de la formació socialista s'ha suggerit esgotar la negociació per via política abans d'arribar a l'acció judicial.

El Ple de gener també ha comptat, coincidint amb la Setmana de la Memòria que se celebra a Vilanova i la Geltrú, amb la “Declaració institucional del 21 de gener”. El text, subscrit per tots els grups del Consistori, anima a treballar per la cultura de la pau, “una cultura basada en els valors, els comportaments, les actituds, les pràctiques, els sentiments i les creences que ens hi porten, enfront d'aquells que volen que la violència i la imposició en siguin els motors”.

Reconeixement de les treballadores d'AISSA

La voluntat de millorar les condicions laborals de les treballadores dels serveis assistencials ha estat present en dos punts del Ple. D'una banda, ha obtingut llum verda l'acord per aplicar una retribució variable de qualitat per a les treballadores de l'àmbit social de l'Organisme Autònom Municipal d'Assistència Integral Social i Sanitària (AISSA) per al 2022. La proposta, consensuada amb el comitè d'empresa d'AISSA, pretén incidir en una disminució de l'absentisme laboral existent a l'organisme, així com incrementar l'assoliment dels objectius de qualitat del servei.

Així mateix, en el capítol de mocions s'ha aprovat per unanimitat una proposta de Som VNG transaccionada pels grups del govern, a favor dels drets de les treballadores de les cures. Concretament, el text ha demanat l'adhesió de la plantilla d'AISSA al conveni col·lectiu de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú a partir de 2023, en compliment de l'acord de 2018. El regidor de Dependència, Oriol Huguet, ha exposat la situació econòmica complicada de l'organisme autònom i s'ha compromès a treballar per generar acords i l'equilibri pressupostari per fer-ho possible. 

També s'ha aprovat la moció d'ERC en defensa del cànon sobre la disposició de residus de Catalunya, a propòsit de la nova llei que està promovent el govern espanyol de “residus i sòls contaminats per una economia circular”. L'acord se suma al manifest impulsat per diferents institucions, entitats i personalitats en defensa del manteniment d'aquest cànon, que actualment retorna als municipis en funció de la bona gestió dels residus.  

Així mateix, a proposta de JxCat, s'ha acordat reclamar a les institucions pertinents que promoguin l'esclariment de la veritat sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 d'agost de 2017. I també ha vist llum verda la moció presentada per C's per realitzar un estudi per valorar l'interès de dedicar un espai museístic a la divulgació de la figura d'Eugeni d'Ors. 

Per altra banda, ha decaigut la moció del PSC per demanar el suport dels grups a la reforma laboral que està promovent el govern de l'Estat. Tampoc ha tirat endavant la proposta de C's per crear un registre municipal de comerços i negocis sense successió empresarial i un pla de relleu generacional de treballadors autònoms, en considerar que aquesta finalitat ja es compleix amb el servei Reempresa. També s'ha rebutjat la moció del mateix grup per millorar la gestió de l'anomenat “impost del CO2”. 

Podeu consultar el sentit de totes les votacions en aquest fil del Twitter de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú o recuperar la sessió a la carta, a www.canalblau.cat.

El Ple de gener ha tornat al format telemàtic

El Ple de gener ha tornat al format telemàtic

T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració