Menú

VNG se suma al Dia Universal dels Drets dels Infants amb diverses activitats

Comparteix:
19/11/2021 15:13

Una sessió formativa per a professionals i la trobada de la Taula d'Infància i Adolescència, primeres activitats aquest divendres

El 20 de novembre és el Dia Universal dels Drets dels Infants, i el dia 30 és el Dia de les ciutats educadores. L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, que fa un any va constituir la Taula d'infància i adolescència de la ciutat, se suma a la celebració amb activitats ben diverses.

Així, aquest matí s'ha celebrat una jornada amb la participació d'una setantena de persones, professionals i voluntariat provinents de l'administració pública, del sector privat, d'entitats i fundacions, dels àmbits de l'acció social, l'educació, la participació, l'esport, l'equitat,  la salut, l'espai públic i la seguretat.

La benvinguda a la jornada ha anat a càrrec de l'alcaldessa de la ciutat, que ha recordat alguns dels Drets dels Infants i la importància de “posar el focus en els infants com a ciutadania de ple dret”. Des de la constitució de la Taula d'infància i adolescència de la ciutat, ha dit “hem fet totes juntes molta feina i ben feta, precisament per garantir que els nostres infants i adolescents puguin exercir els seus drets. És un plaer veure com avui us trobeu persones de diferents àmbits, i us vull agrair la tasca que dueu a terme, aportant cadascú el seu gra de sorra per a que aquest sigui un món millor”.

En primer lloc s'ha fet la sessió formativa per a professionals “Com convertir els recursos de la comunitat en oportunitats educatives connectades”, a càrrec d'Edgar Iglesias Vidal, Doctor en Pedagogia, llicenciat en antropologia i diplomat en treball social. És membre de l'equip de recerca LIBERI en infància, joventut i comunitat, i ha estat membre de l'Associació Educativa Integral del Raval.

La conferència ha abordat algunes de les claus a tenir en compte per la construcció d'ecosistemes locals centrats en la infància i adolescència. S'han proposat estratègies per a que els serveis i entitats de la ciutat generin, des de la coordinació i amb accions conjuntes, majors oportunitats d'aprenentatge per als infants i adolescents.

Seguidament s'ha fet la segona trobada de la Taula d'Infància i Adolescència, una de les accions prioritàries del Pla Local d'Infància i Adolescència (PLIA) 2020 /2024, com a eina per al treball coordinat i conjunt per a la protecció, promoció i participació de la infància i l'adolescència del municipi.

Al llarg de tot l'any, s'han anat desenvolupant accions i s'han realitzat trobades de les Comissions de Protecció i de Promoció i dels grups de treball creats a partir d'aquestes.

En aquesta segona trobada de la Taula d'Infància s'han tractat diferents temes. En primer lloc, s'ha fet seguiment de les accions del Pla Local d'Infància i adolescència, i s'ha fet un retorn dels resultats dels grups de treball “Treball cooperatiu per a la detecció i atenció de situacions de vulnerabilitat i/o de risc”, i “Catàleg de criteris i característiques que han de tenir les activitats de lleure inclusives”.

També s'ha fet una priorització de les propostes formatives que s'havien proposat per al 2022, i han guanyat aquestes: detecció i prevenció de conductes de risc, salut mental o suïcidi, violències masclistes i abusos sexuals, acompanyament a famílies, i també formació en gestió emocional, negociació i resolució de conflictes.

La sessió també ha servit per presentar el directori d'activitats, recursos i serveis adreçats a la infància i l'adolescència, i per presentar dos recursos nous al territori: el SOAF (Servei d'Orientació i assessorament a famílies) del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, que ofereix consultoria familiar, acompanyament a teràpia familiar, tallers socioeducatius per a professionals i famílies i dinamització comunitària. I també el projecte “Sumant-hi, multipliques”, una proposta de col·laboració entre entitats, clubs, empreses i l'Ajuntament amb l'objectiu de contribuir a la igualtat d'oportunitats d'infants, adolescents i famílies en situació de vulnerabilitat,  facilitant-los l'accés i la participació en espais de socialització, programes i activitats de lleure, esportives o culturals.

Adrià Guevara, Regidor d'Infància i Joventut, ha parlat en l'acte de cloenda de “la importància de sessions com la d'avui, perquè la infància és un àmbit de treball transversal, i si volem millorar la vida dels nostres infants, és important que treballem en xarxa”. Segons Guevara, “estem treballant d'una manera que no havíem fet fins ara, i això és el que els professionals valoren, per això estem satisfets de la seva implicació. Avui han vingut prop de 70 persones, i això vol dir que l'eina que proposem és útil”.

Altres actes

Per celebrar i reivindicar els drets dels infants, les escoles de primària i llars d'infants s'han sumat un any més al dia 20 de novembre i tornen a lluir pancartes que recullen els drets dels infants. També estan previstes diferents activitats adreçades a infants i famílies, demà a Neapolis, i al llarg dels propers dies a l'IMET, a les biblioteques i als museus, en el marc d'un programa d'actes al voltant del Dia Universal dels Drets dels Infants i del Dia de les ciutats educadores, que serà el proper 30. 

Per la seva banda, els museus de Vilanova i la Geltrú s'han unit a les activitats que la ciutat organitza amb motiu del Dia Universal de la Infància, i ho fan amb un joc infantil que posa en relleu la importància dels drets dels infants de tot el món.

7 nens i nenes d'arreu del món i de diferents moments de la història han deixat els seus barrets dins dels museus de Vilanova. Sabries esbrinar a qui pertany cada barret i situar-lo al museu que li correspon? Juga amb nosaltres, descobreix els teus drets, i “Posa-t'ho al cap!”.

El joc es pot recollir a les recepcions dels museus, a les dues biblioteques municipals, i a l'Oficina de Turisme. També es pot descarregar al web www.museusdevilanova.cat, on es poden escoltar els àudios amb les històries narrades pels infants.

L`alcaldessa Olga Arnau i el regidor Adrià Guevara han assistit a la jornada

L'alcaldessa Olga Arnau i el regidor Adrià Guevara han assistit a la jornada

La jornada ha començat amb una sessió formativa

La jornada ha començat amb una sessió formativa

.

.

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Infància
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració