Menú

Més de 6.500 persones han visitat l'exposició ‘El perquè de tot plegat' al Museu Balaguer

Comparteix:
26/08/2021 10:51

Diumenge és el darrer dia per gaudir d'aquesta mostra sobre els orígens i la història de les col·leccions d'una institució amb més de 135 anys d'història

Fins aquest diumenge 29 d'agost es pot visitar al Museu Víctor Balaguer l'exposició “El perquè de tot plegat: col·leccions d'un Museu d'Interès Nacional”. Una mostra que vol commemorar la història i singularitat de la institució mostrant com han anat arribant col·leccions de caràcter nacional i de molt variada naturalesa des de la fundació fins l'actualitat: pintura i escultura catalana del segle XIX, incunables, dipòsit del Prado, aixovar funerari d'Egipte, llibres de la Xina, gravats i mapes del Japó, etnologia i fotografies de Filipines o América, ceràmica o art contemporani. Un viatge que porta de la mà per una seqüència ininterrompuda d'ingressos que han conformat, al llarg d'una llarga centúria, una col·lecció d'interès nacional.

La mostra es tancarà després de 10 mesos (amb pròrroga inclosa) amb un total de visitants que supera les 6.500 persones. Hi han contribuït les diverses activitats organitzades a l'entorn de l'exposició, com les visites comentades, les visites nocturnes durant els mesos de juliol i agost (la darrera es fa aquest divendres 27 i queden poques places disponibles), una activitat infantil que es pot descarregar des del web, una visita virtual, o una visita temàtica especial amb motiu del 8 de març.

A més de l'èxit de convocatòria de les visites programades, els comentaris dels visitants han estat molt positius. El fet que durant els mesos de vacances es pogués mostrar aquesta exposició que explica la història del Museu ha servit perquè tant el públic local com el turístic conegués amb major detall la institució i la formació de les col·leccions.

El regidor de Patrimoni Cultural, Jordi Medina, ha explicat que “amb aquesta exposició des de l'equip tècnic de la institució balagueriana i políticament hem volgut reivindicar el caràcter nacional de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. A la nostra ciutat tenim una institució única a tot el país, una biblioteca pública que seguia les tendències en biblioteconomia més innovadores del moment, un museu que pretenia ser el museu nacional de Catalunya seguint els models de museus nacionals europeus, i un equipament que respon a l'efervescència cultural de la Renaixença. A través de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer podem explicar els segles XIX i XX de tot el país, i així ho hem volgut posar de manifest en aquesta mostra que posa en valor els diferents llegats que custodia”.

Entre els de mesos de novembre i març no es van poder fer visites comentades, a causa de les restriccions en l'activitat cultural. Per aquest motiu, es va demanar a diferents especialistes la filmació de petits vídeos que ara s'han compartit al canal de Youtube del Museu i a les xarxes socials.

 

Els orígens de l'exposició

El 22 d'octubre de 2019 el Govern de Catalunya va acordar declarar Museu d'Interès Nacional la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Una institució de més de 135 anys que acull uns fons museístic i bibliogràfic d'una inqüestionable vàlua.

L'exposició “El perquè de tot plegat” ha suposat una revisió de la gènesi i l'arribada de totes les col·leccions del museu i de la biblioteca des de l'inici, sota l'influx de Víctor Balaguer, fins a l'actualitat, amb les donacions recents de peces tan significatives com un retaule gòtic del segle XV, passant per donacions en bloc durant el segle XX com han estat el Llegat 56, amb pintura catalana del tombant del segle XIX al XX, o de la col·lecció informalista arribada de la cúpula del Coliseum en un primer intent de fer un museu d'art contemporani a Barcelona. S'ha de destacar també el fons Molas o l'intercanvi de publicacions que la biblioteca ha mantingut des dels orígens.

La darrera visita comentada a l'exposició es fa aquest divendres 27 d'agost. Reserves i més informació.

L'exposició es va inaugurar l'octubre de 2020

L'exposició es va inaugurar l'octubre de 2020

.

.

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Cultura, Museus
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració