Menú

L'Ajuntament de VNG potencia els grups de treball d'habilitats per a mares i pares

Comparteix:
22/06/2021 9:26

Una trentena de famílies han compartit i après eines per abordar la comunicació i la gestió de les emocions amb els fills i filles

La regidoria d'Acció Social de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha fet una aposta pels grups d'habilitats per a mares i pares, una iniciativa oberta a totes les famílies de la ciutat que té per objectiu aportar eines emocionals i educatives als pares i mares en la relació amb els seus fills i filles.

Aquest dimarts 22 de juny es fa la darrera sessió d'aquest any. Des d'Acció Social es fa una valoració molt bona d'aquest treball, en què ha sorprès molt positivament la capacitat d'aprenentatge de les famílies i d'ajudar-se les unes a les altres. Un total de nou tècnics i tècniques de la regidoria segueixen una formació específica continuada per conduir aquestes sessions, realitzades per primera vegada íntegrament per educadors i educadores i treballadores socials de l'Ajuntament, de manera que el servei es consolidarà com a propi i tindrà continuïtat el curs vinent.

Les famílies han coincidit que aquest ha estat un any emocionalment bastant dur, per això els grups d'habilitats per a mares i pares han estat un suport important, sobretot per compartir i constatar que hi ha conflictes i neguits que són comuns a molta gent. Les sessions van començar al mes d'abril i hi han pres part prop de 30 famílies, repartides en quatre grups: dos per a mares i pares amb fills de 6 a 12 anys, que s'han dut a terme a la Biblioteca Armand Cardona Torrandell i a l'escola Sant Jordi, respectivament. I dos grups més per a mares i pares amb fills més grans, de 12 a 16 anys, un a la Biblioteca Armand Cardona, i l'altre al CAPI Baix-a-Mar. Respectant les restriccions sanitàries de cada moment, les trobades s'han fet de forma presencial un cop per setmana.  

Les sessions s'han desenvolupat a partir d'una metodologia activa i grupal, amb dinàmiques participatives, i han permès abordar, en un ambient amable, situacions quotidianes de convivència i relació, gestió de les emocions, hàbits domèstics i límits educatius. Les pròpies famílies han anat plantejant les qüestions a tractar. La pandèmia ha fet aflorar amb més intensitat problemes ja existents, aguditzats pel fet de conviure moltes hores en espais generalment petits. Un dels neguits que més s'ha posat sobre la taula han estat les dificultats de comunicació entre els nois i noies i els seus progenitors, en la necessitat d'escoltar el que diuen, i intuir què no diuen per mirar d'interpretar els silencis i les pors. L'objectiu és prendre consciència que cal abordar aquest diàleg amb els fills i filles des de l'afecte i no des de la confrontació; també s'ha insistit en la necessitat de cuidar la relació, treballant les angoixes i donant responsabilitats als nois i noies. En el cas dels adolescents, les famílies constaten que la relació ha d'evolucionar a mesura que els nois i noies van creixent. D'altra banda, s'ha subratllat com a cabdal la necessitat que els pares i mares tinguin cura de si mateixos per poder educar des de l'amor i la confiança, amb la millor predisposició. Una de les dinàmiques de les classes, en aquest sentit, ha consistit en aprendre tècniques de relaxació.

Els grups han estat espais de trobada i de relació entre famílies, en els quals s'han viscut moments emocionalment intensos, gràcies a la confiança i a les ganes d'aprendre i d'ajudar-se entre elles. Una de les experiències més gratificants ha estat compartir la visió de persones de diferents ètnies, amb costums culturals diversos. A més, la realització dels grups en espais públics com una biblioteca, un centre escolar o un ambulatori ha permès afegir un matís comunitari al projecte, d'obertura a la ciutat i de col·laboració entre diferents equipaments.

Una de les sessions de cloenda dels grups a l'Espai Far

Una de les sessions de cloenda dels grups a l'Espai Far

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Convivència, Educació, Serveis a les persones
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració