Menú

Vilanova i la Geltrú es recupera de la violenta tempesta d'aquesta matinada

Comparteix:
12/08/2019 14:58

En mitja hora han caigut entre 40 i 50 litres per metre quadrat, provocant la caiguda d'arbres i importants destrosses materials arreu de la ciutat, principalment a la façana marítima.

Arbres i senyals arrencats, branques trencades, teulades desplaçades i passos sota la via inundats són algunes de les afectacions més visibles de la tempesta que aquesta nit i matinada ha afectat la ciutat. Els serveis d'emergències han hagut d'atendre gairebé un centenar de trucades de veïns alertant de les inundacions de baixos, ja que en mitja hora han caigut entre 40 i 50 litres per metre quadrat. Els Bombers de la Generalitat i alguns meteoròlegs parlen d'un esclafit, un cop de vent que explicaria moltes de les destrosses.

Les primeres valoracions parlen d'un centenar d'arbres i 25 palmeres del passeig Marítim afectades, tot i que la xifra podria augmentar a mesura que es faci el recompte total. Bona part d'aquests arbres han caigut a la via pública, i que en molts casos han impedit la circulació de vehicles.

Per tal de fer front a la situació, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha doblat els seus efectius tècnics, i juntament amb Policia Local i Bombers estan treballant des de primera hora del matí per restablir la normalitat a la ciutat després d'aquest episodi, que també ha ocasionat altres desperfectes, com el despreniment de l'arrebossat de façanes i la caiguda de mobiliari urbà, principalment fanal i senyals de trànsit.

Un dels punts afectats per l'aigua ha estat els passos sota via que han quedat inundats, provocant problemes circulatoris i dificultat l'accés a la zona del barri de mar. Des del migdia ja s'ha restablert la circulació a tots ells.

Jordi Medina, alcalde accidental, parlava en les primeres valoracions d'un "panorama desolador, la tempesta elèctrica, de vent i d'aigua que hi ha hagut de dos quarts de 4 a les 4 ha provocat molts danys materials, amb arbres caiguts que han tallat més d'una vintena de carrers. Un arbre ha arrencat les canonades de gas i aigua al carrer de Pelegrí Ballester, afectant el subministrament de diversos veïns."

Medina no descarta demanar ajudes a altres institucions un cop s'hagin fet totes les valoracions de danys. L'afectació ha estat notable especialment a la zona marítima, però també a altres indrets com les pistes d'Atletisme, el parc de Ribes Roges, la masia Cabanyes, el parc de la Torre d'Enveja o la plaça Beatriu de Claramunt.

L'alcalde accidental i la resta de regidors de govern estan valorant les afectacions amb els comandaments dels diversos serveis d'emergències i tècnics, i establint les prioritats d'actuació. "És impossible fer-ho tot avui mateix, és important prioritzar, per això vull agrair l'esforç a l'equip tècnic de la brigada municipal que està atenent la neteja, als Bombers, Salvament Marítim, Ports de la Generalitat, Protecció Civil, així com la col·laboració ciutadana i els mateixos afectats, que ens ajuden en el recompte de les afectacions".

Aquest migdia s'ha fet una reunió dels diversos comandaments per valorar les afectacions causades per l'esclafit, especialment a la zona del Port de Vilanova, que ha patit danys a diverses naus, zona comercial i pesquera. Per aquest motiu l'accés a la zona portuària comercial està restringida durant el dia d'avui. També queda prohibit el bany a les platges, on oneja la bandera vermella per precaució, ja que el vent ha arrossegat elements portuaris dins l'aigua que durant el dia d'avui estan sent retirats.

Un dels punts en els quals treballarà ara l'Ajuntament és en la inspecció de possibles despreniments a les façanes d'edificis i terrats per evitar danys personals, ja que els baixants de molts d'ells no han pogut aguantar tot el volum d'aigua. Durant tot el matí també s'ha prioritzat restablir la normalitat pel que fa a les estructures de les terrasses i bars de la zona marítima, per tal de minimitzar les afectacions al turisme en ple mes d'agost.

Parc de Ribes Roges

Parc de Ribes Roges

Port de VNG

Port de VNG

Reunió comandaments

Reunió comandaments

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Seguretat i prevenció
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració