Menú

Congelem taxes i incrementem bonificacions

Comparteix:
05/11/2020 8:16

Conxi Martínez. Regidora d'Economia, Empresa i Innovació

Congelem taxes i incrementem bonificacions

En el ple municipal del 2 de novembre vam aprovar la proposta d'ordenances fiscals de Vilanova i la Geltrú, unes ordenances que responen a les necessitats de la crisi actual i al Pla de Xoc Social i Econòmic de l'Ajuntament.

La proposta de les ordenances respon a dues mirades necessàries pel temps de crisi econòmica que estem vivint i que, malauradament, tot ens fa pensar que seguirem patint l'any 2021. Per una banda, la mirada de dona empresària que em fa ser conscient de les necessitats que tenen les empreses a dia d'avui i, per l'altra, la mirada de dona republicana que m'empeny a cercar una fiscalitat més justa per arribar a les famílies més vulnerables i als més desprotegits.

No és fàcil fer quadrar els números, l'Ajuntament no deixa de ser una gran empresa i el més fàcil seria incrementar els impostos. Però com a republicana que soc entenc que no pot prevaldre el sentit gerencial sinó el polític. I això vol dir escoltar a la gent i a les empreses i posar-te al seu costat i a la seva pell. És per això que, com a Administració Pública ens hem d'estrènyer el cinturó i assumir els diferencials per no agreujar més la situació, d'aquí que hem congelat tots els impostos i taxes municipals.

Congelar taxes és no incrementar la pressió a les famílies i a les empreses però, no n'hi ha prou amb això, d'aquí que també incrementem les ajudes, les subvencions i les bonificacions d'impostos i taxes. La situació és difícil i cal donar resposta a les necessitats que pateixen tant les empreses, per les restriccions de la seva activitat, la disminució de la facturació o la manca de liquiditat, com per a la ciutadania que, en aquests temps de crisi, hem vist augmentar els índex d'atur, la manca d'ingressos o la dificultat d'accés a l'habitatge de moltes famílies.

En grans trets, les noves ordenances persegueixen tres grans objectius: donar suport a les llars en situació de vulnerabilitat fomentar l'accés a l'habitatge i, també, donar suport als establiments comercials i a les empreses de la nostra ciutat. És per això, que a banda de congelar les taxes, s'han ampliat les possibilitats de gaudir de descomptes en l'IBI, sobretot per a les llars amb més dificultats i per als habitatges de lloguer, incrementant les opcions per a les famílies nombroses i monoparentals i per a les rendes més baixes. Si fins ara el topall de bonificació de l'IBI era del 60%, ara es podrà arribar al 75%.

Entorn al foment de l'accés a l'habitatge, per tal de poder garantir un habitatge digne per a tota la ciutadania s'ha incrementat fins al 50% del recàrrec de l'IBI als pisos buits de forma permanent. Aquesta mesura respon a incentivar que el propietaris posin els pisos buits al mercat de lloguer. Alhora, també es contemplen bonificacions del 80% per als pisos que es posin a la borsa municipal d'habitatge de lloguer social i del 100% per aquells que tinguin una quota de lloguer mensual inferior als 400 euros.

Per últim, entorn a donar suport als establiments comercials i a les empreses, destacar, primer de tot, que si l'empresa es veu obligada a aturar la seva activitat per la situació sanitària, se li descomptarà de facto l'import de les taxes durant aquell període. Alhora, a la taxa d'escombraries industrials, també s'amplien les bonificacions que poden arribar al 50%. També hi ha bonificacions específiques a altres sectors, com són el 95% de l'impost de béns de naturalesa rústica per a les cooperatives agràries i d'explotació comunitària de la terra, o les bonificacions en la taxa de mercat, que poden arribar al 60%, amb l'objectiu d'incentivar la producció agrícola local.

En resum doncs, unes ordenances que congelen taxes i incrementen bonificacions per donar resposta a la situació de crisi sanitària, social i econòmica que estem mirant. I a totes aquestes accions caldrà sumar-li les noves mesures de subvencions, ajudes i bonificacions que desenvoluparem durant l'any 2021. Som doncs, un govern al costat de la ciutadania i estem a l'alçada de les circumstàncies que ens toca viure.

 

Conxi Martínez

Regidora d'Economia, Empresa i Innovació

.

.

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Grups municipals
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració