Menú

Presentat el FIL, el Fòrum de la innovació local, per millorar la competitivitat i la projecció internacional de Vilanova i la Geltrú

Comparteix:
20/03/2019 14:35

La regidora d'Hisenda, Empresa, Innovació i RSC, Olga Arnau presenta el Fòrum de la innovació local un instrument per situar la ciutat al capdavant de la innovació i ajudar a la projecció internacional

La Biblioteca-Museu Víctor Balaguer ha acollit avui la presentació del Fòrum de la innovació local. Entre els seus objectius el fòrum contribuirà a identificar noves oportunitats i àmbits d'actuació on desenvolupar projectes que ajudin a posicionar Vilanova i la Geltrú en matèria d'innovació local i contribueixin a la seva projecció internacional. Per això orientaran, assessoraran i promouran iniciatives que incideixin en la transformació de l'entorn, serveis i el teixit econòmic i social posant aquestes al servei de les persones.

La regidora d'Hisenda, Empresa, Innovació i RSC, Olga Arnau, ha explicat durant la presentació del Fòrum de la Innovació Local que aquest ha de ser un recurs impulsat des de Neàpolis que ajudi a configurar la ciutat i la seva projecció. "És necessari obrir els paràmetres de la innovació a nous actors, noves propostes i noves visions estratègiques". En aquest sentit ha destacat que l'elecció de la biblioteca Balaguer per a la presentació del fòrum no és gratuïta. "He volgut començar aquest servei per a la ciutat o FIL en l'espai que va crear també en el seu moment un innovador"

La dinàmica de treball que adoptarà el fòrum serà un procés de co-creació perquè el conjunt de les aportacions dels diferents membres els que hauran de contribuir a decidir de quina forma es pot millorar les capacitats d'innovació en l'ecosistema local. Es tracta de generar un escenari on posar en comú els reptes i plantejar les potencials solucions que caldrà implementar i determinar mecanismes i procediments per fer-ho possible.

Per això els integrants del Fòrum de la innovació local constitueixen una representació de la quàdruple hèlix implicant components procedents del teixit socioeconòmic local, la universitat i els centres de coneixement, les administracions públiques i la ciutadania. La interacció dels representants d'aquests quatre àmbits serà la que defineixi les línies de treball del Fòrum, els seus instruments de governança i la forma com adreça i difon les propostes que sorgeixin del seu treball. Segons la regidora Olga Arnau "Hem de compartir idees per generar coneixement i volem que aquests idees no depenguin de la conjuntura o decisions polítiques que a vegades poden anar d'esquena a les demandes que sorgeixin"

Un dels instruments amb que comptaran els integrants del FIL serà el pla de projecció internacional, confeccionat amb el suport de la Diputació de Barcelona i que marca els eixos estratègics de la futura projecció local. En aquest sentit, la regidora d'empresa i innovació ha puntualitzat que: "El pla de projecció internacional ens han donat el marc de referència estratègica. Ara hem de connectar aquest marc i coordinar-lo amb altres plans estratègics com el de turisme i ho hem de fer de forma imaginativa i àgil".

Una d'aquestes les línies de treball consistirà a participar activament en el desplegament de projectes europeus en els quals està participant la ciutat des de l'Agencia Publica d'Innovació, Neàpolis, com la xarxa de transferència de bones pràctiques URBACT o la recent presentada candidatura a la convocatòria del programa Urban Innovative Actions (UIA) i que segons va explicar Olga Arnau, ha superat amb èxit la primera fase del procés.

Un dels objectius és que des del FIL es treballi també en la incorporació dels processos de la innovació en els clústers locals des de la perspectiva que ajudin a millorar la seva competitivitat i actuïn com a motors de tracció d'aquests sectors. En aquest sentit identificat possibles àmbits de millora i suport al teixit econòmic i emprenedor o el desenvolupament de sectors emergents que aprofitin els actius i el talent local també seran part de l'agenda de treball dels integrants del FiL:

Per representar gràficament el FIL s'ha creat un logotip polièdric, de caràcter mediterrani que reinterpreta l'escultura Pasífae de la platja de Darró. Amb un cromatisme que entronca amb el blau del mar i una forma que mostra la multiplicitat de potencials connexions que sorgeixen en una xarxa en forma de malla. Connexions com les que es vol mantenir amb els projectes europeus o amb les comunitats locals. La imatge evoca en el seu disseny el mite clàssic del fil d'Ariadna, la filla de Minos i Pasífae que va ajudar Teseu assessorada per Dèdal lliurant-li un cabdell de llana per ajudar-lo a sortir del laberint creant una analogia entre les funcions dels integrants del FIL que hauran de trobar les millors i més innovadores solucions als reptes de futur de la ciutat

FILON

FILON

Presentació del FIL

Presentació del FIL

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Activitat econòmica, Comunicació, Creació, innovació i tecnologia, Treball
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració