Menú

Comença la festa dels Tres Tombs amb la lectura del pregó

Comparteix:
13/01/2020 12:43

Joan Ignasi Elena ha estat l'encarregat de donar el tret de sortida a la Festa Major d'hivern de 2020, que viurà el seu punt àlgid divendres

Com és tradició, la festivitat dels Tres Tombs comença el diumenge abans de Sant Antoni amb el trasllat de la bandera i la lectura del pregó.

L'encarregat de llegir el pregó de la Festa Major d'hivern del Vilanova i la Geltrú ha estat aquest 2020 Joan Ignasi Elena, que havia estat alcalde de la ciutat entre els anys 2005 i 2011.

La jornada va començar amb el trasllat de la bandera amb l'equip portant de l'any passat, acompanyats de la Banda de Música Mestre Montserrat, des del carrer del Doctor Fleming fins a la plaça de la Vila. A tres quarts de 12 va sortir des de la plaça de les Neus la cercavila de balls i entremesos en honor de Sant Antoni Abat. Tot seguit, el Saló de Plens de l'Ajuntament va acollir el pregó dels Tres Tombs 2020, amb l'acompanyament musical dels Ministrers de la Vila-Nova.

Acompanyat per l'alcaldessa, Olga Arnau; la regidora de Cultura, Adelaida Moya; el vicepresident de l'Associació dels Tres Tombs, Marc Piñol, i la resta de regidors, l'advocat i polític Joan Ignasi Elena va pronunciar el pregó.

Un text emotiu, en què va evocar figures històriques dels Tres Tombs, com Simeó Sendra, Josep Anton Juncosa, Jordi Juncosa o Albert Salvany, així com també l'exalcalde Jaume Casanovas. Va reivindicar Vilanova i la Geltrú com la capital de la festa dels Tres Tombs, destacant la projecció de la ciutat que proporciona la festa a tot el territori. També va afirmar que “les festes al carrer són un mirall de nosaltres mateixos. Els Tres Tombs en recorden una manera de relacionar-nos amb la terra, de la qual n'hem heretat els valors”. En aquest sentit, va dir Elena, els Tres Tombs són un puntal en la construcció col·lectiva de la identitat de Vilanova i la Geltrú, d'allò que “ens fa sentir membres d'una comunitat”. 

En la mateixa línia, l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, es va referir als Tres Tombs com “una festa que recupera i fa emergir la nostra memòria col·lectiva, que ha sabut plasmar aquest tarannà tan vilanoví de compaginar la tradició i la modernitat, el passat i el futur, el respecte i l'atreviment per adaptar-se als nous temps”.

La regidora de Cultura, Adelaida Moya, va afirmar que la ciutat de Vilanova i la Geltrú ha de mantenir “un agraïment permanent amb l'Associació dels Tres Tombs”, per transmetre amb la seva tasca durant tot l'any l'estimació pels animals i pels oficis i tradicions del nostre passat.

En representació de l'Associació dels Tres Tombs, el seu vicepresident, Marc Piñol, va manifestar el compromís de l'entitat amb els animals, amb la posada en marxa del Protocol de Seguretat i Benestar Animal. Així mateix, va dedicar un record a Josep Anton Juncosa i Simeó Sendra, membres històrics i emblemàtics de l'entitat desapareguts l'any passat.

Després del pregó, a la Plaça de Sant Antoni es va fer el llançament dels 12 morterets i repicament de campanes d'inici de la Festa Major d'hivern. Mentrestant, a les portes de l'Ajuntament, es va fer la ballada de salutació a la bandera de Sant Antoni Abat a càrrec de les Cotonines i dels Balls Populars, i les autoritats van pujar al carruatge per dirigir-se al carrer Pallars, on es va fer el lliurament de la bandera a la portant d'enguany, Delia Torralbo.

Amb la lectura del pregó es dona l'inici oficial a la Festa Major d'Hivern de VNG, tot i que el programa d'activitats ja ha començat amb el correfoc de Sant Antoni, el ball dels Tres Tombs, l'exposició fotogràfica de Rosa Farriol, o el concert de Festa Major d'hivern a càrrec de la Banda de Música Mestre Montserrat. Divendres, dia de Sant Antoni, la festa viurà el punt àlgid amb la celebració dels tradicionals Tres Tombs.

Els actes de la festa ja han començat aquest cap de setmana

Els actes de la festa ja han començat aquest cap de setmana

.

.

.

.

.

.

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Cultura, Entitats, Festa
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració