Menú

L'Ajuntament rep de la Generalitat el darrer informe d'emissions de Componentes

Comparteix:
18/12/2020 12:43

Segons l'anàlisi, els valors d'emissió de dioxines es troben dins el límit autoritzat

La Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat (DGQA) ha lliurat aquest dimecres a l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú l'informe de les darreres mesures d'emissions efectuades a la fàbrica Componentes. Es tracta de l'estudi que havia reclamat l'Ajuntament les últimes setmanes, el qual confirma que l'empresa actualment compleix la normativa pel que fa a l'emissió de dioxines i furans.

D'acord amb l'anàlisi, efectuada per una entitat certificada i validada per la DGQA, l'única xemeneia que actualment té en funcionament la indústria està dins dels valors límit autoritzats, amb un nivell d'emissió de dioxines de 0,1 ng ITEQ/Nm3. L'altra xemeneia de la fàbrica està tancada des de setembre per ordre de la Generalitat i la pròpia companyia l'ha donat de baixa de definitivament.

Aquest informe havia estat reclamat pel veïnat proper a Componentes i per entitats ambientalistes, així com per l'Ajuntament de la ciutat, ja que fins ara es disposava únicament dels resultats preliminars de l'anàlisi, efectuada a finals d'octubre. De fet, dilluns el Ple municipal va aprovar una moció que reclamava disposar de tota la informació en referència a les anàlisis d'emissions de la companyia.

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha traslladat la informació procedent de la DGQA al veïnat i les entitats, en compliment del compromís adquirit en la trobada celebrada per totes les parts l'octubre passat, per promoure la immediatesa, la fluïdesa i la transparència en la informació. Tot i que el seguiment i el compliment de les normatives quant a emissions de les indústries no és una competència municipal, l'Ajuntament vetlla perquè les diferents administracions segueixin els controls ambientals i de residus establerts, així com perquè la informació necessària arribi a la ciutadania.

Així mateix, tal com va exposar el govern municipal dilluns al Ple, amb l'objectiu de millorar la convivència entre Componentes i el veïnat, l'Ajuntament prepara una col·laboració amb l'empresa per determinar l'origen de les olors i mitigar-ne els efectes. En referència als sorolls, malgrat que els estudis acústics realitzats indiquen que les immissions acústiques estan dintre dels límits autoritzats, ja s'ha adjudicat el contracte a una empresa especialitzada per tal de fer estudis més aprofundits i estudiar les mesures a aplicar per minimitzar la incidència de l'empresa en el seu entorn. Igualment, Ajuntament i empresa segueixen treballant per possibilitar el trasllat de la planta dins del terme municipal i que es mantinguin els llocs de treball directes i indirectes que genera a la ciutat. 

D'altra banda, el Ple municipal també es va comprometre, mitjançant la moció aprovada dilluns, a encarregar un estudi epidemiològic per identificar els contaminants ambientals existents a Vilanova i la Geltrú, i un altre sobre els contaminants que afecten el sòl agrícola. Amb aquests estudis es pretén no únicament valorar la possible incidència de les emissions industrials, sinó dels diferents factors que condicionen la qualitat de l'aire.

Notícies relacionades:

Noves anàlisis efectuades a Componentes indiquen que les emissions de dioxines de la fàbrica estarien dins els límits permesos

Generalitat, Componentes i Ajuntament de VNG es reuneixen amb representants veïnals i entitats per informar dels controls recents a la indústria

La fàbrica Componentes Vilanova

La fàbrica Componentes Vilanova

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Ciutat verda, Empresa, Llicències, permisos i autoritzacions
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració