Menú

VNG tindrà aquest any quatre platges sense fum i reforçarà mesures de gestió ambiental

Comparteix:
27/04/2021 15:19

L'1 de maig comencen a funcionar xiringuitos, hamaques, tendals, lavabos i vestidors

Vilanova i la Geltrú tindrà aquesta temporada quatre platges lliures de fum. A les platges de l'Aiguadolç i Platja Llarga, que l'any passat ja eren espais saludables i lliures de fum, enguany s'hi afegeixen Sant Gervasi i la República. Altres novetats per a la temporada 2021 són els aparca-patinets que s'instal·laran a les entrades principals, la nova senyalització informativa i les papereres de recollida selectiva.

A partir d'aquest dissabte, les platges de VNG comencen a posar en marxa els serveis de la temporada. L'1 de maig obriran els xiringuitos, i començaran a funcionar el lloguer d'hamaques i tendals, els lavabos i els vestidors. El 15 de maig començarà a funcionar el servei de socorrisme a la platja de Ribes Roges i des de l'1 de juny a la resta de platges de la ciutat. La regidora d'Espai Públic, Marta Jofra, ha destacat que l'ajuntament ha incorporat el col·lectiu de socorristes en el col·lectiu de vacunació prioritària que tenim a l'Ajuntament, ja que per la seva feina estan més exposats”.

 

Cap a una gestió més ambiental

Diversos elements ha comportat canvis en la gestió de les platges, en àmbits diferents com les infraestructures o la neteja. Marta Jofra explica, per exemple, que “s'ha canviat el criteri de neteja de les platges, en la línia del que ens demana la bandera blava i també en la línia amb la gestió més ambiental, amb menys gestió mecànica i més manual”. L'Ajuntament de VNG la temporada passada, seguint els consells i indicacions de diferents ens de caràcter mediambientals, per tal de preservar el gra de la sorra i la biodiversitat, va prendre la decisió que no s'efectués la neteja mecànica de les platges de manera diària i que es dugués a terme únicament en cas de necessitat.

A més, a la platja de Ribes Roges hi ha els tancats de protecció a la zona de nidificació del corriol camanegre. “Hem ampliat els tancats fixos i els tancats provisionals, estem fent el seguiment dels corriols i de les postes. Estem fent aquesta feina amb la xarxa de voluntariat i amb els informadors de platges que tenim” explica la regidora. A més, per reforçar la sensibilització “hem fet formació al personal de manteniment, neteja, i als xiringuitos de gestió més ambiental”. Els concessionaris dels serveis a les platges,  l'any 2019 ja va prendre el compromís d'anar eliminant, en la mesura del possible, el plàstic d'un sol ús dels xiringuitos, i substituir-los per productes biodegradables o reutilitzables.

Aquesta gestió més ambiental de les platges ha estat avalada amb la renovació dels certificats Biosphere a les platges del Far, Ribes Roges, la República, Adarró, Sant Gervasi i Ibersol.

D'altra banda, per tal de poder garantir una certa estabilitat de les platges davant dels efectes del canvi climàtic, l'Ajuntament, l'any passat va prendre la decisió de no retirar les algues que puguin anar apareixent a la sorra. Quan això passa, s'espera uns dies esperant que l'onatge les torni a prendre, mar endins.

Si passats uns dies això no succeeix, abans que les algues puguin provocar cap molèstia, el servei de neteja mecànica les retira de la vora del mar i les trasllada a un indret separat amb l'objectiu que la mateixa natura vagi generant dunes que ajudin a l'estabilitat de la platja.

 

Recollida de residus

Aquesta temporada les platges estrenen nous grups de contenidors i de papereres, ubicats a les entrades i sortides, i s'han eliminat les papereres que fins a la temporada passada es repartien al llarg de les platges. Els grups de contenidors, propers als xiringuitos, es protegiran amb uns tancats per evitar l'impacte visual. Tot aquest material està fabricat amb plàstic reciclat.

 

Servei de socorrisme

El servei de socorrisme compta amb un màxim de 16 persones treballant a l'hora, depenent del moment de la temporada. El calendari i horaris previstos són:

TEMPORADA BAIXA, del 15 al 31 de maig, de 10 a 17 h a la platja de Ribes Roges.

TEMPORADA MITJANA, de l'1 al 30 de juny, de 9 a 18 h i de l'1 a l'11 de setembre, de 10 a 18 h a totes les platges de la ciutat.

TEMPORADA ALTA, de l'1 de juliol al 31 d'agost, de 9:30 a 19 h de dilluns a divendres i de 9:30 a 20 h els caps de setmana i festius a totes les platges de la ciutat.

Nous aparcapatinets a les platges

Nous aparcapatinets a les platges

Els xiringuitos obren aquest dissabte

Els xiringuitos obren aquest dissabte

Noves papereres a les entrades de les platges

Noves papereres a les entrades de les platges

Senyalització actualitzada

Senyalització actualitzada

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Espai públic, Salut
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració