Menú

El Ple aprova regular l'administració electrònica i els plans municipals sobre equitat de gènere i d'acció per a la inclusió social a VNG

Comparteix:
03/12/2019 15:10

També es va aprovar modificar l'ordenança de Convivència per implantar l'eco caramel. De les mocions, en destaquen dues sobre la seguretat dels treballadors municipals i una per regular l'ús de patinets, bicicletes i monocicles elèctrics a la via pública

El Ple ordinari del mes de desembre va aprovar per unanimitat, entre d'altres la creació d'una comissió d'estudi i treball i, la realització d'una consulta pública prèvia, a la redacció d'una ordenança que reguli l'administració electrònica. Aquesta iniciativa, segons va explicar el regidor d'Administració electrònica i TIC, Adrià Guevara, ve donada per la mateixa llei “que consolida un nou model de gestió pública basada en el suport electrònic”. El regidor Guevara va defensar davant del Consistori que “no només els mitjans electrònics són més habituals sinó que també han de ser més eficients”. L'eficiència administrativa obre noves possibilitats a l'administració.

A banda d'aquest punt el Ple va debatre i aprovar el Pla d'Acció per a la Inclusió Social a Vilanova i la Geltrú 2019-2023; l'adhesió al manifest unitari del Dia Internacional per l'eliminació de la violència envers les dons i el Pla municipal per a l'Equitat de Gènera 2019-2022. Quant al primer, la regidora del Grup Municipal de Som VNG, Esther Franco va manifestar que “trobem a faltar la perspectiva de gènere ja que som les dones les quer més patim la precarietat i la pobresa”. També va preguntar en relació a l'empadronament si “el nostre és un ajuntament inclusiu?” i va proposar que en el futur els plans vagin acompanyats d'una memòria econòmica.

En relació al Pla Municipal per l'Equitat de Gènere 2019-2022, la regidora d'Acció social, Convivència i Equitat, Marta Guinda va explicar que “ens permet analitzar quina és la realitat municipal a través de la diagnosi” i elaborar un pla “d'accions tranversal que afecti a cadascun dels àmbits”. En aquest punt, la regidora de Som VNG, Ester Franco va afirmar que “caldria que fos més concret” i que la formació arribés a departaments clau. Per a la regidora Franco, “la igualtat no només és participar en actes, sinó que hi ha d'haver voluntat política i recursos”. Per la seva banda la regidora del Grup Municipal socialista, Teresa Llorens, va parlar de “refermar-nos en la necessitat de tenir plans transversals”. En aquest sentit la regidora Llorens va fer esment a la darrera dona assassinada ahir mateix al Prat del Llobregat. Així mateix Teresa Llorens va exposar algunes dades significatives com per exemple que “el 24% de la pobresa té rostre de dona mentre que l'atur femení se situa en l'11%. Les desigualtats es produeixen en totes les edats i tot plegat ens referma en la necessitat de dur a terme polítiques públiques en aquest àmbit”.

Finalment, el Ple també va debatre la modificació de l'ordenança de Civisme i Convivència en relació al compliment de l'acord per promoure un caramel sostenible a partir del Carnaval de 2020. En aquest punt de l'ordre del dia, que es va aprovar inicialment, va intervenir Albert Hernàndez en nom de la FAC. Per part del Govern municipal la regidora d'Espai Públic i Medi Ambient, Marta Jofra, va agrair la implicació de l'entitat ‘La Vinagreta' de la FAC alhora d'impulsar “la iniciativa que ve del 2018” i va recordar “que és important per l'impacte econòmic i ambiental que té” el llançament de tones i tones de caramels durant la comparsa. Marta Jofra va explicar que “només la recollida i neteja dels caramels té un cost de 55.000 euros per a l'Ajuntament a part de l'impacte ambiental”. Finalment la regidora de Medi Ambient va explicar que “preveiem un període transitori i d'adaptació amb l'objectiu d'arribar al 100% de llançament d'ecocaramels”. En aquest punt també hi van intervenir el regidor de Som VNG, Enver Aznar,  qui va destacar que “quan l'Ajuntament escolta les propostes de la ciutadania és la manera de funcionar". Mentre que des del grup municipal de Ciutadans, Èrika Quintero va afirmar que “la modificació és paper mullat, perquè el Govern no té intenció de sancionar ni tampoc s'explica com es controlarà l'aplicació”. Així mateix, la regidor Quintero va afegir que, tot i “estant a favor de fomentar l'ús de l'eco caramel, el cost l'hauran de suportar els comparsers i caldria incentivar-ho amb d'altres mesures com subvencionar l'eco caramel”.  També hi va intervenir el regidor del Grup Municipal socialista, Gerard Llobet, qui va expressar el suport del seu grup a al proposta i va manifestar que “ha agafat un ampli consens i servirà per fer front a un fet que té un impacte brutal a la ciutat”. Llobet va afegir que “és important que estigui recollit en una ordenança de civisme per anar-nos conscienciant”.

 

Mocions

En el capítol de mocions, se'n van presentar dues relatives a la seguretat de les treballadores i treballadors de l'Ajuntament de VNG, una presentada per part dels grups de Som VNG i PSC, que va ser llegida en representació del col·lectiu municipal per Plàcid Rosalen i, la segona presentada pel grup de Ciutadans.

Aquest mateix grup també va presentar dues mocions més, una per la defensa de la igualtat de tracte entre les parelles de fet i els matrimonis en l'accés a la pensió de viduïtat; i un altre per a l'estudi de la modificació de l'ordenança de mobilitat per regular l'ús d'aparells elèctrics de mobilitat personal: patinets, bicicletes i monocicles, que va ser aprovada per unanimitat. En relació a la  mateixa, el regidor de Mobilitat, Antoni Palacios va afirmar “l'Ajuntament hi treballa des de fa temps”. En aquest sentit, el regidor Palacios va explicar que es treballa “en un decret, com ja han fet altres municipis, que es pugui aprovar abans de final d'any i que resolgui els dubtes dels usuaris i millori la seguretat”.

Aquest capítol de mocions també va debatre la defensa de la llibertat d'expressió i la iniciativa política al Parlament de Catalunya, a càrrec del Grup Municipal d'ERC; la moció del Grup Municipal de la CUP per demanar la retirada del Pla Director Urbanístic de l'activitat econòmica Sant Marçal-Can Vies.

.

.

.

.

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Alcaldia i protocol
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració