Menú

L'Ajuntament fa 40 auditories energètiques en llars de famílies vinculades als serveis socials

Comparteix:
15/10/2021 16:42

Han permès un estalvi de 9.340€ en factures, una reducció del 22% de les despeses en subministraments

Durant l'any 2021 s'han completat 40 auditories energètiques en llars de famílies en situació de pobresa energètica, vinculades als serveis socials de Vilanova i la Geltrú. Unes auditories que són possibles gràcies al suport de la Diputació de Barcelona, i que han estat realitzades per tècnics de l'empresa La Factoria. Ara l'Ajuntament està fent noves entrevistes per oferir l'auditoria a 45 llars vilanovines més.

Les 40 auditories han permès un estalvi en cost de factures de 9.340€, i representa per a les famílies una reducció del 22% de les despeses en pagament dels subministraments.

A la majoria de llars auditades hi conviuen parella i fills, seguides de les monoparentals i les unipersonals. La meitat de les 40 famílies auditades tenen uns ingressos mensuals d'entre 600 i 900€, i només un 6% superen els 1.200€. Pel que fa a la situació laboral, hi ha un 37% de persones que estan estudiant i un 12% a l'atur. Només el 9% té un treball a temps complet. Més de la meitat de les persones tenen un nivell d'estudis primaris, i cap de les enquestades té estudis universitaris.

La meitat de les famílies tenen factures de subministraments pendents de pagament. Només 4 d'aquests habitatges són de propietat, i cap d'aquestes famílies té endarreriments en els pagaments de la hipoteca o el lloguer.

Només 9 llars fan ús durant l'hivern de sistemes d'escalfament que els permetin mantenir-la a una temperatura mínimament confortable, la resta eviten encendre les estufes per estalviar despesa.

7 dels habitatges tenen humitats greus, i la gran majoria són poc eficients energèticament per la poca qualitat constructiva i d'aïllaments.

L'impacte de les auditories energètiques

Per combatre la pobresa energètica cal reduir el cost de l'energia, acudint al mercat regulat i optimitzant la potència; i tramitant ajudes socials com el bo social elèctric i el cànon social de l'aigua. També cal reduir el consum d'energia, millorant les instal·lacions existents i adoptant nous mecanismes o hàbits energèticament eficients.

La major part de l'estalvi aconseguit en aquestes 40 auditories és en electricitat (7.800 euros), seguida de l'aigua (1.315 euros), i en menor mesura, del gas (182 euros).

En el cas de l'electricitat, s'ha tramitat el bo social en 28 casos, s'han fet 23 canvis a mercat regulat, i s'ha canviat la potència contractada en 4 llars.

Pel que fa a l'aigua, s'ha tramitat el cànon social de l'aigua en 5 casos, i s'ha adequat els trams en una llar. Finalment, en el cas del gas, s'ha contractat la Tarifa d'Últim Recurs en 6 casos.

El regidor d'Acció Social, Jaume Aliaga, ha explicat que aquest programa “a més de poder mesurar l'estalvi aconseguit amb les mesures implementades, serveix per donar a conèixer mesures que les famílies desconeixen, com el canvi de tarifa al mercat regulat, o les tarifes d'últim recurs”.

L'auditoria contempla instal·lar elements d'estalvi a la llar, i en aquests 40 habitatges s'han posat 350 bombetes LED, 80 elements d'aïllament, 150 elements de control i gestió, i 75 elements d'estalvi d'aigua.

Selecció de famílies candidates a una auditoria energètica

Una auditoria energètica té com a objectiu abaratir el màxim possible el que es paga en una llar en concepte de subministraments. Després de la intervenció, es pot arribar a estalviar una mitjana de 300€ anuals.

Davant la pujada del preu de l'electricitat, el regidor s'ha mostrat preocupat: “la factura s'ha incrementat un 44 per cent, i factures que poden passar dels 50 als 75 euros per a famílies amb ingressos molt justos poden comportar que la problemàtica de la pobresa energètica vagi en augment”.

Actualment els serveis socials municipals estan fent entrevistes per poder oferir 45 auditories més a altres llars vilanovines. Un cop escollides, l'auditor, un expert energètic, fa dues visites al domicili per: optimitzar tots els contractes i ajustar-los a l'habitatge per abaratir les factures; revisar totes les instal·lacions, electrodomèstics, aïllaments, il·luminació... i donar indicacions i orientacions útils per tenir menor despesa; ofereix consells útils per gastar menys sense perdre confort a la llar; i a més porta un kit d'estalvi que instal.la a la llar segons les necessitats: substitució de bombetes per LED, burletes d'aïllament, airejadors d'aigua, temporitzadors...

L'habitatge pot ser tant de propietat com de lloguer (encara que el contracte dels subministraments estigui a nom del propietari), però no pot ser un infrahabitatge, i tots els serveis de subministrament han d'estar legalment contractats. Les famílies escollides són les que paguen factures elevades o sospiten de fuites, i no és inconvenient que tinguin deutes pendents, però s'han de comprometre a incorporar canvis i seguir les orientacions de l'auditor.

S`ha canviat 350 bombetes al sistema LED

S'ha canviat 350 bombetes al sistema LED

Molts habitatges no disposen de sistemes d`aïllament suficients

Molts habitatges no disposen de sistemes d'aïllament suficients

El regidor d`Acció Social, Jaume Aliaga, en una visita a un habitatge auditat

El regidor d'Acció Social, Jaume Aliaga, en una visita a un habitatge auditat

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Serveis a les persones
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració