Menú

Vilanova i la Geltrú, una de les nou ciutats que impulsen l'Associació de l'Arc Metropolità

Comparteix:
07/10/2021 16:36

L'entitat s'ha constituït avui amb l'objectiu de reforçar la veu del municipalisme en la presa de decisions al territori

Vilanova i la Geltrú és una de les nou ciutats impulsores de l'Associació de Municipis de l'Arc Metropolità de Barcelona, que ha celebrat avui la seva assemblea constituent a la Nau Gaudí de Mataró. L'entitat neix amb l'objectiu de reforçar la veu del municipalisme en la presa de decisions al territori i per oferir una visió pròpia dels municipis de la segona corona. L'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, n'ha estat escollida presidenta, mentre que les vicepresidències les ocuparan els alcaldes de Martorell, Xavier Fonollosa, i de Vilafranca del Penedès, Pere Regull. En la reunió d'avui s'han començat a activar qüestions relacionades amb infraestructures de mobilitat, habitatge i la implantació de les zones de baixes emissions. També s'han aprovat els estatuts de l'organisme i la participació econòmica de cada municipi, que anirà en funció del volum de població.

Els membres fundadors de l'Associació de Municipis de l'Arc Metropolità són nou: Mataró, Granollers, Martorell, Mollet del Vallès, Rubí, Sabadell, Terrassa, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú. “Per a la nostra ciutat és clau tenir veu en aquest fòrum. Compartim problemàtiques comunes i les afrontem atenent la diversitat i les necessitats de cada territori”, ha manifestat l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau.  

L'entitat es planteja com un contrapès per compensar la forta influència de Barcelona i reforçar estratègies descentralitzadores que es poden treballar de forma mancomunada, perquè afecten tots els municipis de l'Arc Metropolità. L'habitatge s'ha situat en el centre de l'agenda d'avui com a màxima prioritat per als alcaldes i alcaldesses, que esperen obtenir recursos addicionals gràcies al treball conjunt.

Un altre dels temes importants que abordarà l'associació té relació amb les infraestructures de mobilitat d'abast supraterritorial. Els alcaldes i alcaldesses s'han compromès a fer seguiment i vetllar pels plans que estan en marxa dins l'àmbit de la Regió Metropolitana de Barcelona. Olga Arnau ha insistit en aquest punt que cal tenir en compte “el perjudici diferencial que pateix la ciutadania del Garraf en relació al peatge de la C-32”.    

L'Assemblea Constituent arriba després que a l'abril, els municipis fundadors signessin la Declaració de Martorell, que implicava la constitució del nou organisme i posava les bases del que serà la tasca de l'entitat en aquells àmbits estratègics on es proposa centrar l'acció pública, sobretot els aspectes de caire més territorial i supramunicipal i amb especial atenció a les qüestions amb component mediambiental.

Pel que fa a la col·laboració intermunicipal per implantar zones de baixes emissions, la línia de treball passa per plantejar un model específic adaptat als àmbits urbans que comparteixen una realitat i infraestructural comuna, i requereixen indefectiblement la millora del transport públic.

L'Associació de l'Arc Metropolità està oberta a la incorporació de nous membres. S'hi poden sumar els municipis de més de 25.000 habitants, consells comarcals i entitats locals interessades en les finalitats del nou organisme. Les comarques dels municipis fundadors sumen 2,9 milions d'habitants. L'associació constitueix un punt de partida que treballarà amb la voluntat d'anar incrementant progressivament la seva representativitat com a interlocutor dels temes que afecten el conjunt de la Regió Metropolitana.

Els nou alcaldes i alcaldesses de l'Arc Metropolità. Foto: Romuald Gallofré

Els nou alcaldes i alcaldesses de l'Arc Metropolità. Foto: Romuald Gallofré

L'alcaldessa, Olga Arnau, en la reunió d'avui

L'alcaldessa, Olga Arnau, en la reunió d'avui

La trobada ha tingut lloc a la Nau Gaudí de Mataró. Foto: Romuald Gallofré

La trobada ha tingut lloc a la Nau Gaudí de Mataró. Foto: Romuald Gallofré

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Alcaldia i protocol, L'Ajuntament
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració