Menú

Finalitza el Carnaval 2020 amb gran èxit de participació de la ciutadania

Comparteix:
27/02/2020 14:45

La FAC i l'Ajuntament coincideixen a valorar els canvis en l'organització de l'Arrivo i l'ampliació de punts lila com a positius, i es mostren satisfets per la creixent implantació de l'eco-caramel a les Comparses

El Carnaval de Vilanova i la Geltrú, Festa Patrimonial d'Interès Nacional, s'ha celebrat un any més posant de manifest l'altíssima participació de la societat vilanovina en els diferents actes programats. La valoració conjunta que en fa la Federació d'Associacions del Carnaval i l'Ajuntament de la ciutat posa l'accent en el bon funcionament de totes els actes, així com el desenvolupament sense incidents destacables com a tret d'identitat d'aquesta festa marcadament tradicional i popular.

L'alcaldessa de la ciutat, Olga Arnau ha destacat la consolidació dels actes i l'augment de la participació de la ciutadania, amb especial atenció als actes infantils com el Caramel o el ball del Paperet. En relació a aquest fet, Olga Arnau s'ha mostrat satisfeta “perquè contribueix a la preservació d'un carnaval singular com el nostre”. Arnau ha recordat que “El Carnaval de Vilanova i la Geltrú és una festa popular, que és possible gràcies a una gran suma d'esforços”. En aquest sentit ha volgut agrair a la junta de la FAC pel gran esforç i l'organització, “i també a totes les entitats, centres educatius, comerços, empreses, mitjans de comunicació i personal municipal que s'hi impliquen d'una manera o altra per fer possible que tota la ciutat hagi gaudit d'un gran Carnaval”.

La regidora de Cultura, Adelaida Moya, ha volgut agrair especialment “els esforços de la junta de la FAC que s'estrenava enguany, que demostra que s'estimen la festa, i també les moltes hores que voluntaris i associacions dediquen i regalen a la ciutat”.

Carnaval segur

La regidora ha parlat sobre el desenvolupament dels diferents actes, i ha destacat favorablement els canvis realitzats en l'organització de l'Arrivo, organitzat enguany pels Amics Voramar, amb el canvi de punt de concentració de les entitats que ha revertit en millores quant a la seguretat de l'acte, que s'ha celebrat d'una manera més àgil i ordenada. L'absència d'incidents destacats i la puntualitat han estat dos dels punts forts de tot el Carnaval, juntament amb l'elevada participació.

Adelaida Moya ha explicat que a través de els xarxes socials s'ha volgut posar èmfasi en dos missatges. D'una banda, el del civisme i el respecte, posant l'accent en els consums, els punts liles, la difusió de les ubicacions de lavabos i punts d'aigua, o l'eco-caramel. “I de l'altra, el missatge del Carnaval de Vilanova com a Festa Patrimonial d'Interès Nacional. Volem que tothom en sigui conscient, i entenguem que l'hem de preservar així, i això és cosa de tots”.

La regidora de Cultura també ha anunciat que de cara a l'any vinent l'Ajuntament, la FAC i la Comissió del Carnaval infantil estan treballant en un nou format per a l'acte de l'arribada del Caramel, que des de fa 22 anys se celebra de la mateixa manera, i que s'ha convertit en un acte multitudinari.

Les dades de 2020

Pel que fa a dades, Moya ha volgut destacar els 10 anys que han celebrat els gegants de la Cuyna Vella, els 45 del Vidalot, o els 7 del concurs de guarniment de carrers, tres actes que gaudeixen de molt bona salut. A les Comparses de diumenge hi van participar 8.000 parelles darrere 149 banderes saltant al ritme del turuta. El pressupost de Cultura per a l'edició d'enguany, que inclou la subvenció a la FAC i aspectes com les consergeries dels equipaments públics, les grades o els serveis sanitaris, és de 107.000 euros.

D'aquest Carnaval de 2020, l'alcaldessa ha assenyalat l'aposta per l'eco-caramel, una iniciativa “en la qual hem de continuar treballant per conscienciar la ciutadania de manera que esdevingui l'únic caramel que es llenci el diumenge de les comparses”. L'any passat se'n van vendre 25 tones, i aquest any, prop de 33, amb 6.600 kg distribuïts per la FAC a les entitats, i la resta s'han venut en els 6 establiments col·laboradors: Súper JR; Condis; Bonpreu-Esclat; Gros Mercat; Alcampo; Caprabo.

Olga Arnau ja parlat del dispositiu especial de neteja, que a banda de disposar de tota la plantilla del servei (55 persones), s'ha contractat 20 persones addicionals amb l'objectiu de retornar la ciutat a la normalitat el més aviat possible. En aquest sentit, ha demanat comprensió i paciència a la ciutadania, i ha explicat que l'operatiu de neteja, al qual s'hi ha sumat el servei de recollida, va començar Dijous Gras amb la merengada, es va intensificar Diumenge de Comparses, i fins dimecres va tenir dues brigades de neteja treballant ininterrompudament en dos torns intensius de treball.

Pel que fa als Punts Lila, que s'han ampliat fins a 5, també han tingut molt bona valoració. S'han realitzat 575 atencions de sol·licitud d'informació, més en dones que homes, sobretot joves entre 16 i 25 anys, i especialment a la plaça de la Vila. S'han reportat 10 casos sobre algun tipus d'agressió en l'àmbit de la festa, com tocaments indesitjats, comentaris sexistes o insistència per mantenir relacions sexuals indesitjades. No s'han reportat agressions de tipus greu, però s'ha confirmat que és un servei útil, al qual moltes persones s'han dirigit a les professionals i voluntàries de les entitats. En l'aposta per aquest servei, es continuarà formant voluntariat i es preveuen petites millores.

El dispositiu especial de la Policia, amb dotació de més agents, també ha funcionat bé. Hi ha hagut presència permanent de la Policia als esdeveniments, sobretot en els nocturns, s'han fet controls als establiments per evitar la venda d'alcohol als menors, i s'ha estat en contacte permanent amb els Punts Lila. No s'han registrat incidents destacables, però sí un petit increment de denúncies per furts de carteres o telèfons mòbils, a més d'alguns aldarulls. Els 13 controls d'alcohol i drogues a conductors, i els que es van fer als conductors de les carrosses de l'Arrivo van donar negatiu.

Respecte l'ocupació hotelera, el cap de setmana de Carnaval s'ha registrat una alta ocupació, amb xifres properes al 80% en hotels i superiors al 90% en els càmpings. Així mateix, des del Gremi d'hoteleria i Restauració informen que han registrat una notable activitat, similar a anys anteriors, especialment pel que fa al dinar dels comparsers diumenge. L'oficina de turisme de Ribes Roges ha registrat un 50% més d'activitat i consultes respecte d'altres caps de setmana del mes de febrer.

El Carnaval de VNG és un Carnaval de referència al país i cada any té un important ressò als mitjans de comunicació. A banda del seguiment que en fan els mitjans locals, n'han fet tractament diversos mitjans d'àmbit nacional. Els perfils municipals a les xarxes socials han fet un seguiment exhaustiu del Carnaval, recordant els trets principals sobre els actes que el fan singular. També han compartit imatges en fotos i vídeos, han donat informació, han respost dubtes de la ciutadania i han fet comunitat, obtenint nivells d'interacció molt elevats.

La valoració de la FAC

Olga Arnau i Adelaida Moya han estat acompanyades a la roda de premsa de valoració pels membres de la junta de la FAC Rosa Maria López, Yolanda Sànchez i Albert Hernàndez, que han volgut destacar especialment “l'ajuda de l'anterior junta de la FAC, dels tècnics de Cultura de l'Ajuntament, i de totes les persones voluntàries i col·laboradores, sense les quals no hagués estat possible”.

La FAC ha fet un repàs de la setmana acte per acte, destacant l'elevada participació, la puntualitat i les poques incidències. També han volgut felicitar els Amics Voramar per l'Arrivo, i La Medusa per l'Enterro, que va haver d'organitzar per sorteig. La junta de la FAC ja ha anunciat que l'any que ve no caldrà arribar al sorteig: La Colla ja s'ha presentat voluntària per organitzar l'Arrivo i l'Enterro.

Podeu veure una col·lecció de fotografies del Carnaval 2020 aquí

L`alcaldessa, la regidora i la junta de la FAC han fet roda de premsa per valorar la festa

L`alcaldessa, la regidora i la junta de la FAC han fet roda de premsa per valorar la festa

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Cultura, Festa
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració