Menú

VNG celebra el Dia Mundial de la Salut Mental amb activitats de sensibilització

Comparteix:
08/10/2021 11:21

La pandèmia ha fet prendre consciència de la importància de tenir cura del benestar emocional

El 10 d'octubre se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental. És sabut que 1 de cada 4 persones pot tenir un trastorn de salut mental al llarg de la seva vida, però és un tema del qual encara es parla poc.

Amb l'objectiu de sensibilitzar la ciutadania, les entitats de la Taula de Salut Mental del Garraf organitzen diverses activitats al voltant d'aquesta jornada, obertes a la participació ciutadana.

Així, del 4 fins al 15 d'octubre, al CAPI de Baix-a-Mar es pot visitar l'exposició fotogràfica “Mirades de Vilanova”, un projecte impulsat per joves vinculats al Servei de Rehabilitació Comunitària del Garraf, que es basa en una observació i registre de la comunitat des d'un punt de vista subjectiu. L'exposició mostra el valor d'allò quotidià a través de l'espai comunitari, entès com un motor de participació, transformació i recuperació.

Aquesta setmana Canal Blau també s'ha sumat als actes del Dia de la Salut Mental,  i dimarts 5 el programa de ràdio El tema del dia es va dedicar a la importància de la salut mental. Aquest divendres el programa de televisió De bat a bat oferirà una taula rodona sobre l'estigma i l'autoestigma en salut mental. Durant els propers mesos se seguiran fent programes sobre aquesta temàtica.

També divendres dia 8, a l'Hort de Masia Nova, Salut Mental Garraf (AFAMMG) organitza un matí d'accions i reflexions sobre l'estigma i l'autoestigma, obert a tothom que hi vulgui participar. I a Sitges es farà la presentació i col·loqui sobre el llibre “Nunca te librarás de nosotros”, de Miguel Asecas. Un llibre autobiogràfic sobre psicosis, drogues, recuperació i superació personal.

Per dissabte dia 9, el Club Social del Garraf (ATRA) i el Servei de Rehabilitació Comunitària organitzen una cursa d'orientació amb els usuaris i usuàries dels seus serveis, oberta a tothom qui vulgui unir-se a una jornada de lleure i reivindicació dels drets de les persones diagnosticades amb un trastorn de salut mental. El punt de trobada és la plaça de la Peixateria a dos quarts d'onze del matí.

Per a dijous 14 al matí, el projecte MATÍ-OTL Garraf de l'IMET ha organitzat la creació participativa del mural “Tu hi tens molt a dir”. L'objectiu d'aquesta proposta és fer participar la ciutadania amb una paraula o frase relacionada amb la salut mental. El mural quedarà exposat a l'IMET (a l'edifici de La Paperera) amb les reflexions recollides. 

A banda, la Federació Salut Mental Catalunya, amb el suport de la Taula de Salut Mental del Garraf i la col·laboració d'AFAMMG, organitza tallers de capacitació familiars i professionals en Salut mental Infantojuvenil. Una formació online per millorar l'acompanyament a infants, adolescents i joves amb problemes de salut mental. Serà entre el 15 i el 30 novembre.

 

Recursos i serveis a VNG

El regidor de Salut, Enric Garriga, parla de “la importància de tenir cura de la nostra salut mental”, i explica que “a Vilanova i a la comarca hi ha molts recursos al nostre abast, que cal donar a conèixer per millorar el benestar emocional de la població, especialment en aquesta època post-pandèmia, en que les circumstàncies personals han portat moltes persones a prendre consciència del seu estat de salut. Per això com ajuntament volem contribuir a la tasca de trencar l'estigma, parlant-ne i posant les eines que tenim a la disposició de tothom qui pateix un problema de salut mental".

Així, trobem entitats com Salut Mental Garraf (antiga AFAMMG- Associació de Familiars i Afectats per Malaltia Mental del Garraf), que vol millorar la qualitat de vida de les persones diagnosticades en Salut Mental i de les seves famílies i entorns més propers, proporcionant un acompanyament integral i promovent accions de sensibilització per eradicar l'estigma, l'autoestigma i els prejudicis que es generen entorn de les malalties i les persones amb algun tipus de diagnòstic en salut mental.

El Projecte Matí OTL-Garraf  de l'IMET és un servei d'orientació i assessorament laboral adreçat a persones de la comarca del Garraf, que estan en tractament psicològic i/o psiquiàtric i que necessiten un recolzament per iniciar la recerca de feina. Atén una mitjana de 70 persones l'any.

El Club Social Garraf d'ATRA és un servei sòcio-comunitari dirigit a persones majors d'edat amb diagnòstic de trastorn mental. Pretén fomentar les relacions socials, potenciar l'autonomia i promoure la participació a l'entorn comunitari, a través de la realització de diverses activitats d'oci i de lleure. I ho fa amb una programació dinàmica i variada d'activitats, en coordinació amb la xarxa social i sanitària per tal de treballar conjuntament per a la recuperació de la persona i per a la seva plena inserció a la comunitat. El Club Social pot atendre fins a 70 persones usuàries de la comarca, i també realitza una tasca de sensibilització i de visibilització per trencar amb els estigmes.

El Servei de Rehabilitació comunitària del Garraf, del Parc Sanitari Sant Joan de Déu,  treballa amb persones afectades per problemes de salut mental, amb l'objectiu d'acompanyar-los i orientar-los en el  procés de recuperació d'aquells aspectes que s'han vist afectats per la malaltia, i millorar la funcionalitat de la persona i la seva autonomia. En el que portem d'any han atès 99 persones.

Podeu trobar un llistat amb tots els recursos per a la salut mental i el benestar emocional a Vilanova i a la comarca aquí.

Celebració l`any 2018 del Dia Mundial de la Salut Mental

Celebració l'any 2018 del Dia Mundial de la Salut Mental

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Salut
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració