Menú

Homenatge a les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura

Comparteix:
21/01/2022 13:27

Per commemorar l'entrada, el 21 de gener de 1939, de les tropes franquistes a Vilanova i la Geltrú

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha celebrat aquest migdia l'acte institucional d'homenatge a les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura a l'Espai de Repòs del cementiri municipal.

L'alcaldessa, Olga Arnau, ha fet l'ofrena floral acompanyada pels portaveus dels grups polítics municipals, i ha recordat la important tasca de la Comissió de la Memòria Històrica en impulsar l'Espai de Repòs a la fossa comuna del cementiri: “és un símbol per a homenatjar la memòria de les persones que hi són enterrades: molts soldats de l'Exèrcit de la República i moltes altres persones que van lluitar per la llibertat i la democràcia. Han passat 83 anys. Hauria de quedar ja molt lluny, però la fractura de la Guerra Civil ha generat a l'estat espanyol una ombra llarga i fosca que encara ens persegueix. I, malauradament, aquesta ombra del feixisme és encara present arreu d'Europa en els discursos d'alguns partits polítics”.

Arnau ha destacat que “cal mantenir i recuperar la memòria, analitzar els fets històrics amb perspectiva i treballar amb els més joves en l'àmbit de l'educació i la cultura per no permetre que es cometin els mateixos errors, denunciant qualsevol intent de banalitzar el franquisme”.

L'acte d'aquest migdia s'emmarca enguany en la Setmana de la Memòria, que s'ha organitzat entre els dies 21 i 29 d'aquest mes per commemorar l'entrada de les tropes franquistes a la ciutat, i també el Dia internacional de l'Holocaust i de Prevenció de Crims contra la Humanitat.

Aquesta tarda al Centre d'Art Contemporani La Sala es farà la xerrada “Masclisme, patriarcat, feixisme, franquisme: la repressió de la llibertat sexual i de gènere”, a càrrec dels activistes Tarsi Aragón i Jordi Valls. Per divendres vinent, dia 28, s'ha organitzat a la biblioteca Armand Cardona una tertúlia literària sobre el llibre “Un cel de plom”, amb Carme Martí, l'autora d'aquesta novel·la sobre la vida de Neus Català. Dissabte 29 al migdia serà el torn de l'acte d'apadrinament de les llambordes Stolpersteine per part dels centres educatius de la comarca.

Podeu consultar el detall de tots els actes aquí

El mateix dissabte 29 es farà la Commemoració del Dia internacional de l'Holocaust i de Prevenció de Crims contra la Humanitat, a la plaça de la Peixateria.

Paral·lelament, els dissabtes 15, 22 i 29 de gener, a la rambla dels Països Catalans, s'estan fent les sessions de plantació i construcció del Bosc de la Memòria. L'Associació Buchenwald, Arba Litoral, Garraf Coopera, i l'Associació de Veïns del Tacó, que impulsen el projecte amb el suport de l'Ajuntament, fan una crida a totes les persones que vulguin a participar-hi, especialment joves, entitats i familiars implicats.

El Projecte de Bosc de la Memòria vol retre homenatge a les 35 persones deportades del Garraf als camps nazis, que van lluitar contra el franquisme i contra el nazisme, i que ara tindran un lloc de record amb la plantació d'un arbre per a cadascun.

Ofrena floral dels grups polítics municipals

Ofrena floral dels grups polítics municipals

L'acte s'ha fet al l'Espai de Repòs del cementiri

L'acte s'ha fet al l'Espai de Repòs del cementiri

.

.

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Alcaldia i protocol, Cultura
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració