Menú

La família Orriols i Mas dóna dues obres de Joaquim Mir al Museu Víctor Balaguer

Comparteix:
15/11/2011 19:29

Els dos olis sobre tela corresponen als retrats del matrimoni format per Josep Orriols i Carolina Mas. Les obres s'exposaran juntes i de manera permanent a la primera planta del museu

L'Organisme Autònom de Patrimoni Víctor Balaguer ha rebut aquesta tarda, de mans de Josep Orriols i Mas, la donació de dos olis sobre tela de l'artista Joaquim Mir, un dels màxims exponents de la pintura postimpressionista al nostre país.

Les pintures, que són de petit format i mai han estat exposades, corresponen a dos retrats del matrimoni format per Josep Orriols i Carolina Mas, pares del donant. Aquestes obres es troben en bon estat de conservació i estan realitzades seguint la mateixa tècnica de pinzellada curta i amb colors de tonalitat fosca.

La principal singularitat d'aquests retrats, que segons l'especialista Teresa Camps van ser realitzats entre el 1939 i el 1940, després del final del seu empresonament i abans de la seva mort, és l'aparició d'una dona, ja que la figura de l'home era la predominant en els retrats elaborats per Joaquim Mir durant la seva trajectòria artística. 

Donació de dos olis sobre tela de l'artista Joaquím Mir
Neus Lloveras, alcaldessa de VNG, ha destacat la "gran generositat" de la família i ha remarcat la transcendència d'aquesta donació per "recordar la història de la ciutat", mentre que Marijó Riba, regidora de Cultura de l'Ajuntament de VNG, ha destacat que aquests retrats "són un patrimoni molt important vinculat directament amb la ciutat".

Per la seva banda, Josep Orriols ha explicat que amb aquesta donació "compleix amb un desig personal meditat i convençut", i ha remarcat que "el Museu Víctor Balaguer és el millor lloc per poder gaudir d'aquests retrats" i que la família recordi al matrimoni Orriols i Mas.

Aquestes obres s'exposaran juntes i de manera permanent a la primera planta del Museu Víctor Balaguer, com és voluntat de la família.

18 anys a la ciutat 

Joaquim Mir es va establir a Vilanova i la Geltrú l'any 1922, fet que va actuar com a motor de dinamisme en la vida cultural i social de la vila. La seva casa va esdevenir un espai de trobada i de tertúlia tant pels artistes locals com pels personatges il·lustres forans que el venien a visitar, fet pel qual va conèixer el pare de Josep Orriols, amic del pintor Pau Roig i soci del Cafè Foment, com també ho era Mir.

Durant la Guerra Civil, Mir va ser empresonat cinc dies, i els seus amics, entre els quals hi havia Orriols, el visitaven per portar-li queviures. Un cop fora de la presó i en senyal d'agraïment, l'artista el va obsequiar amb aquestes pintures.

El Museu Balaguer té exposada obres de l'artista en dues de les sales del primer pis. Les pintures corresponen a dues etapes de l'artista ben diferenciades, en quant a tècnica i temàtica, ja que per una banda hi ha tres quadres que pertanyen a la seva etapa postmodernista i, per altra, s'hi troben també les pintures que va realitzar per decorar les parets del Cafè Foment Vilanoví. 

Més informació

Descarrega't la foto de portada

Descarrega't la foto

Donació de dos olis sobre tela de l’artista Joaquím Mir

Donació de dos olis sobre tela de l’artista Joaquím Mir

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Cultura
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració