Menú

L'Ajuntament s'oposa a la proposta d'instal·lació de pantalles acústiques que preveu Adif per minimitzar el soroll dels trens

Comparteix:
17/12/2020 13:40

Adif vol instal·lar pantalles opaques al pas de la via per la ciutat per complir amb la normativa europea de regulació acústica

El ple municipal d'aquest dilluns va aprovar per unanimitat una moció dels grups municipals d'ERC i JxCAT de rebuig de l'apantallament que Adif preveu col·locar al llarg de la infraestructura ferroviària que travessa Vilanova i la Geltrú.

Arran de la normativa europea que obliga a regular la incidència acústica de les infraestructures de transport, Adif ha demanat autorització a l'Ajuntament per dur a terme estudis previs per tal de redactar el projecte de les mesures necessàries per a minimitzar els sorolls pel pas del tren per la ciutat.

És per això que l'Ajuntament va mantenir una reunió tècnica amb representants d'ADIF i amb l'equip redactor del projecte per conèixer l'abast i les característiques de la intervenció que s'està projectant i de les possibles afectacions per a la ciutat. La proposta d'apantallament presentada per ADIF en aquesta reunió consisteix en pantalles acústiques d'entre 3 i 7 metres d'alçada, de formigó, amb possibilitat que siguin transparents en la part superior.

Segons el regidor d'Urbanisme, Xavier Serra, “necessitem reduir el soroll que produeix el pas dels trens, però no ho podem fer aplicant unes mesures que comportin que unes vies que ja suposen una barrera física entre dues parts de la ciutat també suposin un impediment visual entre els dos costats.”

Entre les alternatives que es vol proposar a ADIF hi ha, per exemple, “la renovació del parc mòbil que circula per les vies ferroviàries, que es millorin les vies i la base sobre la que s'assenten perquè no facin tant soroll quan passin els trens, o que intervinguin en la millora de les condicions acústiques dels tancaments dels edificis afectats”, ha explicat Serra.

La proposta que Adif ha posat ara sobre la taula és construir un apantallament discontinu d'uns 470 metres de longitud des del carrer d'Alexandre de Cabanyes, als sectors de Ribes Roges i l'Ortoll, fins a l'estació. Això provocaria, segons l'Ajuntament, la pèrdua de visibilitat i de llum en tot el seu recorregut, de manera especial a la rambla Samà, la rambla de la Pau i el carrer de la Llibertat, amb unes pantalles que podrien arribar als 7 metres d'alçada. També provocaria la reducció de l'amplada dels vials afectats per la construcció de les pantalles, que es construirien fora de la plataforma ferroviària al llarg de tot el seu recorregut.

La moció aprovada dilluns també ha de servir per denunciar la manca d'inversió pel manteniment i per la imprescindible renovació de la infraestructura ferroviària, tant per part de l'operador RENFE com per part del gestor ADIF, a més de reclamar al Ministerio de Mobilidad, Transportes y Agenda Urbana i a ADIF que l'Ajuntament pugui participar en el seguiment de la redacció i l'execució del projecte d'aquestes obres.

La via del tren al seu pas pel carrer de la Llibertat

La via del tren al seu pas pel carrer de la Llibertat

T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració