Menú

El personal municipal es forma per al disseny i gestió d'una ciutat més accessible i inclusiva

Comparteix:
28/06/2019 11:25

Diverses professionals han pogut conèixer els fonaments de l'urbanisme amb perspectiva de gènere i experimentar les dificultats reals de les persones amb diversitat funcional

La ciutat ideal és aquella que contempla les necessitats de totes les persones, i és amable i inclusiva. Amb la formació "Disseny i planificació de ciutats accessibles i inclusives" s'han donat pautes per conèixer la perspectiva de gènere interseccional, que incorpora la detecció de les necessitats de tothom, especialment de les persones que, per la seva condició, situació vital i de salut, troben limitada la seva mobilitat i autonomia en el dia a dia de la ciutat, com són les persones grans, infants, mares i pares amb cotxets d'infant.... i sobretot, les persones que tenen dificultats en la mobilitat per motiu de discapacitat física i sensorial.

La formació ha tingut una durada de 20 hores, i hi han assistit 26 treballadores i treballadors municipals dels serveis d'Urbanisme, Via Pública i Mobilitat, Participació, Serveis Viaris, Esports, Cultura i la Policia Local. La metodologia de la formació ha combinat la teoria amb la pràctica i les activitats vivencials. L'organització d'aquesta formació ha estat possible gràcies a l'Oficina tècnica d'inclusió social, vng[in]clusió, amb el suport econòmic del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya. Un dels objectius de vng[in]clusió és la incorporació de criteris inclusius en el disseny d'estratègies públiques a la ciutat i en aquest cas, la formació és un dels instruments d'orientació i capacitació clau per tal d'incorporar la perspectiva inclusiva en la política pública i la gestió municipal.

Per a l'equip docent s'ha comptat amb Col·lectiu Punt 6, una cooperativa d'arquitectes, sociòlogues i urbanistes especialitzades en repensar l'espai públic des d'una perspectiva de gènere i han donat pautes per al disseny d'una ciutat pensada per a la diversitat social. En la part pràctica s'ha fet un recorregut urbà per alguns carrers de la ciutat per observar-los amb perspectiva de gènere i s'han aplicat eines i indicadors per analitzar espais, barris i equipaments municipals.

Les altres sessions han estat a càrrec d'ECOM i l'ONCE, entitats que treballen per la promoció de la vida autònoma de persones amb discapacitat física i sensorial. Ecom és un moviment associatiu integrat per organitzacions de persones amb discapacitat física i té com a objectiu avançar cap a la seva plena integració a la societat. L'ONCE vetlla per la plena inclusió de les persones amb discapacitat visual o amb deficiència visual greu a través de la prestació d'una àmplia oferta de serveis. L'objectiu  d'aquestes entitats ha estat donar eines sobre la supressió de barreres arquitectòniques, urbanístiques, de comunicació (cartellera, senyalèctica, etc.), i ho han combinat amb pràctiques més vivencials: ECOM ha fet un circuit amb cadira de rodes que ha permès als i les treballadores municipals experimentar en primera persona les dificultats de les persones amb mobilitat reduïda en la vida quotidiana.  L'ONCE, en la propera i última sessió prevista per al dimecres 3, simularà diverses activitats tant en l'interior de l'edifici on s'ha fet la formació com en l'espai públic on s'exemplificaran les dificultats diàries en les que es troben les persones amb discapacitat visual. 

Una de les conclusions d'aquesta formació és la necessitat d'incorporar en el disseny i planificació urbana de la ciutat aquesta mirada per tal de fer entorns més accessibles i inclusius.

.

.

.

.

.

.

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Convivència, Espai públic, Serveis a les persones
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració